مجتمع دخانیات اصفهان از قدیمی‌ترین ادارات کشور بوده که تقریباً همزمان با شرکت مرکزی دخانیات ایران تأسیس شد؛اما امروز این کارخانه دردل یک محله پرجمعیت قرار گرفته و با سرنوشت این محله گره خورده است.

   به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،در این سال‌ها در کنار این ساختمان قدیمی یک ساختمان دیگر هم بناشده که محل نگهداری جانبازان است. حالا ساکنان اطراف این کارخانه‌ همواره از بوی نامطبوع و آلودگی هوای ناشی از فعالیت این کارخانه‌ها گلایه دارند و تاکنون بارها اعتراضشان را نسبت به این وضع به هر جا هم که دستشان رسیده مطرح کرده‌اند.
 
نفس مردم گرفت
 
زمانی اطراف کارخانه دخانیات کمتر سکنی داشتند اما چندین سال است به دلیل وسعت بی‌اندازه شهر، افزایش جمعیت و جلوگیری نکردن از ساخت‌وساز در این محله، جمعیت رو به افزایش است . حالا آلودگی زیست‌محیطی و صوتی این کارخانه و مشکلاتی که برای جانبازان بیمار به وجود آورده سبب شده تا مردم این محله خواستار خروج شرکت دخانیات برای همیشه از محله‌شان شوند تا محله به معنای واقعی سلامتی را درک و تجربه کند.
 
به‌تازگی مشخص‌شده که سموم ناشی از سوخت انواع دخانیات که به‌صورت دود در هوا رؤیت نمی‌شود نیز بیش ازآنچه انتظار می‌رفت خطرناک و آسیب‌رسان است . همچنین کارشناسان سلامت معتقدند که بخارات سمی بر خواسته از مراحل خشک‌سازی توتون و تنباکو و همچنین انتشارات ناشی از واکنش جانبی فرآیند تولید با حضور مواد سرطان‌زا می‌تواند منجر به بیماری‌های تنفسی، بروز عفونت گوش میانی، بیماری‌های انسداد دستگاه تنفسی و سرطان ریه شود.
 
آسایشگاهی در قلب آلودگی
 
آنچه در این سال‌ها بیشتر کارشناسان را نگران کرده حضور بیمارانی است که در ساختمان شهید مطهری در کنار دخانیات نگهداری می‌شوند. مسئولان این آسایشگاه تمایلی به صحبت ندارند اما یکی از کسانی که دوست ندارد خود را معرفی کند تنها به گفتن این جمله اکتفا می‌کند که مشکلات آلودگی صوتی و هوا حال بیماران را خراب کرده و به فکر جابه‌جایی باید بود.
 
اما به نظر می‌رسد اینجا به‌جایی چندان هم آسان نیست هرچند که حتی کریم نصر عضو شورای شهر اصفهان هم نسبت به خطرات وجود اداره دخانیات در منطقه مسکونی هشدار داده اما عملاً هنوز کار چندانی انجام‌نشده است. او تأکید کرد که دخانیات در مرکز شهر و بین دو پل تاریخی سی‌وسه پل و خواجو فعالیت می‌کند و با ایجاد بوی نامطبوع سبب آزار ساکنان منطقه شده است.
 
رسول زرگرپور استاندار اصفهان هم ابتدای امسال اعلام کرد که جای تأسف دارد وضعیت آسایشگاه‌ها جانبازان اصفهان مناسب نیست و در شان جانبازان اصفهان نیست، استان اصفهان ازنظر وضعیت مسکن جانبازان در کشور جایگاه آخر را دارد برای همین اقداماتی در این زمینه انجام‌گرفته است.
 
مسئولان پای کار بیایند
 
فتح‌الله معین عضو شورای اسلامی شهر اصفهان در مورد خطرات آلودگی این کارخانه گفت: متاسفانه بخش اعظمی از افزایش ابتلا به بیماری‌های روحی و افسردگی در میان اقشار و سنین مختلف شهر گواه محرومیت از حق داشتن محیط زیست سالم شهری است چون همان اندازه که سلامت محیط زیست بر شکوفایی استعداد و توانایی‌های فردی تاثیر می‌گذارد به همان اندازه در شیوه رفتار آدم‌ها اخلاق فردی و جمعی جامعه بشری نیز اثرگذار است.
 
وی با اشاره به اینکه سال‌هاست که در شهرهای پرجمعیت مردم با معضلی با عنوان صنایع و مشاغل مزاحم و آلاینده در محل سکونت خود مواجه هستند ادامه داد: با این‌حال نمی توان کاری کرد چون قوانین دست و پاگیر و بودجه ها محدود است.
 
معین در مورد کارخانه دخانیات در محله مسکونی نیز گفت: تاکنون در مورد معضلات این کارخانه جلساتی با مسئولان آن برگزار شده که خوشبختانه به توافق‌هایی هم رسیدیم.
 
وی افزود: مسئولان به خاطر مشکلات زیست محیطی و آلودگی که این کارخانه دارد درخواست نوسازی و تغییراتی دادند که ما هم در شورای شهر با بخشودگی عوارض نوسازی موافقت کردیم تا کارها راحت‌تر انجام شود اما زمان آن هنوز مشخص نیست.
 
این عضو شورای شهر معتقد است چون کارخانه پروانه بهداشت از وزارت بهداشت دارد مسئولان آن باید نظارت بیشتری بر آن داشته باشند تا مشکلات آلودگی آن کمتر شود.
 
مزاحمان شهری
 
حالا مشاغل مزاحم و صنایع آلاینده آنقدر خون به دل شهروندان کرده‌اند که دیگر حتی مسئولان شهری هم از استانداری گرفته تا شهرداری‌ها و شورای شهری‌ها قاطعانه به این نتیجه رسیده‌اند که باید آنها را از شهر خارج کرد، مصوبه چند سال پیش مجلس و مصوبه مهر سال 92 هیات دولت نیز مهر تائیدی بر این ماجرا است اما این قانون به کندی پیش می رود.
 
اما مهم‌ترین قانونی که در این زمینه وجود دارد بند 20 ماده 55 قانون شهرداری‌هاست. در متن این قانون آمده: «جلوگیری از ایجاد و تأسیس تمامی اماکنی که به ‌نحوی موجب بروز مزاحمت برای ساکنان یا مخالف اصول بهداشت در شهرها محسوب می‌شوند، وظیفه شهرداری‌هاست. شهرداری مکلف است از تاسیس کارخانه‌ها، کارگاه‌ها، گاراژهای عمومی و تعمیرگاه‌ها و دکان‌ها و همچنین مراکزی که مواد محترقه می‌سازند و اصطبل چارپایان و مراکز دامداری و به‌طور کلی تمام مشاغل و کسب‌هایی که ایجاد مزاحمت و سروصدا کرده یا باعث تولید دود یا عفونت یا تجمع حشرات و جانوران شود، جلوگیری کند.»
 
کریم نصر عضو شورای شهر اصفهان نیز معتقد است که برخورد ضربتی با این موضوع چندان مناسب نیست چون تبعات بعدی خواهد داشت.
 
وی با اظهار به اینکه دادن تسهیلات برای نوسازی کارخانه دخانیات را فعلا راهکار مناسب‌تری است گفت: این نشان می‌دهد مسئولان انتقاد مسئولان و مردم را شنیدند و اقدامی برای کمتر شدن مشکلات آلودگی کارخانه کرده‌اند.
 
با وجود منع مقررات قانونی برای تجهیز ونوسازی اما هنوز مشخص نیست چه زمانی مسئولان دست به اقدامات نوسازی می زنند تا مردم ساکن در منطقه کمتر در معرض آلودگی باشند.
 
منبع: فارس
انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.