نمودارهای به ثبت رسیده از وضعیت روزانه دریاچه ارومیه طی سالهای گذشته نشان داده که تراز سطح آب این دریاچه در سال های اخیر همواره از اواخر خرداد ماه به دلیل افزایش دمای هوا و کاهش بارندگی رو به کاهش رفته است.

آغاز شمارش معکوس مرگ نگین فیروزه ای ایران/آیا زمان تدوین برنامه ای جهت احیای دریاچه ارومیه  فرا نرسیده است؟به گزارش خبرنگار  گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ نگین فیروزه ای شمال غرب کشور که از سال 80 در مسیر خشک شدن قدم گذاشته و با رخت بر بستن مایه حیات بستر خود، ستادی از متخصصان ارشد کشوری را برای بازگرداندن آب به دور خود جمع کرده، گویا با ورود فصل گرما و کاهش سطح تراز آب دریاچه، مجددا نگرانی هایی را در دل مسئولان و دوستداران محیط زیست ایجاد کرده است.
 
با اینکه حجت جباری معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست استان آذربایجان غربی از افزایش  49 سانتی متری سطح تراز دریاچه ارومیه در تاریخ 29 خرداد (جدیدترین عکسبرداری ماهواره ای) نسبت به تاریخ مشابه در سال گذشته و افزایش 90 سانتی متری تراز آن نسبت به ابتدای سال آبی اول مهر 94_95، به خبرنگار ما خبر می دهد، اما با یک مقایسه سر انگشتی از میزان سطح تراز دریاچه ارومیه از 29 اردیبهشت تا 29 خرداد امسال به طور مشهود متوجه کاهش تدریجی سطح آب نگین فیروزه ای ارومیه خواهیم شد.
 
*کاهش سطح تراز دریاچه ارومیه
 
همزمان با گرم شدن هوا، کاهش میزان بارندگی و افزایش تبخیر، طبق آمار ارائه شده در ذیل شاهد کاهش تراز سطح آب دریاچه رومیه از ابتدای خرداد ماه امسال هستیم.

پس از آنکه تراز سطح آب دریاچه ارومیه  روز دوم خرداد به بالاترین سطح خود یعنی 1271/15 متر از سطح دریا در سه سال اخیر رسید، متاسفانه پس از آن سطح آب این دریاچه رو به کاهش رفت.

روز چهارم خرداد تراز به 1271/13، در روز هفتم خرداد میزان تراز آب به 1271/11 در یازدهم خرداد به 1271/09 متر ، تراز دریاچه در شانزدهم خرداد برابر با 1271.۰۸ متر ، روز هفدهم خرداد برابر1271.07 متر ، روز  هجدهم خرداد به 1271.07 متر ، بیست و یکم خرداد 1271.06 متر ، دبیست و سوم  خرداد به 1271.04 متر ،روز  بیست و پنجم خرداد به  1271.07 و در جدیدترین بررسی در بیست و نهم  خرداد برابر 1270.98 متر بالاتر از سطح آزاد دریا رسیده ؛ که این آمار در کنار هم نشان از کاهش تراز سطح آب دریاچه ارومیه ای دارد که هزینه هایی بسیار کلانی برای احیای آن در سه سال اخیر صرف شده است.

*آیا شمارش معکوس مرگ ارومیه آغاز شده است؟

نمودارهای به ثبت رسیده از وضعیت روزانه دریاچه ارومیه طی سالهای گذشته نشان داده که تراز سطح آب این دریاچه در سال های اخیر همواره از اواخر خرداد ماه به دلیل افزایش دمای هوا و کاهش بارندگی رو به کاهش رفته و مجدداً از اواخر آبان ماه سیر صعودی آن شروع شده است.
 
جباری معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست استان آذربایجان غربی نیز در این باره به خبرنگار ما می گوید :نتیجه اقدامات ستاد احیا و وضعیت نهایی دریاچه ارومیه که آیا در خط بهبود قدم گذاشته یا نه در اواخر شهریور ماه امسال که سال آبی 94-95 محسوب می شود، مشخص خواهد شد و تا قبل از این زمان ارائه هر نظری مبنای قطعی و علمی ندارد.

*برای احیای دریاچه ارومیه راه دراز و سختی در پیش داریم


معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست طی بازدیدهای میدانی اخیر خود از دریاچه ارومیه گفت: پهنه دریاچه ارومیه در وضعیت خوب و رضایت بخشی قرار دارد ولی برای احیای دریاچه ارومیه راه دراز و سختی در پیش داریم.

معصومه ابتکار افزود: بازدیدهای میدانی بیانگر افزایش سطح آب دریاچه ارومیه است که گفته می شود نسبت به بدترین شرایط بیش از یک متر و نسبت به پارسال 56 سانتیمتر افزایش سطح تراز داشته است.

وی احیای دریاچه ارومیه را نیازمند برنامه ای بلند مدت دانست و بیان کرد: بحران به وجود آمده طی سالهای طولانی ایجاد شده و احیای این زیست بوم نیز نیازمند صرف زمان است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه تنها با اقدامات مکانیکی نمی توان این دریاچه را احیا کرد، گفت: تغییر الگوی کشت، استفاده از آبیاری نوین، اصلاح شیوه مصرف آب و دادن حق آبه دریاچه جزء راهکارهایی است که باید در این زمینه به آنها توجه مداوم شود.

وی در مورد کانونهای گرد و غبار ایجاد شده در اطراف دریاچه ارومیه نیز گفت: کانونهای گرد و غبار در سواحل دریاچه ارومیه شناسایی شده و عملیات نهال کاری و مالچ پاشی در 480 هکتار از این اراضی اجرا شده است.

ابتکار اظهار کرد: تثبیت دو هزار هکتار از این بسترهای شنی نیز ضروری است که باید مطالعه آنها در دستور کار قرار گیرد.

تراز دریاچه ارومیه در ماههای اخیر با رهاسازی آب سدهای استان آذربایجان غربی، اجرای طرح انتقال آب و برنامه های مصوب ستاد احیا، بارشهای بهاره و استفاده از روشهای آبیاری نوین به 1271.11 متر از سطح آبهای آزاد رسیده است.

کارشناسان بر این عقیده اند که 15 سال برای احیای دریاچه زمان لازم است که سه سال اول اجرای طرح دوره تثبیت آن محسوب می شود را دولت با مصوب کردن 26 طرح احیای دریاچه ارومیه آغاز کرده است.

شایان ذکر است؛ دریاچه ارومیه بزرگترین دریاچه داخلی کشور است که به دلیل ارزش های بی نظیر طبیعی و اکولوژیک به عنوان پارک ملی، سایت رامسر و ذخیره گاه زیست کره به ثبت رسیده است، اما از سال 80 علاوه بر کاهش نزولات جوی و بروز خشکسالی های پیاپی، افزایش طرح های توسعه بهره برداری از آب جهت مصارف کشاورزی، صنعتی و احداث بزرگراه شهید کلانتری از میان آن، منجر به کاهش جریانات ورودی آب دریاچه شده است

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار