به گزارش
خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، صنعت بیمه در نظام سلامت ما آنطور که شایسته و مورد نیاز بیماران است عمل نکرده و همواره بیمه شدگان این گلایه را دارند که سازمان های بیمه گر در زمان بیماری حمایت لازم را از بیمار نمی کنند و بخش زیادی از هزینه های درمان توسط خود بیمار پرداخته می شود و این در حالی است که طبق فرمایش مقام معظم رهبری مردم در زمان بیماری نباید دغدغه ای جز رنج بیماری داشته باشند.
علاوه بر این افرادی که تحت پوشش بیمه های مکمل قرار دارند رضایت چندانی از عملکرد این بیمه ها ندارند و معمولا مطالبات بیماران در بازه های زمانی طولانی مدت به آنها پرداخت می شود و اگر نگاهی درست و منطقی به بیمه های موجود در نظام سلامت اعم از بیمه های پایه و تکمیلی داشته باشیم با تعدد و سردرگمی مواجه خواهیم شد.
بالغ بر ۷۰ درصد هزینه های درمانی از جیب بیماران پرداخت می شود
یکی از گلایه هایی که بیماران همواره مطرح می کنند هزینه های زیادخدمات پاراکلینیک است که بیمه ها تنها سهم بسیار ناچیزی از این خدمات را پرداخت می کنند که کمکی برای بیماران محسوب نمی شود .
در برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران برای ایجاد سیاست واحد در ارائه خدمات درمانی به همه آحاد مردم و نیز ایجاد عدالت در دسترسی همگان به خدمان نظام سلامت مقرر گردید که تمامی بیمه های درمانی در سازمانی به نام سازمان بیمه پایه سلامت ادغام گردند و سیاستگذاری در مورد روند هزینه ها و اداره کرد صندوق به وزارت بهداشت ،درمان و آموزش پزشکی واگذارشود.
بر اساس قانون برنامه پنجم توسعه تمامی بیمه های مکمل درمانی باید حذف گردند و سیاستهای درمانی تنها از طریق این صندوق و به شکل واحد در سرتاسر کشور جریان پیدا کند.
اکنون در آستانه برنامه ششم توسعه قرار داریم و این مهم اجرایی نشده است و بسیاری از دست اندرکاران نظام سلامت نظرات مختلفی در خصوص تجمیع بیمه ها دارند.
فرزاد فرقان رییس نظام پزشکی شهرستان های فومن و شفت با اذعان به این که سهم پرداختی بیمه ها کم و میزان پرداخت از جیب بیماران زیاد است، بیان می کند : باید میزان پرداختی بیمه ها بر اساس قانون چهارم و پنجم توسعه به ۷۰ درصد رسیده و تنها ۳۰ درصد هزینه ها را مردم پرداخت کنند.
وی می گوید : عملکرد معیوب بیمه ها سبب شده تا میزان پرداخت از جیب بیمار افزایش یابد و تا زمانی که ساختار بیمه ها درست نشود این معضل به قوت خود باقی است.
دیرکرد پرداخت مطالبات از سوی سازمان های بیمه گر
گلایه از سازمان های بیمه گر تنها به گیرندگان خدمت ختم نمی شود بلکه ارائه دهندگان خدمات نیز از نحوه علمکرد بیمه ها ناراضی بوده و می گویند که سازمان های بیمه گر با تاخیرهای چند ماه مطالباتشان را پرداخت می کنند و از طرفی سازمان های بیمه گر نیز اظهار می کنند که منابع کافی در اختیار ندارند تا بتوانند حمایت کافی و به موقع از بیماران و ارائه دهندگان خدمات درمانی داشته باشند.
دانشیار دانشگاه شهید صدوقی یزد با اشاره به این که مشکل اصلی نظام سلامت بیمه ها هستند، گفت : صنعت بیمه در کشور ما کارآمد نبوده و باید تقویت شود.
سعید کارگر دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با بیان این که صنعت بیمه از حوزه بهداشت و درمان عقب تر است ، اظهار می کند : بروز بودن بیمه ها و تزریق بودجه لازم به آنها از جمله مواردی است که باید در صنعت بیمه اعمال شود.
وی با اشاره به این که تجمیع بیمه ها چاره مشکلات نیست، ادامه می دهد : همواره باید رقابت بین بیمه ها وجود داشته باشد و وجود بیمه های تکمیلی خود عدم عدالت در سلامت را نشان می دهد.
به گفته وی با تزریق بودجه به بیمه ها و هزینه کرد به موقع آنها می توان خیلی از مشکلات را مرتفع کرد اما مشروط بر آن که منابع در جایی که لازم است ، هزینه شود.
سید علی فاطمی عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران ، بیمه درمانی را یكي از انواع پوشش هاي بيمهاي در همه كشورها دانسته و عنوان می کند : باتوجه به اين كه انسان همواره در معرض خطر ابتلا به انواع بيماري ها قرار دارد ، به ناچار براي معالجه، مجبور به پرداخت هزينههاي سنگين پزشكي، دارو و اعمال جراحي و نيز مخارج بيمارستان ميشود.
وی می افزاید : در همين راستا و به منظور كمك به مردم در چنين مواردي، سازمان هاي بيمه متعهد به جبران هزينههاي درماني و بيمارستاني بيمه شدگان براساس شرايط قرارداد و طبق فرانشيز توافق شده هستند که بر اساس ماده ۱۰ قانون بیمه همگانی خدمات درمانی کشور، تعهدات سازمان هاي بيمهگر شامل پوشش خدمات پزشکی و دارو از جمله خدمات پزشکی اورژانس، عمومی و تخصصی (سرپایی و بستری) که انجام و ارائهآن در نظام بیمه خدمات درمانی بر عهده سازمان های بیمهگر قرار میگیرد.
ضرورت بازنگری در قوانین بیمه ای کشور
برخی از متولیان نظام سلامت بر این باورند که ترکیب اعضا و وظایف شورای عالی بیمه که عالی ترین مرجع سیاستگذاری کلان صنعت بیمه را بر عهده دارد همانند قانون بیمه نیازمند بازنگری و به روز رسانی است.
مرور برخی از ضعف ها وتناقضات موجود در آیین نامه های مصوب شورا نشانگر این ضرورت است که همه اعضاء این شورا باید از دانش بیمه ای لازم بهره مند بوده و از سابقه کار اجرایی مفید بیمه ای نیز برخوردار باشند .
همچنین انجمن های علمی تخصصی گروه پزشکی خواهان این هستند که فرصت حضور تشکلهای صنفی نمایندگان و کارگزاران و مشارکت ایشان در سیاستگذاری های کلان شواری عالی بیمه مهیا گردد.
تخصیص اعتبارات لازم به صندوق های بیمه ای
نظام سلامت در اغلب کشورها جزء اولویت های اول دولتمردان محسوب می شود که تخصیص اعتبارات به آن را نوعی سرمایه گذاری می دانند نه هزینه.شاید لازم باشد در فصل تخصیص بودجه دولتمردان نگاهی متفاوت به نظام سلامت داشته و با تخصیص اعتبارات لازم به این حوزه و همچنین تقویت منابع بیمه ای بستر های لازم را برای حمایت از آحاد مردم در زمان بیماری فراهم کنند تا عدالت در سلامت نیز رعایت شود و مردم از خدمات مطلوب بهداشتی و درمانی بطور یکسان بهره برده و هزینه زیادی را از جیب خود در زمان بیماری نپردازند.
تقویت منابع بیمه ای و حمایت آن ها از بیمه شدگان در زمان بیماری باید از اولویت های دولت و مجلس برای رفاه حال اقشار مختلف باشد زیرا در این شرایط حساس کشور که هدفمندی یارانه ها در جریان است ،احتمال آسیب توان مالی بسیاری از خانواده ها در اثر ابتلا به بیماریها وجود دارد بنابراین بهتر است دولت و مجلس با همکاری و وحدت رویه به شکل فعالانه تر وارد این عرصه شوند.
گزارش از : زهرا رحیمی
انتهای پیام/