به گزارش
حوزه رادیو تلویزیون گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از روابط عمومی صداوسیما، پیرو گفتوگوی آقای "تاجبخش فنائیان" مدیر پیشینِ مجموعههای "الف ویژهی معاونت سیما" با خبرگزاریها و اعلام نگرانی از وضعیت مجموعهسازی در سازمان صدا و سیما، روابط عمومی مركز امور نمایش سیما توضیحات زیر را برای تنویر افكارعمومی منتشر كرده است. این روابط عمومی با اشاره به تأسیس و راه اندازی مركز امور نمایش سیما در دورهی جدید فعالیت های رسانه ملی، تاكید كرد: این مركز مطابق با رهنمودهای ریاست محترم سازمان، همواره تلاش كرده است تا به كاستیهای به ارث رسیده از مدیریت قبل پرداخته نشود و تمامِ تلاشها معطوف به بالا بردنِ سطحِ كیفی آثار نمایشی باشد؛ اما نكات غیر كارشناسی منتشر شده باعثِ ارایهی توضیحات زیر شده است.
آقای فنائیان كه در معاونت سابق سیما، دبیرخانهی شورای نمایشی سیما و مدیریت اداره كل الفهای ویژه سیما را برعهده داشتند به خوبی میدانند مجموعه سازی و روند آن، امری دفعی و ناگهانی نیست و اثراتِ سیاستگذاریها در حوزهی مجموعهسازی، حداقل تا چند سال پس از تغییرِ مدیران، گریبانگیرِ مدیران بعدی خواهد بود. ایشان میتوانند شهادت بدهند، فرآیندِ زمانی تولید و تحققِ یك مجموعهی معمولی از طرح تا پخش، حداقل یك و نیم تا دو سال و این مساله برای مجموعههای "الف ویژه" چیزی حدود 5 تا 10 سال است؛ لذا شایسته است ایشان كه از افرادِ موثر در معاونت سیمای قبل در شكل دهی و طراحی برنامههای نمایشی بوده اند، پاسخگوی سیاستگذاریهای غلط و كم كاری آن روزها باشند و بدانند كه امروز، تمام مدیران و كارشناسان و هنرمندان، درگیر همان معضلاتی هستند كه ایشان و برخی از همكارانشان فراهم آوردند. ما از انتشارِ كارنامهی درخشانی كه ایشان بر آن اصرار میورزند، استقبال میكنیم.
در چند سال گذشته و توسط مجموعهی معاونت سابق سیما، بارها دربارهی بیش از 30 مجموعهی "الف ویژه" با محورها و مناسبتهای گوناگون سخن گفته و حتی در اینباره كتابی هم به زیور طبع آراسته شده است. با تغییرِ مدیریت و ایجادِ مركز امور نمایش سیما، تلاش بر آن بوده تا آثار نمایشی سیما و تصمیمهای پیشین، بدون وقفه تداوم یابند و عواملِ مجموعههای آماده، به كار خود ادامه دهند؛ اما بررسیها نشان داده كه عموم آثار ذكر شده (كتابِ مذكور) در حدِّ اسم هستند؛ مانند مجموعههای شهید تهرانی مقدم، شهید مطهری، امام خمینی(ره)، حضرت ابراهیم(ع) و....
همچنین شماری از این آثار در طرحِ ابتداییشان متوقف بودهاند؛ همانند مجموعههای شهید باكری،شهید متوسلیان ،شهید چمران و... برخی آثار از سال 89 تا 93 گامی جلوتر نرفتهاند و همان طرحِ دههی گذشته هستند؛ همانند مجموعهی سلمان فارسی. همچنین معدودِ فیلمنامههای آماده، موردِ بررسی و تعیین تكلیفِ نهایی واقع نشدهاند؛ همانند مجموعهی حضرت موسی(ع).
همواره تولیدِ مجموعههای "الف ویژه" در طول سالهای فعالیت ایشان با چالشهای جدی مواجه بوده است. مجموعهی "سرزمین كهن" وضعیتی بلاتكلیف داشته و تولیدِ فازسوم این اثر در هالهای از ابهام بوده است. مجموعهی "معمای شاه" كه تنها پروژهی "الف ویژه" راهاندازی شده در دورهی مدیریت ایشان است از نظر تعداد قسمتها، زمانبندی تولید، بودجه و فیلمنامه با چالشهای اساسی مواجه بوده و بی تصمیمی دربارهی این پروژه، عملا آن را به سمت تعطیلیهای مكرر سوق داده است.
جناب آقای تاجبخش فنائیان عنوان داشتهاند "تمام پروژههای الف ویژه ی صدا و سیما به حالت تعلیق درآمده اند." شایستهتر بود كه گفته میشد "تمام پروژههای الف ویژهی صدا و سیما در حالت تعلیق قرارداشت!" نشانهی این تعلیق هم این است كه هیچ مجموعهی "الف ویژه"ای در چهارسال مدیریت سابق، راهاندازی نشد و كارگردانهای صاحب سبكِ در حوزهی "الف ویژه" به كارهای دیگر مشغول شدندو یا از ادامهی كارشان انصراف دادند؛ همانند بانیانِ مجموعهی شهید باكری. نمونهی دیگر وضعیتِ تولیدِ پروژهی زندهیاد "فرجالله سلحشور" بود كه همواره دربارهی ساخته شدن یا نشدن كارشان بلاتكلیفی حاكم بود.
شایان ذكر است كه در میانِ اسامیِ مجموعههای "الف ویژه"ی ذكر شده، مواردی دیده میشود كه حدود 10 میلیارد ریال برای پیش تولیدشان هزینه شده؛ اما هنوز پروژه به طرح نهایی (نه فیلمنامهی نهایی) نرسیده است.
مركز امور نمایش سیما با توجه به محدودیتِ بودجه و نیروی انسانی در زمینهی ساخت و تولیدِ مجموعههای"الف ویژه"، تلاش داشته تا نخست با بررسی شرایطِ موجود و سپس اولویتهای سازمان از اتلاف وقت، بودجه و انرژی پرهیز نماید و سالانه، دو مجموعهی "الف ویژه" را به مرحلهی تولید برساند. تاكنون از میان 8 طرح موجود، 3 طرح پس از بررسی به دلایلِ كیفیتِ متون از دستور كار خارج شدهاند. همچنین متن مجموعهی "حضرت موسی (ع)" در مرحلهی كارشناسی مذهبی است. نگارشِ مجموعهی " سلمان فارسی" پس از بررسیهای فراوان و تعیین خط مشیها و سیاستها، آمادهی نگارش است و به زودی كارشان را آغاز خواهند كرد. مرحلهی سوم مجموعهی "سرزمین كهن" با رفعِ مشكلات و مصایبِ موجود در متونِ مجموعهی "سرزمین كهن" وارد مرحلهی تصویربرداری شده و مجموعهی "معمای شاه" نیز در حال ضبط سكانسهای باقیمانده است.
امید داریم كه جناب فنائیان كه در این یك سال، هفتهای یكبار پیگیرِ تصویبِ دو متنِ ارسالیشان از سیماست، نیمی از انرژی خود را صرفِ اصلاح معایبِ طرحهای ارسالیشان نمایند تا در نهایت شاهد كاری متوسط از ایشان نباشیم. نامبرده تا كنون 2 مجموعهی تلویزیونی برای صدا و سیما كار كردهاند كه مطابقِ آمارهای موجود، آثارشان به رغمِ هزینهی زیادِ تولید در كمترین حدِّ جذبّ مخاطب قرار گرفتند.
علاوه بر موارد ذكر شده، گفتنی است كه جناب آقای فناییان، دبیری شورای تلهتئاتر سیما را برعهده داشتند و در دورهی مدیریت ایشان بود كه وضعیت تلهتئاتر به محاق فرو رفت و تولیدات تلهتئاتر به طور كامل متوقف شد.
انتهای پیام/