به گزارش خبرنگار
گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،نخستین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب تهران 14 تا 24 آبان ماه سال 1366 در محل دائمی نمایشگاههای تهران برگزار شد و بعد از آن برای 19 دوره در همان محل به صورت سنتی در اردیبهشت هر سال برگزار شد تا اینکه در سال 1386 و با روی کار آمدن دولت نهم، نمایشگاه کتاب به مصلای امام خمینی(ره) منتقل شد.
این انتقال در زمان ریاست محمود احمدی نژاد بر دولت صورت گرفت و احمدی نژاد که از زمان تکیه بر مسند شهرداری تهران به دنبال این انتقال بود، سرانجام نمایشگاه کتاب را در اردیبهشت 86 به مصلا برد تا به عقیده خود مشکلات ناشی از ترافیک شدید محدوده بزرگراه چمران بر طرف شود اما از همان روزهای ابتدایی بحث ساخت محل دائمی نمایشگاه کتاب در خارج از شهر تهران و جنوب پایتخت بر سر زبانها افتاد. موضوعی که به مدت چند سال هر ساله در هنگام برگزاری نمایشگاه کتاب به موضوع اول رسانهها بدل میشد و پس از آن به فراموشی سپرده میشد تا اینکه دی ماه سال گذشته محمدباقر قالیباف حرف آخر را در این مورد زد.
**نمایشگاه کتاب در شهر آفتاب برگزار میشود
قالیباف در حاشیه افتتاحیه نخستین جشنواره یادیار مهربان گفت: با دوستان وزارت ارشاد نیز این توافق را انجام دادیم که یک سری اقدامات خدماتی و جانبی که باقی مانده است را طی ۲ تا ۳ ماه آینده به سرانجام برسانیم.
وی گفت: این مجموعه که در بزرگراه تهران - قم و در نزدیکی آرامگاه بنیانگذار انقلاب اسلامی قرار دارد، از شش سال پیش در دست ساخت است و مکانی مناسبی برای نمایشگاه کتاب در نظر گرفته شده است.
به گفته قالیباف قرار بود که بیست و نهمین دوره نمایشگاه کتاب تهران در باغ کتاب واقع در تپههای عباسآباد برگزار شود که در صورتیکه شهر آفتاب آماده بهرهبرداری شود، نمایشگاه کتاب از مصلی تهران به شهر آفتاب منتقل میشود.
**مشکلات دورههای گذشته
محل دائمی نمایشگاههای تهران محل مناسبی برای حضور ناشران و مراجعه کنندگان بود اما فقدان زیر ساختهای مناسب از جمله راههای ارتباطی و کمبود سرویسهای بهداشتی، رستوران و ... سبب شد تا این مکان نیز محل ایدهآل برگزاری نمایشگاه کتاب نباشد.
در کنار این موارد میتوان به موضوع دسترسی به نمایشگاه و راههای ارتباطی نیز اشاره کرد که نبود پارکینگ به تعداد مراجعه کنندگان، نزدیک نبودن ایستگاه مترو و در جوار یکی از پر ترافیک ترین بزرگراههای تهران (چمران) موجب شد تا مسئولان به فکر انتقال نمایشگاه به محل دیگری بیفتند.
آماده نشدن محل نمایشگاهها در خارج از تهران تنها یک گزینه را پیش روی مسئولان گذاشت و آنها که قصد داشتند تا از مشکلات ایجاد شده در زمان برگزاری نمایشگاه کتاب در محل دائمی نمایشگاههای تهران بکاهند، چارهای نداشتند جز انتقال نمایشگاه کتاب به مصلای امام خمینی(ره).
اما این محل نیز برای برگزاری نمایشگاه ساخته نشده بود. مشکلاتی که عمده آنها مربوط به محل غرفه ها میشد موجب شد تا مسئولان کمر همت ببندند تا بعد از 6 سال شهر آفتاب برای برگزاری نمایشگاه کتاب آماده بهره برداری شود.
**شهر آفتاب اوقات فراغت را پر میکند
شهردار تهران با تاکید بر اینکه شهر آفتاب باید از جهت اوقات فراغت و فرهنگی مورد توجه قرار گیرد، گفت: این موضوع نیازمند همراهی خوب سازمان ها و شهرداران مناطق است؛ همچنین باید توجه داشت که اوج فعالیت های شهرآفتاب در فصل تابستان خواهد بود تا بتوانیم خدمات مناسبی را به شهروندان ارایه کنیم.
وی نقش حوزه حمل و نقل عمومی برای تامین دسترسی شهروندان به شهرآفتاب را بسیار موثر دانست و گفت: با افتتاح ایستگاه مترو شهرآفتاب سرویس پایداری به شهروندان ارایه خواهد شد و ضروری است سرفاصله حرکت قطارها در این ایستگاه نیز به حداقل ممکن کاهش پیدا کند.
قالیباف از پروژه شهر آفتاب در کنار حرم حضرت امام خمینی (ره) به عنوان پاتوق تفریحی، فرهنگی و اقتصادی شهر تهران یاد کرد و گفت: معاونت خدمات شهری شهرداری تهران با همکاری مجموعه فروشگاه های زنجیره ای شهروند و اصناف باید بتوانند این خدمت رسانی را به شهروندان داشته باشند تا در کنار نمایشگاه هایی که بر اساس تقویم نمایشگاهی در محل شهر آفتاب برگزار می شود، بتوانیم خدمت رسانی به شهروندان را افزایش دهیم.
**افتتاح مترو شهر آفتاب
با جدی شدن موضوع انتقال نمایشگاهای تهران به شهر آفتاب، مسئولان فکری نیز برای نقل و انتقال علاقمندان به این محل کردند و تصمیم به احداث ایستگاه مترو برای این محل گرفتند. در این راستا ایستگاه مترو شهرآفتاب به صورت جزیره ای و با مساحت 25 هزار متر مربع و سه برابر ایستگاههای معمولی هم باهدف تسهیل در تردد به مجموعه نمایشگاه های بین المللی شهرآفتاب و در انتهای مسیر فاز نخست خط مترو تهران- پرند احداث شد.
معماری ایستگاه مترو شهرآفتاب، ایرانی - اسلامی و ملهم از بنای تاریخی چهلستون و هماهنگ با معماری مجموعه نمایشگاه های بین المللی شهرآفتاب است.
هابیل درویش مدیرعامل شرکت مترو تهران و حومه، گفت: برای رساندن این خط مترو به نمایشگاه بین المللی کتاب که اردیبهشت ماه جاری در مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب برپا میشود، به صورت سه شیفت و ضربتی کار کردیم و بحمدالله به اهداف و برنامه از پیش تعیین شده دست یافتیم.
عبداللهی معاون شهردار تهران نیز در آخرین اظهارات، گفت: از روز یکشنبه مترو فعالیت خود را آغاز کرده و در حال حاضر فاصله حرکت قطارها نیم ساعت است اما از روز افتتاح، فاصله قطارها به 5 دقیقه و بعد به 3 دقیقه خواهد رسید.
معاون شهردار تهران از ایجاد پایانه اتوبوس، ون و تاکسی در نمایشگاه کتاب خبر داد و گفت: غذاهای گرم نیز در این نمایشگاه عرضه میشود.
**معضلی به نام عوارضی
از زمانی که برگزاری نمایشگاه کتاب در شهر آفتاب قطعی شد، موضوع عوارضی تهران – قم به عنوان یک معضل مطرح شد. در این بین شهردار تهران و اعضای شورای شهر درخواست تغییر مکان عوارضی جهت سهولت در تردد و کم شدن ترافیک را داشتند. موضوعی که هنوز اجرایی نشده است.
عبدالهی در این خصوص گفت: عوارضی فعلاً منتقل نشده اما طی هماهنگیهای صورت گرفته تا پایان برگزاری نمایشگاه از خودروهای عبوری عوارض دریافت نمیشود. قرار است بعد از فرودگاه، عوارضی ساخته شود و بعد از ساخت عوارضی جدید، منتقل میشود.
**ناشران و مشکلی به نام تردد کامیون ممنوع
هنوز نمایشگاه کتاب برگزار نشده که مشکلات ناشران با جریمه شدن کامیونهای بار کتاب و تجهیزات غرفه آغاز شد. در حالیکه پلیس راهنمایی و رانندگی اعلام کرده بود که موضوع ممنوعیت تردد کامیون در ایام برگزاری نمایشگاه و چند روز قبل و بعد از آن اجرا نخواهد شد، اما روز گذشته نیز تعدادی از کامیون ها جریمه شدند.
**مسئولان نمایشگاه کتاب با پلیس راه هماهنگی نکردند
سرهنگ حمیدی رئیس پلیس راه راهور ناجا در خصوص مشکلات به وجودآمده برای تردد کامیونهای حامل کتاب در اتوبان خلیج فارس به مقصد نمایشگاه کتاب، گفت: بر اساس قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی کشور، تردد هرگونه کامیون از اتوبان خلیجفارس ممنوع است.
وی افزود: برخلاف آنکه مسئولان نمایشگاه کتاب از این موضوع اطلاع داشتند، اما هیچگونه هماهنگی با مسئولان پلیس راهور برای رفع این مشکل انجام ندادند.
حمیدی گفت: از اینرو تردد هرگونه کامیون از این مسیر طبق روال عادی غیرقانونی بوده و متخلفین از سوی پلیس راه جریمه خواهند شد.
**مشکلات باقی میماند؟
نمایشگاه شروع نشده مشکلات متعددی گریبان غرفه داران را گرفته که یکی از آنها همین موضوع ممنوعیت تردد کامیون است، طبیعتا برای هر نمایشگاهی نیاز به نقل و انتقال وسایل و تجهیزات توسط کامیون است.
مراجعات و مشاهدات از شهر آفتاب نیز نشان میدهد که هنوز این محل به آمادگی 100 درصد نرسیده و به قول اقبال شاکری، عضو شورای شهر تهران بعض مواقع باید محل افتتاح شود تا تکمیل گردد.
امیدواریم که نمایشگاه امسال بدون مشکل برگزار شود و موضوعات باقیمانده تا زمان افتتاح نمایشگاه برطرف شود.
انتهای پیام/