رسانه‌های جدید، فرصت مطالعه را از افراد گرفته‌اند؛ در حالی كه قرار است در كنار كتاب استفاده شوند نه به جای كتاب.

به گزارش حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری؛ بهمن نامور مطلق، مدرس دانشگاه شهید بهشتی، نویسنده و پژوهشگر نمونه، در پاسخ به اینكه چطور می توان سرانه مطالعه را در كشور افزایش داد، بیان كرد: از مهم ترین كارهایی كه باید در این زمینه انجام شود، ایجاد گفتمان كتاب است.

وی با تاكید بر اینكه تا شاهد ایجاد گفتمان كتاب در فضای عمومی كشور نباشیم، تغییری ایجاد نمی‌شود، گفت: حتی اگر كتاب ها با كمترین قیمت‌ها و در دسترس‌ترین شیوه‌ها به مردم عرضه شود، اگر تمایلی برای خواندن كتاب وجود نداشته باشد، باز هم به آن رو نمی‌آورند. متاسفانه در شرایط فعلی، مردم حاضرند پول‌های گزافی بابت مسائل كم ارزش صرف كنند اما به خرید كتاب كه می‌رسد، قیمت آن را بهانه می كنند؛ چون نیازی به خرید كتاب احساس نمی‌كنند.

نامور مطلق توضیح داد: با نگاهی به اطرافمان می‌بینیم كه بسیاری از افراد حاضرند هزینه های زیادی را بابت جراحی‌های خطرناک صرف كنند؛ اما به جراحی اندیشه و فكر كه می رسد، حاضر نیستند كوچک‌ترین اقدامی انجام دهند. این ها به دلیل این است كه گفتمان كتاب و كتاب‌خوانی ایجاد نشده و رقابت‌ها بر سر موضوعات دیگری است.

این نویسنده كه معاون پژوهشی فرهنگستان هنر نیز بوده است، با انتقاد از رواج استفاده از رسانه‌های جدید افزود: شبكه هایی مانند تلگرام، فیس بوك و ... وارد كشورمان شده اند ولی هنوز فرهنگ استفاده از این شبكه های اجتماعی ایجاد نشده است. این شبكه ها ما را حیرت زده و شگفت زده كرده اند و نتوانسته ایم این آگاهی را به جامعه منتقل كنیم كه چنین ابزاری، تنها برای برطرف كردن برخی از نیازهای روزمره است نه اینكه بتوانند جای كتاب خواندن را بگیرند.

وی همچنین تاكید كرد: این رسانه ها، جامعه را دچار سطحی نگری می كنند و ما همچنان برای رسیدن به عمق، نیاز داریم به كتاب مراجعه كنیم. رسانه های عصر جدید اگر به اندازه و به موقع مصرف شوند خوب هستند ولی می بینیم كه جای هرگونه مطالعه ای را از افراد گرفته اند؛ در حالی كه قرار است در كنار كتاب استفاده شوند نه به جای كتاب.

نامورمطلق افزود: چنین شرایطی، امكان عمیق شدن را به شهروندان نمی دهد و می بینیم به جامعه‌ای مصرف گرا و مقلد تبدیل شده‌ایم. این در حالی است كه ما مولف و ژرف نگر بوده ایم و لازم است با هم اندیشی مسئولان و دلسوزان، دوباره سنت تعمق و تامل به جای عجله برای كسب اطلاعات سطحی را احیا كنیم؛ چراكه این شرایط دامنگیر دانشگاه ها نیز شده است.



انتهای پیام/



اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار