به گزارش خبرنگار حوزه احزاب و تشکلهای گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ پیرامون موضوعات برجام و رفتار آمریکاییها در اجرای تعهدات مندرج در برجام با سید محمد حسینی به گفتوگو پرداختیم.
این گفتوگو به شرح زیر است.
**آخرین وضعیت لغو تحریمها از سوی کنگره و دولت آمریکا را چگونه ارزیابی میکنید؟
با وجود گذشت مدت قابل توجه از زمان اجرایی شدن برجام و انجام تمامی تعهدات از سوی جمهوری اسلامی ایران، آمریکاییها به بهانههای مختلف از برداشتن کامل تحریمها خودداری و یا دراین خصوص دفعالوقت میکنند.
در مواردی با صراحت اعلام میکنند که فعلا اقدام نخواهند کرد مثل مبادلات دلاری و در مواردی هم که درظاهر اظهار میکنند مانعی برای رفع تحریمها وجود ندارد عملا اقدام لازم صورت نمیگیرد.
متأسفانه ساختار تحریمهای کنگره و دولت آمریکا هنوز حفظ شده و مکانیزم پیچیده آن را مستمسکی برای عدم انجام تعهدات خود قرار دادهاند، یعنی بازی را به گونهای طراحی کردهاند که امتیازات و دادههای ما نقد و قطعی باشد اما مطالبات و ستاندههای ما زمانبر و همراه با لیت و لعلّ باشد!
**آیا رفتار دولتمردان آمریکایی تاکنون نشان دهنده صداقت و عزم و اراده آنها برای تحقق مفاد قرارداد است؟
در عدم حسن نیت و بیصداقتی آنان تردیدی وجود ندارد و تقصیر و تعللها نشانگر نداشتن عزم راسخ دراین خصوص است. چرا در مواردی که ادعای میکنند تحریمها برداشته شده اتفاقی ملموس و عینی رخ نمیدهد؟ مثلا چند ماه از توافق خرید هواپیما گذشته است ولی اروپاییها میگویند منتظر اذن و اجازه آمریکاه هستند!
موضعگیری برخی مقامات و کاندیداهای ریاست جمهوری آمریکا مبنی براینکه چه بسا دولت بعدی ایالات متحده مستلزم به برجام نباشند باعث شده که شرکتهای غربی از برقراری روابط تجاری با ایران نگران باشند. ادامه برخورد با کمپانیها و افرادی که با ایران تعاملاتی داشتهاند و حتی بازداشت بازرگانان غیرایرانی به ادعای دور زدن تحریمها موجب شده که روند گشایش امور باکندی صورت گیرد.
**دلیل تمدید تحریمهای قبلی و وضع تحریمهای جدید چیست؟
یکی از شروط رهبری این بود که پس از برجام تحت هیچ عنوان و بهانهای تحریمهای جدید وضع نشود نه اینکه روال گذشته به نام دیگری ادامه پیدا کند. اعمال محدودیت به اسم تحریمهای غیرهستهای از قبیل موشکی و حقوق بشر مغایر با شروط نظام اسلامی که مراقبت و اقدام به موقع وزارتخارجه را میطلبد.
زمانه و دنیای عجیبی است غربیها که خود بزرگترین ناقض حقوق بشر هستند و درطول تاریخ رکورددار خشونت، زیاده خواهی، سلطه طلبی، برده داری و استعمار هستند و درحال حاضر آثار حمایت و جنایت آنان از دیکتاتورهایی چون آل سعود، صهیونیستها و تکفیریها را در منطقه شاهد هستیم و با قساوت و بیرحمی با پناهجویان و آوارگان برخورد میکنند خود را پرچمدار حقوق بشر و ایران را که قربانی تروریسم و مدافع ملتهای مظلوم است و در دهههای اخیر میزبان میلیونها پناهنده بوده است متهم به نقض حقوق بشر میکنند و تحریمهای غیرمنطقی خود در این باره را که براساس گزارشهای معاند از نظام و مزدوران با جیره و مواجبی چون احمد شهید است، تمدید میکنند!
**به نظر شما چه واکنشی باید نشان داد؟
راه طی شده حاکی از درستی بدبینیها و عدم اعتماد به غربیها و به ویژه آمریکاست. آنها صرفا به منافع و اهداف خود توجه دارند و مسئولیتی در قبال الزاماتی که به روی کاغذ و قرارداد پذیرفتهاند احساس نمیکنند. درحال حاضر که هنوز برجام به نتیجه مطلوب نرسیده، مباحث موشکی و موضوعات منطقهای مانند یمن و سوریه را مطرح میکنند تا در قالب برجامهای جدید، امتیازات تازهای کسب کنند و با وعدههای واهی ما را به عقبنشینی و عدم حمایت از مقاومت وادار نمایند و حتی ایفای وظایف خود در توافق هستهای را موکول و مشروط به توافقات جدید میکنند.
خلف وعده و نقض پیمان آمریکا در این تجربه جدید آنچنان واضح و غیرقابل کتمان است که توجیه کنندگان رفتار دیروزی آمریکا، امروز از تعلل در اجرای تعهدات و موانع رفع تحریمها سخن میگویند. لذا ضرورت دارد که با صراحت و قاطعیت بیشتری پایان دادن به تحریمهای ظالمانه و عدم وضع تحریمهای جدید در دستور کار و اولویت متصدیان امر قرار گیرد و بخاطر برخی ملاحظات و سیاسی کاریها، تسامح و سهل اندیشی دراین امر حیاتی و سرنوشت ساز صورت نگیرد.