به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، هزینه زندگی خانوادههای آمریکایی بین سالهای 2004 تا 2014 معادل 14 درصد افزایش داشته و در همین مدت، درآمد متوسط خانوادهها نیز 13 درصد کاهش پیدا کرده است. بنابراین، اکنون یک سوم از جمعیت آمریکا آنقدر درآمد ندارد که حتی نیازهای اولیه خود را برطرف کند. از طرفی، طبق آخرین برآوردها، رقم بدهی مردم آمریکا به بانکهای این کشور به یک تریلیارد دلار نزدیک شده است. خانوادههایی که پیش از این 1500 دلار در سال میتوانستند خرج کنند، اکنون هر سال بیش از 2300 دلار از سال قبل، بدهکارتر میشوند. اگر میزان بدهیها و درآمد 25 درصد از مردم آمریکا را کنار هم بگذارید متوجه میشوید که یک چهارم از مردم این کشور، کمتر از 10 دلار دارایی دارند.
1.6 میلیون کودک آمریکایی سال 2014 خانهای برای زندگی نداشتهاند و در پناهگاههای بیخانمانها زندگی کردهاند
دورهای در تاریخ آمریکا وجود داشت که هر کس را در خیابان میدیدید، به نظرتان میرسید عضو طبقه متوسط اجتماعی است؛ به این معنا که درآمدی متوسط دارد و اگرچه ثروتمند به شمار نمیرود، اما فقیر هم محسوب نمیشود. اکنون دیگر از آن دوره هیچ اثری نیست. طبقه متوسط در آمریکا به سرعت در حال کوچکتر شدن است و خبر بد اینکه هر یک از اعضای این طبقه که حذف میشود، به طبقه فقرا میپیوندد، نه به قشر پولدار و ثروتمند.
گزارش مؤسسه تحقیقاتی و آماری «پیو» که اواخر سال 2015 منتشر شد، نشان میدهد که بین سالهای 2004 تا 2014، نه تنها هزینههای خانوادهها 14 درصد افزایش پیدا کرده، بلکه درآمد متوسط خانوادهها نیز در همین مدت، 13 درصد کاهش داشته است. در نتیجه، اکنون یک آمار عجیب در آمریکا رقم خورده است: یک سوم از جمعیت این کشور اکنون آنقدر درآمد ندارد که حتی نیازهای اولیه خود را برطرف کند.
طبق گزارش مؤسسه پیو، سرازیر شدن طبقه متوسط در آمریکا به سوی فقر نتیجه افزایش هزینههای آنها به خاطر تجملات یا بالا رفتن سطح توقع مردم هم نیست، بلکه آنچه خانوادههای آمریکایی را در تنگنا قرار داده، بالا رفتن هزینهای است که باید برای تأمین نیازهای اولیه خود مانند مسکن، غذا، درمان و رفتوآمد بپردازند. این هزینهها نسبت به یک دهه پیش، به شدت افزایش پیدا کرده است.
سیر صعودی و نزولی هزینه (سیاه) و درآمد خانوادههای آمریکایی بین سالهای 2004 تا 2014
نکتهای که در گزارش پیو به آن اشاره شده این است که هزینههای خانوار در آمریکا به وضعیت قبل از رکود اقتصادی اخیر بازگشته است، در حالی که درآمدها افزایش پیدا نکردهاند. متوسط هزینه خانوادههای آمریکایی در سال 2014 معادل 36.800 دلار در سال بوده است. جالب توجه است که طبق تعریف مؤسسه پیو، حداقل درآمد در خانوادههای دونفره آمریکایی باید 34.186 دلار در سال باشد تا این خانوادهها عضو طبقه متوسط به حساب بیایند. طبق این تعریف، متوسط هزینه خانوادههای آمریکایی از درآمد حداقل خانوادههای دونفره بیشتر است.
در حالی که بخش عمدهای از خانوادههای قشر متوسط آمریکا هنوز هم ممکن است بعد از پرداخت هزینه نیازهای اولیه خود، پولی در حسابشان داشته باشند، اما طبق گزارش مؤسسه پیو، یک سوم از این خانوادهها بر اثر افزایش هزینهها و کاهش درآمدها، اکنون قادر نیستند هزینههای اولیه خود را بپردازند، بلکه هر سال بیش از 2300 دلار بدهکارتر میشوند.
در این میان، بیشترین فشار اقتصادی را یکسوم پایینی جامعه آمریکا از نظر درآمدی متحمل شده است. تا ده سال پیش، خانوادههای آمریکایی حتی اگر در یک سوم پایینی درآمد قرار میگرفتند، به طور متوسط 1500 دلار در سال بیش از هزینه نیازهای اساسی خود، درآمد داشتند. با این وجود، 2300 دلاری که این خانوادهها اکنون هر سال بر بدهیهایشان افزوده میشود احتمالاً دلیل رکورد جدیدی است که ماه گذشته میلادی (مارس 2016) در میزان بدهیهای کارت اعتباری در آمریکا ثبت شد. دارندگان کارتهای اعتباری در آمریکا اکنون حدود یک تریلیون دلار (دقیقتر: 917.7 میلیارد دلار) به بانکها بدهکار هستند.
«بازی وام» (اشاره به یک سریال مشهور به نام «بازی تاج و تخت»)
نکتهای که درباره بدهیهای کارت اعتباری در آمریکا بدانید اینکه مبلغ بدهیهای جدید کارت اعتباری در سهماهه چهارم سال 2015 میلادی در آمریکا، از مجموع بدهیهای جدید در سالهای 2009، 2010 و 2011، بیشتر است. این در حالی است که بدترین نوع بدهی در آمریکا، همین نوع بدهی به بانکهاست. نرخ فوقالعاده بالای سود در کنار هزینهها و جریمههای سنگین در این نوع بدهی، میتواند هر خانوادهای را در یک چشم به هم زدن، از نظر اقتصادی خفه کند.
در کنار خانوادههای یک سوم پایین، خانوادههای یکسوم میانی درآمدی در آمریکا هم به شدت تحت فشار هستند. این خانوادهها تا ده سال پیش، هر سال 17 هزار دلار بیشتر از هزینه مورد نیاز برای تأمین نیازهای اساسی خود درآمد داشتند، اما این رقم در حال حاضر به 6 هزار دلار کاهش یافته است. از آنجایی که بخش عمدهای از این «درآمد اختیاری» (که شیوه خرج کردن آن در اختیار خانواده است) به سرعتی باورنکردنی خرجِ مسائلی مانند سرگرمی میشود، اکثر خانوادههای آمریکایی اکنون خود را روی لبههای پرتگاه مالی میبینند.
اگرچه بعد از این آمار، صحبت از پسانداز، کمی بیمورد به نظر میرسد، اما آمار در اینباره هم قابلتوجه است. مؤسسه پیو طی یکی از تحقیقات قبلی خود نشان داده که از هر سه خانواده آمریکایی، یک خانواده هیچ پساندازی ندارد. توضیح بیشتر اینکه گزارش اداره آمار و سرشماری آمریکا نشان میدهد که کمتر از یک سوم از خانوادههای آمریکایی سالانه 75 هزار دلار و یا بیشتر درآمد دارند. در عین حال، یک سوم از همین خانوادههایی که 75 هزار دلار یا بیشتر درآمد دارند، درآمد ماهیانه خود را صرف نیازهای اساسی و بدهی میکنند و بنابراین پولی برای پساندازی برایشان باقی نمیماند. عجیبتر اینکه یکچهارم از خانوادههای دارای درآمد بیش از 100 هزار دلار نیز همین وضعیت را دارند و نمیتوانند پسانداز کنند.
(از چپ) درآمد اختیاری طبقههای ثروتمند، متوسط و کارگر در آمریکا مقایسه میان سالهای 2004 (زرد) و 2014
واقعیت این است که اکنون سرمایه خانوادههای عادی در آمریکا از حقوق یک ماهشان هم کمتر است و این یعنی توان برخورد با هیچگونه شوک اقتصادی را ندارند، در حالی که این شوک اقتصادی در قالب افزایش بیکاری و از دست دادن شغل، اتفاقاً بسیار محتمل است. صنعت انرژی آمریکا از آغاز سال 2015 تا کنون بیش از 100 هزار شغل با درآمد مناسب را از دست داده و به همین نسبت، خانوادههایی که سرپرست آنها از کار بیکار شده، احتمالاً از طبقه متوسط خداحافظی کردهاند. همچنین گزارشها حاکی از آن است که شرکت بوئینگ قصد دارد 8 هزار فرصت شغلی را صرفاً در سال 2016 حذف کند.
این آمار صرفاً نوک بسیار کوچکی از یک کوه بسیار بزرگ است که هنوز به طور کامل خود را نشان نداده است. باید توجه داشت که در آمریکا، سطح اشتغال تقریباً همیشه نسبت مستقیمی با سود شرکتهای بزرگ داشته است. در حال حاضر که سود این شرکتها در حال کاهش است، انتظار میرود میزان اشتغال نیز به شدت کاهش یابد. آمریکا به سوی دورانی بسیار سخت گام برمیدارد، دورانی که در آن کارگران بیشماری که حاشیه امن اقتصادی ندارند، وضعیتشان با از دست دادن شغل، وخیمتر خواهد شد و از سوی دیگر، میلیونها آمریکایی طبقه متوسط که قبلاً زندگی راحتی را داشتند، اکنون طعم فقر را خواهند چشید.
همه اینها نه اتفاقات جدید، بلکه صرفاً نتیجه شتاب گرفتن روندی است که از دهها سال پیش در آمریکا آغاز شده است: طبقه متوسط در آمریکا به شکلی نظاممند در حال نابود شدن است. طبق آمار مؤسسه پیو، ثروت خانوادههای آمریکایی که از سال 1983 تا سال 2007 روندی افزایشی را طی کرده و از 77.890 دلار به 137.955 دلار رسیده بود، بین سالهای 2007 تا 2010 (با آغاز به کار دولت اوباما) به یکباره به رقم 83.637 دلار کاهش یافت و سال 2013 نیز به 82.756 دلار رسید؛ در حالی که خرجهای خانوادههای آمریکایی به هیچ عنوان کمتر از قبل نشده است.
عدهای از افراد بیکار در نیویورک طی دوران «رکود بزرگ»
صف گرفتهاند تا نان و قهوه دریافت کنند
برای درک این واقعیت که طبق متوسط در آمریکا در حال تبدیل شدن به قشر ضعیف است، نیازی به محاسبات پیچیده و اعداد و ارقام هم نیست. مقامات سیاسی از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه همین حرف را میزنند. به همان اندازه که «برنی سندرز» از یک جنگ علیه طبقه متوسط آمریکا و قرار گرفتن این قشر در وسط «یک سقوط 40 ساله» صحبت میکند، «جب بوش» هم از «آب رفتن» این قشر میگوید. و همانقدر که «تد کروز» تأکید دارد که حرکت قشر متوسط «در جهت اشتباه است»، هیلاری کلینتون هم اعتراف میکند که «قاعده اساسی» کار بیشتر برای بالا رفتن از نردبام طبقاتی و ورود به طبقه متوسط، دیگر کار نمیکند.
با این وجود، تا کنون همه سیاستمداران (از هر یک از دو حزب) به محض ورود به کاخ سفید، این واقعیت را فراموش کردهاند. فرقی ندارد چه کسی رئیسجمهور است و چه کسی نماینده کنگره، قشر متوسط آمریکا همچنان تحت فشار است. آنچه در ادامه این گزارش میخوانید، برخی از شواهدی است که نشان میدهد وضعیت اقتصادی مردم در آمریکا و به خصوص قشر متوسط چگونه طی سالهای گذشته رو به وخامت گذاشته است و این طبقه اجتماعی چگونه در آمریکا دارد میمیرد:
*** برای اولین بار در تاریخ آمریکا، طبقه متوسط در این کشور، تبدیل به یک اقلیت شده است. این طبقه اجتماعی که از مدتها پیش ستون اقتصاد آمریکا و بنیان «رؤیای آمریکایی» تلقی شده است، سال 1971 معادل 61 درصد از جمعیت آمریکاییها را تشکیل میداد، اما اکنون به زیر 50 درصد سقوط کرده است.
*** طبق گزارش مؤسسه پیو، درآمد متوسط خانوادههای طبقه متوسط در آمریکا بین سالهای 2000 تا 2014 معادل 4 درصد کاهش یافته است. عجیبتر اینکه بین سالهای 2001 تا 2013 متوسط دارایی خانوادههای قشر متوسط 28 درصد کاهش داشته است.
*** سال 1970، حدود 62 درصد از درآمد طبقه متوسط آمریکا «درآمد اختیاری» بود. اکنون این رقم به 43 درصد کاهش یافته است.
«حق [برخورداری از] عدالت اقتصادی»؛ جنبش اعتراضی «تسخیر والاستریت» از جنبشهای مخالف نظام سرمایهداری در آمریکاست
*** بهرغم تلاشهای صورت گرفته برای افزایش فرصتهای شغلی، آمریکاییها در حال حاضر 900 هزار فرصت شغلیِ طبقه متوسط کمتر از زمانی دارند که رکود اقتصادی اخیر آغاز شد. این در حالی است که از آن زمان تا کنون، جمعیت آمریکا رشد قابلتوجهی را تجربه کرده است.
*** بنا به گزارش اداره تأمین اجتماعی آمریکا، 51 درصد از کارگران در این کشور طی سال 2014 درآمدی کمتر از 30 هزار دلار داشتهاند. اما این تمام ماجرا نیست: 38 درصد از این کارگران، درآمد زیر 20 هزار دلار و 14.2 درصد از این تعداد نیز درآمد زیر 5 هزار دلار در سال داشتهاند. متوسط درآمد در دسته آخر، اندکی بیش از دو هزار دلار در سال بوده است.
*** دارایی خانوادههای یکپنجم پایینی جمعیت آمریکا از نظر درآمدی (بخوانید: طبقه فقیر)، از منفی 905 دلار در سال 2000 به منفی 6.029 دلار در سال 2011 کاهش یافته است. جالب است بدانید که آمریکا در حال حاضر از نظر سرانه ثروت افراد بزرگسال، در جهان رتبه 19 را دارد. این در حالی است که همه میدانند ثروتمندترین انسانهای جهان در آمریکا زندگی میکنند و بیشترین میزان ثروت نیز در این کشور وجود دارد.
*** طی تاریخ، کارآفرینی یکی از موتورهای محرک رشد طبقه متوسط در آمریکا بوده است، اما امروزه کارآفرینی در این کشور به پایینترین سطح خود رسیده و رکورد جدیدی را ثبت کرده است.
*** تعداد آمریکاییهایی که در مناطق به شدت فقیرنشین زندگی میکنند، از سال 2000 تا کنون دو برابر شده است.
«طبقه متوسط را نجات دهید»؛ قشر متوسط آمریکا در آستانه نابودی است
*** آمارهای عجیب نشان میدهد 48.8 درصد از آمریکاییهایی که 25 سال سن دارند، هنوز هم در خانه پدر و مادر خود زندگی میکنند. این آمار در ایالتهایی مانند ایلینویز، به 53.6 درصد میرسد.
*** طبق گزارش اداره آمار آمریکا، 49 درصد از آمریکاییها در حال حاضر در خانهای زندگی میکنند که هر ماه از دولت پول دریافت میکند، در حالی که حدود 47 میلیون آمریکایی رسماً در فقر زندگی میکنند.
*** سال 2007، از هر هشت کودک آمریکایی، یک نفر از کوپن غذا استفاده میکرد. امروزه این تعداد یک نفر از هر پنج نفر است.
*** 1.5 میلیون خانواده در آمریکا «فوقفقیر» هستند، یعنی به طور متوسط دو دلار در روز میتوانند خرج کنند. تعداد این افراد از سال 1996 تا کنون دو برابر شده است.
*** هر سال 46 میلیون آمریکایی از «بانکهای غذا» استفاده میکنند. برخی افراد برای آنکه مطمئن شوند نوبت به آنها میرسد تا غذا دریافت کنند، از ساعت شش و نیم صبح مقابل این مراکز صف میگیرند.
*** تعداد کودکان بیخانمان در آمریکا طی شش سال گذشته 60 درصد افزایش یافته است. حدود 1.6 میلیون کودک آمریکایی تنها در سال 2014 در پناهگاههای بیخانمانها و یا انواع دیگر مسکن اضطراری، زندگی کردهاند.
جوانان آمریکایی امیدوارند «برنی سندرز» رئیسجمهور آمریکا شود و بتواند عدالت اقتصادی را تا اندازهای برقرار کند
*** شاید باور این آمار سخت باشد، اما 20 نفر ثروتمند در آمریکا ثروتی بیش از 152 میلیون جمعیت فقیر این کشور دارند. به عبارت دیگر، 0.1 درصد از تمام خانوادههای آمریکایی ثروتی معادل 90 درصد از خانوادههای دیگر این کشور دارند که در پایینترین سطح درآمدی هستند.
*** اگر گذرتان به آمریکا افتاد، بدهی نداشتید، و ده دلار هم پول در جیبتان بود، یک خبر خوش برایتان داریم: ارزش داراییهای شما بیشتر از حدود 25 درصد از مردم آمریکاست.
*** و یک آمار جالب دیگر اینکه یکی از نظرسنجیهای اخیر دانشگاه هاروارد در آمریکا نشان داده حدود نیمی (48 درصد) از جوانان زیر 30 سال در آمریکا معتقدند که «رؤیای آمریکایی مرده است» شاید به همین دلیل هم هست که جوانان آمریکایی بیشتر تمایل دارند به برنی سندرز رأی بدهند تا هیلاری کلینتون.
انتهای پیام/