به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در روزگاری که خیلی از افراد دل مشغولی به جز صرف هزینه های سرسام آور برای زیبایی بیشتر ظاهر خود ندارند و به جای هزینه برای سلامت دندان های خود برای داشتن لبخندی زیباتر هزینه می کنند، افرادی هستند که در پرداخت هزینه های خدمات ضروری برای سلامت دندان خود ناتوان اند.
هزینه های بالای خدمات دندان پزشکی به ویژه در مراکز خصوصی از یک سو و نبود تعرفه مناسب برای دندان پزشکی از سوی دیگرتوانسته است تا حد زیادی به بی اعتنایی قشر ضعیف جامعه به سلامت دهان و دندان خود دامن بزند.
در این راستا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برنامه های متعددی برای کاهش هزینه دریافت خدمات دندان پزشکی و ارائه خدمات دندان پزشکی رایگان در مدارس داشته است که تا حدودی موثر واقع شد.این در حالی است که با وجود اینکه عامل اصلی اغلب بیماری ها مشکلات دهان و دندان شناسایی شده است هنوز کشور از لحاظ وضعیت سلامت دهان و دندان با استاندارد های جهانی فاصله بسیاری دارد و میزان تعرفه پزشکی نیزدر این بخش کافی نیست.
وقتی کار از کار می گذرد!
علی اکبر سیاری معاون بهداشتی وزارت بهداشت با بیان اینکه بالاترین شیوع بیماری در کشوراز طریق مشکلات دهان و دندان است، گفت: بیش از ۹۰ درصد افراد جامعه پوسیدگی دندان دارند بنابراین طبق مولفههای وزارت بهداشت در راستای اجرایی شدن طرح تحول دهان و دندان ، سه هدف و اولویت مهم در صدر کار قرار گرفت که شامل دسترسی، بهرهمندی و حفاظت مالی مردم است . این درحالی است که بر این اساس، آموزش و پیشگیری کاهش تعداد دندان پوسیده، دندان های کشیده شده، پرشده و دندانهای ترمیم شده را در بر میگیرداما مهمترین مطلب این است که اولویت اصلی باید در حفظ ونگهداری دندان باشد وبا توجه به اجرایی شدن طرح تحول دهان و دندان در حال حاضر 4 میلیون نفردارای پرونده سلامت دهان و دندان شدند .
نیروهای تازه نفس به فریاد دندان ها می رسند
معاون بهداشتی وزارت بهداشت در خصوص برنامه هایی که وزارت بهداشت در مدارس با مشارکت آموزش و پرورش اجرا کرده اند ،عنوان کرد: بر اساس اجرایی شدن طرح تحول دهان و دندان که از سال گذشته با جدیتی ویژه پیگیری شد با کمک وزارت آموزش و پرورش 60 هزار مدرسه پای کار آمدند و در همین راستا 15 هزار نیروی آموزش دیده برای ارائه خدمات پایه دندانپزشکی و با قیمتی ارزان تربیت و مشغول به فعالیت شدند.
وی افزود: ۲۰ درصد پرداخت از جیب مردم مربوط به خدمات دندانپزشکی است و سهم دولت در ارایه خدمات دندانپزشکی حدود ۸ درصد است و تا امروز 8 میلیون دانشآموز در دو نوبت مختلف از خدمات دندان پزشکی مدارس بهرهمند شدند و از سال 94 تا کنون میزان ارائه خدمات دندانپزشکی بویژه در مدارس ، 4 برابر افزایش یافته است. در حال حاضر هزار و 200 مرکز بهداشتی و درمانی تجهیز، تامین و بازسازی شدند و از سوی دیگر برای ارتقای خدمات دندان پزشکی 700 نیروی جدید به کار گرفته شده است که خدمات سطح یک برای عموم و خدمات سطح دو دندان پزشکی در روستاها و مناطق محروم به صورت رایگان انجام می شود.
بیمه ها شانه به شانه نه سایه به سایه همراه شوند
سیاری با اشاره به اقدامات صورت گرفته در راستای اجرایی شدن طرح تحول سلامت دهان و دندان از اضافه شدن 500 یونیت جدید دندانپزشکی به ظرفیتهای کنونی کشور خبر داد و تصریح کرد: به طور کلی بر اساس این طرح در حوزه شهری 500 هزار نفر تحت پوشش خدمات دندانپزشکی قرار گرفتهاند و یکی از مهمترین برنامههای وزارت بهداشت برای ارتقاء سطح کیفی خدمات دندانپزشکی برنامه ریزی برای سطح بندی های این خدمات در سه سطح مختلف است و همچنین اعتبارات خدمات دندانپزشکی در حوزه بهداشت دهان و دندان از 4 درصد به 7 درصد رسید که این 7 درصد از محل اعتبارات پزشک خانواده روستاها تامین شد. همچنین 100 میلیارد تومان نیز از محل اعتبارات پزشک خانواده شهری در اختیار خدمات بهداشت دهان و دندان قرار گرفته است
وی با اشاره به برنامه ارتقا سلامت دهان و دندان دانش آموزان ابتدایی کشور با هدف بهبود شاخص DMFT ، افزود: فعال سازی شیفت عصر مراکز بهداشتی و درمانی با هدف افزایش سهم دولت در ارایه خدمات دندانپزشکی و افزایش بازدهی مراکز، برنامه ارایه خدمات دهان و دندان در قالب بیمه روستایی جهت همراه کردن بیمه ها و افزایش بهره مندی از خدمات و برنامه ارایه خدمات دهان و دندان در قالب پزشک خانواده شهری و راه اندازی مراکز تجمعی دندانپزشکی و پایگاه های ثابت سلامت دهان و دندان دانش آموزی از برنامه های اداره بهداشت دهان و دندان است.
معاون بهداشت در ادامه با اشاره به تکمیل شناسنامه الکترونیک سلامت دهان و دندان دانش آموزی برای ۴ میلیون نفر، افزود: برای حدود ۸ میلیون جمعیت دانش آموزی با پوشش ۸۰ درصد و برای کلیه پایه ها در دو نوبت، خدمات وارنیش فلوراید ارایه شد.
پیشینه 100 ساله ایران در علم مدرن دندان پزشکی!
این صاحب نظر خاطر نشان کرد: بیش از صد سال از دسترسی ایران به علم دندانپزشکی مدرن و اجرایی شدن آن در کشور میگذرد اما متاسفانه همچنان در زمینه کاهش دی ام اف آن طور که باید فکری نکرده ایم و این نیازمند جامع نگری ویژه در فعال سازی سطح دو خدمات دندانپزشکی در واحدهای مختلف بیمارستانها است و در زمینه خدمات پایه بهتر است بیشترین بهرهمندیها از طریق قیمت گذاری مناسب ، همکاری بیشتر با سازمانهای بیمهگر و از همه ضروریتر توجه ویژه به نظام ارجاع در اجرای برنامه سطح بندی خدمات دندانپزشکی صورت گیرد.
که این مهم توجه ویژه مسئولین و روسای دانشگاه های علوم پزشکی کشور را میطلبد و به همین منظور باید اعتبارات حوزه بهداشت در علوم پزشکیها در جای خود هزینه شود نه اینکه از محل این اعتبارات برای بخش های دیگر استفاده گردد.
با صرف هزینه پایین دندان سالم داشته باشید!
وی تاکید کرد: در حال حاضر نیاز کشور به خدمات دندان پزشکی و بویژه خدمات پایه همچون معاینه اولیه بسیار ضروری است و در این زمینه نیز علوم پزشکیها میتوانند این مهم را با قیمت بسیار کم یعنی با تربیت و آموزش نیروهای ویژه با هزینهای پایینتر انجام دهند و نیازی نیست برای انجام چنین خدمات پایه ای حتما متخصصین و مراجع علمی بالاتر در حوزه دندان پزشکی وارد شود. از سوی دیگر باید نظارتها در اجرای فصل بندی بیشتر شود زیرا با توجه به قرار داد بیمهها در صورتی که این خدمات اجرایی نشود شامل کسورات در بیمه ها خواهد شد و در حال حاضر در حال خدمات سطح بندی بین دانشآموزان پایه سوم هستیم.
گزارش میترا پوررمضان
انتهای پیام/