تنها چهار ماه از سال در روستای جواهرده مردم زندگی می‌کنند و در ماه‌های دیگر سال جز چند نفر نگهبان و سرایدار کسی در آن جا ساکن نیست.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، در مورد نام روستای جواهرده عقاید مختلفی وجود دارد، در گذشته آن را جئورده‌ به معنی ده بالا در مقابل جیرده یعنی پایین ده چنان که در سفرنامه‌های مختلف حتی سفرنامه ناصرالدین شاه قاجار و رابینو آمده است و این گونه نامگذاری در اشکورات، گیلان و مازنداران متداول است و این روستا را می‌توان مرتفع‌ ترین روستای کوهستان در پایین چکاد سماموس برشمرد.

عده‌ی دیگر ده را به دلیل به دست آمدن آثار قیمتی، طلا و جواهرات جواهرده‌ می‌نامند.

در عین حال به اعتقاد مردمان قدیم، در روزگاران گذشته زنی به نام جواهر حاکم این منطقه بوده و جواهرده از نام او برگرفته شده است.

جواهرده در تقویم گالشی عبارت‌اند از: اول ماه‌ ، مردال ماه‌ ، ده ماه‌ ، ورفه ماه‌ ، اسفندار ماه‌ ، نوروز ماه‌ ، کرچه ماه‌ ، ارکه ماه‌ ، تیرماه‌ ، سیه ماه‌ ، شرر ماه‌ و امیرماه‌ است.

جواهرده‌ ۱۲ محله قدیمی دارد که جولاخیل‌ بزرگ‌ترین محله ده و بعد از آن اوشیان سر، سید محله‌، برشی محله‌ ، آموسی خیل‌ ، صیقل محله‌ ، چاک دشت‌ ، سراب یا کربلا بنه‌، رمک محله‌، تنگدره‌، فتوک محله‌، کهنه تنگدره‌ و شل محله از دیگر بخش‌های این ده به شمار می‌روند.

آثار تاریخی چون مسجد آدینه که گویا درگذشته‌های دور معبد و آتشکده‌ای زرتشتی بوده است و نیز گورهای گبری که در منطقه پراکنده است از آثار تاریخی آن به شمار می‌آید.

اولین تاریخ بنای مسجد آدینه به حدود ۷۰۰ سال و توسط شخصی به نام شل شریف برمی‌گردد که نامبرده از بزرگان جواهرده بوده است و خاندان شل آقاخانی (پورمنصوری) از بازماندگان وی هستند.

درگذشته مراسم گل‌ کاری دختران دوشیزه و جشن‌های همراه آن دیدنی بود و از همه مناطق گیلان برای شرکت در این جشن گرد می‌آمده‌اند.

معروف‌ترین کوه‌های آن عبارت‌اند از سرخ تله بخش شرقی قله سماموس واژکٰ سه براره رژه رجه. مرتفع‌ترین این قله‌ها، قله سرخ تله است.

لپاسر با چشمه‌های معروف و درمانی آن و سماموس و مقبره شاه یحیی کیایی بر چکاد قله سماموس که دارای یخچال‌های دایمی است از جاهای دیدنی و جذاب روستای جواهرده است.

جویبارهای بالادست این روستا با آبشارهای زیبا، پارک جنگلی وسیعی در میان دره که در کنار رود صفارود جای دارد و رودخانه‌ای با آب معدنی گازدار از جاذبه‌های گردشگری این منطقه به شمار می‌رود.

امروز آب آشامیدنی منطقه نیز از چشمه‌های متعددی چون سلیمان‌ ، برشی‌ و کوه کین‌ تأمین می‌شود که در گذشته افراد خیرخواه، آب چشمه‌ها را تا نزدیکی ده هدایت کرده‌اند.

آبشارهای زیبایی در منطقه جواهرده، خودنمایی می‌کنند که مقصد بسیاری از گردشگران و طبیعت دوستان به‌حساب می‌آیند.

یکی از این آبشارها در انتهای روستا و در کنار تخته‌سنگ بزرگی، پذیرای مهمانان روستاست.

آبشار فصلی صفارود یا آبشار اول جواهرده در 15 کیلومتری جنوب شهر رامسر و در مسیر جاده جواهرده قرار دارد.

رودخانه صفارود یکی از مواهب طبیعی این منطقه، از دامنه‌های شرقی کوه سماسوس در 24 کیلومتری جنوب غرب رامسر سرچشمه گرفته و ضمن عبور از روستاهای جواهرده، تنگ دره و صیقل محله از میان جنگل عبور کرده و در شهر رامسر با یک دنیا خاطره و به ‌آرامی ، به دریا می‌ریزد.

رامسر و جواهرده از مقاصد اصلی مسافران شمال است.

روستار جواهرده در فاصله ۲۷ کیلومتری رامسر در دهستان سخت‌سر و در ارتفاعات ۲ هزار متری البرز، در دامنه کوه‌های مرتفع سماسوس و در میان مراتع و چمن زارها واقع شده است.

انتهای پیام/


برچسب ها: ساری ، جواهر ، ده ، روستا ، رامسر
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.