طرح انتقال آب از شمال ایران به استان های مرکزی از پروژه های پر سر و صدای دولت به شمار می رود که موافقان و مخالفان بسیاری در مسیر اجرایی آن قرار گرفته است.

محسنی////////منتشر نشود
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،طرح انتقال آب دریای خزر به استان های مرکزی یکی از بزرگترین پروژه های کشور محسوب می شود که با هدف تامین هرچه مطلوب تر آب مورد نیاز این خطه از کشور و بخصوص سمنان مدنظر مسئولان ذیربط قرار گرفته است.

آنطور که از شواهد و اخبار منتشره در رسانه ها به ذهن می رسد،ظاهرا طرح مذکور در آستانه اجرایی شدن قرار دارد و حتی سرمایه گذاران خارجی نیز استقبال قابل توجهی نسبت به مشارکت در پروژه مورد اشاره از خود نشان داده اند.

طرح مذکور در شرایطی به عنوان یکی از پر سر و صداترین پروژه ها مطرح شده که کشور با بحران آبی دست و پنجه نرم می کند و کارشناسان از این معضل به عنوان یکی از اصلی ترین تهدیدهای زیست محیطی یاد می کنند.

اگر چه میان کارشناسان اختلاف نظرهایی در این خصوص وجود دارد که آیا آلایندگی و آلودگی هوا در صدر دغدغه های  محیط زیست قرار دارد یا کمبود آب و خشکسالی،اما به هر حال فارغ از رتبه بندی دغدغه های مورد اشاره شکی نیست که بحران آبی پیش رو یکی از جدی ترین معضلات کشور محسوب می شود.

بطور طبیعی در چنین شرایطی،انتقال آب به نواحی که به نحوی جدی تر با این بحران دست و پنجه نرم می کنند از سوی برخی کارشناسان مدنظر قرار می گیرد و پروژه انتقال آب خزر به سمنان نیز در چنین شرایطی قابل تعریف است،اما این طرح با وجود انجام مطالعات و ایجاد بستر و زمینه برای کلنگ زنی،مورد انتقاد جدی مسئولان محیط زیست قرار دارد.

آنچه که به عنوان دغدغه از سوی برخی مسئولان و صاحبنظران در خصوص طرح مورد اشاره مطرح می شود، معطوف به آسیب های زیست محیطی احتمالی و نارسایی ها و پیامد های اجتماعی طرح می شود.

** عزم مدیران اجرایی برای تحقق طرح انتقال آب

یکی از موافقان این طرح،استاندار سمنان است که معتقد است آب توزیع شده در قالب این طرح،گران نخواهد بود و طرح چنین ادعایی از سوی برخی مخالفان،صحت ندارد.

وی در این خصوص می گوید:آب منتقل شده به کرمان،در هر متر مکعب قریب به 12 هزار تومان و آب منتقل شده از خلیج فارس به چادرملو در هر متر مکعب قریب به 5هزار و 800 تومان برآورد می شود.

محمد رضا خباز عنوان می کند:در چنین شرایطی،آب انتقالی از خزر به سمنان 3هزار و 800 تومان تخمین زده می شود که این مبلغ موید این امر است که آب مورد اشاره نه تنها گران ترین آب نخواهد بود بلکه در زمره ارزانتربن آب ها قرار دارد.

استاندار سمنان عقیده دارد،مخالفت سازمان محیط زیست با این پروژه معطوف به دو موضوع می شود.نخست اینکه کارشناسان محیط زیست اذعان می کنند در صورت عملیاتی شدن پروژه،دستگاه های آب شیرین کن املاح موجود در آب انتقالی خزر به کویر مرکزی را پس از تصفیه به خزر باز می گرداند و این امر باعث تشدید شوری آب می شود.

خباز در تشریح دومین دلیل مخالفت سازمان محیط زیست با این طرح معتقد است،ایراد بعدی مشمول احتمال قطع شدن شماری از درختان جنگل های بین راه می شود.

وی می گوید:با اتکای به فناوری های جدید،این امکان وجود دارد که املاح بصورت خشک شده و قطعه قطعه،جدا و از بازگشت آنها به دریا جلوگیری شود و به واقع می توان در موعد مناسب آن را دفن کرد.

استاندار سمنان در خصوص دغدغه استانداری در خصوص قطع درختان نیز عنوان می کند:در این ارتباط تلاش می کنیم حتی المقدور از قطع احتمالی درختان پرهیز کنیم و از سوی دیگر می توان نسبت به کاشت 5 اصله درخت در قبال هر درخت اقدام کرد.

**  طرح انتقال آب خزر به سمنان تبعات اجتماعی در پی دارد؟

با وجود نظرمثبت استاندار سمنان و اشاره تلویحی به نگران کننده نبودن طرح مذکور،اما برخی کارشناسان همچون داوود رضا عرب،عضو هیات علمی دانشگاه فنی تهران به عنوان یکی از مخالفین طرح مذکور معتقد است ابهامات بسیاری در پروژه مورد اشاره وجود دارد که باید مورد بررسی و واکاوی قرار گیرد.

وی در تشریح ابهامات موجود عنوان می کند:خسارات زیست محیطی،اقتصادی،اجتماعی،فرهنگی و تحت الشعاع قرار گرفتن عدالت اجتماعی از عوارض و پیامدهای اجرای این پروژه محسوب می شود.

رضا عرب معتقد است:صرف هزینه های سنگین اقتصادی از یکسو،دغدغه مصرف صحیح آب،آمایش سرزمین و میزان ظرفیت های هر منطقه از دیگر نگرانی های موجود در این حوزه به شمار می رود.

وی در تشریح ابعاد اجتماعی پروژه مورد اشاره نیز می گوید:ساکنان فلات مرکزی سالهای بسیار است که از ادوار دور تاریخی بر مبنای فرهنگ مبتنی بر محدودیت های آبی، زیست و زندگی کرده اند و بطور طبیعی در صورت دریافت حجم انبوهی از آب،سبک و سیاق زندگی آنها با تغییراتی جدی مواجه می شود و ممکن است حتی عدالت اجتماعی نیز به چالش کشیده شود.

عضو هیات علمی فنی دانشگاه تهران به احتمال بروز اختلافاتی میان ساکنان استان مازندران و استان مرکزی(شهر سمنان) نیز اشاره می کند که می طلبد با دغدغه های موجود،مطالعاتی عمیق تر و جدی تر پیش از اجرایی شدن طرح مدنظر قرار گیرد.

بدون تردید گمان مسئولان موافق طرح نیز بر این امر استوار است که احتمالا پروژه مورد اشاره گامی سازنده در جهت تحقق توسعه پایدار در این خطه از کشور محسوب می شود،اما نباید از نظر دور داشت که چنین طرحی با این عظمت و بزرگی،ضرورت دقت نظر و توجه هر چه بیشتر را اجتناب ناپذیر می سازد.

یقینا در صورت بروز خلل و نارسایی در جریان اجرای طرح و حتی بعد از بهره برداری از آن،هزینه هایی جدی به کشور و دولت تحمیل می شود و با این اوصاف و شرایط ایجاب می کند جمعی از کارشناسان به دور از هر گونه وابستگی و بصورت مستقل محاسن و معایب طرح را مورد بازبینی قرار دهند و با توجه به جمیع جهات در صورت غلبه مزایا و ثمرات آن بر نارسایی های احتمالی،اجرای طرح را مدنظر قرار دهند.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۴ ۱۱ فروردين ۱۳۹۵
کسانیکه مخالفت می کنند ، انها علاقه ایی به حل مشکلات کشور ومردم ندارند ،باشه بذار تا مردم تشنه بمانند تا بروند به کشورهای خارجی ، جمعیت بجای زیاد شدن کمتر بشوند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۷ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
یکی از این طرح هارو هم برای دریاچه ارومیه بکشن که فاجه ای زیست محیطی و نابودی باغ ها و مزارعه کل آذربایجان با طوفان نمک اتفاق نیفته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۰ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
با سلام و دورد

اسم این طرح رویایی ایران رود است و البته فقط فعلا رویاست و با این وضع کشور عزیزمان شدنی نیست . ب

برای اطلاع بیشتر به در ویکی پدیا ایران رود را سرچ کنید.

چند انتقاد :
اتوبان مرند کشکسرای که مسیر اصلی ایران ترکه هست به طول 15 کیلومتر را الا نزدیک 10 سال هست هنوز در این تاریخ افتتاح نکردن . چه برسه کوه بکنیم :)

هنوز ما در شهرمون تلویزیون دیجیتال که چندتا دکل بیش نیست نداریم ! می خوان آب شیرین کنن :)

اول برای جاده های شمال اتوبان بزن

فک کنم بزرگترین طرح خیالی دنیاست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۵ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
بهترین طرحه، حتی بهتر از مسکن مهر.
چه اشتغالی به دنبال داره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۴ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
نمیدونم برای چی یه طرحی که باعث اشتغال و خیلی کارهای دیگه میشه باهاش مخالفت میکنند ولی انقدر طرح نیمه کاره مونده که خیلی هاش اصلا واجب نبود.
Germany
ناشناس
۱۸:۲۴ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
این طرح حداقل 15 سال طول میکشه و نتیجه خوبی هم خواهد داشت. اینم در نظر داشته باشید اب دریا خزر با این کار تموم نمیشه و حتی به نفع مردم مازنداران هم هست. علاوه بر این هدف اصلی طرح حاصل خیز کردن دشت سمنان است برای کشاورزی و ایجاد نیروگاه های تولید برق در مسیر و حتی پرورش ماهی.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۴ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
این طرح با مهندسی ویژه میتواند بر اب و هوا و سرسبزی تاثیر زیادی داشته باشد . وقتی آب باشد درختانی کاشته میشود که تولید اکسیژن کنند . با این کار آلودگی هوا در فراوانی اکسیژن گم میشود . فکر کنید دشت کویر سرسبز شود چه اتفاق بزرگی خواهد افتاد . کل ایران سرسبز میشود . تازه میتوان درختان میوه زیادی کاشت و نیاز به میوه خارجی را به کل قطع کرد . تولید کاغذ و خیلی چیزهای دیگر خودکفا و صادر کننده میوه میشویم . دامداری گسترش پیدا میکند و کشاورزی نیز صنعتی میشود .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۳ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
سکوت میکنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۲ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
به جای این همه هزینه فراوان بهتر نیست از همین آبی که داریم درست استفاده نماییم.
به عنوان مثال در کشوری مثل ایران که منطقه ای کم باران و بیابانی میباشد این همه سد لازم هست.این همه سد با هزینه های بالا احداث شد اما فکر نکردند آبی نیست که بخواهند پشت سد ذخیره کنند.اما به جای این هزینه ها لوله و تجهیزات آبیاری قطره ای رایگاه در اختیار کشاورزان میدادند این چند میلیون لیتر آبی که به دلیل عدم استفاده از روشهای آبیاری نوین به هدر میرود را نداشتیم و مباغات کشورمان چند برابر الان میبودند.یعنی میوه ارزان تر صادرات بیشتر و رفاه بالاتر.
سوال دوم استاندار سمنان چه درختی میخواهند بکارند چون تا الان ما زیاد دیدیم که از جنگلهای شمال چنار و افرا و بلوط و .... خلاصه هر درختی که قطع کردند به جاش کاج کاشتند و پشت سرشونو هم نگاه نکردن اونم به دلیل رسیدگی نکردن چند سال بعد خشک شد یهویی دیدیم جای درختای اون زمین ویلا کاشته شده. استاندار عزیز لطفا به جای این هزینه ها اون مقدار آبی که در استان شما به صورت آبیاری صنتی به هدر میرود را مدیریت کنید هیچ نیازی به هزینه انتقال آب و شیرین کردن نیست.منظورم باغات اطراف شاهرود هست من دیدم اگر شما ندیدید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۴ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
کاش این طرح لغو نشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۴ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
باسلام
اگر این طرح اجرایی شود و این کانال تا ابهای جنوبی کشیده شود این کانال به یکی از قطبهای کشتیرانی منطقه تبدیل میشود بخصوص برای کشورهای حوزه دریای خزر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۳ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
باعث تجزیه کشور میشه و اشتباه محضه !!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۲ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
شما فكر ميكنيد كشورهاي حاشيه خزر موافقت كنند؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۹ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
لطفا بدون کارشناسی کاری را انجام ندهید . ایران زیبا را خراب نکنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۴ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
آب هر کجا باشه و به هر کجا برود باعث آبادانی ، سرسبزی ، نشاط ، توسعه و پیشرفت میشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۵ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
به جای این کار بنظرم برن با ترکیه قرارداد امضاء کنن و آب دریای سرخ رو از طریق رود ارس بیارن و بریزن دریاچه ارومیه و از اونجا دریاچه خزر هم دریاچه ارومیه زنده بشه هم اینکه . . .همین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۳ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
کنار.لوله.کازی.که.رفته.شمال.لوله.اب.کشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۹ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
در.قسمتهای.جنوبی.دریای.خزر..سطح.اب.بالاست.وبر.داشت.ان.هیچکونه.تاثیری.برای.سواحل.نخواهد.داشت.به.وصیله.تونل.می.توان.اب.را.انتقال.وکنار.ان.تونل.مترو.به.شمال.زد.با.یک.تیر.دونشان.ارزوی.موفقیت.برای.دست.در.کاران.دارم.خداوند.یارتان
United States of America
ناشناس
۱۱:۲۸ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
این طرح یعنی نابودی دریای خزر
بعد از زاینده رود ودریاچه ارومیه
حالا نوبت نابودی
خزر وخلیج فارس شده است
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۱:۱۶ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
آب خلیج فارس که تموم نمیشه،
جهالت ما چقدر زیاده یا رب
Netherlands
ناشناس
۱۰:۴۲ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
مگه میشه مگه داریم همچین پروژه ای؟!
Australia
ناشناس
۱۰:۳۹ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
این اقایون چطور قطع شدن چند درخت را میبینند ولی نجات چند صد هکتار باغات و کشاورزی و مردم چند شهرستان را نمیبینند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۳ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
مهمترين قسمت خبر سه خط انتهايي است كه بايد مورد توجه قرار بگيرد . ان شاءالله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۲ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
ترس!!! منطق!!! و یا القائات دشمن!!!
پروژه های بزرگ معمولا اجرایی نمی شوند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۵ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
با توجه به خشک سالی 10 سال اخیر و کمبود اب این منطقه این طرح مفید بوده و مشکلات منطقه را مرتفع میکند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۱ ۰۸ فروردين ۱۳۹۵
این طرح خوبیه اما نیان و این اب رو برای دستشویی ها و حمام هم لوله کشی کنن که اب بعد از این همه زحمت هدر بره
اولین کاری که در زمینه اب باید انجام داد همین جداکردن اب ها در خانه هاست که برای هر مصرف یه ابی باشه
آخرین اخبار