به گزارش خبرنگار
گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،طبق برآوردها و ارزیابی های انجام شده،تنها 15 درصد از متکدیان شهر تهران نیازمند واقعی هستند که این امر نشان می دهد بخش قابل توجهی از متکدیان پایتخت به معنای واقعی کلمه محتاج نیستند .
از مجموع 100 درصد متکدیان شهر تهران،35 درصد بصورت گروه های متکدی خانوادگی فعالیت می کنند،عمده متکدیان نیازمند از طیف سالمندان هستند که بصورت واقعی مسکین و نیازمندبه کمک همنوعان خود هستند.
با نگاهی به لایه های متعدد متکدیان فعال در شهر تهران،به واقعیت هایی پی می بریم که بعضا تلخ و تامل برانگیز است،در این میان تکدی گری سازماندهی شده از گروه های سنی مختلف از واقعیات تلخی است که موید پیچیدگی پدیده مذکور در پایتخت است.
امروزه در شهر تهران شاهد شیوه های متعددی از تکدی گری هستیم که مهار و مدیریت آن نیازمند فاکتورها و مولفه های بسیاری خواهد بود.
بر اساس ماده 712 قانون مجازات اسلامی،تکدی گری جرم محسوب شده و از یک تا سه ماه حبس برای آن در نظر گرفته شده و چنانچه فردی با وجود توان مالی،مبادرت به تکدی گری یا گدایی،به جز حبس با توقیف و مصادره اموال خود نیز مواجه خواهد شد.
در خصوص آسیبهای تکدیگری در کلانشهرهایی همچون تهران و علل و عوامل موثر در شیوع و گسترش این ناهنجاری اجتماعی،گزارشات و مقالات بسیاری نگاشته و منتشر شده است و همواره در طول سال نیز به دلیل تبعات و عوارض تکدی گری،در دستور کار قرار گرفت،اما نکته حائز اهمیت به چرخه معیوب جمع آوری متکدیان باز می گردد،موضوعی که همواره در طول سال به عنوان یکی از آسیب ها و ناهنجاری های اجتماعی جدی در شهر تهران به شمار می رود.
** نوروز و سیل ورود متکدیان به تهران
اگرچه این معضل همواره در طول سال در شهری همچون تهران جاری و ساری است اما در برخی از مقاطع همچون نوروز و ایام عید،این میزان بیش از پیش تشدید می شود که به تبع مقابله و مهار آن نیز با دشواری های دو چندانی روبرو می شود.
مجتبی عبدالهی،معاون خدمات شهری شهرداری تهران با اشاره به پدیده ای به نام شبه تکدی گری از سوی برخی افراد در پوشش فروش اقلامی خاص همچون دستمال کاغذی،آدامس و...از دستور کار جدی شهرداری تهران برای جلوگیری از چنین فعالیت هایی خبر داده است.
عموما جمع آوری و جلو گیری از فعالیت های تکدی گری در سطح شهر با مشارکت شهرداری و نیروی انتظامی عملیاتی می شود.
به عقیده عبداللهی نمی توان ادعا کرد که نتیجه اقدامات انجام شده برای پیشگیری،برخورد و مبارزه با تکدی گری کاملا مثبت و قطعی بوده ولی تلاش شهرداری بر انجام وظایف خود استوار بوده است.
وی عنوان می کند که در این میان برخی از دستگاه ها و نهادهای ذیربط،به دلایل مختلف همچون هزینه های نگهداری و...مسئولیت و وظایف محوله را به نحو مطلوبی اجرایی نکرده اند.
معاون شهرداری تهران می افزاید:نتیجه دلخواه زمانی حاصل می شود که تمامی دستگاه ها و نهادهای ذیربط به وظایف خود عمل کنند.
** متکدیان غیر نیازمند در کدام نواحی تهران فعالیت می کنند؟با نزدیک شدن به ایام نوروز،ضرورت برخورد با متکدیان بیش از پیش افزایش می یابد،زیرا عموما در آستانه سال جدید شاهد ورود بخش قابل توجهی از متکدیان به پایتخت هستیم.
طرح های متعددی همچون کنترل مبادی ورودی در نقاط پر تردد و پر ازدحام همچون اتوبوسرانی،شرق،غرب و جنوب و تقویت گسترش فوریت خدمات اجتماعی از نمونه اقدامات اولویت گذاری شده ای به شمار می رود که در چنین روزها وایامی با هدف کنترل معضل تکدی گری عملیاتی می شود.
در این ارتیاط،پایگاه های خدمات اجتماعی در پایانه ها و مبادی خاص که تمرکز هر چه بیشتری از تکدی گری در آن وجود دارد،افراد و گروه های فعال در این عرصه نامیمون را شناسایی و بعد از مصاحبه اولیه،آنها را به مراجع قضایی تحویل می دهد.
اعمال جریمه و بازگردانده شدن متکدیان به شهرهای مبدا،خود سیکل و رویه معمولی است که همواره در دستور کار قرار می گیرد.
پراکندگی متکدیان در پایتخت نیز معطوف و منحصر به نقطه خاصی نمی شود و کم و بیش حضور چنین طیف هایی در بخش های متعددی از شهر قابل مشاهده هستند.
اما در این میان پیرو مطالعات انجام شده و تجربیات کسب شده،متکدیان مناطقی همچون تجریش،هفت حوض،20 متری افسریه،مراکز بزرگ خرید واقع در مناطق 2 و 5،محله امامزاده حسن و...از لحاظ توانایی و تمول مالی،در وضعیت مطلوبی به سر می برند و اکثریت قریب به اتفاق آنها بصورت برنامه ریزی شده و سازمان یافته در چنین مناطقی به تکدی گری می پردازند..
** شهرداری قادر به جمع آوری کودکان متکدی نیستفرزاد هوشیار پارسیان،مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی از عدم توانایی شهرداری در جمع آوری کودکان متکدی خبر می دهد.
به گفته وی،از لحاظ قانونی،شهرداری مجاز به ورود و جمع آوری این طیف از متکدیان نیست و این بهزیستی است که طبق ضوابط وظیفه ورود به این عرصه را عهده دار است و شهرداری تنها زمانی قادر به جمع آوری کودکان متکدی خواهد بود که همراه با پدر،مادر و والدین خود باشند.
** ترک تحصیل،وجه اشتراک اکثریت کودکان متکدی
حمید موسوی افرازمند،جامعه شناس و آسیب شناس اجتماعی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران در تشریح مختصات کودکان متکدی در پایتخت عنوان کرد:ترک تحصیل و بازماندن از آموزش،یکی از اصلی ترین وجه اشتراکات کودکان فعال در این عرصه به شمار می رود.
وی افزود:رفع و مهار تکدی گری در مفهوم کلی خود،نیازمند همیاری و هماهنگی بین دستگاهی میان نهادهای متعددی از کشور است و با نگاه تک بعدی و انتظاری یک جانبه از مجموعه یا ارگانی خاص نمی توان به موفقیت و دستاورد برجسته ای در این حوزه نائل شد.
افرازمند عنوان کرد:به نظر می رسد در طول سنوات گذشته،عمده انرژی صرفا بر جمع آوری متکدیان گذاشته شده ،اما باید در کنار آن با برنامه ریزی های میان مدت وبلند مدت و طراحی اقدامات هوشمندانه و بنیادی برای مهار این معضل و ناهنجاری اجتماعی تلاش کرد.
وی یادآور شد:آموزش و تحصیل در کودکان،اساسی ترین نیاز کودکان متکدی در پایتخت محسوب می شود و سپس عوامل و عناصر دیگری همچون بهبود معیشت و وضعیت اقتصادی، و آگاهی بخشی به مردم برای پرهیز از کمک رسانی به افرادی که نیاز آنها بصورت قطعی به اثبات نرسیده می تواند در تحقق اهداف موردنظر در این عرصه مطلوب اثر واقع شود.
انتهای پیام/