به گزارش خبرنگار
دولت گروه
سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، رهبر معظم انقلاب اسلامی با در نظر گرفتن تحریمهای غرب علیه ایران به منظور توقف برنامههای هستهای، در 29 بهمن سال92 سیاست
اقتصاد مقاومتی را جهت رفع مشکلات اقتصادی و عقب نشینی دشمن در زمینه جنگ تمام عیار اقتصادی به رؤسای قوا ابلاغ و بر ضرورت اجرای این سیاستها تاکید کردند.
اکنون با گذشت دو سال از ابلاغ سیاست اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر انقلاب این سوال پیش میآید که دولت به عنوان مجری، عملا تا چه حد اهداف این مهم را محقق کرده است؟
در روزها و ماههای اخیر، همایش، سخنرانیها و ایدهپردازیهایی برای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی از سوی مسئولین برگزار شد و در این راستا به نوعی حق این سیاست به لحاظ کلامی ادا شد، اما آنچه مورد توجه قرار میگیرد حجم گسترش یافته توجهات نظری و شعاری در این زمینه است که موجب فراموش شدن اصل موضوع میشود.
برخی معتقدند که اقتصاد مقاومتی در باور دولتمردان جایی ندارد، در حد آرمان باقی مانده و به عرصه عمل نرسیده است. اما از آنجایی که کشورمان در دوره پسابرجام بسر میبرد لازم است با همت مسئولان این سیاست در اولویت برنامههای دولت قرار گیرد. چنانکه حتی برخی نمایندگان مجلس از جمله بهروز نعمتی عضو کمیسیون صنایع و معادن به ضرورت تحقق هرچه سریعتر این سیاستها تاکید دارد و معتقد است با اجرایی شدن برجام و رفع تحریمها بهانههای دولت در زمینه رشد منفی اقتصادی یا واردات بیرویه ناشی از ضعف فعالیتهای تولیدی از بین خواهد رفت.
بنابراین با آگاهی از عملکرد دولت و اهداف سیاستهای اقتصاد مقاومتی، میتوان میزان عملکرد دولت را قبل و پس از ابلاغ این سیاستها ارزیابی کرد.
سیاستهای دولت و اصول اقتصاد مقاومتی
محمدباقر نوبخت رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی، برنامه ششم توسعه را با سیاستهای اقتصاد مقاومتی کاملا هماهنگ میداند. به اعتقاد وی تا پایان برنامه ششم توسعه همه بدهیهای دولت به بانکها پرداخت و تراز عملیاتی دولت مثبت میشود که این موضوع یکی از اهداف سیاستهای اقتصاد مقاومتی است، لذا این برنامه از مبانی علمی و آخرین مدلهای اقتصاد و توسعه تدوین شده که با اسناد بالادستی ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب همخوانی دارد.
از سوی دیگر، شاپور محمدی معاون اقتصادی وزیر اقتصاد، برنامههای دولت در خصوص اقتصاد مقاومتی را زمان دار میداند و معتقد است کاهش فاصله صادرات و واردات، رشد مثبت سرمایه گذاری و پایدار شدن شاخصهای اقتصادی در حوزه نرخ ارز، تورم و دیگر شاخصهای کلان، نشانهای از تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی است، بنابراین سیاستهای خروج از رکود دولت هم در راستای اقتصاد مقاومتی قرار دارد.
این در حالی است که برخی کارشناسان معتقدند برنامههای مطرح شده از سوی دولت با اصول اقتصاد مقاومتی در تعارض است، عملکرد مثبتی از سوی دولت در جهت عملیاتی کردن این سیاست صورت نگرفته، دولت تنها با تکرار اشتباهات، از ارائه برنامه دقیق در این راستا خودداری کرده و با امید به برقراری روابط با غرب از بازبینی و پردازش ظرفیتهای درونی غافل شده است.
چرا رهبر انقلاب از پیشرفت اقتصاد مقاومتی راضی نیستند؟
رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز از اجرایی نشدن سیاستهای اقتصاد مقاومتی توسط دولت و سایر ارکان نظام ناراضی بودند، ایشان طی تذکرات متعددی این موضوع را اعلام کردهاند و به طور غیرمستقیم کوتاهی مسئولین را در طراحی بسترهای لازم برای اجرای اقتصاد مقاومتی مورد انتقاد قرار دادند.
علت اعلام نارضایتی و تذکرات از سوی رهبر انقلاب به مسئولان، در زمینهی اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی، «فقدانِ اقدام و عمل لازم» و بسنده کردن به «حرف» و در یک کلمه «برخورد شعاری و سطحی» با موضوع است. ایشان در برهههای گوناگون به صراحت این موضوع را اعلام کردند و مسئولان را به اقدام جدی و «فراتر رفتن از حرف و شعار» فراخواندند بنابراین با طرح مطالبات مشخص از دولت، مسئولین را به اجرای دقیق سیاستهای اقتصاد مقاومتی ملزم میکنند.
سخن آخر
با اجرایی شدن برجام و قرار گرفتن کشور در شرایطی جدید، مردم در انتظار اقدامات جدی و اثرگذار از سوی مسئولان دولت برای اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی و گشایش در وضعیت اقتصادی هستند. وظایف مسئولین در این زمینه کاملاً شفاف است و تذکرات رهبر معظم انقلاب درباره برنامه ریزی و اقدامات جدی در این حوزه، چندین بار تکرار شده است. بنابراین دولت به دلیل دارا بودن نقش مهم اجرایی در اقتصاد مقاومتی میبایست با هدف شکوفایی اقتصاد و رفع مشکلات زیر بنایی اقتصادی برای جلوگیری از امتیازدهی به دشمنان و بهبود سطح رفاه عموم مردم تلاش و با پرهیز از شعار زدگی به تدوین نقشه راه بپردازد.
ضروری است که مسئولان و سیاست گذاران از دانستن این نکته غافل نشوند که چه سازوکارهایی اصول سیاستهای اقتصاد مقاومتی را در کشور محقق و چه تدبیری موانع پیش روی این سیاست را برطرف میکند؟
گزارش از مژگان یونسی
انتهای پیام/