وی افزود: هیچ کدام از این 8 هزار معتاد جمعآوری شده رها نشدهاند، آنهایی که معتاد بودند به مراکز درمان اقامتی منتقل شدند و بقیه که شامل افراد کم بضاعت و کارتنخواب میشدند تحویل شهرداری و اتباع بیگانه نیز تحویل مراجع ذیربط شدند.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر بيان کرد: 44 مرکز بهاران با ظرفيت هر يك 150 نفر در 22 منطقه شهرداری تهران در حال تاسیس است، تاکنون نيز ۸ مورد از این مراکز عملی و محقق شدهاند و شهرداری قول داده است با قيد فوريت باقی مراكز را راهاندازی كند.
وی ادامه داد: اخيرا برخی رسانههای بیگانه همچون رسانههای انگليسی كه سابقه دوستی با ایران را ندارند، با یک هجمه مدعی شدند که پولی که اتحادیه اروپا از طریق سازمان ملل به ایران میرساند تا در امر مبارزه با مواد مخدر هزینه شود به اعدام قاچاقچیان ختم میشود.
افشار تصريح كرد: ما شفاف به نهادهای بين المللی اعلام کردیم که وضعیت مبارزه با مواد مخدر در ایران به دلیل همجواری با بزرگترین تولیدکننده مواد مخدر دنیا متفاوت است .ما طی سال های گذشته بیش از 4 هزار شهید و 15 هزار جانباز در مبارزه با مواد مخدر داشتهایم.
وي با بيان این كه به دنبال کیفیسازی مجازات اعدام هستیم، افزود: سیاست كشور ایران اعدام قاچاقچیانی است که مرتکب جرایم خشن مانند درگیریهای مسلحانه، آدمربایی و ... شده اند، حتی اگر قاچاقچیان دست به درگیری مسلحانه نزنند و تسلیم شوند باب رافت اسلامی به روی آنها باز است و من قویا اعلام میکنم که هیچ اعدامی غیر از اعدام این افراد در کشور نداشتیم.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر با بيان این كه حجم کمکهای سازمان ملل به ایران بسيار ناچيز است، گفت: ایران کشور فقیری نیست که چشمش به دنبال کمکهای مالی باشد ما انتظار کمکهای فنی داریم که البته این اقدامات ما نفعش به کشورهای غربی برمیگردد. انتظار داریم با رفع تحریمها بتوانیم از تجهیزات، اطلاعات و کمکهای فنی کشورهای دیگر مانند تهیه دوربین دید در شب و دستگاه ایکسری استفاده کنیم.
افشارادامه داد: کل کشفیات موادمخدر در 10 ماه گذشته 536 تن بوده كه در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته (كشف 461 تن) 16 درصد رشد را نشان میدهد. از این میزان تریاک412، هروئین کراک و کریستال 15 تن ، مورفین 6.7 تن، حشیش 80 تن، شیشه 1.5 تن کشف شده است. همچنین طی این مدت دو نفر از نيروهای مقابله ی كشور شهيد شده و 68 قاچاقچی نیز به هلاکت رسیده اند.
وی با بیان اینکه 185 کارگاه شیشه در 10 ماهه اول امسال منهدم شده است گفت: این آمار نسبت به سال گذشته که 260 کارگاه منهدم شد 29 درصد کاهش را نشان می دهد.
افشار در ادامه به اعلام قیمت مواد مخدر پرداخت و افزود: خرده فروشی تریاک به ازای هر مثقال در سال 93، 13 هزار و 420 تومان بود که در دی ماه 94 به 13 هزار و 273 تومان رسیده است و یک درصد کاهش را نشان میدهد. در عمده فروشی تریاک نیز دو درصد کاهش قیمت را شاهدیم. در خصوص هروئین افزایش قیمت قابل توجه بوده است و خرده فروشی پنج سانتی هروئین در دیماه 93، 7773 تومان بوده که در دی ماه 94 به 12 هزار و 493 تومان رسیده است. در عمده فروشی هروئین نیز با 23 درصد رشد مواجه هستیم.
وی اضافه کرد: دی ماه 93 قیمت هر گرم حشیش 2223 تومان بوده که در دی ماه 94 به 2432 تومان رسیده و 9 درصد افزایش را نشان می دهد اما در عمده فروشی حشیش دو درصد کاهش قیمت را شاهد هستیم. همچنین قیمت شیشه در دی ماه 93 به ازای هر گرم خرده فروشی 30 هزار تومان بوده که در دی ماه 94 به 68 هزار تومان رسیده است. قیمت هر کیلو شیشه در سال 93 نیز 19 میلیون تومان بوده که اکنون به 40 میلیون تومان رسیده است.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر با بيان این كه ۲۹۸ هزار و۲۳۰ نفر در زمینه جرایم مربوط به مواد مخدر شناسایی و دستگیر شدهاند كه 207 هزار نفر آنها قاچاقچی و توزیعکننده مواد مخدر و 91 هزار نفر نيز معتاد بودهاند، گفت: با تدابیری که نیروی انتظامی، پلیس مبارزه با مواد مخدر و همچنین ستاد مبارزه با مواد مخدر بر اساس منویات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در دستور کار خود قرار دادهاند، شاهد افزایش کشفیات مواد مخدر و قیمت مواد مخدر در سطح کشور بودیم تا جایی که طبق آمارهای موجود در حال حاضر قیمت شیشه گرمی ۶۸ هزار تومان و کیلویی ۴۰ میلیون تومان مبادله میشود و همین افزایش قیمت خوشبختانه باعث کاهش میزان مصرف از سوی معتادان شده است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا مخدر جدیدی با نام هروئین چینی به بازار آمده است، بیان کرد: معمولا قاچاقچیان مواد مخدر با اسامی مواد مخدر بازی میکنند به مانند کاری که با کراک کردند و آن زمان کراک را یک مخدر جدید معرفی کردند در صورتی که کراک هروئین فشرده بود با درصد خلوص بیشتر.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه در امر پیشگیری از اعتیاد ستاد مبارزه با مواد مخدر حضور فعالی در پادگانها و مراکز آموزشی دارد، گفت: طی ماههای گذشته 760 نفر از مدیران مدارس تهران تحت آموزشهای لازم قرار گرفتند.
افشار همچنین در مورد مشکلات بیمهای معتادان در لایحه بودجه 95، افزود: دو موضوع مورد توجه قرار نگرفته بود صحبتهایی که با مدیران سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور داشتیم مقرر شد این اصلاحات انجام شود. در یکی از موارد پوشش بیمه درمان اعتیاد باید بدون توجه به تمکن مالی معتاد صورت بگیرد که این اتفاق رخ نداده و در مورد دیگر نیز پیرامون حمایتهای اجتماعی از معتادان اقداماتی باید صورت بگیرد.
وی با بیان اینکه هماكنون 40 درصد معتادان کشور به مراکز درمانی وصل هستند، گفت: آییننامه اجرایی مراکز درمانی ماده 15 بعد از دو دهه تا پایان سال بازنگری میشود و تغییراتی نیز در آن صورت میگیرد. به عقیده ما اعتیاد یک بیماری است و لازم است که بیمهها با آن به مانند سایر بیماریها برخورد کند که اگر این اتفاق بیفتد رقم 40 درصد معتادان تحت درمان به 60 افزایش پیدا میکند.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در مورد اینکه نظر ستاد مبنی بر علنی برگزار شدن دادگاه قاچاقچیان مواد مخدر است یا خیر، افزود: ما خود را در این موضوع ذیحق نمیدانیم که به آن ورود کنیم. دستگاه قضا خودشان بر اساس قانون تصمیم لازم را میگیرد. ما حتی در مورد اعدامها نیز دخالتی نداریم و تنها به دنبال کیفیسازی اعدام هستیم. دادگاه علنی یا غیرعلنی برگزار شود به ما ارتباطی ندارد و ما به این موضوع ورود نمیکنیم.
افشار در خصوص نحوه برخورد با دانشآموزان معتاد گفت: دانشآموزان معتاد پس از ترک باید به مدارس بازگردند و هیچ دانشآموزی به خاطر اعتیاد نباید اخراج شود. دانشآموزان باید حین درمان نیز در مدارس حاضر شوند تا به درس آنها لطمهای وارد نشود.
وی در خصوص وضعیت زنان معتاد متجاهر در کمپ شفق افزود: حدود 400 زن معتاد متجاهر در این کمپ ساماندهی شدند كه بعد از مدتی 60 نفر از آنان به خانواده هایشان تحويل داده شدند، ما تاکنون هیچ گونه گزارش شفاهی یا مکتوب از سوءرفتار حین درمان در کمپ شفق را نداشتهایم و اگر گزارشی به ما برسد به سرعت بررسی و با متخلفان برخورد میشود. به جز کمپ شفق هیچ مرکز ماده 16 نگهداری زنان معتاد در کشور نداریم و تنها تعدادی مرکز ماده 15 در سایر استانها مخصوص زنان وجود دارد.
افشار گفت: همه افرادی که در این مرکز نگهداری میشوند دارای پرونده شدهاند و وضعیت آنها، مهارتهایی که دارند و توانمندیهایشان به ثبت رسیده است. در این مدت نشانی از بیماری جدی در مرکز وجود نداشته و گزارش مکتوبی راجع به سوء رفتار، سوء تغذیه یا نارضایتی از مسئولان در شفق به دست ما نرسیده است.