به گزارش خبرنگار
گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ سالهاست که در شهر تهران برای جلوگیری از تخریب باغات خصوصی و تبدیل شدن آن به ساختمان های سر به فلک کشیده، شهرداری اقدام به خرید باغات و تبدیل آنها به فضای سبز عمومی میکند.
مدت زمانی زیادی است که شهرداری برای حفظ باغات و خانه های تاریخی و ارزشمند تهران، آغاز به تملک آنها کرده است. باغاتی که بیشتر آنها بعد از آتش سوزی در آن، شهرداری اقدام به خریداری آنها میکند!!!
شهریور ماه امسال بود که شهرداری منطقه یک با اشاره به خبر نابودی باغهای تجریش و دربند، گفت: در سال های اخیر 13 باغ به مساحت 226 هزار و 853 متر مربع که پتانسیل بالایی به منظور تبدیل شدن به فضای سبز عمومی داشتند به عنوان تفرجگاه عمومی برای استفاده شهروندان در منطقه یک تملک و به بهره برداری رسید.
شهرداری با اشاره به تملک (باغ ملک 1 و 2، وزیری، امیر سلیمانی، خسروشاهی، سوهانک، زمین های لشگری، انجیری، آصف و بابک) بر این باور است که در سال جاری نیز تملک 6 باغ تجریشی، فیروزگر، سید میرزا، فرمانفرما، مسیح تهرانی و نعمتی در برنامه کاری قرار دارد که با تملک آنها، بیش از 24 هزار و 315 متر مربع به فضاهای سبز عمومی شمال تهران افزوده می شود.
علی محمد مختاری مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری تهران در گفتوگو با خبرنگار ما، با بیان این که حجم وسیعی از باغات در پهنه شمالی و ارتفاعات گلابدره قرار گرفته است، اظهار داشت: این باغات نقش موثری در تمیزی هوای شهر و ممانعت از نفوذ بافتهای بلند مرتبه شهری دارند.به همین دلیل مرمت و احیای این باغها یکی از مهمترین اهداف مجموعه مدیریت شهری است تا بتواند با این امر فرصتی را برای گذراندن اوقات فراغت و سرگرمی شهروندان فراهم کند.
باغ ملک یکی از باغات تاریخی و مشهور شمیران با وسعتی حدود 35هزار متر مربعی و مربوط به دوره قاجار است که در پای کوه دربند و در شمال جعفرآباد و غرب امامزاده قاسم افتاده است.
گفتنی است که در مجاورت ضلع غربی باغ ملک، اراضی باغ ظل السلطان قرار داشت که در دوران رضا شاه با احداث خیابان سعدآباد این اراضی بدو نیم تقسیم شد و نیمه شرقی به باغ ملک افزوده شد.این باغ سالهاست که به گفته مسئولان متولی قرار است که به بهره برداری عمومی برسد اما گویی هنوز زمان اجرایی شدن این پروژه عظیم فرا نرسیده چراکه هر روز زمان بهره برداری از آن به تعویق می افتد.
مختاری با اشاره به اهداف پروژه بزرگ احداث باغ ملک، به خبرنگار ما گفت: با زنده نگه داشتن باغات قدیمی و تاریخی ایران میتوانیم آن را به صورت یک قلمرو انسانی نشان دهیم و هم حال و هوا و روحیه منحصر به فرد یک باغ زیبای تفریحی را در آن به وجود بیاوریم.
مدیر عامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری تهران با بیان این که باغ ملک در منطقه یک و شمال شهر پایتخت واقع شده است، تصریح کرد: این باغ 2 قطعهای، به صورت تفکیک شده، مجموعهای 10 هکتاری است که مساحتی 8 هزار و 500 متر مربعی دارد و یکی از تاریخیترین باغهای کشور به شمار میرود.
وی افزود: طرح بازسازی این باغ تاریخی و قدیمی توسط دانشگاه علم و صنعت ایران تهیه و عملیات بازسازی و احداث آن نیز از اواخر سال 92 توسط سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری تهران آغاز شده است.
سالهاست که در کشور عده ای از افراد سودجو باغات شخصی و یا غیر شخصی تاریخی و با ارزش را از بین می برند و آنها را به ساختمان غول پیکر تبدیل می کنند.
امروزه کلانشهر تهران هم از ماجرای آتش سوزی باغات خصوصی و غیر خصوصی مستثناء نبوده و متاسفانه تعدادی از باغات با ارزش شهر به ساختمان های غول پیکر در شمال شهر تبدیل شده است.
به گزارش یکی از خبرگزاری ها، باغ تاريخی ملک نخستين بار در آذر سال 81 به طور عمدی و با استفاده از بنزين به آتش کشيده شد. هرچند عامل آتش سوزی های پی در پی در باغ به طور شفاف مشخص نشد و شهرداری منطقه و مالکان هر يک ديگری را در وقوع اين حادثه متهم می کردند اما بررسی های کارشناسان آتش نشانی از عمدی بودن اين حادثه و آغاز آتش سوزی از 6 نقطه باغ به طور همزمان حکايت می کرد. آتش سوزی سه ساعته باغ ملک در سال 81 که بخش عمده ای از درختان کهنسال اين باغ را نابود کرد.
ماجرای آتش سوزی های عمدی اين باغ در زمان مديريت محمد حسن ملک مدنی در شهرداری تهران مدت ها به يکی از جنجال برانگيزترين سوژه های خبری تبديل شده بود. تهديدها برای نابودی عامدانه باغ ملک و قطع شبانه درختان اين باغ با اره برقی و نيز آتش سوزی های عمدی،باعث شد که سازمان ميراث فرهنگی باغ ملک يگانه باغ غيرسلطنتی شميران را در فهرست آثار ملی به ثبت رساند و اعلام کند که حتی اگر همه درختان اين باغ قطع شوند اجازه ساخت و ساز در آن را نخواهد داد.
جالب است که بعدها شهرداری تهران و مالکان پر تعداد اين باغ برای واگذاری اين ملک به شهرداری به توافق مالی نرسيدند و پرونده اين باغ سال های طولانی مسکوت ماند. اما اکنون اين باغ تاريخی شميران به تملک شهرداری درآمده و قرار است به بوستان عمومی تبديل شود.
خرداد ماه امسال بود که مدیرعامل سازمان بوستان ها و فضای سبز شهر تهران خبر از بهره برداری پروژه باغ ملک تا پایان سال جاری داد و تاکید کرد: تملک قطعه سوم باغ ملک در دست پیگیری است.
مختاری با اشاره به احداث فضای سبز باغ ملک که با حفظ درختان قدیمی موجود است، اضافه کرد: طرح فضای سبز این بوستان با کاشت گونه های گیاهی بومی و سازگار با شرایط آب و هوایی منطقه تکمیل خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه طراحی این باغ به سبک باغ سازی ایرانی-اسلامی بوده است، یادآور شد: آبنمای مرکزی، عمارت سردر و حصار پیرامونی برگرفته از سبک های ایرانی-اسلامی بوده است. همچنین نمازخانه و باغ راه ها و مخزن ذخیره آب از جمله اجزای تشکیل دهنده این بوستان است.
آبان ماه سال گذشته بود که احمد مسجد جامعی عضو شورای اسلامی شهر تهران، با حضور در منطقه یک شهری و محله دربند به باغ ملک رفت و پیشنهاد داد این باغ به عنوان الگوی باغ و بوستان بومی و ارگانیک بازپیرایی شود.
وی با اشاره به موقوفات متعدد خاندان ملک، گفت: حاج حسین ملک در تاریخ وقف یکی از بزرگترین نام هاست و این باغ که سه قطعه بوده و از گلاب دره تا دربند می رسد، یکی دیگر از موقوفات اوست.
عضو شورای اسلامی شهر تهران افزود: دو قطعه از این باغ ها به تملک شهرداری در آمده و تنها بخش آن که کوشک در آن واقع است و مهمترین بخش آن محسوب می شود، در اختیار مالکی است که شهرداری منطقه، هنوز برای تملک آن به توافق نرسیده است.
مسجدجامعی با اشاره به تخصیص بودجه ساخت این باغ در سال آینده، تصریح کرد: این باغ به نام باغ ملک ساخته میشود و برای ارج نهادن به موقوفات مرحوم ملک، تندیسی از وی در این باغ نصب خواهد شد.
دو سال از وعده ی بهره برداری باغ ملک می گذرد اما هنوز خبری از افتتاح این باغ نشده است. امیدواریم که این باغ زیبا تا پایان امسال به یکی از بوستان های عمومی شهر تبدیل شود تا دیگر وعده ها از امروز به فردا منتقل نشود.
انتهای پیام/