چهره رسمی و بسیار جدی همدانی این تصور را برایمان تداعی میکرد که شاید نتوانیم به پاسخهای خود برسیم اما پس از خوش و بش و احوال پرسی با روی گشاده وی رو به رو شدیم، همدانی به شغل خبرنگاری ما غبطه میخورد و میگفت شما در حوزهای فعالیت میکنید که از همه اتفاقات کشور با خبرید و این بسیار خوب است؛ طبق گفتهی همدانی وی در 30 سال خدمت به نظام جمهوری اسلامی خبر ساز بوده که در جای خود قابل توجه است، همدانی بسیار بر روی مدیریت زمان تاکید داشت و با آرامش به تمامی سؤالات ما پاسخ داد.
معاون امنیت و انتظامی استانداری تهران در ابتدا قبل از شروع سوالاتمان به مقوله امنیت پرداخت و این مولفه مهم در جهان را به خوبی تشریح کرد، وی همواره بر این امر تاکید داشت که امنیت زمان و مکان نمیشناسد،انسانها از ابتدا دنبال امنیت بودند و در این راستا حکومتی هوشیار است که اجازه ندهد امنیت مفقود شود و سپس بخواهد آن را بیابد در واقع باید به صورت تدریجی امنیت از ابتدا پایه گذاری شده و هیچگاه بعنوان مجهول باقی نماند.
در ادامه، گفتوگوی مشروح باشگاه خبرنگاران جوان با "محسن نسج همدانی" را خواهید خواند.
ریشههای بد فرهنگ موجب عدم امنیت در کشورها شده است / حسادت کشورها به امنیت موجود در ایران
باشگاه خبرنگاران: با توجه به مهم بودن مولفه امنیت در کشور ارکان اصلی این مهم را توضیح دهید؟
همدانی: ارکان امنیت از بالاترین سطوح تا پایینترین سطوح در موضوعات مختلف به صورت متفاوت وجود دارد، در این راستا ما امنیت مادی، روانی، بهداشتی و جانی داریم در دنیای امروز و در شرایطی که ما امروز قرار گرفتهایم ایجاد امنیت در تعامل است اساسا میتوان نتیجه گرفت بسیاری از مراتب امنیت در تفاهم، مفاهمه و همکاری بوجود میآید. این موضوع را ما میتوانیم در یک خانواده نیز مشاهده کنیم تفاهم و ادراک مشترک زن و شوهر در یک خانواده به معنای امنیت یک خانواده است، این امنیت سپس گسترده شده و به همسایهها میرسد حلقههای موازی امنیت از خانواده به یک محله، شهر و سرانجام به یک کشور میرسد که ما در این راستا نمونه عدم امنیت را در کشورهای همسایهمان شاهد هستیم.
وقتی که سوابق عدم امنیت را در این کشورها موشکافی میکنیم به ریشههای بد فرهنگی میرسیم که منجر به عدم امنیت در این کشورها شده است ما امروز در جامعهای زندگی میکنیم که امنیت وجود دارد امنیت ما دارای ضریب قابل قبولی است بسیاری از کشورها به میزان امنیت ما حسادت دارند و برای رسیدن به این امنیت تلاش میکنند، اما خودمان هنوز به آن امنیت مطلوب نرسیدهایم هنوز فکر میکنیم که ما برای رسیدن به یک امنیت مطلوب مسیرهایی را باید طی کنیم. مقدمات ابزارها و نیروهای بسیار خوب فراهم است و مشکل موجود در این راستا عدم ساماندهی است، با این حال مراتب امنیتمان بیشتر از گذشته شده و در آیندهای نزدیک به یک امنیتی خواهیم رسید که حتما بهتر از امنیتی است که امروز خواهیم داشت.
ضریب امنیت انتخابات آتی کشور بسیار بالاست/ امنیت فیزیکی انتخابات در سایه سه رکن مهم نیروی انتظامی، سپاه و ارتش
باشگاه خبرنگاران: با توجه به اینکه امسال دو انتخابات مهم مجلس دهم و خبرگان پنجم را پیش رو داریم، مسئله امنیت برای بهتر برگزار شدن انتخابات بسیار مهم است در این راستا حوزه معاونت استانداری تهران چه تمهیداتی را اندیشیده است؟
همدانی: در شرایط امروز وقتی موضوع انتخابات مطرح میشود بسیاری اوقات متوجه اتفاقاتی میشویم که توأم با امنیت است و آرزو میکنیم آن اتفاق با امنیت به سلامتی بتواند طی مسیر کند امیدواریم امنیتی در فضای انتخابات ایجاد شود که در سایه آن بتوانیم انتخابات باشکوهی داشته باشیم و یا انتخاباتی باشد که در پناه امنیت به خوبی بتواند برگزار شود این دو لازمالملزوم همدیگر شدند عدم وجود امنیت میتواند موجب تزلزل اصل انتخابات شود و لذا این یک رکن است، امنیتی که برای انتخابات آتی کشور پیش بینی شده با ضریب بسیار بالاست و نتیجه زحماتی است که در طی 30الی 40 سال گذشته کشیده شده و آنقدر توانستهایم در این راستا مراتب مختلف را تجربه کنیم که امروز به یک نقطه رسیدهایم که همه آن تجربهها و تواناییها جمع شده است بنابراین در سال 1394 ما نمیپذیریم که امنیت ضعیفی داشته باشیم چرا که به عبارتی خیانت به گذشتههاست، کشورمان برای بوجود آمدن امنیت هزینههای زیادی داده در این راستا حتی تلفات جانی و مادی بسیاری در این مسیر داشتیم نیروهای بسیار خوبی را آموزش دادهایم و امروز منتظر هستیم در سال 94 یک امنیت خوب برای انتخابات فراهم شود بنابراین اگر گفته شود، سستی، کاهلی و تساهل در این راستا وجود دارد به صلاح نیست.
برخی از اقدامات امنیتی که باید انجام شود به بخشهای فیزیکی و غیرفیزیکی تقسیم شده است و هرگاه فیزیکی شود به طبع اسم نیروی انتظامی به خاطر میآید که باید بسیاری از کارها را به یگانهای ویژه اجرایی نیروی انتظامی از جمله سپاه پاسداران و ارتش بسپاریم آنها نیز برای این کار کاملا آماده هستند هماهنگیهای لازم صورت گرفته است نیروی انتظامی نقش بسیار مهمی در ایجاد امنیت دارد امنیت خیابانی و میدانی برعهده این نیروست و در کنار آن سپاه پاسداران، ارتش و در لایه پنهانتر وزارت اطلاعات نقش ایمنسازی را تأمین خواهد کرد.
در این راستا بخش غیرفیزیکی امنیت مربوط به ایمن سازی سایبری است که بسیاری از ارکان امنیت در این راستا ایفای نقش میکنند تا بتوانند فضا را برای برگزاری انتخابات سالم محیا کنند انتخابات بنا بر روندی که طی میکند در زمان مقرر خود انجام خواهد شد طرحهای جامع اطلاعاتی و امنیتی به فرمانداریها و بخشداریهای تهران ارائه شده و بر روی آنها کار کارشناسی انجام شده است نشستهای تخصصی برگزار شده و نقاط ضعف خود را میشناسیم و نقاط قوت خود را تقویت خواهیم کرد، البته در این بین همواره منتظر حوادث غیرمترقبه نیز هستیم چرا که همه چیز در اختیار ما نیست، همواره مواردی که امنیت را از بین میبرد قابل پیشبینی است در عین حال یک گروه متوسط و آماده خواهیم داشت که در صورت بروز هر گونه حوادث بتوانیم در آن واحد آن را مدیریت کنیم. بنابراین به علت اهمیتی که اصل انتخابات دارد همه ارکان در حوزه امنیتی و انتظامی باید آماده باشند و معاونت امنیتی واستانداری تهران بعنوان یک قسم از مجموعه ستاد انتخاباتی تهران همه مقدمات را برای برگزاری انتخاباتی سالم فراهم کرده است.
نصب دوربین در محل اخذ رأی به معنای دخالت در رأی مردم نیست/ زاویه قرار گرفتن دوربین ها خدشه ای در آرای مردم ایجاد نخواهد کرد
باشگاه خبرنگاران: با توجه به اینکه گروهی از جامعه مخالف و موافق نصب دوربین در شعبهای اخذ رأی هستند توضیحاتی در این باره ارائه دهید؟
همدانی: برای تأمین امنیت هرکاری که لازم باشد باید انجام شود، قرار نیست که ما تابع احساسات برخی از افراد، جریانات و نگاههایی باشیم که برای آن اسمگذاری اشتباه بکنند نصب دوربین در محل اخذ رأی قطعا و یقینا به معنای دخالت در رأی مردم نیست و مطمئنا در پروسه تأمین امنیت بیشتر انتخابات خواهد بود، اصلا دخالتی در امور فردی و شخصی افراد در هنگام ارائه رأی نیست، دوربینها تامین کننده امنیت در شعبات اخذ رای هستند و ما در این شعب ها به این توجه نمی کنیم که چه کسی میآید و میرود، زاویه دوربینها را به گونهای تنظیم خواهیم کرد که مردم مطمئن باشند که به هیچ وجه خدشه ای در آرای آنها نخواهد بود.
باشگاه خبرنگاران: دوربینهای مستقر در شعب اخذ رای دقیقا چه چیزی را ثبت خواهند کرد؟
همدانی: وقایعی که در یک حوزه رخ می دهد از جمله رفت و آمدهای مشکوک و یا وقوع برخی از احتمالات امنیتی در دوربین ثبت میشود. گاهی اوقات ممکن است نتوان با برخی از اتفاقات مقابله کرد اما بررسی یک اتفاق پس از وقوع آن برای ما مهم است،در این راستا با توجه به حوادث تروریستی که در برخی از کشورهای منطقه از سوی گروههای تروریستی داعش و القاعده رخ می دهد دوربینهای مستقر در شهر این حوادث را ضبط میکنند و بر این اساس می توان رد افراد انتحاری را زد، البته ما در موضوع انتخابات منتظر عملیات انتحاری نیستیم اما باید در جهت خنثی سازی بصورت آنلاین آمادگیهای لازم را داشته باشیم و تردد های مشکوک را کنترل کنیم و همچنین باید در این راستنا جابجایی اجناس غیر هوشیار شناسایی شود و اگر خدایی ناکرده حادثهای رخ داد بتوانیم از تجهیزات فنی برای ردیابی سایر کارهای امنیتی و اطلاعاتی استفاده کنیم.
تقسیم بندی امنیتی مناطق تاثیری در بعد سیاسی انتخابات ندارد
باشگاه خبرنگاران: برخی از مناطق با توجه به شرایط اضطراری که دارند با رنگهای قرمز ، زرد و سفید مشخص شده اند در این راستا درباره تقسیمات امنیتی مناطق توضیحاتی ارائه دهید؟
همدانی: با توجه به بروز حوادثی در گذشته تامین امنیت در این مناطق طبقهبندی شده است به عنوان مثال یک نقطهای در شهر وجود دارد که افراد خلافکار در آن زیاد است که ما به نسبت برای تامین امنیت در این مناطق باید ضریب امنیت را افزایش دهیم. بر این اساس ما امنیت را تقسیمبندی کردهایم و محل هایی که حادثهخیز است آن محدوده را پررنگتر و به اصطلاح قرمز میبینیم و سعی میِکنیم در آن مناطق حضور نیروهای امنیتی و اطلاعاتی پررنگتر و رصد اطلاعات دقیقتر صورت گیرد، در مقابل این مناطق، محلهها، شهرها، بخشداریها و دهیاریهایی هستند که تا حال حاضر حو.ادث خاصی نداشتند و مردمشان خلاف قانون عمل نکرده اند بر این اساس این تقسیم بندی ها به نسبت یک تجزیه و تحلیل اجرایی و عملیاتی است و هیچ تاثیری در بعد سیاسی و خاص انتخابات نخواهد داشت.
باشگاه خبرنگاران: آیا این تقسیمات امنیتی در کل کشور تقسیم شده یا فقط در محدوده استان تهران است؟
همدانی: تقسیمبندیها در حوزه استان تهران صورت میگیرد، اما آنقدر پررنگ نیست، چند نقطه در استان وجود دارد که نسبت به آنجا حساسیت وجود دارد اما از تقسیمات سایر استانها بیاطلاع هستم.
باشگاه خبرنگاران: تمهیدات امنیتی اندیشیده شده فقط برعهده نیروی انتظامی است یا ارتش، سپاه و وزارت اطلاعات وارد این حوزه نیز میشوند؟
همدانی: همه ارکان امنیتی کشور موظفاند در این طبقهبندی امنیتی مناطق مشارکت کنند و به هر شخص تکالیفی محول میشود. به عنوان مثال ما منطقه کویری در تهران داریم که در جنوب ورامین قرار دارد که باید در این منطقه ارتش ایفای نقش کند، چرا که این منطقه در حوزه اختیارات نیروی انتظامی نیست و یا در برخی از مناطق شمالی تهران محل هایی است که احتمال سرقت دارد و ناامن است که باید در این منطقه حضور اطلاعاتی بیشتر باشد و همچنین ترددها بیشتر کنترل میشود تا بتوانیم بر اوضاع به خوبی مسلط شویم.
باشگاه خبرنگاران: به صورت مجزا تقسیمات امنیتی مناطق تهران را توضیح دهید؟
همدانی: ما در این راستا هنوز به یک تعریف نهایی نرسیدهایم که در حال حاضر قابل ارائه باشد و در حال تهیه اطلاعات هستیم و از محلهای مختلف خواستهایم که اطلاعاتی را ارائه دهند تا به یک جمعبندی واحد برسیم.
باشگاه خبرنگاران: درباره تخریب برخی از داوطلبین انتخابات که در پروسه انتخابات گاها مشاهده شده که همدیگر را تضعیف کردهاند در این راستا چه تمهیداتی اندیشیده شده است؟
همدانی: ما در بحث انتخابات باید فقط به کلمه انتخاب بیشتر توجه کنیم و اجازه بدهیم که ما انتخاب بشویم یا نشویم و گاهی اوقات انتخاب نشدن ما نیز یک انتخاب است و این برآمده از انتخاب مردم است که باید به آن احترام گذاشت، فضاسازیهای سیاسی و بداخلاقیهای سیاسی که به وجود میآید، مسائلی است که متاسفانه در جامعه ما رو به رشد است و ما نگران هستیم، اما مردم ما بسیار فهیمتر از آن هستند که در این فضاها قرار بگیرند، گاهی اوقات دو داوطلب باهم رقابت میکنند و به دنبال تخریب همدیگر هستند، اما مردمی که از بیرون به آنها نگاه میکنند هر دو این افراد را رد میکنند. گذشت زمان و تجربیات انتخابات دورههای گذشته و فرامین مقام معظم رهبری و هشدارهای رئیس جمهور منجر به آگاهی مردم شده است، بنابراین گاهی اوقات میبینید که رقبای اصلی در انتخابات جا میمانند و نفر سوم ناشناسی روی کار میآید که این موضوع چندین بار اتفاق افتاده است.
باشگاه خبرنگاران: با توجه به بداخلاقیهای سیاسی که در زمان انتخابات به وجود میآید ، از جمله اعتراض به جریان ردصلاحیتهای برخی از داوطلبین مجلس عدهای بر رای هیئت نظارت اعتراض دارند آیا کمیته امنیت در برابر این رفتارها مقابله میکند؟
همدانی: این موضوع بر عهده ستاد انتخابات کشور است که وجه سیاسی دارد و حتما این افراد را باید به آرامش دعوت کند و مستندات لازم را به افراد رد صلاحیت شده ارائه میکند که امیدواریم خیلی از این افراد عاقلانه بپذیرند، در این راستا اگر خلاف این عمل کنند و به قانون تمکین نکنند، بالطبع بعد از آن موضوع امنیتی میشود و زمانی که این مسئله اجرا شود، به آن حساسیت نشان خواهیم داد، البته ما به دنبال این نیستیم که در مرحله اول با آنها برخورد امنیتی داشته باشیم. تلاشمان این است که در طول زمان با تک تک این افراد در ارتباط باشیم و از آنها میخواهیم که شرایط را بپذیرند و اجازه دهند که مردم انتخاب کنند و اجازه دهند که روال طبیعیاش پیش برود، اما در جایی اگر با مقاومت این افراد مواجه شدیم، حتما مجموعه مستندات ما جمع آوری شده و تحویل قوه قضائیه میشود که از مبادی قانونی با این افراد برخورد شود.
شرایط امن کشور برای برگزاری انتخابات باشکوه فراهم شده است
باشگاه خبرنگاران: ما را در جریان آخرین خبرهای انتخاباتی در حوزه امنیتی انتخابات قرار دهید؟
همدانی: در آخرین جلسه ستاد انتخابات استان که به ریاست معاون سیاسی استاندار برگزار شد، شرایط کشور برای برگزاری یک انتخابات باشکوه فراهم شده، اشکالاتی وجود دارد اما بسیار ناچیز است. یک کمیته هماهنگ و متشکل دنبال رفع اشکالات هستند، مجموعه اتفاقاتی که در حال رخ دادن است، نوید انتخابات خوب را میدهد و در حال حاضر هیچ حادثهای مانع برگزاری انتخابات نیست و روال طبیعی را طی میکند، امکان دارد یک فراز و نشیبهایی به وجود آید اما این موارد مانع برگزاری یک انتخابات شکوهمند نیست، در این راستا نقطه تلاقی پذیرش برجام که در چند روز گذشته به وقوع پیوست، امیدها را چندین برابر کرده است. این امید ابتدا در دولت بسیار قوی شد و این منجر به این می شود که دولت بسیار جدی پای کار آید با تدبیر دولت مردم مسیر خوبی را باید طی کنند و در کنار یک انتخابات خوب در اخرین ماه سال 94 امیدواریم عید نوروز خوبی را پیش رو داشته باشیم.
باشگاه خبرنگاران: ممنون از وقتی که در اختیارمان گذاشتید.
همدانی: پیروز و موق باشید.
گفتگو از فرزانه صائمین و سمانه حسن خانی
انتهای پیام/