به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ پایگاه اینترنتی روزنامه گاردین در گزارشی نوشت: عربستان سعودی هرگز تاکنون به طور رسمی با توافق هستهای ایران مخالفت نکرده است؛ اما با نگرانی و رنجش، نظارهگر روند مذاکرات و نقش آمریکا در به نتیجه رساندن آن بوده است. زیرا آلسعود اعتقاد دارد آمریکا در جریان این توافق، متحدی دیرینه را قربانی نزدیک شدن به دشمنی غیرقابل اعتماد کرده است.
به دنبال اجرایی شدن این توافق و بازگشت ایران به بازار نفت، عربستان و دیگر کشورهای عرب حوزه خلیج فارس میلیاردها دلار متضرر شدند. این در حالی است که این کشورها حتی پیشتر نیز به دلیل کاهش بهای نفت، با شرایط اقتصادی دشواری دست و پنجه نرم میکردند. مهمتر از این مسئله، بیم آلسعود از باز شدن دست ایران برای گسترش فعالیت در خاورمیانه به دنبال آزاد شدن پولهای بلوکهشده این کشور است.
بنابر این گزارش، رقابت ریاض و تهران ریشه تاریخی دارد که بخشی از آن به درگیری ایرانیها و اعراب و بخشی از آن به اختلاف سنیها و شیعیان مربوط میشود. هر دو طرف به یکدیگر اتهامات سنگینی وارد میکنند. از یک طرف ایران عربستان را مسئول شکلگیری داعش میداند. از طرف دیگر، آلسعود نیز ادعا میکند دخالت ایران در امور کشورهای منطقه، فضای مناسبی را برای شکلگیری گروههای افراطگرا ایجاد کرده است.
در انتهای این گزارش آمده است: حتی غربیها که همیشه با دید منفی به ایران نگریستهاند معتقدند این کشور با گذر از هیاهو، به دنبال اعتدال و عادیسازی روابط با جهان است؛ اما سعودیها با این نظر مخالفند. عربستان همواره به صورت اغراقآمیز ایران را تهدیدی برای امنیت خود به شمار آورده است. حال سؤال این است که آیا این کشور میخواهد همچنان بر اساس همین خیالهای خام و دیدگاه اغراقآمیز نسبت به ایران موضعگیری کند یا مایل است رویکرد خود را نسبت به تهران بر اساس واقعیت تغییر دهد؟
انتهای پیام/