با راه‌اندازی شبکه‌ی مدیریت آزمایشگاه‌های سازمان غذا و دارو اطلاعات شفاف در اختیار مردم و مسئولین قرار می‌گیرد.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان  گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، سیدی مشاور فناوری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در چهارمین همایش کشوری آزمایشگاه‌های برتر با بیان اینکه بخش عمده‌ای از فعالیت‌های طرح تحول سلامت در حوزه فناوری اطلاعات بوده است، بیان کرد: یکی از این طرح‌ها شبکه‌ی مدیریت آزمایشگاه‌های سازمان غذا و دارو است، در این شبکه چند لایه با مجموعه‌ای از مشکلات مواجه هستیم. عدم وجود دسترسی مشخص برای ردیابی نمونه، محدودیت منابع اطلاعاتی و تجهیزاتی گسترده از جمله این مشکلات است.

وی افزود: احتیاج دسترسی به اطلاعات شفاف و یکپارچه از جمله نیازهای سازمان بهداشت و سازمان غذا و دارو است. علاوه بر این در جامعه هم شفاف‌سازی نسبت به کیفیت واردات و تولیدات وجود ندارد و بعضاً موضوعی به صورت شایعه پراکنده می‌شود، در حالی که دسترسی شفاف به وضعیت کیفی محصولات حق مردم است.

سیدی عنوان کرد: در حال حاضر مبادله اطلاعات در داروخانه‌ها، بیمارستان‌ها، آزمایشگاه‌ها، نهادهای دولتی و غیردولتی به شکل کاغذی و آشفته است. راه اندازی شبکه‌ی‌ آزمایشگاهی وظیفه مبادله اطلاعات در حوزه‌های مختلف سلامت را دنبال می‌کند. باید همه سامانه‌های آزمایشگاهی به یک شبکه اتصال پیدا کند. برخی از آزمایشگاه‌ها هم که از هیچ سیستم آی تی برای ثبت استفاده نمی‌کنند، در یک سامانه متمرکز جمع‌آوری می‌شوند.

وی ادامه داد: واحدهای تولیدی باید به این زیرساخت متصل شوند و گزارشات مربوطه را به این سامانه ارائه دهند، مردم نیز می‌توانند از طریق پورتال عمومی محصول را انتخاب و وضعیت کنترل کیفیت آن را دریافت کنند.

مشاور فناوری وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: نکته کلیدی تدوین استانداردهای اطلاعاتی آزمایشگاه‌ها است که به پایان رسیده است. فاز بعدی ابلاغ استانداردها به شرکت‌هایی است که نرم‌افزارهای مربوط به آزمایشگاه‌ را تولید کرده‌اند.

یک سوم تجهیزات پزشکی داخلی هستند
صفوی مدیرکل تجهیزات و ملزومات پزشکی در مورد تجهیزات پزشکی در دنیا گفت: تجهیزات پزشکی در دنیا در سال 2011 حدود 328میلیارد دلار بوده است که پیش بینی می‌شود، این رقم در سال 2017 حدود 400 میلیارد دلار برسد. آمریکا 45 درصد این بازار را شامل می‌شود.

وی افزود: FDA به عنوان پیشروترین مؤسسات حوزه تجهیزات پزشکی بیان کرده است که کیفیت تجهیزات پزشکی به صورت همگن اتفاق نیفتاده است. از سال 2001 تا 2010 کالاهای جدیدی که به FDA عرضه شده است یازده درصد افزایش یافته است و کالاهایی که موارد مشابه آنها بوده است 2درصد کاهش داشته‌اند.

صفوی با بیان اینکه افزایش کنترل‌های کیفی در این حوزه نتوانسته است، نیازها را تأمین کند عنوان کرد: سرعت توسعه تجهیزات بیشتر از سرعت توسعه دانش کنترل کیفی آنها است. در ایران بازار تجهیزات پزشکی حدود 4 الی 5 هزار میلیارد تومان است یک سوم این ارزش به تجهیزات و ملزومات داخلی مربوط می‌شود. در حال حاضر محصولاتی داریم که جزو کالاهای دانش‌محور هستند. در حوزه تجهیزات محصولاتی داریم که وابستگی به خارج را قطع کرده است. نیاز ما به وجود آزمایشگاه کنترل در حوزه تجهیزات و ملزومات از گذشته مشهود بوده است که با حمایت‌های مسئولین آزمایشگاه‌ مرجع ایجاد شده است.

ارتقا گلوگاه‌های کیفی از برنامه‌های آزمایشگاه‌ مرجع
حسین رستگار رییس آزمایشگاه مرجع کنترل غذا و دارو با تأکید بر این که کاهش تصدی‌گری و محول کردن وظایف به بخش خصوصی بیان کرد: استفاده از فناوری جدید برای تشخیص آلاینده‌ها، تقویت مبادی ورودی و کسب جایگاه‌های جهانی و منطقه‌ای از جمله اهداف و برنامه‌های آزمایشگاه مرجع کنترل غذا و دارو است.

وی افزود: 82 درصد از آزمایشگاه‌های ما در کشور خصوصی هستند، امیدواریم بتوانیم گلوگاه‌های کیفی را ارتقاء دهیم. سال گذشته 6 آزمایشگاه تعلیق شده‌اند، در حالی که امسال این آمار به 39 عدد رسیده است و این حاکی از جدی بودن نظارت‌ها می‌باشد. تعداد نمونه‌های قابل قبول در آزمایشگاه‌های مرجع 91 درصد بوده است و 9 درصد از نمونه‌ها غیرقابل قبول بوده‌اند. در آزمایشگاه‌های معاونت‌های دانشگاه‌ها 24 درصد از نمونه‌ها رد شده‌اند. 70 درصد از نمونه‌های دریافتی آزمایشگاه‌های معاونت دانشگاه‌ها از سوی معاونت بهداشتی بوده است و 30 درصد از آنها به صنعت مرتبط هست.

وی افزود: امسال واکنش‌های سریعی داشتیم که نشان داد آزمایشگاه مرجع برای بحران‌ها آماده است و همچنین یک بازوی مهم و عملیاتی در سازمان غذا و دارو به حساب می‌آید.

رستگار اظهار کرد: دو برنامه با دفتر معاونت علمی فن‌آوری ریاست جمهوری داشتیم. ایجاد آزمایشگاه‌های فوق تخصصی آلاینده‌های مواد غذایی و تست‌های سریع و غربالگری این دو برنامه را تشکیل می‌دهند.

وی خاطرنشان کرد: آزمایشگاه‌ها گلوگاه‌های کیفی هستند که باید محکم گرفته شوند.



انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار