عموم جرم و انحراف‌های اجتماعی را معطوف به افراد کم سواد می‌داند، اما کارشناسان معتقدند اعمال مجرمانه در طبقه تحصیلکرده رو به گسترش است.

بزهکاران دانشگاه رفته! / معادله ای با سه مجهول؛ سواد، بیکاری و جرم
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،در سالهای نه چندان دور وقتی از بزهکاری و جرم،سخن به میان می آمد،تصور و ذهنیت عمومی در خصوص بازیگردانان و عاملین رفتارها و اعمال هنجارشکنانه به افرادی با تحصیلات پایین معطوف می شد اما در سالهای اخیر،آسیب های اجتماعی و اعمال مجرمانه در طبقه تحصیلکرده نیز فزونی گرفته است.

** رشد 18/5 درصدی زندانیان تحصیلکرده


چندی پیش،حسن موسوی چلک،رئیس انجمن مددکاری اجتماعی ایران در گفتگویی با رسانه ها از رشد 18/5 درصدی زندانیان تحصیلکرده خبر داد.

آماری قابل تامل که می طلبد با واکاوی دقیق تری مورد ارزیابی قرار گیرد.

به راستی ریشه رشد آسیب ها و اعمال مجرمانه در طبقات و اقشار تحصیلکرده را در کجا و چه مواردی می توان جستجو کرد.

** بافت جوان جمعیتی کشور

مینا دارابی،جامعه شناس و آسیب شناس اجتماعی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران در تشریح عوامل موثر در رشد و افزایش آسیب ها و بزه های اجتماعی اظهار کرد:با یک ارزیابی اجمالی متوجه می شویم که اساسا آسیب ها و بزه های اجتماعی در مقایسه با سالهای گذشته افزایش یافته و این موضوع منحصر به جامعه ایران نمی شود و بصورت تقریبی در اکثریت جوامع،نارسایی ها و آسیب های اجتماعی با افزایش هر چه بیشتری همراه شده که جامعه ما نیز از این آسیب ها مصون و مستثنی نبوده است.

وی با تایید رشد بزه کاری و آسیب های اجتماعی در طیف های تحصیلکرده افزود:یکی از دلایلی که باعث رشد آسیب ها و بزهکاری ها در چنین اقشاری شده به بافت جمعیتی ایران باز می گردد.

دارابی گفت:به هر حال جامعه ایران،جمعیتی جوان است که در طول سالیان اخیر تمایل هر چه بیشتری به تحصیلات دانشگاهی پیدا کرده است.

جامعه شناس و آسیب شناس اجتماعی گفت:بطور طبیعی در چنین فضا و شرایطی،بخشی از گروه و طیف هایی که در معرض آسیب های اجتماعی قرار می گیرند و یا مرتکب بزه می شوند معطوف به طبقات تحصیلکرده ای می شود که عمدتا شاکله آن از جمعیت جوان جامعه شکل گرفته است و از سویی نوک پیکان آسیب ها و بزهکاری های عصر جدید نیز عمدتا به سمت جوان ها نشانه رفته است.

دارابی عنوان کرد:به عنوان نمونه،مخاطبان وکاربران شبکه های اجتماعی و فضاهای مجازی اغلب جمعیت جوان جامعه را در بر می گیرد که به تبع آن،ضریب انحراف و بزه در چنین فضاها و گروه هایی با افزایش هایی همراه بوده که جوانان را نیز در معرض خود قرار داده است.

 ** نیاز جرایم جدید به تحصیلات


سیامک رنگرز،آسیب شناس اجتماعی و جامعه شناس در تشریح علل افزایش ضریب بزه در طبقات تحصیلکرده گفت:امروزه تکنولوژی سایبری  به جای جای زندگی ما گره خورده که طبیعتا عده ای با سوء استفاده از چنین فضاهایی نسبت با کسب سود و منفعتی برای خویش از طرق غیر قانونی مبادرت می ورزند که جرایم حوزه سایبری از نمونه های آن به شمار می رود و در نهایت دولت و حاکمیت به این جمع بندی رسید که باید نسبت به تشکیل پلیس فتا اقدام نماید.

رنگرز گفت:از گوشی همراهی که همواره در کنار ما قرار دارد تا مبادلات پولی،بانکی،واریز هزینه های مصرفی انرژی،آب،گاز،برق،ثبت نام برای دریافت خدمات اداری و همچون کنکور،عوارض و مالیات،دریافت کارت ملی،پلیس+10،همگی موید رابطه تنگاتنگ نیازهای روز با فضاهای مجازی و الکترونیکی است.

آسیب شناس اجتماعی گفت:طبیعتا در چنین شرایطی،اشراف و تسلط برای بهره گیری و بهره وری از امکانات این عرصه و برخورداری از تحصیلات و دانش مرتبط با این عرصه ضرورتی اجتناب ناپذر است.

وی افزود:البته همچنان در مقایسه با قشر کم سواد و بی سواد،طبقات تحصیلکرده کمتر در معرض بزهکاری قرار داردند  اما به هر حال،رشد آسیب ها و جرایم در طیف های تحصیلکرده در مقایسه با گذشته،هشداری است که باید نسبت به آن حساسیت هر چه بیشتری نشان داد و با دقت نظر مضاعف،مورد تحلیل و ریشه یابی قرار گیرد.

** بیکاری طبقات تحصیلکرده

محمد حکیمی،جامعه شناس و آسیب شناس اجتماعی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران در تشریح علل افزایش معضلات اجتماعی و بزهکاری ها در قشر تحصیلکرده  عنوان کرد:آمارها حکایت از افزایش بیکاری در طبقات تحصیلکرده دارد و به عبارت دیگر نرخ بیکاری در قشرهایی که از تحصیلات دانشگاهی برخوردارند غلبه بیشتری بر افرادی با تحصیلات دیپلم یا زیر دیپلم  دارد.

وی افزود:بدون شک،بیکاری،خود یکی از عوامل اصلی بروز بزه و جرم در جامعه به شمار می رود و امروزه بخشی از معضلات اجتماعی به فقدان اشتغال و کسب و کار  باز می گردد.

آسیب شناس اجتماعی گفت:با توجه به اینکه عمده بیکاری ها در اقشار تحصیلکرده مشاهده می شود،متعاقبا بزهکاری ها نیز در چنین بستر و فضایی با رشد صعودی هر چه بیشتری همراه خواهد شد.

**مهار آسیب ها و بزه های اجتماعی در طبقات تحصیلکرده چگونه میسر می شود؟

سورنا فلاحتی،جامعه شناس و پژوهشگر اجتماعی در این خصوص اظهار داشت:طبق ارزیابی های انجام شده حدود 75 درصد از جرایم،بصورت مستقیم و غیر مستقیم به مواد مخدر مرتبط است و علت این امر را به نوعی  باید در سود و منفعت اقتصادی جستجو کرد که طبیعتا در چنین شرایطی حصول امنیت اقتصادی اصلی حائز اهمیت در کاهش گرایش به چنین جرایمی محسوب می شود.

وی افزود:بخشی از بزهکاری ها نیز مشمول سرقت هایی می شود که این موضوع موید وجود نیاز به تامین معیشت و دشواری های پیش رو در این حوزه است.

فلاحتی عنوان کرد:عدم انسجام لازم در خانواده ها،درگیری ها و تنش های درون خانوادگی،آسیب ها و تهاجمات فرهنگی،شبکه های ماهواره ای،فقر محبت و...از مواردی است که در ظهور و بروز آسیب های اجتماعی و بزهکاری اثرگذار خواهد بود.

آسیب شناس اجتماعی یادآور شد:کارکرد صحیح نهادهای اجتماعی همچون خانواده،مراکز تربیتی و آموزشی نقش بسزایی در کنترل بزهکاری ها در جامعه ایفا می کنند و می توان با قاطعیت عنوان کرد که با کارکرد صحیح و اصولی نهادهای مذکور،بخش قابل توجهی از انحرافات،لغزش ها،آسیب ها،بزه و اعمال مجرمانه در جامعه مهار خواهد شد.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۳ ۲۰ دی ۱۳۹۴
همش حرف همش حرف بابا خسته شدیم شما ها که خیلی خوب مشکلات رو میدونید چرا پس رفعش نمی کنید نکنه واستون سود داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۶ ۲۰ دی ۱۳۹۴
اول باید خودسازی معرفتی بشن بعد علمی تا هرچه علمشون بالا میره تواضعشون هم بالابره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۸ ۲۰ دی ۱۳۹۴
هرجا گیر اوردید دانشگاه ازاد مقصر بدونید کجای دانشگاه ازاد بد اموزی هست دانشگاه موفق ترین باسوادترین افراد رو به جامعه تحویل میدهد گرچه پولی هست تفاوت کیفیت زیادی نسبت به دانشگاهای دولتی دارد در امر اموزش دارد هم پول میگرد هم درس میدهد هم امتحان مثل کنکور برگزار میکند هم سخت میگرد.خودشون گذاشتن طاقچه فکر میکنن نسبت به دانشگاه ازاد برترند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۷ ۲۰ دی ۱۳۹۴
وقتی بی سوادا فقط به بهانه پول باباشون میرن باسواد میشن و ... بارشون نیس اونوقت میفهمین چقد حقه دانش آموزایی که زحمت میکشنو دانشگاها خوب قبول میشن چجوری ضایع میشه و چطور میشه ک دانشگا ازاد به مملکت خیانت میکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۷ ۲۰ دی ۱۳۹۴
مشکل، اشتغال جووناست، همین رو حل کنید هیچ مشکلی تو جمهوری اسلامی ایران وجود نداره.
چین با یک میلیارد و سیصد میلیون جمعیت دیروز به خاطر کمبود نیروی کار سن بازنشستگی رو بالا برد، مطمئن باشید چند سال آینده نیرو از خارج وارد میکنه.
ما کجاییم با 80 میلیون جمعیت.
ما کجاییم با دارا بودن نصف بیشتر عناصر جدول مندلیف.
ما کجاییم با داشتن ذخایر عمده ی نفت و گاز جهان.
ما کجاییم با داشتن بیشترین مهندس جهان.
ما کجاییم با داشتن فرهنگ غنی.
ما کجاییم...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۴ ۲۰ دی ۱۳۹۴
بد آموزي دانشگاه آزاد از زندان بيشتر است
آخرین اخبار