به گزارش خبرنگار
حوزه فنآوریهای نوین گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان دومین نشست کمیسیون عالی همکاریهای فنآوری ایران و روسیه ظهر امروز چهارشنبه با حضور دکتر سورنا ستاری معاون علمی فنآوری ریاست جمهوری و دیمیتری راگوزین معاون نخستوزیر روسیه در معاونت علمی و فنآوری ریاست جمهوری تشکیل شد.
در این جلسه سورنا ستاری معاون علمی و فنآوری ریاست جمهوری گفت: خوشبختانه اتفاق خوبی در روابط بین ایران و روسیه اتفاق افتاده است، برای اولین بار فنآوری یکی از ستونهای اصلی این روابط شده است. خیلی خوشحالیم که میزبان راگوزین معاون نخست وزیر روسیه هستیم. هدف از سفر معاون نخستوزیر روسیه گسترش فنآوری و تشکیل کمیسیون عالی همکاریهای فنآوری بین ایران و روسیه است.
وی در ادامه تأکید کرد: این کمیسیون عالی دارای ده زیر کمیته است که شامل کمیته هوایی، فضایی، نانو، بیوتکنولوژی، علوم شناختی و انرژی و همچنین همکاریهای دانشگاهی، همکاریهای منطقه، آی سیتی، و علوم پایه است.
ستاری بیان کرد: خیلی خوشحالیم که مذاکراتی که با هیئت همراه راگوزین داشتهایم بسیار خوب پیش رفته و توافقاتی صورت گرفته است. این مسئله در آستانه سفر آقای رئیس جمهور روسیه پوتین به ایران بسیار مهم است که نهادینه شده است. باز هم از آقای راگوزین تشکر میکنم توافقات خوبی در این سفر داشتهاند امیدواریم که با همین پتانسیل به ایدهآلات برسیم.
روابط مشارکت جویانه در عرصههای بینالمللی
در ادامه این نشست راگوزین معاون نخست وزیر روسیه ضمن تشکر از دکتر ستاری خاطرنشان کرد: فرم همکاری که ما با دکتر ستاری و همکاران شروع کردهایم یک فرم فوقالعاده است. بین دو کشور مدت مدیدی است که سالیانه توافقاتی در قالب کمیسیون مشترک در زمینههایی مانند تجارت و اقتصاد صورت گرفته است. در عین حال لازم شد کمیسیون جدید، کمیسیون عالی همکاریهای فنآورانه بین دو کشور را ایجاد کنیم تا فنآوریهای پیشرفتهتری را پوشش دهیم.
وی بیان کرد: این گواه بر این مطلب است اکنون که در مقطع تاریخی دو کشور هستیم روابط از لحاظ روتین خارج شده و روابط دوستانهتری را با یکدیگر برقرار کنیم و روی زمینههایی که آینده کشور را میسازد کار کنیم. ضمناً تصور میرود چیزی که میخواهیم در کشوری بسیار دوردست و پیشرفته آنها را بگیریم. در صورتی که نباید از کشورهایی که از همسایگی ما قرار دارند غافل شویم.
معاون نخست وزیر روسیه تأکید کرد: فدراسیون روسیه همیشه سیاست خودکفایی را پیش گرفته و روی همین زمینه در پتانسیلهای علمی و صنعتی خود کار کرده و صاحب مکاتب علمی فوقالعادهای است. اکنون ما تلاش میکنیم سرعت خود را در این زمینه افزایش دهیم تا جبران مافات دهه 90 شود به خصوص در زمینههای علمی، صنعتی، هوا و فضا، هواپیماسازی، رادیواکتیو، نانو تکنولوژی و از این قبیل دسته موارد تا بتوانیم محصولاتی را تولید کنیم.
وی در ادامه عنوان کرد: اکنون میتوانیم بگوییم محصولاتی داریم که افتخار میکنیم و به کشورهای دیگر صادر میکنیم. تحریمی که از ابتدای سال 2004 در فدراسیون روسیه از سوی غرب اعمال شد باعث شد دانشمندان و صنعتگران بیدار شده و روی خودکفایی خود کار کنند و رئیس جمهور ما دستور داده در جایگزینی واردات کار کنیم و این دستوری عملی است که در زمینههای علمی و آموزشی تعمیم دادهایم.
معاون نخست وزیر روسیه اظهار داشت: غربیها تلاش کردهاند ایران را به زانو درآورند و پس از پیروزی انقلاب بر شما تحریم اعمال کردند و تلاش کردند شما را محصور کنند ولی کشور شما یاد گرفته چگونه خودکفا شود و در زمینههای علمی و صنعتی کار کند و به خودکفایی برسد.
وی افزود: در این سفر که به دعوت دکتر ستاری به ایران آمدهایم، به درخواست ایشان از کارخانه هواپیماسازی اصفهان دیدن کردیم و نسبت به سطح توانمندی شما احترام قائل هستیم و این تجاربی است که جوانان شما در زمینه خودکفایی به آن دست پیدا کرده است، اکنون در یک شرایط منحصر به فردی قرار داریم که کشورهای ما تجارب هنگفتی در زمینههای علمی و فنآوری صنعتی دست یافتهاند در عرصههای بینالمللی با هم هستیم و روابط مشارکتجویانهای با یکدیگر داریم و خوشحالیم در زمینه علوم و فنآوری همکاری میکنیم.
راگوزین در پایان اظهار کرد: اکنون هیئتهای عالیرتبه از کشور ما از وزارتخانههای مختلف مانند اقتصاد، در صدر ایران هستند و در موضوعات مختلف همکاری کنند و پروژههای همکاری را برای سفر رئیس جمهوری روسیه، پوتین مشخص کنند. پوتین هفته آینده به ایران سفر میکند.
برنامه مشترک روسیه و ایران در زمینه هوا و فضا
راگوزین معاون نخست وزیر روسیه در پاسخ به این سؤال که آیا برنامه مشترکی در حوزه هوا و فضا بین ایران و روسیه برگزار خواهد شد و همچنین در بخش فنآوریهای پیشرفته ایران همکاری لازم را دارد یا خیر پاسخ داد: باید عنوان کنم که روسیه روی یک طرحی به نام برنامه فدرال جدید کار میکند و ظرف دو هفته آینده این برنامه ملی فدرال تمام خواهد شد و به عنوان لایحه تقدیم دولت میشود. در قالب این برنامه فدرال دو زمینه بسیار مهم را پوشش میدهیم یکی توسعه سفینههای سرنشیندار برای ایستگاهها و زمینه دیگر ایجاد یک منظومه و یک گروهی از ماهوارههای سنجش از راه دور است. باید عرض کنم فدراسیون روسیه در بخش موشکهای پرتابگر ماهواره لیدر است ما 40درصد از بازار جهانی را در اختیار داریم.
وی تأکید کرد: یک ماهوارهگر به نام آنگارا که بسیار سبک است طراحی کردهایم بر روی ماهوارههای آیندهدار قرار دارند، این موضوعی است که رییس جمهوری روسیه آن را مطرح کرده است. بحث پرتابدهندهها 5 تا 4 درصد درآمد ما را تشکیل میدهد به عنوان مثال باید عنوان کنم 5/2 میلیارد کاربر در دنیا وجود دارد که از خدمات ناوبری فضایی استفاده میکنند. در این زمینه میتوانیم با جمهوری اسلامی ایران همکاری مفیدی داشته باشیم. ایران کشور بزرگی است و علاقهمند است این صنعتها را بومی سازی کند. زمینه سنجش از راه دور مورد علاقه دو طرف است به همین دلیل یکی از مدیران ارشد آژانس بینالمللی من را همراهی میکند و با طرف ایران در این زمینه گفتگو میکنیم.
وی با اشاره به فنآوریهایی که در ایران وجود دارد اظهار داشت: ایران در سالهای اخیر گام های مؤثری در زمینه فنآوری برداشته نانو تکنولوژی، کامپوزیت، سنجش دیجیتال نمونهای از این فنآوریها است، بسیار علاقهمندیم با طرف ایرانی در زمینههای صنعتی و علمی کار کنیم. همچنین زمینههای جالبی وجود دارد. فرمول خاصی در بخش هوایی ایران خوب کار کرده در بخش هواپیمای غیرنظامی ایران پیشرفت داشته و برای روسیه هم میتواند فرمول خوبی باشد. روسیه هم از این فرمول میتواند به خوبی استفاده کند و این میتواند زمینه رقابتی خوبی باشد.
در ادامه این نشست ستاری در پاسخ به این سؤال که آینده همکاری این کمیسیون به کجا خواهد رسید و یا آیا ادامه خواهد داشت یا خیر عنوان کرده زیر کمیته در این کمیسیون وجود دارد که جلسات به طور منظم در حال انجام شدن است. پیشرفتهای خوبی در کمیته داشتهایم کارگروهیهای فضایی و هوایی از دیگر کارگروهها جلوتر هستند و حتی به مرحله انعقاد تفاهمنامه رسیدهاند.
وی تأکید کرد: ارتباطات دانشگاهی در حال انجام است و جلساتی در این زمینه بین رؤسای دانشگاهها برگزار شده است. در کارگروههای ما افراد خوبی انتخاب شدهاند و یک فرصت استثنایی در تاریخ هر دو کشور است و امیدواریم در زمینههای دیگر نیز به توافقات برسیم.
انتهای پیام/