به گزارش خبرنگار
باشگاه شبانه باشگاه خبرنگاران جوان، شنبه این هفته برابر با دوم نوامبر، به مناسبت روز جشن مردگان نیومکزیکو و نواحی مرزی آن به تکاپو افتادند. امسال در این جشن سنتی که هرسال هزاران نفر در آن شرکت میکنند، برنامههای بیشتری ازجمله آشپزی، موسیقی و هنری نیز گنجانده میشود.
به گفته جیمز چاوز، شاعر اهل آلبوکرکی و فعال اجتماعی، افزایش مهاجرت و رشد جمعیت مکزیکیها در گسترش طرفداران این جشن مؤثر بوده است. بهعلاوه مسائلی از قبیل آب، زمین و شرایط آب و هوایی باعث اهمیت یافتن این تعطیلات در پایان فصل برداشت محصول شدهاند.
برخلاف اسم ناخوشایند این جشن، مردم در این روز یاد درگذشتگان را زنده و به آنها ادای احترام میکنند و درواقع بیشتر شبیه یک جشن و گردهمایی خانوادگی است. مردم بومی مکزیک معتقدند ارواح سالی یکبار برای خوردن، نوشیدن و پایکوبی به زمین بازمیگردند.
در فرهنگ آزتک، این مراسم در نیمه سال برگزار میشد اما فاتحان اسپانیایی آن را بهروز اول و دوم نوامبر تغییر دادند. این جشن باستانی درواقع ترکیبی از سنتهای پیش-کلمبیایی و فرهنگ کاتولیک اسپانیایی است. در طی روزهای جشن مردم لباسهای رنگارنگ و مختلف با طرح اسکلت، جادوگر به تن میکنند و شیرینیهایی با شکل جمجمه و نانی مخصوص به نام «پَن دی مورتو» یا «نان مرده» پخته میشود و البته کارناوالهای شادی در شهر به راه میافتند.
در هر خانه به احترام مردگان محرابی با عکس درگذشتگان بر پا میشود. روی میز درون محراب انواع خوراکی، گل، نوشیدنی و هدایا میگذارند و برای آنکه ارواح راه خانه خود را بیابند شمعهایی معطر روشن میکنند. گذاشتن یک لیوان آب روی هر میز نیز ضروری است، نه به خاطر آنکه سمبلی از اخلاص باشد بلکه چون متوفی تازه از سفری طولانی برگشته و تشنه است. به علاوه مردم بر سر مزار اموات حاضر می شوند و برای آن ها گل و شیرینی می آورند.