به گزارش خبرنگار
سیاست خارجی گروه
سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، "علي اكبر صالحي" با تبيين روند توافق هسته اي تا اجراي آن اظهار داشت: اين روند پنج مرحله داشت كه نخستين مرحله توافق در وين، بعد مرحله شوراي امنيت بود كه چند قطعنامه لغو و قطعنامه 2231 صادر شد.
وي گفت: مراحل متعدد ديگري در پيش داشتيم تا به مرحله كنوني رسيديم كه امروز يا فردا مرحله تصويب برجام خواهد بود به اين مفهوم که اعلام خواهند كرد آن را تصويب مي کنند و از اين پس بايد اقدامات عملياتي براي اجراي آن را طي کنيم.
معاون رئيس جمهور ابراز اميدواري کرد: امروز يا فردا اتحاديه اروپا اعلام كند كه تحريم ها عليه كشورمان را لغو خواهد كرد.
صالحي افزود: امريكا نيز اعلام خواهد كرد كه برخي از تحريم ها را لغو و برخي را نيز تعليق مي کند و اين رسما اعلام مي شود البته زمان اجرا را به وقت عملياتي شدن برجام موكول مي کنند كه براساس آن ما بايد قدم هايي در اين باره برداريم.
وي گفت: طبق مفاد برجام ما بايد اقداماتي در نطنز انجام دهيم از جمله تعدادي از سانتريفيوژها را كاهش دهيم همين طور در فردو و پس از آن در اراك بايد مخزن مدنظر را در آوريم اين سه اقدام عمده اي است كه علي الارض بايد انجام دهيم.
صالحي افزود: موضوع ديگر تبادل سوخت با روس ها ست كه انجام خواهيم داد البته تقريبا عمده مراحلش را پشت سر گذاشته ايم و در ازاي سوخت غني شده ، مواد اوليه اورانيوم طبيعي خواهيم گرفت كه اين گام و امتياز بسيار بزرگي براي جمهوري اسلامي ايران است.
رئيس سازمان انرژي اتمي اضافه كرد: با اين اقدامات عملا وارد عرصه كلوپ هسته اي شده ايم از اين منظر كه مي توانيم فرآورده غني شده اورانيوم را صادر و مابه ازاي آن، مواد اوليه دريافت كنيم.
وي گفت: البته ابتدا حساب و كتاب ارزي اش مطرح بود اما ترجيح داديم كه مواد اوليه بگيريم .
صالحي افزود: پس از اين مراحل، موارد ديگري هم هست كه براي آن اكنون الزامي نيست تا وقتي که برجام اجرا شود مانند صدور آب سنگين كه يكي از موارد مدنظر براي برجام نيست و به پس از اجراي برجام موكول مي شود.
معاون رئيس جمهور در پاسخ به اينكه آيا اجراي تعهدات ما در چارچوب برجام ترتيبات زماني دارد گفت: اينطور نيست كه ابتدا نطنز ، بعد فردو و ديگر اقدامات باشد اينها مي تواند همزمان انجام شود .
وي افزود: ما زماني اقدامات علي الارض خود را آغاز مي کنيم كه رئيس جمهور دستور لازم را صادر كند البته يكي دو روز پيش كتبا به ما اعلام شد كه آمادگي لازم را داشته باشيم گرچه ما خودمان را از قبل آماده و مقدمات لازم را فراهم كرده بوديم .
صالحي گفت: به عنوان نمونه انبارهاي لازم ايجاد شده است تا وقتي سانتريفيوژها را جابجا مي کنيم در جايي محافظت شوند كه مشكلي براي آنها ايجاد نشود.
وي افزود: روز اقدام ما بستگي به دستور دكتر روحاني دارد و ايشان نيز بايد از برخي موضوعات اطمينان لازم را كسب كند و بعد دستور لازم را بدهد به عنوان نمونه يكي از موضوعات مطرح اين است كه سندي ميان ايران و 1+5 درباره رآكتور اراك به صورت رسمي امضا شود.
رئيس سازمان انرژي اتمي اضافه كرد: رئيس جمهور منتظر است كه اين سند ميان دو طرف امضا شود و اكنون اقدامات لازم انجام و صحبت هاي لازم شده است ؛ دو سند اوليه در اين باره صادر شده و سند سوم مانده است كه كارشناسان ما در وين به اين منظور حضور دارند.
صالحي ابراز اميدواري کرد: در زماني که كارشناسان در وين حضور دارند اين سند را امضا كنند كه اگر اين مرحله طي شود شرايط لازم براي اقدامات ما فراهم خواهد شد.
وي همچنين با اشاره به نقش آژانس در اجراي تعهدات مرتبط با برجام گفت: آژانس اعلام كرد كه جمهوري اسلامي ايران طبق نقشه راه به همه تعهداتش عمل كرده است و ما منتظريم كه نظر نهايي آژانس 15 دسامبر امسال اعلام شود.
صالحي ابراز اميدواري کرد: كه پرونده مربوط به مطالعات ادعايي يا فعاليت هاي گذشته و حال ايران براي هميشه بسته شود.
وي گفت: تاكنون قدمهاي خوبي برداشته شده است و فكر مي کنم در طول اين هفته رئيس جمهور دستور اقدامات علي الارض در ايران را صادر كند البته اين برداشت من است و نمي خواهم پيشگويي کنم زيرا در نهايت رئيس جمهور بايد دستور دهد.
معاون رئيس جمهور افزود: به هر حال سازمان انرژي اتمي آماده است اما تشخيص با رئيس جمهور است .
صالحي در پاسخ به پرسش ديگري درباره پايان دوره 90 روزه براي اجراي برجام گفت: امروز اين دوره از اين منظر تمام مي شود كه دو طرف برجام را تاييد مي کنند و روز تصويب ناميده شده است.
وي در پاسخ به پرسش ديگري مبني بر اينكه آيا اجراي برجام با تشريفات خاصي آغاز خواهد شد اظهار داشت:برجام با صدور بيانيه مشترك از دو طرف از امروز يا فردا آغاز مي شود.
رئيس سازمان انرژي اتمي در پاسخ به پرسش ديگري درباره نقش آژانس در اجراي تعهدات كشورمان گفت: آژانس در برخي امور به طور مستمر بايد حضور داشته باشد مانند نقل و انتقال سانتريفيوژها كه بايد حساب و كتابش ثبت شود.
صالحي افزود: در نهايت ارزيابي نهايي آژانس زماني انجام مي شود كه ما همه اقداماتمان را انجام داده باشيم و به 1+5 اعلام مي کند كه ايران طبق برجام اقداماتش را انجام داده است.
وي در پاسخ به پرسش ديگري مبني بر اينكه روند اجراي تعهدات ما چقدر طول مي کشد گفت: امروز گزارشي در رسانه ها خواندم مبني بر اينكه متخصصان امريكايي برآورد كردند كه اين اقدام حداقل پنج شش ماه طول مي کشد و ديگران هم چنين برآوردي دارند .
رئيس سازمان انرژي اتمي افزود: اين در حالي است كه همكارانم به نحوي جهادگونه عمل مي کنند تا اين فرآيند را دو ماهه پايان دهيم.
رئيس سازمان انرژي اتمي با اعلام آمادگي کامل اين سازمان براي اجراي تعهدات ايران در قبال برجام گفت: ما زماني اقدامات علي الارض را در چارچوب برجام آغاز مي کنيم که رئيس جمهور دستور لازم را صادر کند البته کتبا، يکي دو روز پيش اين موضوع را به ما اعلام کرده اند که ما آمادگي لازم را داشته باشيم.
صالحی افزود: امروز یا فردا اتحادیه اروپا هم بر اساس اعلامیه رسمی، تحریم ها علیه ایران را بر می دارد و آمریکا هم اعلام خواهد کرد برخی از تحریم ها را لغو و برخی دیگر را هم تعلیق می کند البته زمان اجرا را می گذارند به وقت عملیاتی کردن برجام که در این باره ما هم باید قدم هایی را برداریم.
صالحی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران طبق برجام باید اقداماتی را در نطنز، فردو و اراک انجام دهد که در این باره سازمان انرژی اتمی از آمادگی لازم برخوردار است.
وی درباره برنامه های پیش روی ایران و 1+5 برای اجرای برجام گفت: با توجه به اینکه روال قانونی در ایران طی شده و روال قانونی در کشورهای 1+5هم پیش از این طی شده بود، روز یکشنبه راس موعد 90 روز را روز تصویب یا - Adoption Day - اعلام خواهیم کرد که در قالب "بیانیه مشترک" خواهد بود.
صالحی افزود: ارزیابی نهایی آژانس بین المللی انرژی اتمی زمانی انجام می شود که ایران تعهدات خود را انجام داده باشد و طی یک گزارش رسمی، انرا به 1+5 اعلام می کند.
این کشورها نیز رسما اعلام می کنند که تحریم ها لغو است اما تاریخ اجرای خود را به روز ارائه گزارش آژانس موکول می کنند که عملیاتی شدن آن یکی دو ماه طول میکشد و خوشبختانه مشکلات زیادی باقی نمانده و انشاءالله در اواخر آذر یا اوایل دیماه شاهد به نتیجه رسیدن برجام خواهیم بود.
انتهای پیام/