به گزارش خبرنگار
سیاست خارجی گروه
سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان،"محمدمهدی ملکی" کارشناس مسائل خاورمیانه طی یادداشتی به بررسی حمله روسیه به مواضع داعشر سوریه پرداخت.
میتوان ضرب آهنگ حملات جنگنده های روسی را که بر فراز آسمان سوریه به پرواز در می آیند و مواضع تروریست ها را یکی پس از دیگری به نابودی می کشانند از افزایش نگرانی های برخی کشورهای غربی عربی (حامیان تروریسم) متوجه شد، می توان به درستی درک کرد که چقدر می تواند این حملات برای عده ای تلخ باشد، می تواند خط بطلانی باشد بر نقشه های شومی که در سوریه به دنبال آن هستند و اینگونه بگویم که حملات مسکو علیه مواضع تروریست ها رویای عده ای را نقش بر آب کرده است.
چند وقتی است که پوتین تصمیم به ایفای نقشی جدی تر در مساله سوریه گرفته و البته این میل خود را نیز پیش تر در سخنرانی اش در سازمان ملل گفته بود و در نهایت پس از کسب اجازه از پارلمان روسیه و صد البته با درخواست کمک از سوی اسد، حملات هوایی خود را در خاک سوریه و علیه نیروها و مواضع تروریست ها آغاز کرد.
آنچه که سبب شده این مساله اهمیت بالایی پیدا کند و در محافل گوناگون بین المللی به عنوان یکی از مهم ترین رخدادهای جهانی تلقی گردد، چند مورد است که به اختصار آن را بیان می کنم.
نخست، اهمیت و حساسیت موضوع سوریه است که چندین ساله در کشمکش میان قدرت های منطقه ای و بین المللی است و از طرفی هم در تقابل و جنگ مستقیم با تروریست ها قرار دارد. متاسفانه زیاده خواهی ها و ماجراجویی های برخی سبب جنگی بلند مدت و فرسایشی در آن کشور شده و آن را به محلی برای زورآزمایی قدرت ها مبدل کرده است.
دوم آنکه مساله تروریسم به عنوان مهم ترین مساله فعلی در سطح منطقه ای و جهانی مطرح است و کلیه دولتها (برخی در ظاهر) و ملتها خواهان ریشه کنی تروریسم از مناطق مختلف درگیر با آن هستند و دیگر نمی خواهند شاهد مرگ، شکنجه و به خطر افتادن جان عده ای بی گناه دیگر باشند.
سوم آنکه کشوری که پای پیش گذاشته و عزم خود را درنابودی تروریسم جزم کرده است، روسیه است. یکی از اعضای دایم شورای امنیت و کشوری که با ایران به عنوان یکی دیگر از متحدان قدرتمند سوریه در سالهای اخیر سیاست های مشترک منطقه ای بسیاری دارد. غربی ها هنوز بر سر مساله اوکراین با روسیه مشکل دارند و بر سر دو راهی ادامه و یا لغو تحریم ها علیه مسکو هستند چرا که هیچ کدام از طرفین از تحریم ها سودی نمی برند.
روسیه درمقطع کنونی از طرفی برای غرب مفید است چرا که می تواند تروریست ها را تضعیف و جلوی رشد قارچ گونه آنها را بگیرد و بدین طریق از وحشت و نگرانی غربی ها در خصوص سرایت تروریسم به خاک کشورهایشان بکاهد. از طرفی دیگر با پررنگ تر شدن نقش روسیه در معادلات منطقه ای و بین المللی، امریکا و متحدین غربی عربی آن نفوذ خود را در خطر می بینند و این همان چیزی است که نمی خواهند رخ دهد.
گروه های تروریستی از منظر امریکا و متحدانش، نه بایستی آنچنان تضعیف شوند که نتوانند برای دولتهای هدف ( سوریه، عراق و ..) مشکل ساز باشند و نه بایستی آنچنان قدرتمند شوند که نتوانند دیگر آن را مهار کنند.
این تفکر نشان می دهد که چرا رسانه های غربی عربی از آغاز حملات هوایی روسیه موج گسترده ای از انتقادهای تند و تیز را متوجه مسکو می کنند، آنها در پی توازن قوا در سوریه بر آمده اند و فعلاً حمایت های تبلیغاتی خود را از گروه های مسلح معاند در سوریه که آنها را تروریسم نمی دانند! ابراز می دارند و به تخریب چهره روسیه و اتهام زنی به آن و در یک کلام تحت فشار قرار دادن مسکو مشغول هستند.
نکته چهارم در خصوص چرایی اهمیت این موضوع این هست که در صورت موفق شدن روسیه در مبارزه با تروریست ها جایگاه مسکو و تاثیرگذاری اش بر معادلات افزایش می یابد و از طرفی مساله مهم تر برای آنها اینکه با شروع اقدامات اخیر روسیه عملاً ائتلاف جهانی علیه داعش به رهبری امریکا به چالش جدی کشیده شده است، ائتلافی که از ابتدای بوجود آمدنش با جنجال و هیاهوی گسترده رسانه ای مورد حمایت قرار گرفته و در خصوص موفقیت های آن !! بسیار سخن ها گفته اند، در صورتی که نتایج عملکرد آنها بسیار ناچیز و در مواقعی موجبات تقویت تروریست ها هم شده است.
اگر براستی هدف ائتلاف بین المللی و اعضای آن مبارزه با تروریست هاست پس چرا از اینکه دیگری آمده تا در این خصوص ایفای نقش کند و باری را از دوش آنها بردارد نگران می شوند؟! اگر اهداف یکی است ( نابودی تروریسم) اتفاقاً بایستی آنها بیش از همه از اقدام روسیه استقبال کنند، مگر آنکه اهداف دیگری داشته باشند!
انتهای پیام/