به گزارش
خبرنگار کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان؛ ذهن انسان به طور معمول به گونهای طراحی شده که بتواند با هرج و مرجهای محیط پیرامون به راحتی مقابله کند، چون هریک از حواس ما در ظرف یک لحظه محرکهای فراوان و پیامهای گوناگونی را از دنیای بیرون دریافت میکنند و همین امر میتواند به راحتی تمرکز انسان را مختل کند.
مژگان نیکنام روانشناس در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص تمرکز میگوید: تمرکز یک فرآیند شناختی است؛ در واقع وقتی ما از طریق حواس پنجگانه پیامهایی را دریافت کرده و به ذهن وارد میکنیم، آنچه موجب درک و فهم آن پیام میگردد همان تمرکز است. در طول روز حواس انسان میلیونها داده را دریافت میکند و چشم او مدام در حال دیدن و گوش او در حال شنیدن است، پس ما در طول روز برای درک این پیامها میلیونها بار نیاز به تمرکز کردن داریم.
مدیریت افکارتان را بدست بگیرید
از دیدگاه نیکنام یکی دیگر از عوامل موثر بر قدرت تمرکز، اختلال پرش افکار و عدم مدیریت فکر است که میتواند موجب برهم زدن تمرکز در فرد گردد. در این اختلال ذهن و افکار فرد دائم از یک موضوع به موضوع دیگر پرش میکند و نمیتواند روی یک موضوع تمرکز کند.
زمینه اختلال در تمرکزتان را متلاشی کنید
نیکنام در خصوص برخی علل اختلال در تمرکز عنوان کرد: راهکارهای مختلفی برای تقویت تمرکز و یا کاهش پرش افکار وجود دارد که باید در ابتدا علت آن را مشخص کنیم تا بتوانیم راهحل مناسب را ارائه دهیم. گاهی ممکن است فرد بیش فعال باشد، بنابراین با درمان بیش فعالی مشکل اختلال در تمرکز او نیز برطرف میگردد که برای درمان فرد بیش فعال از تکنیکهای تقویت تمرکز، توجه انتخابی و حتی مصرف دارو استفاده میشود.
خود را موظف به فکر کردن به یک موضوع بدانید
وی در خصوص یکی از روشهای کنترل اختلال در تمرکز تصریح کرد: زمانی که قصد داریم روی موضوع خاصی تمرکز کنیم، ولی ذهن ما مدام روی موضوعهای دیگر پرش میکند، میتوانیم با خود قرار بگذاریم که در حال حاضر فقط به یک موضوع فکر کنیم و برای موضوع دیگر، زمان معین و مشخصی را تعیین کنیم تا دیگر ذهن ما درگیر موضوعات گوناگون نگردد که این یک تکنیک برای افزایش تدریجی قدرت تمرکز است.
با دستگاه نرومیزبک آشنا شوید
ین صاحبنظر در خصوص یکی از روشهای درمان اختلال تمرکز در افراد بیشفعال بیان کرد: یکی از روشهای درمان اختلال تمرکز در افراد بیش فعال استفاده از دستگاه نرومیزبک میباشد که دستگاه متصل به کامپیوتر است و روی سر فرد قرار میگیرد و در حالی که فرد برنامهای را در کامپیوتر تماشا میکند، به محض کاهش تمرکز و دقت فرد به برنامه، دستگاه پخش برنامه را متوقف میکند. دستگاه نرومیزبک میتواند به تدریج اختلال پرش افکار را در فرد بیش فعال از بین ببرد و قدرت تمرکز او را بهبود بخشد.
حل جدول و بافتنی بافتن را فراموش نکنید
نیکنام در مورد تاثیر بافتنی بافتن بر قدرت تمرکز میگوید: یکی از تکنیکهای تمرکز، تکنیک مهره و نخ است که همان عمل بافتن میباشد که این روش بیشتر برای کودکان کاربرد دارد و یک نوع بازی درمانی به شمار میرود. همچنین حل کردن جدول به دلیل نیاز به توجه همزمان به دو بعد عمودی و افقی و بازی با کلمات میتواند قدرت تمرکز را افزایش دهد.
نوع تغذیه هم در افزایش تمرکز موثر است
این روانشناس پیرامون تاثیر تغذیه بر قدرت تمرکز تصریح کرد: امروزه ثابت شده است که در همه اختلالات روانی تغذیه نقش پررنگی دارد، به گونهای که برخی مواد غذایی موجب افزایش سطح هوشیاری و برانگیختگی فرد میِگردد که در نتیجه آن قدرت تمرکز وی نیز بالا میرود و برخی دیگر موجب تقویت سلولهای مغزی و عصبی و در نهایت تقویت قدرت تمرکز میگردد.
از جمله مواد غذایی که میتواند موجب افزایش قدرت تمرکز گردد، میتوان به کشمش، مویز، کنجد، گردو و حتی قهوه اشاره نمود.
تعاملات ارتباطیتان را افزایش دهید
نیکنام در پایان خاطرنشان کرد: تعاملات ارتباطی مانند مهارت در گوش دادن فعال و سیستم پیامرسانی قوی میتواند موجب تمرکز بیشتر گردد، به طور مثال در مسئله تدریس، نحوه تدریس کردن و استفاده از زبان بدن برای معلم میتواند قدرت تمرکز دانشآموزان را بالا برد. حتی قدرت صدای معلم هم میتواند بر تمرکز موثر باشد.
این روانشناس در خصوص راهکارهای افزایش قدرت تمرکز گفت: عوامل گوناگونی بر قدرت تمرکز موثر است. یکی از این عوامل توجه کردن به یک مسئله است، به گونهای که مسائل دیگر نتواند ذهن را مشغول کند. عدم مداخلات هیجانی نیز بر قدرت تمرکز موثر است، این مداخلات هیجانی شامل استرس، خشم و عصبانیت است که فرد نمیتواند آنها را کنترل کند و موجب اختلال در تمرکز میگردد.
گزارش از میترا پوررمضان
انتهای پیام/