آشنا در ابتدا در پاسخ به سؤال اول مجری برنامه پیرامون ضرورت حضور رئیس جمهور در سفر به نیویورک گفت: در دوره قبل حضور ایران در سازمان ملل متحد ویژگیهای خاص خود را داشت البته در این دوره هم نیز حضور ما در سازمان ملل متحد ویژگیهای خاص خود را دارد.
مشاور رئیس جمهور با اشاره به این که در این دوره در سال اول رئیس جمهور با حضور در سازمان ملل متحد بر عزم و اراده جدی رهبر و ملت ایران تاکید داشت گفت: رئیس جمهور در سخنرانیاش بر سیاست تعامل سازنده همواره تاکید بسزایی داشتند.
وی با اشاره به این که سخنرانی رئیس جمهور در آن دوره مورد استقبال جدی قرار گرفت خاطر نشان کرد: جهان عاری از خشونت و افراطی گری به عنوان مهمترین خواسته ایران مطرح شد که پس از آن مورد تصویب قرار گرفت.
آشنا با اشاره به این که پیام سال اول و دوم در این بود که ایران برای رسیدن به توافق عزم جدی دارد اظهار داشت: در سال دوم رئیس جمهور توافق هسته ای را مورد پیگیری را قرار دادند.
مشاور رئیس جمهور با بیان این که پس از انجام توافق تمام طرفهای مذاکره باید ملزم به برجام باشند خاطر نشان کرد: وزیر خارجه تلاشهای متعددی در سازمان ملل متحد داشت.
وی با بیان این که در هر دوره مسائل به صورت جداگانه مورد بررسی قرار میگیرد ادامه داد: امسال هفتادمین سالگرد ملل متحد بود به طوری که بسیار از سران در این اجلاس حضور داشتند.
ایران به عنوان قدرت منطقه ای شناخته شده است
آشنا با اشاره به این که تمام طرفهای مذاکره و تمام کسانی که رئیس جمهور با آنها دیدار کرد برجام را امری تمام شده تلقی میکردند ادامه داد: تا قبل از برجام ایران کشوری منزوی تلقی میشد به طوری که در این دوره از مذاکرات کاملاً ایران به عنوان قدرت منطقه ای به رسمیت شناخته شد.
مشاور رئیس جمهور با اشاره به این که در مورد جمهوری اسلامی ایران همان طور که رهبر معظم انقلاب فرمودند باید مراحل حقوقی و قانونی برجام طی شود گفت: در چند روز آینده با نظر رسمی پیرامون برجام مواجه خواهیم شد لذا مردم فردا یا پس فردا با نظر رسمی مواجه خواهند شد.
سخنرانی رئیس جمهور بر پایه اصول ثابت سیاست خارجی و شرایط منطقه ای تنظیم شده بود
وی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر این که سخنرانی رئیس جمهور در مجمع عمومی سازمان ملل چگونه تنظیم شده بود گفت: سخنرانی رئیس جمهور بر پایه دو مبنا تنظیم شده بود که در بخش اول مربوط اصول ثابت سیاست خارجی و بخش دوم مرتبط با شرایط منطقه ای بود.
آشنا با اشاره به این که وقتی رئیس جمهور تصمیم میگیرد سخنرانی انجام دهد کارهای اصلی به خوبی صورت میگیرد ادامه داد: تا آخرین لحظه امکان تغییر متن با توجه به تحولات و سخنرانیهای قبلی وجود دارد.
مشاور رئیس جمهور در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر این که آیا متن سخنرانی حاصل کار جمعی است گفت: همه میتواند به دولت مشورت بدهند و این حق همه کسانی است که خود را دلسوز دولت میدانند لذا دریافت نظرات عمومی استو رئیس جمهور خودشان متن سخنرانی را دسته بندی میکنند
آشنا در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر این که آیا ابهام و یا تناقض را در سخنان رئیس جمهور قبول دارید گفت: خیر هیچ ابهامی در سخنان رئیس جمهور وجود نداشت لذا ایران آمادگی همکاری منطقه ایی برای مواجه به تروریست را درد
اولویت اول منطقه مبارزه با تروریسم است
مشاور رئیس جمهور با اشاره به این که باید همه با هم عزم جدی برای مبارزه با تروریست داشته باشیم گفت: اولویت اول منطقه مبارزه با تروریسم است تا بقیه مسائل قابل حل و مذاکره باشد.
وی افزود: در مورد برجام رئیس جمهور استدلال کرد که اگر در مسئله پیچیده و چند لایه ای مثل پرونده ساختگی هسته ای ایران میتوان به توافق برد برد رسید در مسائل منطقه ای هم میتوان این گونه عمل کرد.
آشنا در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که آیا سخنرانی رئیس جمهور سخنرانی یک دیپلمات انقلابی بود گفت: آثار سخنرانی رئیس جمهور را در سخنرانی نخست رژیم صهیونیستی قابل مشاهده است.
مشاور رئیس جمهور با بیان این که نتانیاهو به دید خودش اصرار داشت که جامعه جهانی از برجام فریب خورده است ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران سیاست چند جانبه و چند سویه ای را دنبال کرده است به طوری که از یک طرف با استقامت ملت ایران آمریکاییها به جمع بندی رساند که نمیتوان با تحریم ایران را به زانو درآورد.
وی با بیان این که بسیاری از اتفاقاتی که در ایران رخ داده است در دوران تحریم بود گفت: کاهش رشد تحریم در این دوره رخ داده است لذا ما در برابر تحریم تسلیم نمیشویم.
سخنرانی رئیس جمهور بخشی از استراتژی ملی ایران بود
آشنا سخنرانی رئیس جمهور را بخشی از استراتژی ملی ایران دانست و عنوان کرد: در این دوره موشکهای بیشتری را توسعه دادیم و حتی در مذاکرات مربوط به موشکها برخورد مقتدرانه تیم ایران را شاهد بودیم
مشاور رئیس جمهور با اشاره به پیگیری حقوقی مسئله برجام گفت: شورای امنیت باید قطعنامه هایی برای لغو تحریمها داشته باشد.
وی با اشاره به مواضع مقتدرانه ایران گفت: در سخنرانی رئیس جمهور به موضوع سوریه و و محور مقاومت اشاره شد .
مشاور رئیس جمهور با اشاره به این که رئیس جمهور قبل از این که راجع به سائل صحبت کند ابتدا اقتدار و ملت ایران را به نمایش گذاشت افزود: سخنرانی رئیس جمهور را مجمع عمومی سازمان ملل باید بخشی از استراتژی ملی بدانیم که هدایت آن در اختیار مقام معظم رهبری است.
وی در پاسخ به سؤال دیگری پیرامون عدم حضور ابوطالبی در مقر سازمان ملل گفت: بین سازمان ملل و ایالات متحده توافقنامه ای در مورد سفرا وجود دارد متأسفانه ایالات متحده در کنگره قانونی را راجع به ابوطالبی تصویب کرده است و در مقابل نیز سازمان ملل هم در مورد این موضوع ایستادگی کرد.
آشنا با بیان این که ما این مسئله را به عنوان مسائل حقوق نپذیرفتهایم خاطر نشان کرد: اگر ایران نماینده ای را معرفی نمیکرد آمریکا خوشحال میشد زیرا در سازمان ملل کارهایمان به درستی انجام نمیشد.
حضور رئیس جمهور در سازمان ملل کمک میکرد تا افراد فاجعه منا مورد بررسی بیشتر قرار گیرد
مشاور رئیس جمهور در ادامه اظهار داشت: زمانی که خبر حادثه منا به رئیس جمهور داده شد وی این آمادگی را داشت تا به کشور برگردد، ایشان با معاون اولشان در تهران صحبت کردند که در پی این تماس تلفنی از آخرین وضعیت مطلع شدند و جمع بندی شان این بود که اگر در تهران این تصمیم وجود داشته باشد که ایشان به کشور برگردند آمادگی برگشت را داشتند.
وی اضافه کرد: بررسیهای لازم انجام شد و جمع بندی این بود که حضور ریاست جمهور د سازمان ملل کمک میکند تا ابعاد بینالمللی فاجعه منا مورد بررسی بیشتری قرار گیرد.
آشنا یادآور شد: از طرف دیگر تیمی که در تهران کار میکرد و مسئولیتها را گرفته بود تشخیص دادند که میتوانند مدیریت کار را انجام دهند و حضور رئیس جمهور در سازمان ملل میتواند اثرگذارتر باشد.
مشاور رئیس جمهور همچنین تصریح کرد: رئیس جمهور از همان ابتدا حادثه را از تهران، جده و منا پیگیری میکردند و رئیس سازمان حج و زیارت، سفیر ایران در عربستان، وزیر کشور، وزیر دفاع و معاون اول رئیس جمهور نیز مرتب وی را در جریان امور قرار میدادند
برنامه سفر رئیس جمهور به نیویورک کوتاه شد
وی درباره این که آیا برنامه سفر رئیس جمهور به نیویورک نیمه کاره ماند یا خیر اظهار داشت: بخشی از ملاقاتهایی که مربوط به روز آخر بود به طرفهای مقابل اطلاع داده شد که رئیس جمهور نمیتواند دیگر در نیویورک بماند و اگر آنها میتوانند زمان ملاقاتها را جا به جا کنند که بر این اساس بخشی از ملاقاتها جا به جا شد.
آشنا بیان داشت: اما ملاقات رئیس جمهور با کشورهای عرب، لبنان، مالزی، آفریقای جنوبی، تونس و دیدار با رهبران اسلامی آمریکا و مصاحبه مطبوعاتی ایشان لغو شد.
در ادامه برنامه فؤاد ایزدی کارشناس مسائل سیاسی نیز طی گفتگوی زنده تلفنی درباره درخواست عده ای مبنی بر بازگشت رئیس جمهور با کشور با وقوع حادثه منا اظهار داشت: فرصتی که در نیویورک به رئیس جمهور یک کشور برای ارائه نظرات داده میشود فرصت بسیار خوبی است که سالی یک بار اتفاق میافتد به شرط این که از این فرصت به خوبی استفاده شود.
نقد عملکرد دولت آمریکا و عربستان در سطح مطلوبی صورت نگرفت
وی با بیان این که دولت عربستان دولتی وابسته به آمریکا است گفت: انتظار از رئیس جمهور این بود که این اعتراض را نسبت به آمریکاییها داشته باشد که چرا از دولت عربستان و تروریسمی که دولت عربستان بودجه او را تأمین میکند و این که چرا از عربستان در قضیه سوریه و حمله این کشور به یمن حمایت میکند داشته باشد.
کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: بر این اساس عرض ما این است که انتظار از رئیس جمهور این بود که رئیس جمهوری اسلامی ایران باشد و در سخنرانی رئیس جمهور در سازمان ملل صحبتش اسلام و جمهوری اسلامی باشد ضمن این که ما نقد سیاست خارجی آمریکا را نیز در سخنرانی ایشان نمیبینیم اما چیزی که میبینیم این است که وزیر خارجه ما به طور اتفاقی با رئیس جمهور آمریکا دست میدهد که این اهانت به مخاطب است لذا نقدی جدی به عملکرد دوستان در نیویورک وجود دارد و آن فرصتی که نیویورک ایجاد کرد برای نقد عملکرد آمریکا و نقد عملکرد عربستان متأسفانه در سطح مطلوبی دیده نشد.
آشنا در خصوص اظهارات ایزدی اظهار داشت: اگر به سخنرانی رئیس جمهور دقت کنیم در یک بندی رئیس جمهور اشاره میکند " فراموش نکنید که ریشه های جنگ، ویرانی و ترور امروز در اشغالگری، تجاوز و مداخلات نظامی دیروز نهفته است ، اگر تجاوز نظامی آمریکا به افغانستان و عراق نبود و اگر حمایت بی حساب آمریکا از اقدامات ضد انسانی رژیم صهیونیستی علیه ملت مظلوم فلسطین نبود امروز تروریستها بهانه ای برای توجیه جنایات خود نمییافتند"
مشاور رئیس جمهور همچنین تاکید کرد: نکته دیگر این است که ما با آمریکا در مورد موضوعی غیر از پرونده هسته ای ایران هیچ مذاکره ای نداریم و این جزء خطوط قرمزی است که تا الآن تلقی شده است و باید منتظر میزان التزام آمریکاییها به لغو تحریمها بمانیم تا بتوانیم راستی آزمایی آنها را ارزیابی کنیم لذا بر این مبنا ما راجع به مسائلی دیگر با آمریکاییها صحبت نخواهیم کرد.
ماجرای دست دادن ظریف و ابهامات
آشنا همچنین در خصوص ماجرا دست دادن ظریف و اوباما اظهار داشت: رئیس جمهور کشورمان قبل از سفر به نیویورک بیان کردند که هیچ برنامه ای برای ملاقات با رئیس جمهور آمریکا ندارند اما این که آمریکاییها برنامه ای داشته و یا نداشتهاند را بنده در مقام تحلیل نیستم که بیان کنم.
مشاور رئیس جمهور همچنین اظهار داشت: آن چه که اتفاق افتاده است این است که بین ظریف و جان کری ملاقاتهای متعددی اتفاق افتاده و باز هم اتفاق خواهد افتاده که این ملاقاتها در جهت پیگیری برجام است و چیز عجیبی نیست اما در خصوص دست دادن ظریف و اوباما باید عنوان کنم که پس از اتمام سخنرانی رئیس جمهور وی از جلسه خارج شد و هیئت ایرانی هم به همراه رئیس جمهور از جلسه خارج شدند. تمام هیئتهای نمایندگی که آقای ظریف از مسیرشان رد میشد علاقه داشند که با وی سلام و احوال پرسی کنند.
آشنا اضافه کرد: بر این اساس ظریف مقداری دیرتر از هیئت ایرانی از جلسه مجمع عمومی خارج شد ضمن این که رئیس جمهور نیز بعد از سخنرانیهایشان بنا به تقاضای رئیس جمهور ونزوئلا ملاقاتی را با ایشان داشتند لذا دکتر روحانی وارد فضای دیگری خارج از فضای مجمع عمومی شدند.
آشنا بیان داشت: بعد از این که رئیس جمهور به هتل رفتند آقای ظریف عنوان داشتند که بعد از خروج وی از جلسه مجمع عمومی ایشان دکتر روحانی و هیئت همراه را ندیدند و در مسیر که رد میشدند به طور اتفاقی اوباما رئیس جمهور آمریکا را ملاقات کردند.
خبر دست دادن ظریف و اوباما از بلومبرگ درز پیدا کرده بود
مشاور رئیس جمهور در پایان درباره این که هیچ عکسی از دست دادن ظریف و اوباما وجود ندارد و این خبر از کجا درز پیدا کرده است نیز اظهار داشت: این خبر را بلومبرگ گزارش داده بود.
انتهای پیام/