دبیر شورای عالی مناطق آزاد از ایجاد دو منطقه آزاد جاسک و بوشهر خبر داد و گفت: 14 میلیون تن نفت خام از تنگه هرمز قابل انتقال است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اکبر ترکان در مراسم روز جهانی دریانوردی با اشاره به اینکه هفته آخر سپتامبر به نام روز دریارنوردی نامگذاری شده است، گفت: همزمان  با این مراسم در شهر نوشهر نیز مراسم ویژه‌ای برای نیروی دریایی ارتش با حضور مقام معظم رهبری برگزار گردید.

وی در ادامه افزود: همراه با بنادر و دریا بخش‌های دیگری همچون کشتی‌رانی، سازمان بنادر و دستگاه‌های ذیربط مانند محیط زیست و گردشگری و آموزشگاه‌هایی همچون آموزش عالی قابل طرح در این حوزه فعالیت می‌کنند.

ترکان اظهار داشت: امسال سازمان جهانی دریانوری شعار آموزش را برای خود انتخاب کرده و در حال حاضر هشت مرکز دانشگاهی برای آموزش دریانوردی و 58 آموزشگاه حرفه‌ای در این حوزه فعالیت می‌کنند که نشان‌دهنده آموزش عالی در این حوزه است.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد یادآور شد: ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی برای دریانوردی تشکیل شده و هم راستا با شعار دریانوردی اقدامات بسیاری را در این حوزه انجام داده است.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر هفت منطقه آزاد در کشور وجود دارد، گفت: از این هفت منطقه پنج منطقه در مناطق دریایی هستند که چهار منطقه از جمله چابهار، قشم، کیش و اروند در سواحل جنوبی و منطقه آزاد انزلی در ساحل دریایی خزر وجود دارد.

ترکان یادآور شد: آنچه که منطقه آزاد را با دریانوردی مرتبط می‌کند نگاه به اقتصاد است که باعث شده عمده‌ترین توجهات به منطقه آزاد صورت گیرد.

وی یادآور شد: زمانی که در حوزه‌ای یک اقتصاد پررونق باشد مردم در اطراف آن جمع و معیشت شکل می‌گیرد ولی متأسفانه مناطق جنوبی کشور به رغم کوشش‌های فراوان در بخش دریا هنوز شهرهای این حوزه جزو 20 شهر بزرگ کشور تا به امروز محسوب نشده‌اند.

ترکان توضیح داد: متأسفانه 20 شهر بزرگ کشور در سواحل جنوبی نیستند و این در حالی است که 70 درصد از جمعیت جهان که 7 میلیارد نفر هستند در سواحل دریایی زندگی می‌کنند.

وی یادآور شد: تا به امروز هیچ یک از شهرهای بالای 500 هزار نفر در سواحل جنوب قرار ندارند و این در حالی است که همه اقتصاد نفت ایران در سواحل جنوبی ایران قرار دارند که این یک موضوع بسیار قابل تأمل است.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد توضیح داد: باید به هم‌افزایی ظرفیت‌های اقتصادی از جمله نفت و گاز که در این سوال قرار دارند را مورد بررسی قرار دهیم و با تلاش‌های روزانه بتوانیم ظرفیت واقعی مناطق جنوبی را احیا کنیم.

ترکان با اشاره به اینکه تمدن‌های بسیاری در سواحل جنوبی کشور قرار داشتند که بنا به حوادث مختلف امروز فراموش شده‌اند،‌ گفت: در گذشته‌های دور بندر سیراف یکی از پررونق‌ترین بنادر کشور به شمار می‌رفت ولی امروز این بندر با توجه به موقعیت‌های بسیار خود فراموش شده است.

وی افزود: مشابه این اتفاقات در صورتی که فناوری‌های دریایی تغییر کند ولی همزمان با آن تصمیمات لازم و درست گرفته نشود ممکن است دوباره تکرار شود و تمدن امروز در فردا به فراموشی سپرده شود.

ترکان گفت: بندر لنگه یکی از قدیمی‌ترین بنادر کشور به شمار می‌رود ولی تکنولوژی‌های کافی و استفاده از ظرفیت‌ها و زیرساخت‌ها به درستی در این بندر استفاده و مورد حمایت قرار نگرفته است در صورتی که این مسیر را ادامه دهیم ممکن است مرکزی به نام بندر لنگه به فراموشی سپرده شود و لازم است تمامی دستگاه‌های ذیربط هوشیارانه به این موضوع نگاه کند.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد اظهار داشت: تصمیماتی که در دولت یازدهم گرفته شده است دو منطقه جدید دریایی در سواحل جنوب برای مناطق آزاد پیش‌بینی شده است که این مناطق عبارت است از منطقه آزاد جاسک و منطقه آزاد بوشهر که این دو منطقه می‌تواند ظرفیت‌های اقتصادی جدیدی را اضافه کند.

ترکان توضیح داد: تصمیماتی که در توسعه سواحل جنوبی اتخاذ شده بسیار راهبردی است و توجیه منطقه آزاد جدید متصل به این راهبردها است.

دبیر شورای عالی منطقه آزاد توضیح داد: در زمان جنگ تصمیم گرفته شد که خط لوله‌ای برای انتقال نفت خام به بندر جاسک کشیده شود که در زمان اتمام این خط لوله جنگ به پایان رسید و از این خط لوله برای انتقال آب به مناطق جنوبی استفاده شد.

وی افزود: بعد از گذشت زمان تصمیماتی دوباره گرفته شد که از این خط لوله برای انتقال نفت خام و انتقال سایر مواد نفتی استفاده شود.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد توضیح داد: در حال حاضر 17 میلیون تن بشکه نفت از تنگه هرمز عبور می‌کند که 10 میلیون و 500 هزار بشکه امکان انتقال نفت را از طریق خط لوله به تنگه هرمز فراهم کرده است.

ترکان یادآور شد: در صورتی که به این خط لوله روان‌کننده نیز اضافه کنیم می‌توانیم 14 میلیون تن نفت را انتقال دهیم.

ترکان یادآور شد: برای سه میلیون تن باقی مانده پایانه دومی در جاسک ساخته شده که امکان صادرات گاز و انتقال نفت خام و سایر فرآورده‌ها را فراهم کرده است.

ترکان گفت: منطقه آزاد جاسک برای انتقال نفت خام و سایر فرآورده‌های نفتی به چهار منطقه آزاد جنوبی کشور اضافه شده است.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد با اشاره به اینکه بوشهر نیز به عنوان یکی دیگر از مناطق آزاد کشور در گذشته یکی از مستعدترین مناطق برای تبدیل شدن به منطقه آزاد به شمار می‌رفت، ‌گفت: این موارد نشان می‌دهد که توجه جدیدی به سواحل جنوبی کشور صورت گرفته که با تدبیر و مأموریت‌های جدید می‌توان در این سواحل مستقر شد.

ترکان تصریح کرد: مناطق بزرگ دریایی از جمله جاسک، ‌کنارک و پسابندر وجود دارد که این موضوعات مأموریت‌های جدیدی به نیروی دریایی می‌دهد که توسعه جدیدی را در سواحل مکران فراهم کند و زمانی که این بسته‌ها را در کنار یکدیگر قرار می‌دهیم تصویر جدیدی را برای سواحل مکران فراهم می‌کند.

ترکان توضیح داد: استفاده از دریا و اقتصاد دریایی و ایجاد یک مرکز صنعتی در سواحل دریایی و مکران به کشور این امکان را می‌دهد که کم‌توجهی که از گذشته‌های دور باقی مانده است جبران کنیم.

ترکان تصریح کرد: نفت و گاز به عنوان مهم‌ترین پشتیبان در کشور نقش موثری را در توسعه سواحل کشور و استقرار جمعیت را در این حوزه‌ها فراهم می‌کند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار