حالا وزارت علوم با تصویب افزایش شهریه تا سقف 25 درصد در سال تحصیلی 94-95 برای تمامی دانشگاههای غیردولتی این حق قانونی را به آنها دادند که با فراغ بال شهریهها را بالا ببرند. این در حالی است که متولی آموزش عالی در کشور افزایش 15 تا 20 درصدی شهریه در تمام دانشگاههای غیردولتی را مجاز اعلام میکند زمانی که با اعلام نرخ شهریههای ثابت و متغییر چند دانشگاه همراه میشود صدای دانشجویان زیادی را در میآورد.
خط قرمزهای وزارت علوم/ مصاحبه ممنوع؟
در حالی که ماجرای افزایش شهریهها و نامناسب بودن سطح کیفی آموزش عالی در کشور همچنان محل بحث است اما برای پیگیری این موضوع باید از سد آهنی وزارت علوم عبور کرد، سدی که گویی از جنس سکوت ساخته شده است.
افزایش شهریه آری کیفیت ؟
بیش از 80 درصد دانشجویان کشور در مقاطع مختلف در دانشگاههای متفاوت غیردولتی در حال تحصیل هستند و با پرداخت شهریه درس میخوانند، اگر نگوییم همه آنها، اما خیلی هایشان برای تامین هزینه تحصیل با مشکلات زیادی روبه رو هستند.
موضوعی که هر سال همزمان با شروع سال تحصیلی جدید و اعلام رسمی میزان افزایش شهریهها، به دغدغه خانوادههایی تبدیل میشود که یک یا چند دانشجو درخانه دارند؛ خانوادههایی که شهریهها را از زیر سنگ هم که شده جور میکنند تا حاصل زندگیشان در دانشگاه به ثمر بنشیند؛ چرا که از نظر آنها هزینه کردن برای آموزش نه از دست دادن سرمایه بلکه یک نوع سرمایهگذاری است، تفکری که باعث شده انگیزه زیادی در روانه کردن فرزندان به دانشگاه داشته باشند؛ بچههایی که با در جا زدن پشت سد کنکور دانشگاههای دولتی، چارهای جز عبور از سردر دانشگاههای غیردولتی یا به اصطلاح خود این خانوادهها، دانشگاههای پولی ندارند.
با این حال مدتهاست یک نگرانی بزرگ در ذهن خانوادههایی که به نحوی درگیر دانشگاههای پولی هستند به وجود آمده است و آیا اینکه واقعا کیفیت خدماتی که روی نیمکت این دانشگاهها به دانشجویان ارائه میشود با میزان شهریههایی که بالاتر میرود، هماهنگی دارد؟ این وسط این موضوع که مدرک این دانشجویان در پایان دوران تحصیلاتشان با مهر کدام دانشگاه غیردولتی رسمیت پیدا میکند هم خیلی مهم نیست.
حکایت پایین بودن کیفیت آموزشی در بیشتر دانشگاههای غیردولتی رشتهای است که سر دراز دارد.
دکتر سلیمی عضو کمیسیون آموزش مجلس هم در گفتوگو با خبرنگار علمی باشگاه خبرنگاران در خصوص کمبود شاخصههای آموزشی در دانشگاههای غیرانتفاعی در کشور میگوید: در بررسیهای انجام شده از سوی کمیسیون آموزش مجلس به مواردی از جمله کمبود اعضای هیئت علمی، نبود آزمایشگاههای مجهز و نبود سرانه آموزشی مناسب در این واحدها برخورد کردیم.
وی در ادامه افزود: موضوع آنقدر اهمیت و ارزش دارد که درحال حاضر پیگیریها از سوی کمیسیون آموزش انجام شده است چرا که میزان دریافت شهریههای بالا و پایین بودن امکانات آموزشی موضوعی نیست که بشود به راحتی از آن عبور کرد و ما هم سعی داریم طی جلساتی که با وزارت علوم خواهیم داشت هر چه زودتر این مشکل را برطرف کنیم.
دیواری کوتاهتر از تورم؟
ناگفته پیداست دیوار تورم برای مسئولان دانشگاههای غیردولتی کوتاه است و همه، افزایش شهریهها را به گردن همین کلمه چهار حرفی میاندازند؛ (تورم)با این حال باز فشار پرداخت شهریهها بر گردن دانشجویان خواهد بود. اما نکته جالب اینجاست زمانیکه با مسئولان دانشگاهی در رابطه با میزان افزایش شهریهها صحبت میکنیم همگی توپ را در زمین دیگری میاندازد.
علی سرلک رییس دانشگاه پیام نور در خصوص افزایش قیمت شهریه در این دانشگاه میگوید: هیئت امنای دانشگاه این اجازه را به ما داده است که هر ساله 15 درصد به مبلغ کل شهریه اضافه کنیم و اینکه این افزایش شهریه در نیمه اول اتفاق بیافتد تا در نیمه دوم سال بستگی به سیاستهای دانشگاه دارد.
اما علی آهونمنش رئیس اتحادیه دانشگاههای غیرانتفاعی درباره این افزایش قیمت میگوید: اتحادیه دانشگاهها غیرانتفاعی مجوزهای لازم را برای افزایش شهریه به 356 دانشگاه صادر کرده است و این موسسات موظف هستند تا سقف 15 تا 20 درصد افزایش دهند.
جدول شهریه دانشگاههای غیر انتفاعی
گزارش از احسان رمضانی
انتهای پیام/