علی محمد شاعری در گفتوگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به علل اصلی تغییرات اقلیم در شهرها اظهار کرد: ایجاد پدیده گرمایش زمین، وجود جزیرههای حرارتی در شهرها و افزایش انتشار گازهای گلخانهای از مهمترین علتها در تغییرات اقلیم هستند.
وی با اشاره به مهمترین گازهای گلخانهای افزود: دیاکسید کربن،متان، کلر و فلور کربنها، اکسید نیتروژن، ازن و بخار آب مهمترین این گازها هستند و در این بین دیاکسید کربن بیشترین سهم را در اثر گلخانهای دارد و همچنین گاز کربنیک از راههای متعددی وارد اتمسفر میشود که در راس آنها سوزاندن سوختهای فسیلی توسط انسان است.
رئیس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران اضافه کرد: 50 تا 60 درصد اثر گلخانهای مربوط به گاز کربنیک است که در ارتباط با مسئله گرمایش جهانی توجه بسیاری را به خود جلب کرده است.
شاعری با تاکید براینکه حمل و نقل، نیروگاهها و فرآیند تولید برق، مراکز دفن و امحاء زباله، تولید گرما و سرما در بخش خانگی، عمومی و تجاری، تولید محصولات کشاورزی و دامی و فرآیند تولید سیمان از مهمترین منابع تولید گاز گلخانهای در محیط شهری هستند، گفت: توسعه شهر نشینی و فعالیتهای انسانی و همچنین فرآیند ساخت و سازهای شهری خواه ناخواه بر شرایط اقلیمی شهر تاثیر میگذارد چراکه فرآیند شهرنشینی با کاهش و یا نابودی پوشش گیاهی طبیعی زمین که در نتیجه باعث جذب انرژی ناشی بیشتری توسط زمین میشود،همراه است.
وی اضافه کرد: توسعه ساخت و سازهای شهری بخصوص در سطوح گسترده و ارتفاع زیاد بر جریان هوا تاثیر میگذارد و همچنین فعالیتهای مختلف انسانی مانند حمل و نقل، مراکز تولیدی و پیوسته همراه با مصرف انرژی بوده که در پروسه تولید مقداری از آن در فضا پراکنده میشود و افزایش دمای شهر را به دنبال دارد.
رئیس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران با بیان اینکه جمعیت فعال و متراکم شهری به میزان زیادی انرژی گرمایی تولید میکنند، تصریح کرد: فعالیتهای مختلف انسانی به تولید میزان زیادی انواع گازها، بخارات، گرد و غبار، آیروسل و... منجر میشود و از آنجایی که مواد مذکور در مراکز شهری و هستهای اصلی از تراکم بیشتری برخوردار است باعث میشود که در این نقاط مراکز دمایی پیدا شود که از میزان دمای بیشتری نسبت به سایر نواحی شهری و نواحی مجاور خویش برخوردار باشند که این مراکز را اصطلاحا جزیره گرمایی میگویند.
شاعری با بیان اینکه در شرق تهران در محدوده میدان خراسان، میدان شهدا، میدان بهارستان و میدان امام حسین(ع) تا اواخر خیابان پیروزی یک جزیره گرمایی مستقر است، یادآور شد: تفاوت دمایی متوسط آنها 6/3 درجه سانتیگراد نسبت به نواحی مجاور است و همچنین در محدوده میدان آزادی و بر روی شهر کرج در غرب شبیه همین جزیره تشکیل شده که میتوان بعدها ارتباط این دو جزیره را بهتر مورد مطالعه قرار داد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی شهرنشینان موجب ایجاد تغییراتی در عوامل اقلیمی مثل دما، بارش و باد در نواحی شهری میشود.
انتهای پیام/