مورخ و پژوهشگر تاریخ اسلام با تاکید بر اینکه مسجد دارای کارکردهای مختلف فرهنگی، اجتماعی و سیاسی است گفت: از مهمترین کارکردهای مساجد بصیرت بخشی به مردم است.

به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد دکتر محمد حسین رجبی دوانی در جمع خواهران فعال كانون‌هاي فرهنگي هنري مساجد 10استان كشور افزود: در اسلام دین و سیاست با هم درآمیخته است و عبادت و نماز فقط یکی از ابعاد کارکرد های مسجد است.

مورخ و پژوهشگر تاریخ اسلام، با اشاره به اقدام پیامبر اکرم (ص) در احداث مسجد النبی (ص) در مدینه همزمان با تاسیس حکومت اسلامی گفت: این به مفهوم ارتباط تنگاتنگ بین حکومت بر مردم و مسجد بود و از همان زمان دین و سیاست با هم آمیخته است.

وی گفت: بخشی از فقه ما نیز در ارتباط با مباحث اقتصادی است و در واقع سیاست، مسائل اجتماعی و فرهنگی ما عین دین است.

رجبی دوانی افزود : در صدر اسلام برای مساجد کارکردهای آموزشی در حوزه قرآن ، علمی و دینی ، سیاسی ، اقتصادی ، تعلیم و تربیت و نظامی در نظر گرفته شده بود که همه اینها در راستای بصیرت بخشی به مردم بود.

وی با بیان اینکه پیامبر (ص) معیارهای جاهلی آن زمان را تغییر داد گفت: در جامعه جاهلی قبل از اسلام معیار برای نخبگی و فرهیختگی، ثروت و قدرت بود اما پیامبر (ص) تخصص ، تقوا، شناخت ، ولایت ، علم و مانند آن را معیار قرار داد و همه اینها از مسجد شکل می‌گرفت.

رجبی دوانی گفت : عبادت باید همراه با علم باشد زیرا موجب بصیرت می‌شود و عبادت را معنا می‌بخشد.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه ائمه (ع) همواره از مسجد به عنوان محلی برای ایجاد بصیرت و معرفت استفاده می‌کردند گفت : اگر بصیرت بخشی از مساجد گرفته شود و مساجد از بصیرت تهی شوند و محدود به نماز خواندن صرف و قرائت قرآن و آموزش احکام گردند، دچار انحراف خواهند شد.

وی با اشاره به اینکه در دوره دفاع مقدس و انقلاب نیز مساجد محور بودند و روحانیت از مساجد انقلاب را هدایت کرده و مردم را به عرصه می‌آوردند، خاطرنشان کرد: امروز وظیفه فعالان مساجد است که کارکردهای مهم مساجد را به این کانون محوری برگردانند.

رجبی دوانی اظهار کرد: مساجد باید کانون آموزش معارف دینی، فکر و اعتقادی و احکام عملی و خانه دوم جوانان و بیش از همه مرکز ثقل فعالیت های فرهنگی، اجتماعی این نسل باشد.

وی تصریح کرد: باید کلاس زبان در مساجد برقرار شود ضمن آنکه وجود تاسیسات درمانی ، آموزشی ، ورزشی و مانند آن اقدامی مثبت در این زمینه است.

مورخ و پژوهشگر تاریخ اسلام، با انتقاد از اقداماتی که طی چند سال گذشته در زمینه کسب درآمد برای مساجد در قالب ایجاد مغازه‌ها و فروشگاه‌هایی دورتادور آنها صورت گرفته است، گفت : این اقدام روح معنوی لازم را از مسجد گرفته است و اصلاح آن ضرورت دارد.

انتهای پیام/ز

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.