این مراسم که با حضور سینماگران دقایقی پیش به پایان رسید افرادی مثل مجید سرسنگی، مدیر عامل خانه هنرمندان، مجید غلامی جلیسه مدیر عامل خانه کتاب، بهروز افخمی، کاظم هژیرآزاد، سیروس الوند، مسعود رایگان، مرجان شیرمحمدی، رویا تیموریان، نرگس آبیار، اندیشه فولاوند، سیروس ابراهیم زاده، بهاره رهنما، لیلا اوتادی، کیوان کسیریان، فرخ نعمت پور، سهیلا رضوی و.... حضور داشتند.
پس از تلاوت آیاتی از قرآن و سرود جمهوری اسلامی امیر کربلایی بازیگر تئاتر که مجری این برنامه بود برنامه را با ایجاد فضای شاد و مفرح آغاز کرد که این فضای شاد تا پایان مراسم حاضران را در سالن نگه داشت.
وی پس از بیان مقدمه ای در خصوص همکاری خانه کتاب با خانه هنرمندان از مجید سرسنگی مدیر عامل خانه هنرمندان دعوت به سخنرانی کرد.
وی با عذرخواهی از سالن کوچک خانه هنرمندان گفت: خوشحالم با آقای جلیسه رئیس خانه کتاب توانستیم جشن سینما و کتاب را در روزهایی که به سینما تعلق دارد و جشن های سینما برگزار شده برای کسانی که در سینما دست به قلم هستند، برگزار کنیم.
وی افزود: ادبیات روح یک ملت است که در لابه لای کلمات و جملات از نسلی به نسل دیگر منتقل می شود اما متاسفانه آنچه از آن به عنوان عادت کتاب و کتابخوانی نام می بریم از دست رفته و جایگاهش کاهش یافته است به همین منظور از مدتی قبل تفاهم نامه ای بین دو نهاد فرهنگی خانه کتاب و خانه هنرمندان بسته شد و برای ترویج کتابخوانی یک برنامه ویژه طراحی شد.
سرسنگی عنوان کرد: وقتی به وضعیت کتابخوانی در کشور نگاه می کنیم می بینیم که ارزش آن در کشور ما با چیزی که از یک ملت با فرهنگ و متمدن انتظار می رود فاصله داشته و این موجب تاسف است چون باید کتاب و کتابخوانی در یک جامعه با فرهنگ گسترش یابد بنابراین یک حرکت نمادین برای قدرشناسی از هنرمندان سینمایی که نوشتن را از یاد نبرده اند انجام شد.
مدیر عامل خانه هنرمندان اظهار داشت: انس سینماگران با کتاب نه تنها مردم را با هنر آن ها آشنا می کند بلکه باعث ارتقای هنر آن ها می شود سینماگرانی که در سال های 94-93 به نوشتن کتاب پرداختند در این مراسم تجلیل می شوند و آرزو می کنیم که کتابخوانی در کشور ما گسترش یابد.
وی در پایان گفت: فقر، نداشتن است اما فقط نداشتن پول محدود نمی شود فقر روزنامه های مرجوعی است که به نشریه برمی گردد فقر کتاب هایی است که در کتاب فروشی خاک می خورد فقر تبدیل کتاب فروشی به فلافل فروشی در خیابان انقلاب است.
پس از صحبت های سرسنگی یک موسیقی اجرا شد و پس از آن مجید غلامی جلیسه رئیس خانه کتاب برای سخنرانی حاضر شد.
وی گفت: باعث افتخار است که در این جشن سینما و کتاب در خدمت هنرمندان هستیم و شاهد پیوند مبارک سینما و کتاب بوده ایم.
وی افزود: چیزی که امروز خلع آن محسوس است این است که کتابخوانی در کشور ما جایگاه محکمی ندارد و باید از هنرمندان بخواهیم که این مسئولیت را بپذیرند و بیشتر به نگارش کتاب بپردازند و در آثار خود نیز سعی کنند به ترویج کتاب بپردازند مردم سینماگران را دوست دارند و این موضوع نقطه عطفی در گرایش مردم به کتاب خواهد بود.
پس از صحبت های جلیسه، کربلایی با اجازه از سینماگران با آن ها شوخی کرد و سپس بخش تجلیل از سینماگران نویسنده فرا رسید جوایز تمامی نویسنده های سینماگر یک لوح تقدیر و یک جلد کتاب مجموعه آثار استاد محمود فرشچیان بود.
نخستین کسی که اسم او برای تجلیل برده شد داریوش مهرجویی بود که به دلیل مشغله حضور نداشت و یک کلیپ با سخنان او پخش شد.
مهرجویی در این کلیپ تصویری گفت: به دلیل مشغله نتوانستم در جمع باشم ولی از این عمل تقدیر می کنم.
وی افزود: مسئله کتاب و سینما خیلی مهم است که با هم مطرح شده است و به نظر من این حرکتی است که برای نویسندگان کتاب و سینماگران مشوقی برای ادامه راه است. این دو مدیوم در پیوند با هم باعث ترویج فرهنگ کتابخوانی می شود برای همه شما آروزی خوشبختی دارم.
سپس از فرخ نعمتی برای اهدای لوح تقدیر و کتاب استاد فرشچیان به مسعود رایگان دعوت شد.
رایگان گفت: از خانه کتاب و خانه هنرمندان تشکر می کنم که این حرکت را فرهنگ کتاب و کتابخوانی آغاز کرده اند تئاتر به عنوان مادر دنیای نمایش و سینما در پیوند با کتاب می توانند در کتابخوانی موثر باشند اما این کافی نیست در یک کشور با جمعیت 75 تا 80 میلیون نفر فروش 1200 نسخه کتاب تاسف آور است. طبق آمار یک ایرانی در سال تقریبا 20 دقیقه مطالعه دارد که این باعث تاسف است.
وی از رسانه ملی درخواست کرد در زمینه ترویج فرهنگ کتابخوانی فعالیت داشته باشد و این فرصت را برای ترویج فرهنگ کتابخوانی استثنایی دانست.
سپس استاد غلامحسین امیرخانی برای اعطای جایزه بعدی دعوت شد.
وی بیان کرد: مردم با چهره سینماگران آشنا هستند و فرهنگ انسان را به موجودی متفکر تبدیل می کند و در این موضوع کتاب نقش موثری دارد. اگر موقعیتی باشد تا از نویسندگان سینماگر تقدیر شود حتما این کار انجام می شود.
وی افزود: من شاگرد کتاب هستم و به خاطر انتقال این معنا که کتابخوانی بهترین کار است یک خاطره را می گویم. اما باید بگویم که سرانه مطالعه در کشور 20 دقیقه هم نیست باستان شناسان کشف کردند مردم جیرفت اولین مردمی بودند که به کتابخوانی و مطالعه اقدام کردند و این تمدن حتی صد سال قبل از کتابخوانی اروپاییان بوده است.
وی عنوان کرد: مشغله های زندگی فرصت آشنایی با کتابهای فاخر را نمی دهد اما باید با کوچک کردن و کم حجم کردن کتاب ها این فرصت ایجاد شود.
وی جایزه این بخش را به سیروس ابراهیم زاده تقدیم کرد.
سیروس ابراهیم زاده پس از دریافت هدایای خود بیان کرد: از خانه کتاب و خانه هنرمندان سپاسگذارم و این کار در واقع قدم های اولیه تفکر جوانان ارزشمند کشور است که بتوانند خودشان را با دنیای جدید و مدرن مطابقت بدهند سینما یکی از ستون های ارزشمند مدرنیته است و تلفیق کتاب و سینما بسیار مبارک بوده است.
وی ادامه داد: باید با نوشتن کتاب و خواندن آن خودمان را به دهکده جهانی نزدیک کنیم ضمن اینکه تالیف کتاب برای سینماگران سرگرمی نیست بلکه نشان دهنده بعد خلاقانه شخصیت آنهاست.
سهیلا رضوی برای اهدای جوایز بهاره رهنما به روی صحنه آمد و رهنما پس از تشکر از وی گفت: با خواندن کتاب بودن در زمان حال حس خوبی دارم و به شما توصیه می کنم این کتاب را بخوانید.
پس از اعطای جوایز به بهاره رهنما یک کلیپ پخش شد که در آن از رضا کیانیان که در اردیبهشت 94 تجلیل شده بود مصاحبه ای گرفته شد و وی در آن اعلام کرد که رسانه ملی باید کتابخوانی را رواج بدهد.
سپس مجری برنامه بیان کرد: تمام نویسندگان سینماگری که در این مراسم از آنها تقدیر می شود کتابهای خود را امضا می کنند تا برای فروش در سایت و صرف هزینه آن برای امور خیریه کمک کرده باشند.
جلیسه از نرگس آبیار خواست که برای دریافت هدایای خود به روی صحنه بیاید.
آبیار گفت: من از سال 78 به نوشتن و انتشار کتاب اقدام کرده ام و ویراستاری من که با مرتب کردن مطلب درهم مردم همراه بود و مستند سازی من برای نویسندگی فیلم نامه و فیلم سازی مقدمه مبارک بود. وقتی خودم کتاب نوشتم و خواندم از روانی و پختگی آن لذت بردم و از فیلم سازان می خواهم که اصرار به مولف بودن نداشته باشند و اقتباس های خوب از رمان های خوب را فراموش نکنند.
سپس از سیروس الوند دعوت شد تا برای اهدای هدایای نفر بعد به روی صحنه بیاید.
الوند پس از بیان مقدمه ای در خصوص کتابخوانی ژاپنی ها در تمام فرصت ها گفت: امیدواریم در کشور ما این آگاهی پیش بیاید که مردم کتاب بخوانند.
وی با بیان این سخنان از شمس لنگرودی شاعر و بازیگر سینما دعوت به دریافت هدایا کرد.
شمس لنگرودی نیزبا تشکر از بانیان این اقدام گفت: یکی از دوستان من که کارگردان بود از من خواست تا در نمایشگاه نقاشی او شرکت کنم از او پرسیدم مگر کارگردان نیستی چرا به نقاشی روی آورده ای که او هم پاسخ داد وضع سینما خوب نبود نقاشی می کنم من هم در پاسخ گفتم ببینم وضع شعر چه قدر خراب است که من از شعر به سینما آمده ام.
پس از دریافت جایزه شمس لنگرودی، از پدرام اکبری دعوت شد تا برای اهدای جایزه نفر بعد حاضر شود.
وی پس از بیان مقدمه ای مرجان شیرمحمدی را برای دریافت هدایا دعوت کرد.
شیرمحمدی گفت: صحبت های دوستان شایسته بود اما از نظر من باید میل کتابخوانی و مطالعه را از دوران مدرسه و سنین ابتدایی به کودک منتقل کردچون در آن سن کودک در عالم تخیل خود غطه ور است و از آموزش و پرورش تقاضا می کنم زنگ کتابخوانی برای مدرسه ها در نظر بگیرد. والدین آگاهی ندارند که خواندن کتاب برای کودک چه قدر به کتابخوانی او در سال های بعد کمک می کند چون کودک مشتاق شنیدن داستان است.
پس از شنیدن سخنان شیرمحمدی کیوان کثیریان رئیس انجمن منتقدان جایزه را به اندیشه فولادوند اهدا کرد.
فولادوند که علاوه بر بازیگری شاعر نیز هست با تشکر از رئیس خانه کتاب و مدیر عامل خانه هنرمندان گفت: امیدوارم این اقدامات دنباله دار باشد ولی بعضی از خانواده ها وضعیت اقتصادی شان اجازه نمی دهد که کتاب را در سبد خانوار تعریف کنند باید مسئولان کشور اقداماتی انجام دهند تا با کاهش قیمت کتاب این خانواده ها که ممکن است تمایل و اشتیاق کتاب خوانی داشته باشند بتوانند کتاب بخرند.
سپس از رویا تیموریان دعوت شد تا برای اهدای جایزه به اوتادی حاضر شود.
اوتادی نیز گفت: من و دوستم در دوره دبیرستان با هم قرار گذاشته بودیم تا کتاب بخوانیم و برای هم تعریف کنیم اما کتاب جا مانده و ما دغدغه هایمان را به پول، ماشین، خانه آن چنانی و سفرهای متعدد تغییر داده ایم امیدوارم این مشکل حل شود.
رویاتیموریان نیز گفت: ما ملت خودکفایی هستیم و باید حل مسائل را از خودمان و از خانواده شروع کنیم والدین باید تمایل به کتابخوانی را در فرزند ایجاد کنند.
سپس امیرحاج رضایی کارشناس فوتبال برای اهدای جایزه نفر بعدی حاضر شد
وی پس از تشکر از مسئولان این برنامه گفت: سال هاست که عاشق سینما هستم و هتریک زندگی من سه گانه کتاب، سینما و فوتبال است من در دهه 40 به خاطر برخی از مدیریت ها از تحصیلات آکادمیک سینما دور ماندم ولی عشق سینما را در دل می پرورانم من به سینماگران بابت درگذشت ایرج کریمی هم تسلیت می گویم که نویسنده و فیلم ساز بود.
وی با گلایه از دولت یازدهم گفت: دولت تدبیر و امید به من 600 هزار تومان عیدی داد که با این 600 هزار تومان عیدی اگر می خواستم چند کتاب می توانستم بخرم؟
وی در ادامه بیان کرد: من امیدوارم در روزنامه های سینمایی شاهد گسترش صفحات تسلیت و ترحیم نباشیم. پس از از دست دادن همسرم که بزرگترین باخت زندگیم بود با عشق فوتبال زندگی کردم اما از شما سینماگران می خواهم از هیچ بنی بشری در هیچ دولتی توقعی نداشته باشید.
سپس لوح و کتاب فرشچیان را به اشکان خطیبی اهدا کرد.
اشکان خطیبی پس از تشکر و احساس افتخار از اینکه در جمع سینماگران است گفت: به سینماگران و این سالن باید افتخار کند که از سیروس ابراهیم زاده تقدیر کرده است آقای ابراهیم زاده یک هیچ به نفع شما.
خطیبی سپس سه اپلیکیشن کتابخوانی در گوشی همراه را معرفی کرد و گفت: خانه های 50، 60 متری حالا جا ندارد که کتابخانه های 3 هزار جلدی داشته باشیم ضمن اینکه هزینه فروش حاصله از این کتابهای امضا شده می تواند به دانشجویان که پول شهریه شان را ندارند تعلق بگیرد.
سپس حاج رضایی خاطره ای تعریف کرد که در آن جواب مورینو توسط فرگوسن داده شده بود.
سیروس الوند برای اهدای هدایای بهروز افخمی به روی سن آمد و افخمی پس از دریافت هدایایش گفت: عشق به کتاب از بچگی به خاطر وجود مادر و مادربزرگ در من شکل گرفت ضمن اینکه حرکات آقای مجری را پسندیدم.
پس از صحبت های افخمی عکس یادگاری از تمام سینماگرانی که در مراسم حضور داشتند گرفته شد.
انتهای پیام/