دکتر رضا مقدس علی مسئول گروه تحقیقات کلیه پژوهشکده سلولهای بنیادی پژوهشگاه رویان در گفتگو با خبرنگار
حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان با بیان اینکه حدود سه سال قبل، گروه کلیه در پژوهشگاه رویان ایجاد شده است، گفت: اوایل در قالب طرحهای مختلف و کارآزمایی بالینی شروع به کار کردیم که امروزه در چندین حوزه از جمله تمایز سلولهای بنیادی به سلولهای کلیه، مهندسی بافت و ... فعالیت صورت میپذیرد.
وی با اشاره به اینکه در عرصه کاربرد سلولهای بنیادی در انواع نارسایی حاد کلیه در حیوان کارهایی آغاز شده است، تصریح کرد: در حوزه سلولهای مزانشیمی نیز کار شده که یکی از حوزه های فعالیت، عرصه سلولهای بنیادی کلیههای پلی کیستیک هستند که در بخش تشخیص و جلوگیری از پیشرفت سریع بیماری کار میکنیم.
مسوول گروه کلیه پژوهشکده سلولهای بنیادی پژوهشگاه رویان یادآور شد: در حوزه کلیه، کاربرد سلولهای بنیادی در بحث ایمونولوژی پیوند و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، بیماری های گلومرولی و سلولهای بنیادی فعالیتهایی انجام شده و روی مدل حیوانی کار میشود.
وی تصریح کرد: نتایج سلولهای بنیادی مزانشیمی نارسایی حاد کلیه نشان داد که سلولهای بنیادی مزانشیمی از پیشرفت نارسایی حاد جلوگیری کرده و اثرات مطلوبی دارند که نیاز به مطالعات بیشتری دارند.
دکتر مقدس علی با بیان اینکه، در حال حاضر کارآزمایی بالینی در استفاده از سلولهای بنیادی مزانشیمی در نارسایی مزمن کلیه در مدل حیوانی پذیرش شده و یک ماه دیگر روی سایت قرار میگیرد تا افراد بتوانند از آن استفاده نمایند، ادامه داد: فرایند بررسی یاد شده در مرحله مدل های حیوانی با نتایج امید بخش به پایان رسیده است و در زمان حاضر کارایی این سلول ها بر روی انسان در حال بررسی است.
وی افزود: به هر حال در تلاش هستیم که با این سلولها در آسیبهای مزمن کلیه، جلوی پیشرفت نارسایی را بگیریم و سیر آن را کند کنیم. به عنوان مثال اگر قرار باشد که بیمارِ مبتلا به نارسایی کلیه در کوتاه مدت نیاز به دیالیز پیدا کند با کمک این سلول ها سرعت پیشرفت بیماری کند شده و نارسایی مزمن کلیوی و به دنبال آن نیاز به دیالیز به تاخیر می افتد.
انتهای پیام/