مستند «ریشه در خویش» که با همکاری شبکه مستند سیما به کارگردانی مژگان اینانلو تولید شده، جمعه این هفته 30 مرداد ساعت 14 روی آنتن می‌رود.

به گزارش خبرنگار حوزه رادیو تلویزیون گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از روابط عمومی شبکه مستند؛ هر هفته جدول پخش ساعت 14 جمعه در شبکه مستند به آثار مطرح ایران و جهان اختصاص دارد و این بار مستند «ریشه در خویش» با موضوع وضعیت مهاجران افغانی در ایران از آن روانه آنتن می‌شود.

شعری که انگیزه ساخت مستند شد

مژگان اینانلو کارگردان «ریشه در خویش» درباره انگیزه‌اش برای ساخت این مستند توضیح داد: استاد محمدکاظم کاظمی، شاعر افغان مقیم تهران شعری درباره احوالات مهاجران در ایران دارد که مطلع آن این است: غروب در نفس گرم جاده خواهم رفت‌. پياده آمده‌ بودم‌، پياده خواهم رفت‌... این شعر آنقدر مرا تحت تاثیر قرار داد که فکر کردم باید حتما مستندی در این زمینه بسازم.

وی افزود: قدم بعدی آشنایی با «دُر دری» انجمن شاعران افغانی در گلشهر مشهد بود که یک سال به آنجا رفت و آمد داشتم و بعضی افراد را شناسایی کردم. به ویژه که معتقدم ادبیات فارسی به طور خاص می‌تواند عامل صلح بین مردم منطقه باشد و با این زبان مشترک قادر خواهیم بود، بسیاری از سوءتفاهمات را بین ایران، افغانستان و تاجیکستان رفع کنیم. حتی به حل مشکلاتمان با استفاده از ادبیات فارسی و پتانسیل شعر بیاندیشیم.

این مستندساز تصریح کرد: در «ریشه در خویش» بیشتر روی روابط انسانی تمرکز کرده‌ام. فارغ از سوالاتی نظیر «قوانین کشور درباره مهاجران چگونه است؟ چرا افغانی‌ها مهاجرت کردند؟ آیا به کشور خودشان برمی‌گردند یا برنمی‌گردند؟» من به این می‌اندیشم که وقتی سوار اتوبوس هستیم برخی چه رفتاری را با مهاجر کشور افغانستان دارند؟

ورود به یک رابطه فرهنگی با افغانی‌ها

اینانلو یادآور شد: در این اثر آشنایی‌زدایی از مهاجران صورت گرفته است. ما قبلا افغانی‌ها را به عنوان آدم‌های ساکت و خاموشی می‌شناختیم که در حال کارگری و کارهای سطح خودشان هستند اما کمتر وارد یک رابطه فرهنگی با آنها شده‌ایم. من در این کار سعی کردم بیشتر شنونده آن‌ها باشم تا بخواهم قضاوتی کنم یا تحلیلی داشته باشم.

کارگردان «ریشه در خویش» ادامه داد: در این مستند مخاطب ایرانی حرف هایی از مهاجران افغانی می‌شنود که چند دهه است در ایران زندگی می‌کنند و من برای انتقال این حرف‌ها از زبان ادبیات و شعر استفاده کرده‌ام. ایهام، نشانه‌گذاری و اشاراتی که در فیلم وجود دارد، زبان غالب فیلم است که مثل زبان شعر رازگونه به حساب می‌آید.

معرفی افاغنه از طریق شعر

وی تأکید کرد: در این اثر افراد به جای اینکه حرف بزنند و خودشان را معرفی کنند با شعر به معرفی خود می‌پردازند و از این دغدغه‌ها می‌گویند که آن‌ها هم نیازمند احترام هستند، نیازمند این هستند که درک شوند و غربت برایشان مسئله آزاردهنده‌ای است. این غربت دردناک‌تر هم می‌شود وقتی آن‌ها از طرف جامعه میزبان درک نمی‌شوند.

اینانلو با بیان اینکه تلاش کرده در این اثر نشان دهد ایجاد رابطه انسانی فراتر از این است که یکدیگر را به عنوان مهاجر یا میزبان قضاوت کنیم، به معرفی برخی از شخصیت‌های «ریشه در خویش» پرداخت. زهرا حسین‌زاده یک شاعر افغانی است که در یک سالگی به ایران مهاجرت کرده و 30 سال است که در مشهد زندگی می‌کند. او غزل‌سرای خوبی به  حساب می‌آید و پدرش مُهرساز است.

کارگران روزمزدی که شاعر و نویسنده مطرح هستند

این مستندساز اضافه کرد: با دخترانی در این اثر آشنا می‌شویم که شاعر هستند اما در مزارع سبز مشهد به عنوان کارگر روزمزد کار می‌کنند. یا بانوی نقاشی که مهاجر افغانستانی هست و در اتاق کوچک خودش نقاشی پرتره می‌کشد و از این طریق امرار معاش می‌کند. پسر پادویی در این مستند داریم که نگهبان بازار تهران است اما در اصل نویسندگی می‌کند و داستان‌هایش در معتبر مجله داستانی کشور یعنی مجله داستان همشهری چاپ شده است یا کارگر روزمزد ساختمانی که از جمله شاعری قوی است.

وی در پایان گفت: ما در «ریشه در خویش» از کودک گرفته تا پیر، از شادی گرفته تا غم، از نحوه برگزار کردن عروسی افغانی‌ها، قبرستانشان، آرایشگاه زنانه‌شان و پسته شکستنشان تصویر گرفته‌ایم. این اثر به منزله توری است که مخاطب را با زندگی مهاجران افغانستانی در ایران آشنا می‌کند و من آن را آلبوم عکسی از مهاجران افغانستانی در ایران معرفی می‌کنم. 

به گزارش روابط عمومی شبکه، پیش از این و در پی پخش برنامه‌های مرتبط با موضوع مهاجران افغان در ایران،62  تشکل افغان در نامه‌ای به رئیس رسانه ملی از نگاه مثبت این رسانه به مهاجران افغانستانی قدردانی کردند.

«ریشه در خویش» جمعه 30 مرداد ساعت 14 روی آنتن می‌رود و بازپخش آن جمعه 6 شهریور ساعت 23 خواهد بود.



انتهای پیام/



اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.