همین چند سال پیش بود که زمزمه صادرات گاز ایران به عراق به گوش رسید اما هنوز با وجود آمادگی کامل ایران استارت صادرات کلید نخورده و به نوعی عراقی‌ها با دست پس می‌زنند و با پا پیش می‌کشند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان؛ حدود سه سال پیش موضوع صادرات گاز ایران به عراق کلید خورد و از آن زمان تا کنون ایران آمادگی کامل برای اجرای خط لوله و صادرات را داشت این در حالی است که کشورعراق مدام به بهانه‌های مختلف از دریافت گاز طفره می‌رود که این حرف مصداق این است که با دست پس می‌زنند و با پا پیش می‌کشد.

براساس مذاکرات صورت گرفته میان مسئولان ایران و عراق قرار است گاز ایران از دو مسیر کرمانشاه و خرمشهر به این کشور صادر شود به طوری که برای احداث خط لوله صادراتی گاز به بغداد و نیروگاه های المنصوره نیاز به احداث 227 کیلومتر خط لوله در خاک ایران است که هم اکنون شرکت توسعه گاز ایران مشغول احداث این خط لوله است.

قرار است گاز صادراتی عراق از فازهای گازی پارس جنوبی و از طریق خط لوله ششم سراسری تامین شود به طوری که این مسیر صادراتی به عنوان یک انشعاب از خط لوله ششم سراسری محسوب می‌شود.

براساس اعلام مسئولان شرکت ملی گاز ایران قرار است فاز اول صادرات گاز به نیروگاه های بغداد و المنصوره با صادرات روزانه 7 میلیون متر مکعب آغاز شود. در اولین مذاکرات صورت گرفته میان مسئولان وقت وزارت نفت ایران و عراق قرار بود صادرات گاز از فاز نخست روزانه 25 میلیون متر مکعب باشد، اما در مذاکرات بعدی حجم صادرات گاز در فاز نخست به 40 میلیون متر مکعب در روز رسید.

با اجرایی شدن این قرارداد در فاز نخست به طور کامل ٣٠ تا ٣٥ درصد گاز مصرفی خانوارهای عراقی و ٦٥ تا ٧٠ درصد از برق بغداد با استفاده از گاز ایران تامین خواهد شد.

طبق گفته مسولان قرار بود که تزریق اولین گاز صادراتی به عراق به میزان 4 میلیون مترمکعب گاز به نیروگاههای بغداد و المنصوره در اوایل سال 94 صورت پذیرد اما بنا به دلایل سیاسی و امنیتی صادارت گاز به این کشور اجرایی نشده است. 

گفتنی است براساس برنامه ریزی ها در ابتدا روزانه 4 میلیون مترمکعب گاز از طریق این خط لوله به نیروگاه های بغداد صادر شود و در نهایت به 25 میلیون مترمکعب در روز افزایش یابد.

همچنین طرح دوم صادرات گاز به عراق قرار است از مسیر بصره انجام شود که ظرفیت نهایی آن 35 میلیون مترمکعب در روز خواهد بود.

به گفته مقامات شرکت ملی گاز ایران، در مجموع حجم صادرات گاز به عراق از دو مسیر بغداد و بصره قابلیت افزایش به 70 میلیون مترمکعب در روز را دارا است.

این گزارش اضافه می‌کند، فاز دوم صادرات گاز ایران به نیروگاه های بصره نیز قرار است با احداث  ١٤٢ کیلومتر خط لوله انتقال گاز صورت پذیرد که به منظور تسریع در اجرای این پروژه، خط اضطراری به طول ٢٧ کیلومتر تعریف شده که با انعقاد این قرارداد، سفارش لوله های آن انجام خواهد شد.

براساس اعلام مسئولان شرکت ملی گاز حجم صادرات گاز ایران به عراق در دو فاز به روزانه 90 میلیون متر مکعب می رسد که براساس قیمت تعیین شده سالانه 17 میلیارد دلار درآمد برای ایران کسب خواهد شد.

صادرات گاز به بغداد از فروردین 94

علی ماجدی معاون بازرگانی و بين‌الملل وزارت نفت سابق گفته بود قرار است ایران به دو شهر بغداد و بصره عراق گاز صادر کند که از این دو صادرات گاز به بغداد قطعی شده و برای آن ميان دو کشور قرارداد امضا شده است.

علی ماجدی با بيان اینکه با تکميل خط لوله بين دو کشور، صادرات گاز به این کشور همسایه شروع خواهد شد.

وی اعلام کرده بود احتمالاً نخستين محموله گاز ایران فروردین 94 به بغداد خواهد رفت.
معاون وزیر نفت اظهار کرد: قرارداد صادرات گاز ایران به عراق ٤ ساله منعقد شده بود ولی در توافقی که به تازگی بين وزیران انرژی دو کشور حاصل شد، زمان آن به ۱۰ سال افزایش یافته است.

قرارداد گازی ایران و عراق در سه فاز طراحی شده است

حمیدرضاعراقی معاون وزیر نفت در امور شرکت گاز در گفتگو با باشگاه خبرنگاران؛ با اشاره به اینکه این قرارداد در 3 فاز اجرا می‌شود اظهار داشت: فاز نخست از خط ایلام، کرمانشاه است که در صورت آماده شدن از سال آینده حدود 4 تا 7 میلیون متر مکعب گاز تحویل داده می شود. همچنین فاز دوم نیز به طول 180 کیلومتر از خط ششم تا سال آینده اجرا خواهد شد بین 15 میلیون متر مکعب است.
 
معاون وزیر نفت تاکید کرد: فاز نهایی از سه سال آینده از خط ششم سراسری شروع می‌شود که سقف آن 25 میلیون مترمکعب است.

عزیزالله رمضانی، مدیر بین الملل شرکت ملی گاز ایران گفت: خوشبختانه مذاکره های طرف عراقی و ایرانی پس از سه روز به نتیجه رسید و پیش نویس قرارداد عملیاتی صادرات گاز ایران به عراق تنظیم شده است.

رمضانی افزود: این قرارداد برای امضای مقامات عالی رتبه دو شرکت ارسال می شود و پس از امضای آن بر اساس آمادگی سیستم گاز دو کشور تحویل گاز به عراق صورت می گیرد.

وی یادآور شد: هیئت عراقی متشکل از نفراتی از وزارت برق و وزارت نیروی عراق به صورت مشترک جلساتی با هیئتی از شرکت ملی گاز ایران برگزار کردند.

به گفته وی، در مدت سه روز برگزاری جلسه های کارشناسی، موارد عملیاتی در خصوص نحوه تحویل گاز، اندازه گیری کمی و کیفی گاز و... مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

وی تصریح کرد: بر اساس قرارداد، ارسال گاز به عراق با حجم روزانه چهار میلیون مترمکعب آغاز و به تدریج بر اساس برنامه زمان بندی تا ٢٥ میلیون مترمکعب در روز افزایش می یابد.

مدیر بین الملل شرکت ملی گاز ایران با بیان این که ایران تجربه خوبی در حوزه گازرسانی دارد، تاکید کرد: آموزش نفرات فنی، مالی و اجرایی کشور عراق توسط طرف ایرانی از دیگر مواردی بود که در این مذاکره ها مورد توافق قرار گرفت که این مورد نیز بر اساس توافق و برنامه زمان بندی اجرا می شود.

رمضانی با بیان این که خوشبختانه سیستم انتقال گاز ایران آماده است، تصریح کرد: سیستم گاز کشور عراق هنوز کمی کار دارد که هیئت عراقی پس از بازگشت به این کشور برنامه زمان بندی خود را برای دریافت گاز اعلام می کنند.

وی اظهار کرد: امیدواریم توافقهایی که انجام شده به موقع به مرحله اجرا در آید تا دو کشور بتوانند از مزایای این قرارداد که منافع دو کشور را در پی دارد استفاده کنند.

زمان دریافت گاز مشحص نیست

مدیر بین الملل شرکت ملی گاز ایران با بیان این که طرف عراقی زمان قطعی دریافت گاز را اعلام نکرده است، گفت: زیرساختهای صادرات گاز ایران کمتر از یکماه آینده آماده تحویل گاز به عراق است.

وی درباره قیمت هر مترمکعب گاز صادراتی به عراق نیز گفت: بر اساس اصول قرارداد قیمت گاز از موارد محرمانه است ولی به طور حتم قیمت‌های گاز منطقه ای بوده و منافع دو کشور را در پی دارد و قابل رقابت با سایر منابع است.

گزارش: حبیبه رحیمیان

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۶ ۲۶ مرداد ۱۳۹۴
واقعا خجالت نمی کشید خانوار ایرانی کمرش زیر بار هزینه پول گاز خم شده اونوقت التماس عراق میکنید واسه خرید گاز از ایران؟
Iran (Islamic Republic of)
صحرارودی
۱۰:۲۴ ۲۶ مرداد ۱۳۹۴
عراق می خواهد گاز را مجانی بگیرد شاید هم موفق شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۳ ۲۶ مرداد ۱۳۹۴
ما یکی ازمناطق سرد سیری فارس هستیم نزدیک چهار سال است که می خواهند گاز بکشند .کاری انجام نمی گیرد سه بار تا حال افتتاح شده گازی در کار نیست گاز ما می رود به عراق ترکیه انها ایرانی هست
Iran (Islamic Republic of)
مغز متفکر
۰۹:۰۲ ۲۶ مرداد ۱۳۹۴
چرا در حالی که ما خودمان در کمبود منابع به سر میبریم. باید محصولات خود را به کشور های دیگر صادر کنیم. برای مثال چرا ایران گندم خود را صادر کرده و دوباره گندمی با قیمت ارزان تر وارد میکند؟ این سوالات برای همیشه بی پاسخ خواهن ماند !!!!!!!!!
آخرین اخبار