در شمال شهرستان قرچک استان تهران و در مجاورت روستای قشلاق پردیس، تپه ای باستانی با قدمتی هشت هزار ساله قرار داردکه نخستین آثار تمدن زندگی در عصر آهن در آن یافت شده،تپه ای که این روزها به دلیل بی توجهی رو به نابودی است .

 

 
به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از ایرنا، شاید کمتر کسی تصور می کرد، مکانی که سال ها قبل از آن به عنوان تپه ای زائد و محلی برای انباشت زباله محسوب می شد مکانی با ارزش و دارای قدمتی هشت هزار ساله باشد که نشانه های زندگی متمدن در عصر آهن از آن نمایان شود.

در کاوش هایی که در این تپه صورت گرفت مشخص شده که تپه باستانی پردیس قرچک متعلق به هزاره های پنجم و ششم پیش از میلاد بوده که آثاری از تمدن عصر آهن در آن یافت شده است.

کشف کوره های متعدد تولید سفال و نیز پیدا شدن چرخ سفالگری با استوانه ای از شاخ حیوانات در تپه پردیس قرچک متعلق به دوره سیلک دو،هزاره پنجم پیش از میلاد جامعه باستان شناسی فلات مرکزی را با اسرار بسیاری از زندگی آن دوران رو برو کرد.

اگرچه هنگام اجرای عملیات کاوش در این تپه باستانی در دهه 80 تصور می شد که این منطقه باستانی به یکی از مهمترین آثار و جاذبه های گردشگری و تاریخی استان تهران و کشور تبدیل شود و در ابتدا نیز اقداماتی در حفاظت و حراست از آن صورت گرفت ولی درسال های اخیر، این تپه بدون هیچ گونه یگان حفاظتی و مراقبت ویژه به حال خود رها شد.

تپه تاریخی پردیس این روزها وضعیت خوبی ندارد، علف های هرز سطح این منطقه تاریخی را فراگرفته ، زباله ها در کنار آن رها شده اند و سقفی که سال ها قبل بر روی آن تعبیه کرده اند رو به نابودی است و نجات آن ، همت و تلاش مسوولین استانی و کشوری را طلب می کند.

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان قرچک مهمترین عامل بی توجهی به تپه باستانی پردیس را وجود معارض شخصی در این منطقه باستانی ذکر کرد.

اسدالله تاجیک به خبرنگار ایرنا گفت: از همان ابتدای فعالیت کاوش در منطقه پردیس قرچک ، یک معارض شخصی که در مجاورت این منطقه باستانی اقدام به کشاورزی می کرد و ادعای مالکیت این منطقه را داشت مشکلات عدیده ای را به وجود آورده بود به گونه ای که اقدام وی باعث شد تا یگان حفاظتی نیز نتواند در آن منطقه به کار خود ادامه دهد.

وی افزود: پیگیری رفع معارض تپه پردیس با تشکیل پرونده در دستگاه قضایی شهرستان قرچک دنبال شد و بیش از پنج سال این پرونده مورد بررسی قرار گرفته که این موضوع در ماه گذشته با صدور رأی به نفع میراث فرهنگی به سرانجام رسید.

وی گفت: با برنامه ریزی صورت گرفته قرار است که این مکان باستانی به سایت موزه مردم شناسی قرچک تبدیل شود.

تاجیک افزود: در ستاد سفرهای نوروزی سال 94 شهرستان قرچک به دلیل برخورداری از اقوام مختلف ایرانی ، به نام ایران کوچک نامگذاری شده و این نشان از ظرفیت بالای این شهرستان در معرفی آداب و رسوم اقوام مختلف ایران اسلامی دارد که یقینا راه اندازی این سایت موزه می تواند به ارتقاء این فرهنگ کمک شایانی کند.

وی گفت: پیشنهاد و اقدام اولیه ایجاد این سایت موزه به اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان تهران ارائه شده که در صورت تصویب و تخصیص اعتبارات لازم می توان نسبت به احداث آن در آینده ای نه چندان دور امیدوار بود.

فرماندار قرچک نیز در این رابطه به خبرنگار ایرنا گفت: آثار تاریخی نماد فرهنگ، هویت و تمدن یک جامعه و شهر می باشد و توجه به قابلیت و ظرفیت های شهرستان قرچک بخش گردشگری و آثار باستانی و در راستای توسعه گردشگری حفظ و احیای این اماکن و بناها از اولویت برخوردار است.

مسعود مرسل پور افزود: تمامی مردم و مسوولین باید تلاش کنند تا از ظرفیت طبیعی، تاریخی و فرهنگی قرچک حراست کرده و مسوولین میراث فرهنگی و گردشگری استان نیز باید به آثار تاریخی قرچک نگاهی ویژه داشته باشند.

وی گفت: در دیدارهایی که از تپه باستانی پردیس قرچک انجام شد ، مشکلات این منطقه باستانی احصاء و به زودی اقدام اولیه برای ساماندهی آن صورت خواهد گرفت.

فرماندارقرچک ابراز امیدواری کرد که با رفع مشکلات موجود در این منطقه باستانی ، این تپه به مهمترین مرکز گردشگری تاریخی استان تهران تبدیل شود.

تپه باستانی پردیس قرچک به شماره 9491 جزو آثار تاریخی کشور به ثبت رسیده است.

انتهای پیام / 
برچسب ها: تپه ، هزارساله ، قرچک ، ویرانی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.