بر اساس "برجام"، ایران به بازطراحی و بازساخت یک رآکتور تحقیقاتی آب سنگین مدرنیزه شده در اراک بر اساس طراحی اولیه مورد توافق و در قالب یک همکاری بین‌‌المللی که طراحی نهایی آن را نیز تصدیق خواهد کرد، مبادرت خواهد نمود.

به گزارش خبرنگار سیاست‌خارجی  گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، قسمت پنجم مستند بازخوانی برجام در روزهای گذشته از شبکه خبر پخش شد. در این گزارش، متن مکتوب این مستند ارائه شده است.

در متن برجام بعد از مقدمه و مفاد عمومی نوبت به تشریح اقدامات داوطلبانه ایران و 1+5 می‌رسد.

بازخوانی متن توافق شده ایران و 1+5 در پایان دوازده سال مذاکره به بخش مربوط به اراک، آب سنگین و بازفراوری رسیده است.

مذاکرات مربوط به سرنوشت آب سنگین اراک بخش مهمی از گفت‌وگوهای پیچیده و نفس‌گیر هسته‌ای بوده است.

8- ایران به بازطراحی و بازساخت یک رآکتور تحقیقاتی آب سنگین مدرنیزه شده در اراک بر اساس طراحی اولیه مورد توافق و در قالب یک همکاری بین‌‌المللی که طراحی نهایی آن را نیز تصدیق خواهد کرد، مبادرت خواهد نمود.

این رآکتور با استفاده از سوخت غنی شده تا 3.67 درصد فعالیت خواهد کرد.

این رآکتور تحقیقات هسته‌ای صلح‌آمیز و تولید رادیوایزوتوپ برای مقاصد پزشکی و صنعتی را پشتیبانی خواهد کرد.

رآکتور بازطراحی شده و بازسازی شده اراک، پولوتونیوم در سطح تسلیحاتی تولید نخواهد کرد.

کلیه فعالیت‌ها برای بازطراحی و ساخت مجتمع‌های سوخت برای رآکتور بازطراحی شده به جز برای نخستین بارگذاری سوخت در ایران انجام خواهد گرفت.

همه سوخت مصرف شده در اراک برای دوره عمر رآکتور به خارج از ایران منتقل خواهد شد.

این مشارکت بین‌المللی مشتمل بر کشورهای مشارکت کننده گروه 1+5، ایران و سایر کشورهایی که طرفین ممکن است مشترکاً تعیین کنند، خواهد بود.

ایران به عنوان مالک و مدیر پروژه نقش راهبری را ایفا خواهد نمود و گروه 1+5 و ایران قبل از روز اجرای توافق یک سند رسمی منعقد می‌نمایند. این سند مسئولیت‌هایی را که اعضای 1+5 بر عهده خواهند گرفت، مشخص خواهند نمود.

9- ایران قصد دارد با همکاری گسترده‌تر بین‌المللی شامل تضمین عرضه سوخت همگام با روندهای پیشرفته فناوری بین‌المللی در اتکا بر آب سبک برای رآکتورهای تحقیقاتی و تولید برق آینده خود حرکت نماید.

10- به مدت 15 سال هیچ رآکتور آب سنگین دیگری در ایران وجود نخواهد داشت و انباشت آب سنگین صورت نخواهد گرفت، همه آب سنگین اضافی برای صادرات در بازارهای بین‌المللی عرضه خواهد شد.

(درباره رآکتور آب سنگین اراک چند نکته مهم در پیوست یک برنامه جامع اقدام مشترک وجود دارد که مهم است:

1- طرح فعلی رآکتور متوقف و هسته یا قلب آن برداشته خواهد شد، حتی منافذ این هسته با بتن پر می‌شود. ضمناً آژانس باید تأیید کند این هسته هیچ گونه کاربرد هسته‌ای نخواهد داشت.
2- رآکتور جدید نباید بیش از 20 مگاوات قدرت داشته باشد.
3- سوخت اولیه رآکتور جدید در ایران تولید نخواهد شد.
4- ایران قرص‌های اورانیوم طبیعی در میله‌های سوختی رآکتور را تولید یا تست نخواهد کرد.)
ادامه مفاد برجام درباره آب سنگین:

11- ایران قصد دارد همه سوخت مصرف شده کلیه رآکتورهای هسته‌ای تحقیقاتی و قدرتی فعلی و آینده خود را برای پسمانداری یا اقدامات بعدی آن گونه که در قراردادها به نحو صحیح یا طرف دریافت کننده منعقد خواهد شد، از کشور خارج کنند.

12- به جز فعالیت‌های جداسازی با هدف تولید رادیوایزوتوپ‌های پزشکی و صنعتی از نمونه‌های تابش دیده اورانیوم غنی شده، ایران به مدت 15 سال وارد بازفراوری یا ساخت تأسیسات قادر به بازفراوری سوخت مصرفی یا فعالیت‌های تحقیق و توسعه بازفراوری که منتج به ایجاد قابلیت بازفراوری سوخت مصرفی شود، نگردیده و پس از این مدت نیز قصد چنین کاری را ندارد.

(نکته مهم این بخش از برجام مربوط به آب سنگین اراک این است که محدودیت‌ها و جزئیات این بخش، 15 ساله خواهد بود.

ایران همچنین پذیرفته است که کلا و به طور نامحدود وارد بازفراوری سوخت مصرفی نشود.)

بخشهای بعدی بازخوانی جمع‌بندی مذاکرات هسته‌ای ایران و 6 قدرت جهانی را در روزهای بعد در باشگاه خبرنگاران جوان مطالعه کنید.

برای دیدن فیلم بازخوانی "برجام" قسمت 5 اینجا کلیک کنید.

برچسب ها: برجام ، شبکه خبر ، مستند ، قسمت 5
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
هاشمی
۲۲:۲۰ ۰۹ مرداد ۱۳۹۴
بسمه تعالی : باتوجه باینکه مسئولین معظم جمهوری اسلامی صاخب نظر میباشند لکن این حقیر هم برای راحت شدن روحیه ام چند جمله ای مطذح میکنم 1- هدف 5+1 این بوده که ایران نتواند به بمب اتمی دست یابد قبل از اظهار نظر انها نیز مسئولین نظام و رهبر مغظم با استفاده از علم شریعت و دین مبین اسلام مبنی براینکه استفاده از بمب اتمی باعث از بین رفتن افراد واشخاص و انچه در حیطه عمل بمب قرار میگیرد ازبین میرود اظهار فرمودند ما هرگز بمب اتم نخواهیم ساخت کافی بود صرفا یک قرارداد کوتاه مبنی براینکه ایران نباید بست به تولید بمب اتمی اقدام کند و بس و ایران نیز بر مبنای اعتقادش انرابپذرد امید است دراین توافق بعمل امده حقوق حقه ایران اسلامی رعایت شده باشد بقول قدیمی ها کلاه کشاد بسرمان نرفته باشد والسلام
آخرین اخبار