داریوش اسماعیلی رئیس کمیته معدن مجلس شورای اسلامی نماینده مازندران در گفتگو با خبرنگار حوزه صنعت گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص خام فروشی سنگهای قیمتی در ایران گفت: مشکل خام فروشی سنگهای قیمتی (گوهری) یکی از معضلات بزرگی است که کل کشور به آن مبتلاست و در شهرهایی مثل خراسان، فارس، کرمان و برخی استانهای دیگر این مشکل وجود دارد و در کرمان هم این مشکل به شدت احساس می شود.
اسماعیلی ادامه داد: متاسفانه تا به حال اکتشافات جامعی روی مسئله سنگهای قیمتی در کشور صورت نگرفته است به همین خاطر شناخت زیادی در مورد آنها وجود ندارد.
وی اظهار داشت: در حال حاضر سنگهای قیمتی، پس از استخراج به خارج از کشور صادر میشود و یک بازار اشتغال برای آن کشورها ایجاد کرده، ارزش افزودهاش را بالا برده، دوباره به عنوان جواهرات و گوهرها و شبه گوهرها و... به داخل کشور بر میگردد.
رئیس کمیته معدن مجلس؛ علت خام فروشی سنگهای قیمتی را بیتوجهی به کل مجموعه معادن عنوان کرد و ابراز امیدواری کرد وزارتخانههای مربوط یک برنامه حساب شده و منسجم برای این معضل در نظر بگیرند.
وی در خصوص راهکار پیشگیری از این مسئله و ساماندهی آن بیان کرد: باید مجموعه گوهرها( سنگهای قیمتی) را به طور کامل شناسایی کنیم که در چه نقاطی از کشور قرار دارند و چه نوعی هستند و پس از آن بیائیم این موضوع را با ایجاد کارگاههای کوچک به عنوان صنایعی کوچک و یا صنایع خانگی اقدام به تراش آنها در نقاط بسیاری از کشور کنیم.
اسماعیلی ادامه داد: این برنامهای است که قاعدتا وزارت صنعت، معدن و تجارت بایستی شروع کننده آن باشد و مشوقهای لازم برایش تعریف و ایجاد کند تا به دنبال آن بخشی خصوصی برای سرمایه گذاری دراین زمینه رغبت نشان دهد.
وی مطرح کرد: این خام فروشی خسارت زیادی به اقتصاد کشور وارد میکند اگر این مشکل رفع شود از لحاظ تامین ارز و ایجاد اشتغال و ارزش افزوده موفقیتهای بسیار زیادی خواهیم داشت به همین دلیل سیاستهای ما در مجلس مخصوصا در بودجه سال 94 و نیز قانون رفع موانع تولید، روی بحث فرآوری مواد معدنی یا به عبارتی ممانعت از خام فروشی متمرکز بود.
اسماعیلی خاطر نشان کرد: برای فراهم سازی اشتغال فعال در صنعت سنگ های قیمتی،وزارت صنعت، معدن و تجارت و ادارات کل آنها، پس از شناسایی این سنگها باید برای بخش خصوصی مشوق هایی گذاشته و تسهیلات بانکی برای آن فراهم کرده و بازار فروششان را تضمین کنند یعنی اینکه این وزارتخانه تا مدتی تضمین خرید بخش تراش داده شده این گوهرها را برای داخل کشور و صادرات برعهده بگیرد.
وی ادامه داد: زمانی که بخش خصوصی وارد کار شد و آن را مقرون به صرفه دید، قطعا به صورت جدیتر کا را دنبال میکند و آنوقت وزارتخانه کار را به بخش خصوصی واگذار میکند.
اسماعیلی در پایان دانشگاهها را یکی از کانال های اصلی سرمایه گذاری بخش خصوصی بر روی سنگ های قیمتی که وارد بازار شده دانست و عنوان کرد: اگر وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان های تابعه و ادارات کل استانها، دانشگاهها را برای کار بر روی این موضوع حمایت کنند و دانشجویان را در مقاطع مختلف برای انجام پایان نامه هایشان در این حوزه تشویق کنند و نیز بخشی از کارهای دانشگاه، روی موضوع سنگهای قیمتی متمرکز شود، معرفی های عمومی و تخصصی این سنگها صورت گرفته و بخش خصوصی به نحوی مطلوب میتواند وارد این بازار شود.
انتهای پیام/