به گزارش خبرنگار
حوزه نفت گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، محمود ترکی رئیس پردیس محیط زیست و انرژی پژوهشگاه صنعت نفت در بازدید خبرنگاران از دستاورد فناورانه ملی پردیس محیط زیست و انرژی اظهار داشت: پردیس پژوهش و توسعه انرژی محیط زیست از سه پژوهشکده محیط زیست و بیوتکنولوژی، حفاظت صنعتی و توسه و بهینهسازی نفاوریهای انرژی و یک گروه پژوهشی تصفیه ارزیابی مواد تشکیل شده است که با اجرای طرحهای پژوهشی و توسعهای در مسیر کسب و بومیسازی دانش فنی موردنیاز صنعت نفت و نیز رفع معضلات صنعتی در توسعه انرژی گام برمی دارد.
وی تصریح کرد: در کنار توسعه توان داخلی و اتکا به نیروی انسانی متخصص، باتجربه و کارآمد و تجهیزات دستگاهی و پایلوت پیشرفته یکی از راهبردهای اصلی این پردیس ایجاد یک شبکه تحقیقاتی در جهت تجمیع دانش و بکارگیری حداکثر توان علمی کشور به ویژه دانشگاه و مراکز تحقیقاتی کشور، شرکتهای دانشبنیان و متخصصین نخبه در داخل و خارج کشور در راستای رفع نیازهای صنعت است.
ترکی گفت: توسعه و اجرای فناوریهای زیستی به جهت پاکسازی خاکهای آلوده به ترکیبات نفتی در مناطق عملیاتی، طراحی، توسعه و احیای اکوسیستمها مجاور مناطق صنعتی و مسکونی ، مدیریت پسماندها، طراحی و اجرای فرایند تبدیل زباله آلی به کمپوست و توسعه فناوریهای نوین، ارزیابی مدلسازی و کنترل آلایندههای در منابع محیطی و مناطق صنعتی را از اصلیترین محورهای کاری این پژوهشکده برشمرد.
رئیس پردیس محیط زیست و انرژی پژوهشگاه صنعت نفت اضافه کرد: در این پردیس 12 فناوری ملی توسط پژوهگشران و محققان داخلی بومیسازی شد چرا که این پژوهشکده مابین صنایع بالادستی و پایین دستی قرار گرفته که کارهای محیط زیستی را علاوه بر داخل کشور در بیرون نیز خدمات رسانی میکند.
رئیس پردیس انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت با تشریح دستاوردهای این مجموعه در سال 93 و دلایل موفقیت این پردیس اظهار کرد: به طور کلی میتوان گفت که کارها در این پردیس به خوبی پیش رفتهاند و پژوهشگاه در زمینه محیط زیست سال خوبی را پشت سر گذاشت و دو طرح با پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت با رقمی بالغ بر هشت میلیارد تومان در دستور کار بود که با وجود این دو طرح، تقریبا همه پژوهشکدههای این پردیس درگیر کار بودند. این کار ادامه برنامه چهارم است و چون پژوهشگاه در این کار موفق عمل کرده، مقرر شد برنامه پنجم را هم اجرا کند.
وی افزود: در این سال پژوهشگاه توانست به دانش فنی پاکسازی کندههای نفتی به روش زیستی دست یابد که در سال 1394 این پروژه اجرایی خواهد شد. از آن جایی که قوانین و مقررات بسیار سخت و نظاممند شدهاند، دیگر نمیتوان کندهها را در دریا ریخت و انبوهی از کندهها در مناطق مختلف وجود دارد که امیدواریم با پیگیریهای انجام شده بتوانیم به طریق زیستی کندهای این مناطق را پاکسازی کنیم.
ترکی خاطرنشان کرد: کار بسیار خوب دیگری که در این پژوهشکده انجام شده، پاکسازی تحتالارضی است. برای نمونه فعالیتهای یکی از مراکز پتروشیمی موجب آلودگی خاک و آب در زیر زمین شده است که پژوهشگاه فاز اول پروژه پاکسازی را آغاز کرده و توانسته آلودگی را شناسایی و نقشه آلودگی زیر زمین را نیز تهیه کند. فاز دوم این پروژه به زودی شروع میشود و به طور حتم میتوان گفت که این کار برای اولین بار در کشور در حال انجام است.
وی از پاکسازی خاک های آلوده و مناطق نفتخیر خبر داد و گفت: در این خصوص آزمایشگاه در پژوهشگاه صنعت نفت ایجاد شده است که کارهای تحقیقاتی را در این خصوص انجام میدهد.
ترکی در حوزه فناوریهای ارزیابی و پاکسازی آلودگی خاک و آبهای زیرزمینی را مهم ترین طرح کلیدی در این صنعت عنوان کرد و افزود: این طرح به منظور پایش آلودگی ترکیبات آلی فرار در واحدهای عملیاتی صنعت کشور و اجرای فرآیند پاکسازی برای رفع آلودگی منابع خاک و آب زیرزمینی اجرا میشود.
وی ادامه داد: برای پاکسازی آلودگی خاکها هم اکنون اجرا شده که به همین منظور در ساخت تصفیهخانه راهاندازی شده که جاهایی که جمعیت کمتری دارند مورد پاکسازی قرار گیرد به طوری که این کار در رفسنجان، گرگان و اصفهان و چند جای دیگر در دست اجرا است.
وی تأکید کرد: به همین منظور نرمافزاری تهیه شده است تا بتوانیم میزان گازهای گلخانهای و متان را که تولید میشود با این نرمافزار اندازهگیری کنیم.
رئیس پردیس محیط زیست و انرژی پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به اینکه سیستم محاسبه و گزارشدهی میزان انتشار آلایندههای هوا و گازهای گلخانهای در پالایشگاههای گاز وحطوط انتقال شرکت ملی گاز ایران ایجاد شده است اظهار داشت: هدف از آن شناسایی کلیه منابع انتشار آلایندهها و گازهای گلخانهای و همچنین توسه نرمافزار بومی ایجاد بانک اطلاعاتی جامع جهت مستندسازی انتشار آلایندهها در کل پالایشگاهها، تدوین گزارشهای تخصصی و مدیریتی از نوع و میزان انتشار آلایندههای هوا از هر پالایشگاه است.
وی توسعه و نصب و راهاندازی نرمافزار محاسبه و گزارش دهی آلایندههای هوا و گازهای گلخانهای (PEMSYS) در شرکت ملی گاز ایران را از دستاوردهای این صنعت برشمرد.
ترکی تاکید کرد: این طرح در عسلویه و خارگ دنبال میشود تا وضیعت آلودگی دریا مشخص شود در حال حاضر در خورموسی انجام میشود.
وی گفت: دو طرح مهم را هم اکنون در پژوهشکده محیط زیست در دست اجرا داریم که کارفرما با شرکت ملی نفت و یکی از واحدهای بهرهبردار متقاضی آن است به طوری که بحث حسگر با توجه به نوع آلودگی که در صنعت ایجاد می شود. متاضی آن شرکت نفت و نفت فلات قاره است که 30درصد پیشرفت دارد.
ترکی همچنین به پژوهشکده حفاظت صنعتی اشاره کرد و گفت: پژوهشکده حفاظت صنعتی مهمترین برنامه های خود را برمبنای انجام پژوهشهای کاربردی به منظور رقع معضلات صنایع نفت، گاز و پتروشیمی کشور در زمینه حفاظت صنعتی قرارداده است و با هدف تشخیص ، پیشگیری و کاهش ضایعات ناشی از خوردگی صنایع فعالیت مینماید.
رئیس پردیس انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت در خصوص فعالیت پژوهشگاه در زمینه خوردگی گفت: متاسفانه دو مقوله خوردگی و محیط زیست درآمدزا دانسته نمیشوند و اصولا به آنها به چشم هزینه نگاه میشود و هزینه کمی برای پروژههای آنها اختصاص مییابد؛ ولی همکاران ما در این زمینه بسیار فعالیت کردهاند تا جایی که پژوهشگاه در زمینه خوردگی بیش از بیست آنالیز شکست را در صنعت انجام داده است.
وی افزود: در سال 1393 توانستیم پروژههای هزینه خوردگی به کارفرمایی پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز را در پژوهشگاه دنبال کنیم و این کار برای اولین بار در کشور در حال انجام است. در تمام دنیا هزینههای خوردگی کاملا مشخص هستند، در صورتی که تا قبل از این در کشور تخمین زدن آنها ممکن نبود. فاز اول این پروژه در پالایشگاه گاز بید بلند انجام شد و فاز دوم آن نیز قرار است با همکاری شش پالایشگاه اجرایی شود.
رئیس پردیس انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت گفت: سند خوردگی در سطح وزارت نفت نیز با رهبریت پژوهشگاه تهیه شده که فاز اول این سند بحث مدیریت خوردگی است که در شرکت گاز ارائه شده و چگونگی انجام آن در حال بررسی است. نکته مهم این است که تاکنون همگان به بحث خوردگی و بازرسی فنی توجه داشتهاند، ولی برای اولین بار سند خوردگی نیز در حال تهیه است.
وی در مورد میزان اهمیت بحث درآمدزایی مقوله خوردگی برای پژوهشگاه گفت: به طور حتم درآمدزایی از این زمینه برای ما بسیار مهم است و در این زمینه با استفاده از نیروهای متخصص، باتجربه و جوان و امکانات مناسب توانستهایم فعالیتهای خوبی را به سرانجام برسانیم. برای مثال پژوهشگاه در زمینه مدیریت خوردگی پروژهای را به شرکت گاز و پروژههایی را نیز به شرکتهایی مانند POGC و منطقه ویژه ارائه کرده است و امیدواریم سال آینده با اجرای آنها ظرفیت کاری خوبی را برای پژوهشکده حفاظت صنعتی فراهم کنیم.
رئیس پردیس محیط زیست و انرژی پژوهشگاه صنعت نفت تصریح کرد: در زمینه پایش خوردگی نرمافزاری را تهیه کردیم که کار مدیریت سیستمهای پوششی را انجام میدهد چرا که در دنیا عمر متوسط پوششها 10 سال است در حالیکه در کشور ما خیلی پایینتر است.
وی یادآور شد: موضوع خوردگی در پالایشگا بندرعباس، قشم و سرخون و ایلام انجام میشود و پیش بینی میشود در آینده نزدیک در کل منطقه پارس عملیاتی شود به همین همین در صدد تهیه اطلس خوردگی در منطقه هستیم تا از رنگآمیزی سالانه جلوگیری شود.
ترکی گفت: توسعه نرمافزار EPAT در جهت مدیریت و بهرهوری انرژی در صنایع در مارون 3 مورد استفاده قرار گرفته استو در قشم و سرخون نیز مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
وی ادامه داد: بحث آنالیز شکست کلیه تجهیزات فرآیندی و خطوط لوله در خط لوله 18 اینچ زیر دریا انتقال گاز از سکوی SPD1بهSPD2 نفت و گاز پارس جنوبی، خط لوله زیر دریای سلمان به سیریف خط لوله پنجم و ششم سراسری، تهیه دستورالعمل تعمیرات راکتور آیزوماکس پالایشگاه بندرعباس و اصفهان و کنترل خوردگی در واحدهای آمین پالایشگاه گاز سرخون قشم و مجتمع پارس جنوبی اجرا میشود.
ترکی افزود: طراحی و بروز کردن سیستهای پایش خوردگی در پالایشگاه بنرعباس، پتروشیمی بیستون و خط لوله تنگبیجار به ایلام و پالایشگاه گاز پارسیان نیز در دست اجرا است.
انتهای پیام/