اگر کسی برای کشتن خود استخاره کند و جواب خوب باشد، آیا باید خودکشی کند؟ یا استخاره کند که کاری مفسده و خلاف عرف و عفت انجام دهد، اگر خوب بود باید به آن عمل مبادرت کند؟

خبرنگار قرآن و عترت باشگاه خبرنگاران: استخاره، طلب خیر و به جویی از خداوند است؛ یعنی پیش آمدن حالتی مضطرگونه برای کسی که در انتخاب بهترین گزینه بر سر دوراهی مانده باشد.

درچنین شرایطی است که انسان می تواند با ذات اقدس باری تعالی به مشورت بنشیند و بر اساس آیه 44 سوره مومن؛ «افوض امری الی الله، ان الله بصیر بالعباد» خداوندرا مشاور امین خود در انتخاب بهترین راه قراردهد.

استخاره را به طرق مختلفی انجام می دهند که انواع آن درکتاب مفاتیح الجنان مرحوم قمی نوشته شده است و میتوان برای آگاهی بیشتر به آن مراجعه و مطالعه نمود.

البته بیشتر صاحبان استخاره، به منظور تسهیل در درک معانی و انتقال دقیق تر پیام، استخاره را با قرآن کریم انجام می دهند.

اما در استخاره نکاتی مترتب است که لازم است بدان توجه جدی شود:

1. آیات بسیار زیادی در قرآن کریم آمده است که دلالت بر اندیشه و تعقل دارد. و نیز بشر را دلالت میدهد بر اینکه در امور خویش با اهل عقل وخرد مشورت نماید. لذا بدیهی است که شایسته است در امور مضطر زندگی باصاحبان عقل و اندیشه مشورت شود. واگر نتیجه مشخص ومعقولانه ای حاصل نشداستخاره شود.

2. استخاره باید زمانی انجام شود که انسان در حالتی باشد که درمقام تسلیم برای دریافت پاسخ قرار گرفته باشد. یعنی اگر ازطریق استخاره بر انجام کاری ترغیب و راهنمایی شد یا نهی از انجام آن کار شد، نتیجه را بپذیرد.

3. شایسته نیست برای یک نیت دوبار استخاره انجام شود و موکدا توصیه شده است از این کار پرهیز شود. مگر در مواقعی که شرایط تغییر کرده باشد یعنی در زمان استخاره اول شرایط عمومی حاکم بر نیت، متفاوت با شرایط عمومی مرحله بعدی همان نیت مورد نظراستخاره باشد.

4. در نیت استخاره همیشه جنبه مثبت مانند طلب خیر و صلاح خداوند را خواستن بر رفتن به سفر یا معامله و خرید کالا یا ملک و یا انجام کار خاصی در نظر گرفته شود. بهتر است از در نظر قرار دادن وجه منفی کار پرهیز شود.

5. بدیهی است استخاره بر فعل حرام و گناه، اساسا اشکال دارد کما اینکه عده ای از منتقدان استخاره بر این باور هستند که اگر کسی استخاره کند برای خودکشی وا گر جواب خوب بود آیا باید خودش را بکشد؟ یا استخاره کند که کاری مفسده و خلاف عرف و عفت را انجام بدهد، اگر خوب بود باید به آن عمل کند؟

پاسخ شفاف است که ذات نیت و این قبیل سوالها و نیت ها محل ایراد است. چگونه می شود که کسی به استخاره و راهنمایی خداوند اعتقاد داشته باشد اما به حرام بودن و موارد نهی شده خداوند اعتقاد نداشته باشد؟

6. بهتر است هرکسی خودش استخاره را طلب کند اما اگر کسی هم به نیابت فرد دیگری و براساس نیت موردنظر و برحسب تقاضا و خواسته آن فرد استخاره بگیرد مانعی ندارد.

7. شخص استخاره کننده باید آراسته به تقوای الهی و رعایت حد و حدودات شرعی و اخلاقی باشد و البته که درمسیر تهذیب نفس کوشا باشد. و بر همین اساس است که عده ای هستند که صاحب استخاره هستند و به طرقی این اجازه به آنان داده شده است که برای دیگران استخاره بگیرند. کما اینکه مرحوم آیت الله کشمیری و مرحوم آیت الله زنجانی از جمله کسانی بودند که صاحب استخاره بودند واجازه این اقدام را داشتند و هم اکنون هم هستند کسانی که جزو صاحبان استخاره محسوب می شوند که نقل این موضوع در مجال این سطور نمی گنجد.

8. باید توجه داشت که شرایط دیگری از قبیل بهترین ساعات استخاره و غیره درهمان کتاب مفاتیح الجنان نوشته شده است که خواندن آن قابل توصیه است.

در خاتمه ذکر این نکته ضروری است که انسان باید همیشه ایام و ساعات زندگی خویش درنیل تقرب به خداوند متعال طلب خیر و سعادت داشته باشد و با دست آویختن به ادعیه و کتاب کلام الله مجید در این مهم کوشا باشد.

منبع: روضه نیوز



انتهای پیام/
برچسب ها: استخاره ، قرآن ، حرام ، گناه ، نیابت
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۴:۵۵ ۲۹ بهمن ۱۴۰۲
هر کسی رابهر کاری ساختند بنظر من استخاره رو باید ب کسی که عالم احکام و مشرف ب ساعات استخاره است ب آن شخص بسپاریم ک برای ما استخاره بگیرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۳ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
با سلام.من استخاره کردم و صفحه سمت راست آخر سوره ابراهیم اومده و صفحه سمت چپ اول آیه حجر اومده و بسم الله هست.ولی صفحه آخر ابراهیم راجب عذاب گفته.آیا این استخاره خوب است یا بد؟
Iran (Islamic Republic of)
جلیل
۱۳:۰۷ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
با سلام به همه دوستانی که متن من رو میخونن
استخاره آدابی داره که باید رعایت بشه و از صمیم قلب بهش اعتقاد داشته باشی و مهمتر از همه اینکه کسی که استخاره می‌کنه باید عالم و به تفسیر قرآن واقف باشه
من خودم چند بار که واقعا تو دو راهی و سرگردانی بودم استخاره گرفتم و واقعا کمکم کرد
قرآن سرتا سر معجزه اس
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۰۹:۲۲ ۰۲ اسفند ۱۳۹۹
باسلا،،ایابخاطرتکراریک گناه که هربارطوبه کردم بابط آخرین توبه ای که کردم بابط قبول شدن توبه ام شک داشتم ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌باطربرطفرشدن شکم استخاره قرآن گرفتم که سه بارهم تکرار کردم وهرسبارجواب بدامدمیخاستم بدانم آیا برای دانستن قبولی توبه استخاره جایزاست یانه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۳ ۰۲ آبان ۱۳۹۹
سلام یک مشگل بزرگ پیش آمده نمی دانم چگونه استخاره کنم لطفا مرا راهنمایی کنید
Iran (Islamic Republic of)
رکسانا
۱۵:۵۰ ۱۳ خرداد ۱۳۹۹
سلام ببخشید اگه دوبار یک نیت رو استخاره بگیریم کدوم استخاره قبوله همون اولی ؟
United States of America
ن
۱۶:۵۱ ۰۳ خرداد ۱۳۹۹
سلام خواندم ک از چند بار استخاره گرفتن درباره یک موضوع نهی شده اما من ب خودم شک دارم ک درست استخاره گرفتم یا ن و تکرارش میکنم مثلا میگم من درباره این موضوع حیرانم اصلا نمیدونم چکار کنم پس اگر ایه بشارت و خوب در اومد من این راهو میرم اگه ایه عذاب در اومد از این کار صرف نظر میکنم آیا چنین استخاره گرفتن درسته؟؟من 3بار با همچین نیتی و سوال به دو روش استخاره گرفتم روش اولی فقط نیت میکنم و قران رو باز میکنم و از ایه برداشت میکنم دیگری هم خواندن 3بار سوره توحید 3 صلوات و دعا اللهم تفالت بکتابک... انجام دادم . چیزی ک برایم جالب و تعجب اور بود هر 3 بار ایه های اول سوره هایی برام درمیومد که این ایه ها رمزی هستن یکی ایه اول سوره شعرا {طسم} دومی ایه اول سوره فصلت{حم} و سومی ایه اول سوره رعد{المر} نتیجه کلی آن هارو تو اینترنت زدم همشون خوب بود و نوشتن انجام بده با این حال من کمی ک فکر میکنم باز شک و تردید ب دلم میوفته ایا باید به این شک و تردید توجهی نکنم و و طبق نتیجه استخارهام عمل کنم؟
Iran (Islamic Republic of)
هلیا
۱۹:۱۸ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
ایا میشود از یک سال قبل استخاره بگیریم برای نیتی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۱ ۲۳ مهر ۱۳۹۶
عالی بود تشکر
آخرین اخبار