در حالیکه یک ماه تا ضرب‌الاجل مربوط به توافق هسته‌ای باقی مانده، دیپلمات‌های ارشد ایران و آمریکا روز شنبه در ژنو گردهم آمدند تا اختلاف‌ها را درباره سرعت کاهش تحریم‌های اعمال شده علیه تهران حل و فصل کنند.

به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران آسوشیتدپرس در گزارشی از ژنو به قلم "برادلی کلاپر" نوشت: در حالیکه یک ماه تا ضرب الاجل مربوط به توافق هسته ای باقی مانده است، دیپلمات‌های ارشد ایران و آمریکا روز شنبه در ژنو گردهم آمدند تا اختلاف‌ها را درباره سرعت کاهش تحریم‌های اعمال شده علیه تهران و نیز مسئله اجازه ایران به بازرسان بین المللی برای بازرسی از تاسیسات نظامی این کشور حل و فصل کنند. 

گفتگوها میان جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا و محمد جواد ظریف همتای ایرانی وی احتمالا به روز یکشنبه نیز کشیده شود. این دور از مذاکرات به گفته مقامات، مهمترین دیدار دو طرف از زمان دستیابی تهران و قدرت های جهانی به چارچوب یک توافق در ماه آوریل به شمار می رود. 

توافق ماه آوریل سئوالات زیادی را بی پاسخ گذاشت و هفته ها گفتگوی فنی که بعد از آن صورت گرفت نتوانست کمک چندانی به حل و فصل آن کند. 

ظریف روز شنبه در پاسخ به سئوالی درباره احتمال دستیابی به توافق تا پایان ماه ژوئن گفت: «ما تلاش خواهیم کرد.» 

قدرت های جهانی معتقدند آنها توانسته اند ایران را به تبعیت از مجموعه ای از محدودیت های هسته ای وادار کنند؛ هدف اصلی این محدودیت ها این است که ایران برای یک دوره زمانی ده ساله، دست‌کم یکسال با توانایی ساخت بمب فاصله داشته باشد. ولی این کشورها توضیح چندان واضحی در این زمینه نداده اند که چگونه می خواهند اطمینان حاصل کنند که ایران به این توافق پایبند خواهد بود. 

آمریکا اعلام کرده است در صورتی که دسترسی به سایت ها برای بازرسی فراهم نباشد، توافقی در میان نخواهد بود. گزارش روز جمعه آژانس بین المللی انرژی اتمی نشان داد که فعالیت های چند ساله این آژانس درباره تحقیق از فعالیت های گذشته ایران اساسا متوقف شده است. ایرانی ها نیز کاملا راضی نیستند. 

یکی دیگر از مسائلی که حل نشده باقی مانده این است که آمریکا و سایر کشورها با چه سرعتی تحریم های اعمال شده علیه تهران را کاهش خواهند داد. این مسئله بزرگترین خواسته تهران است. نحوه بازگردان مجدد اقدامات تنبیهی علیه ایران در صورتی که این کشور به توافق پایبند نباشد نیز جز مسائلی است که هنوز حل نشده است. 

باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا مسئله بازگردان مجدد اقدامات تنبیهی علیه ایران را به عنوان قالب اصلی دفاع خود از توافق هسته ای با ایران در قبال انتقادهای کنگره و برخی از کشورهای هم پیمان آمریکا به کار برده است. 

یکی دیگر از موارد اختلافی میان واشنگتن و تهران این مسئله است که تحریم های بخش مالی، تجاری و نفتی ایران با چه سرعتی لغو خواهد شد. 

مقامات وزارت  امور خارجه آمریکا در آستانه گفتگوهای ظریف و کری گفتند مسئله شفافیت ایران و دسترسی به سایت های مورد نظر در این کشور در کنار موضوع مربوط به تحریم ها، دشوارترین مسائل باقیمانده در گفتگوها است. 

آنها به این مسئله اشاره کردند که از زمان دسترسی به چارچوب اولیه در دوم آوریل در شهر لوزان سوئیس، هفته های دشواری سپری شده است با این حال دیپلمات ها و کارشناسان فنی «در مسیری آرام» حرکت می کنند. 

ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا نیز در گفتگوهای ظریف و کری در سوئیس حضور دارد. وندی شرمن، مذاکره کننده آمریکایی و عباس عراقچی همتای ایرانی وی نیز حضور دارند. هلگا اشمید، مذاکره کننده اتحادیه اروپا نیز در این گفتگوها حاضر است.



انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار