امام خمینی(ره) در زمان حیات بابرکتشان با شخصیت والایی که داشتند تمام جهانیان را تحت تاثیر قرار دادند، خبر ارتحال‌ ایشان نیز در پنج قاره جهان بازتاب گسترده‌ای داشت.

به گزارش باشگاه خبرنگاران؛ امام خمینی(ره) در زمان زندگیشان با شخصیت والایی که داشتند تمام جهانیان را تحت تاثیر قرار دادند، خبر ارتحال‌ ایشان نیز در پنج قاره جهان بازتاب گسترده‌ای داشت.

* قاره آسیا

سریلانکا

با اینکه کشور سریلانکا درگیر پیامدهای ناشی از سیل و توفان بود، ولی بلافاصله پس از ارتحال حضرت امام خمینی(ره) مطبوعات و رادیو و تلویزیون این کشور بخش وسیعی از مطالب خود را به این حادثه غم‌انگیز اختصاص دادند و روز پانزدهم خرداد در این کشور عزای عمومی اعلام شد. 

تمامی روزنامه‌های سریلانکا که به زبانهای تامیل، سینهائی (زبان محلی مسلمانان) و انگلیسی منتشر می‌شوند، همینطور رادیو سراسری این کشور که به هر سه زبان یادشده برنامه دارد، رویدادهای مربوط به رحلت حضرت امام (ره) را در صدر اخبار خود قرار دادند. تلویزیون سراسری سریلانکا در تمامی بخش‌های خبری خود علاوه بر اعلام فاجعه رحلت جانگداز امام خمینی(ره) تصاویر عزاداری مردم مسلمان ایران را پخش کرد. 

کانال دوم تلویزیون سریلانکا (ITN) این مراسم را بزرگ‌ترین تشییع جنازه‌ای نامید که تاکنون دیده شده است. 

مقامات بلند پایه سریلانکا نیز با حضور در سفارت جمهوری اسلامی ایران و امضای دفتر یادبود نسبت به روح آن حضرت ادای احترام کردند. دو هیأت ویژه عازم ایران شده و پیام تسلیت رئیس‌جمهور سریلانکا را تسلیم رهبر معظم انقلاب اسلامی و دیگر مقامات بلندپایه کشورمان کردند.

در بسیاری از شهرهای سریلانکا از جمله "کلمبو" و بخصوص شهرهای مسلمان‌نشین، مغازه‌ها بصورت نیمه تعطیل درآمدند و مردم با امضای دفتریادبود، ارسال پیغام، تلگراف، نامه و تلکس، فقدان رهبر عالیقدر جهان اسلام را به مردم ایران تسلیت گفتند. 

دولت، مردم و رسانه‌های همگانی سریلانکا عکس‌العمل شایسته‌ای نسبت به این واقعه جانگذاز نشان دادند. 

تایلند

در پایان مراسمی که به مناسبت ارتحال رهبر کبیر انقلاب اسلامی از سوی سفارت جمهوری اسلامی ایران در تایلند ترتیب داده شده بود، قطعنامه‌ای مبنی بر ضرورت تداوم راه حضرت امام (ره) و مبارزه با امپریالیسم شرق و غرب صادر شد. این قطعنامه در اختیار رسانه‌های جمعی تایلند نیز قرار گرفت. 

به همین مناسبت مقامات رسمی تایلند، طبقات مختلف مردم، شیعیان، گروه‌ها و انجمن‌های اسلامی در مراسم سوگواری فقدان امام خمینی(ره) شرکت کردند. 

همچنین از طرف سفارت جمهوری اسلامی ایران در بانکوک مراسم عزاداری برگزار شد که در آن پس از نوحه‌خوانی، کاردار سفارت جمهوری اسلامی ایران به تشریح اندیشه‌های والای رهبر عظیم الشان ایران برای گروه عظیم شرکت‌کنندگان پرداخت. 

فیلیپین

خانم "کورازون اکینو" رئیس‌جمهور فیلیپین با ارسال پیامی به حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب، مراتب تاسف خود را به مناسب رحلت امام خمینی(ره) ابراز داشت و ضمن تاکید بر لزوم دوستی با مردم ایران آرزو کرد که روابط اجتماعی، سیاسی و اقتصادی بین دو ملت تحت هدایت آیت‌الله خامنه‌ای توسعه یابد. 

در مراسمی که از طرف سفارت جمهوری اسلامی ایران در "مانیل" پایتخت فیلیپین برگزار شد، چهار تن از علمای مسلمانان جنوب در مورد شخصیت والای حضرت امام (ره) سخنان پرشوری ایراد کردند. 

ایرانیان، مسلمانان عراقی و پاکستانی مقیم مانیل و همچنین مسلمانان جنوب با ارسال پیام و شرکت در مراسم عزاداری در سوگ رهبر فقید مسلمانان نشستند. 

برونئی

در نخستین روزهای پس از رحلت بنیانگذار جمهوری اسلامی، سلطان و وزیر امور خارجه برونئی تلگرامهای جداگانه‌ای برای رهبر معظم انقلاب حضرت آیت‌الله خامنه‌ای و وزیر امور خارجه کشورمان ارسال کردند و ضمن اظهار تاسف، رحلت حضرت امام (ره) را ضایعه‌ای عظیم برای کشور و ملت ایران دانستند. 

مالزی

به دنبال رحلت امام خمینی(ره) پادشاه مالزی بوسیله تلگرافی برای رهبر معظم انقلاب اسلامی و وزیر امور خارجه این حادثه غم‌انگیز را تسلیت گفتند. سفیر مالزی در تهران نیز به نمایندگی از دولت خود در مراسم ترحیم حضرت امام (ره) شرکت کرد. 

دیگر شخصیت‌های مذهبی، سیاسی و علمی مالزی نیز با حضور در سفارت ایران، ارسال تلگراف و نامه، تاثر عمیق خود را از این واقعه اعلام کردند. 

همچنین رئیس و اعضای شورای مرکزی جمعیت‌العلمای مالزی در سفارت ایران در "کوالالامپور" پایتخت مالزی حاضر شدند و با انتشار بیانیه‌ای ضمن تسلیت به مردم ایران اظهار امیدواری کردند که ملت ایران بتواند وصایای امام خمینی(ره) را که‌‌ همان گسترش و استحکام اسلام در سراسر دنیاست، به طور کامل اجرا کند.

علاوه بر این موارد، تمامی رسانه‌های گروهی مالزی رویدادهای مربوط به ارتحال امام خمینی (ره) را در صدر اخبار خود قرار دادند و با تشریح شیوه مبارزات ایشان این ضایعه اسفبار را به ملت ایران تسلیت گفتند. 

اندونزی

پس از رحلت بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، "سوهارتو" رئیس‌جمهور اندونزی پیامهای تسلیت جداگانه‌ای به رهبر معظم جمهوری اسلامی و نخست وزیر ارسال کردند. 

سفیر وقت اندونزی در مصر به عنوان مقدم‌السفرای آن کشور در مراسم خاکسپاری حضرت امام (ره) شرکت کرد. دیگر مقام‌های اندونزی نیز با ارسال پیام این فاجعه دردناک را تسلیت گفتند و برای ملت ایران آرزوی صبر و بردباری کردند.

همچنین در مراسمی که از طرف نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در "جاکارتا" پایتخت اندونزی برگزار شد، تعداد کثیری از مسلمانان شرکت کردند و شخصیت‌های مذهبی، اجتماعی اندونزی به برشماری ویژگی‌های بارز امام خمینی (ره) پرداخته و دعای کمیل قرائت کردند. این یکی از بزرگ‌ترین گردهمآئی‌های برگزار شده توسط سفارت جمهوری اسلامی ایران بود. 

مطبوعات پر تیراژ و تلویزیون دولتی اندونزی نیز در راس مطالب خود به انتشار تصاویر و اخبار مراسم تشییع پیکر امام خمینی(ره) پرداختند. 

کره جنوبی

مطبوعات پر تیراژ کره جنوبی با پرداختن به مراسم تشییع پیکر حضرت امام (ره) و معرفی آیت‌الله خامنه‌ای به عنوان رهبر جدید جمهوری اسلامی ایران، خبر احساسات پاک مردمی در مراسم عزاداری رهبر فقید ایران را به طرز گسترده‌ای منعکس کردند. 

مقامات عالی‌رتبه کره جنوبی با عزیمت به تهران، ارسال پیغام، و حضور در محل نمایندگی جمهوری اسلامی در "سئول" و امضای دفتر یادبود، رحلت رهبر کبیر انقلاب را عمیقا تسلیت گفتند. 

جمهوری دموکراتیک خلق کره

رهبر کره شمالی به همراه جمعی از مقامات عالیرتبه کشوری، به مناسبت فقدان رهبر فقید ایران در سفارت جمهوری اسلامی حضور یافت و با اهدای گل و ادای احترام، امام خمینی(ره) را شخصی خواند که در قیام مقدس خود علیه هرگونه سلطه‌پذیری خدمات درخشانی عرضه کرد و طومار نظام شاهنشاهی را در هم پیچید.

"کیم ایل سونگ" رهبر کره اظهار کرد که نام امام خمینی(ره) در عمق وجود ملت ایران جاودانه باقی خواهد ماند. 

همچنین در تلگرام تسلیتی که رهبر کره به ایت‌اله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب فرستاد، ذکر شده که "ملت ایران رهبر بزرگی را از دست داد. افتخاری که امام خمینی(ره) برای ملت و جمهوری اسلامی بر جا گذاشت تا ابد جاودانه خواهد ماند. "

روزنامه‌های رسمی حزب کارگران کره و ارگان رسمی دولت، صفحات اول خود را به انتشار اخبار و پیامهای تسلیتی که رهبر این کشور به مناسبت رحلت حضرت امام فرستاده بود، اختصاص دادند و تصاویر حضرت امام(ره) و شرح حالی از زندگی مبارزاتی ایشان را در مطالب خود جای دادند. 

شبکه اول تلویزیون کره نیز به پخش گزارش دیدار رهبر این کشور و مقامات عالیرتبه از سفارت ایران، گفتگو با سفیر جمهوری اسلامی و پیامهای تسلیت کیم ایل سونگ به رهبر جدید ایران پرداخت. 


 «امام صالح» رئیس انجمن اسلامی چین که در مراسم سوگواری رحلت حضرت امام (ره) در مسجد جامع پکن سخن می‌گفت ارتحال ایشان را ضایعه‌ای جبران ناپذیر شمرد و امام(ره) را متعلق به تمامی مسلمانان جهان دانست. معاون انجمن اسلامی چین در مراسم تشییع پیکر ایشان در تهران شرکت کرد. از طرف این انجمن همچنین پیامهای تسلیتی برای رهبر معظم انقلاب اسلامی و حجت الاسلام حاج سید احمد خمینی فرستاده شد. 

مقامات بلندپایه چینی با ادای احترام، دفتر یاد بود امام خمینی(ره) را در سفارت ایران در این کشور امضا کردند. 

مجلس سوگواری با شکوهی با حضور ایرانیان مقیم چین و دیگر مسلمانان علاقمند به حضرت امام (ره) در سفارت جمهوری اسلامی ایران در چین برگزار شد که در آن سفیر ایران از نقش والای امام خمینی (ره) تجلیل کرد. 

ژاپن

وزیر امور خارجه، مدیر کل خاورمیانه و آفریقا، قائم مقام وزیر امور خارجه، رئیس اداره دوم خاورمیانه و سفیر منتخب ژاپن در ایران به طور جداگانه در سفارت جمهوری اسلامی حضور یافتند و دفتر یادبود رحلت امام خمینی(ره) را امضا کردند. نخست وزیر ژاپن نیز با مخابره تلگراف مراتب همدردی خود و ملتش را به مقامات و مردم ایران ابراز داشت. 

به مناسبت رحلت امام(ره) در دو شب از طرف اعضای انجمن مسلمانان پاکستان مراسم سوگواری در نمازخانه مرکز اسلامی ژاپن برگزار شد که طی آن بیش از ۵۰ هزار تن از مسلمانان پاکستانی و ژاپنی ضمن اقامه نماز میت و قرائت قرآن به سوگواری پرداختند. بسیاری از مردم (مسلمان و غیر مسلمان) دفتر یادبود امام(ره) را در سفارت ایران امضا کردند. 

در مراسم سوگواری انجمن مسلمانان پاکستان، "حسین خان" عضو موثر جماعت اسلامی و رئیس این انجمن گفت که زنان ایرانی امروز به راحتی با حفظ حجاب خود در همه صحنه‌های کاری و اجتماعی حضور دارند و حجاب مانعی برای انجام کارهای اجتماعی نیست. 

"حسین خان" در ادامه سخنانش اظهار کرد: علیرغم استقلال سیاسی بسیاری از کشورهای اسلامی فاقد استقلال فکری هستند و به اندیشه‌های غربی متوسل می‌شوند حال آنکه از برکات رهبری امام خمینی (ره) ایجاد اعتماد بنفس و استقلال فکری در مردم است. از آنجائیکه سرنگونی مستکبران برای منافع بسیاری از کشور‌ها خطرناک است و این امر کاملا در ایران تحقق یافت پس جنگ را به این کشور تحمیل کردند تا آن را تضعیف کنند و مانع صدور انقلاب شوند. 

رئیس انجمن اسلامی پاکستان در ژاپن در پایان سخنانش افزود که لبیک‌گفتن مسلمانان مختلف جهان به فتوای حضرت امام(ره) در مورد سلمان رشدی نمایانگر این است که ایشان رهبر کلیه مسلمین جهان اعم از شیعه و سنی است. 

مطبوعات پرتیراژ ژاپن در صفحات اول خود، مطالب مفصلی در مورد بنیانگذار کبیر جمهوری اسلامی منتشر کردند و از مقام ایشان تجلیل کردند. «ژاپن تایمز» در مقاله‌ای با عنوان «رحلت یک ابر مرد» امام خمینی(ره) را شخصی خواند که دنیای اسلام را به لرزه درآورد و هر دو ابرقدرت را به مبارزه طلبید. 

هند

به مناسبت ارتحال حضرت امام (ره) در هند، سه روز عزای عمومی اعلام شد. رئیس جمهوری و نخست وزیر این کشور در پیامهای تسلیتی که به مقامات ایرانی ارسال کردند مراتب تاثر عمیق خود را ابراز کردند و حضرت امام را به عنوان پدر انقلاب، یک ملهم بزرگ و یک رهبر روحانی شناختند. 

هیاتی از مقامات عالیرتبه هندی نیز برای شرکت در مراسم سوگواری وارد ایران شد. 

تعداد زیادی از مردم و ائمه جماعت شیعه و سنی در شهرهای مختلف هند، ساعاتی پس از انتشار خبر رحلت حضرت امام، با حضور در سفارت ایران، تعطیل محل کار و نصب پرچمهای سیاه در سوگ امام نشستند. ده‌ها هزار تن از مسلمانان داغدار جامو و کشمیر با شرکت در راهپیمائی باشکوهی بر ادامه راه امام خمینی (ره) تاکید کردند و در این غم بزرگ خود را با ملت ایران شریک دانستند. 

در اعلامیه مشترک رئیس اجرائی انجمن کشاورزان هند با یکی از رهبران برجسته «سیک» از خدمات ارزنده امام تجلیل، و تاکید شد که ایشان شخصی عالیمقام بود که بر سراسر جهان اثر گذاشت و آثار آن همچنان محسوس است. 

به علاوه چند تن از متخصصان امور ایران و دیپلمات‌ها در یک برنامه تلویزیونی هند به مدت سی دقیقه پیرامون مبارزات امام و آینده ایران به گفتگو پرداختند. 

بنگلادش

در نخستین روز پخش خبر رحلت حضرت امام (ره) رئیس جمهور بنگلادش ضمن ارسال تسلیت به حضور ریاست جمهوری ایران به تهران سفر کرد و در پیام تسلیتی که در دفتریادبود بجا گذاشت رحلت حضرت امام را فقدانی دانست که به آسانی جبران نخواهد شد. وی با ابراز تاسف عمیق، برای مغفرت روح امام دعا کرد. 

نخست وزیر، وزیر ستاد مشترک، وزیر امور خارجه، وزیر برنامه ریزی، رهبر حزب JSD و رهبر جناح مخالف دولت در پارلمان همگی دفتر یادبود را امضا کردند و با پیامهای جداگانه رحلت حضرت امام را ضایعه‌ای دردناک و جبران ناپذیر شمردند. 

رهبر حزب JSD «آقای عبد الرب» علیرغم رد متن قطعنامه‌اش توسط رهبر پارلمان، آنرا در پارلمان بنگلادش خواند و امام خمینی را شخصی معرفی کرد که علیه دو ابرقدرت امپریالیست مبارزه کرد و تمام زندگی‌اش را در این راه وقف نمود. او توانست افکار مردم را به شدت تحت تاثیر قرار دهد و رژیم ستمگر شاهنشاهی را در هم کوبد. او هرگز در مقابل توطئه‌هایی که در داخل و خارج کشور علیه ایران ایجاد کردند سر فرود نیاورد. کابینه بنگلادش نیز طی قطعنامه‌ای درگذشت حضرت امام خمینی (ره) را تسلیت گفته و برای روح ایشان آرامش ابدی آرزو کرد. 

دو حزب عمده «عواملی لیگ» و «BNP» با ارسال تسلیت از طریق تماس تلفنی و چاپ در جراید عکس العمل‌های مثبتی نسبت به ارتحال بنیانگذار جمهوری اسلامی نشان دادند. 

عده‌ای از رهبران جماعت اسلامی در محل اقامت سفیر جمهوری اسلامی در بنگلادش گرد آمده و ضمن اظهار تاسف عمیق در دفتر یادبود ثبت کردند که امام خمینی رهبر روحانی بزرگی بود که ثابت کرد اسلاممی تواند با کلیه ایدئولوژی‌های الحادی و قدرت‌های ماتریالیستی مبارزه کند. 

گروههای مختلف اسلامی و اقشار مردم مراسم متفاوت سوگواری را در خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران، مساجد و حسینیه‌ها برگزار کردند و ده‌ها هزار پوس‌تر امام (ره) در شهر داکا بر دیوارهای شهر نصب شده بود. همچنین بیش از ۳۰ گروه، اتحادیه و شخصیت‎های برجسته بنگلادش با ارسال پیام تسلیت تاثر خود را از واقعه دردناک رحلت حضرت امام خمینی ابراز داشتند. 

بسیاری از نمایندگان، اعضای وزارت امور خارجه، مردم، روزنامه نگاران و جراید بنگلادش معتقد بودند باید حداقل یک روز عزای عمومی اعلام می‌شد و دولت را بخاطر عدم اعلام این موضوع به شدت مورد انتقاد قرار دادند. 

اما در مجموع چنین برخوردی از دولت بنگلادش چندان دور از انتظار نبود زیرا بنگلادش به علت دریافت وام از کشورهای غربی تحت فشار این دولتهاست. به هرحال همدردی مقامات طراز اول این کشور حاکی از تاسف عمیق آنان از رحلت امام خمینی (قدس سره) می‌باشد. 

پاکستان

بلافاصله پس از ارتحال حضرت امام خمینی (ره) رئیس جمهور پاکستان با صدور اعلامیه‌ای سالهای حیات امام خمینی را سازنده فصلی تابناک از تاریخ خواند و اظهار کرد که با رحلت ایشان جهان اسلام در ماتم و عزا فرو رفت. او برای شرکت در مراسم خاکسپاری پیکر مطهر حضرت امام به ایران سفر کرد. 

نخست وزیر پاکستان «بینظیر بوتو» و رئیس مجلس ایالتی پنجاب هرکدام با انتشار بیانیه‌های جداگانه از رحلت امام ابراز تاسف عمیق کردند. دولت پاکستان ده روز عزای عمومی اعلام کرد. 

رهبر شیعیان پاکستان علاوه بر شرکت در مراسم عزاداری امام (ره) در سفارت جمهوری اسلامی در پاکستان به ایران نیز سفر کرد و ارتحال امام را تسلیت گفت. او روز نوزدهم خرداد ۶۸ را روز عزاداری و «ماتم یوم القرن» نامید و همه را به عزاداری فراخواند. دیگر گروههای مذهبی نیز با ارسال پیامهای تسلیت اظهار همدردی و تاسف کردند. 

شاهدان عینی می‌گویند طی چندین روز بسیاری از شهرهای پاکستان غرق در ماتم و سوگواری بود و شکوه این مراسم بی‌نظیر توصیف شده است. 

نماینده نهضت «تحفظ ناموس رسالت» در دفتر یادبود سفارت جمهوری اسلامی ایران نوشت «حال ما، در هجر رهبر کمتر از یعقوب نیست»، «او پسر گم کرده بود و ما پدر گم کرده‌ایم.» 

افغانستان

مقامات بلندپایه افغانستان با ارسال پیام و حضور در سفارت جمهوری اسلامی در اسلام آباد در سوگواری ملت ایران در غم فقدان حضرت امام (ره) ابراز همدردی کردند. 

رئیس جمهور و وزیر بازسازی دولت موقت، برهان الدین ربانی، به نمایندگی از مردم و دولت خود در مراسم تشییع پیکر پاک آن حضرت در تهران شرکت کردند. 

خیل کثیری از مردم کابل با حمل پرچمهای سیاه به برپائی تظاهرات به نشانه همدردی با ملت ایران پرداختند. خبرگزاری فرانسه این مراسم را مهم‌ترین تظاهرات از زمان اشغال افغانستان توسط شوروی ذکر کرد. گروه دیگری از مردم نیز با مراجعه به سفارت ایران و سر دادن شعار با مردم ایران ابراز همدردی کردند. 

مطبوعات و رادیو تلویزیون افغانستان هم به انتشار اخبار مراسم سوگواری حضرت امام، اطلاعیه‌های دولت، تصاویر، بیوگرافی و مبارزات بنیانگذار کبیر جمهوری اسلامی ایران پرداختند. 

ترکیه

رئیس جمهور، رئیس مجلس کبیر، و دیگر مقامات طراز اول ترکیه پس از ارتحال امام خمینی (ره) تلگرامهای تسلیتی برای همتاهای ایرانی خود فرستادند. تورگوت اوزال، رئیس مجلس کبیر این کشور از رهبر ایران به عنوان کسی یاد کرد که انقلابی عظیم در تاریخ ایران بوجود آورد. وی دستور داد تا پرچم‌ها بر فراز کاخ ریاست جمهوری و قبر آتاترک به صورت نیمه افراشته درآیند. اما این امر با مخالفت رئیس جمهور ترکیه و برخی جراید مواجه شد. 

پس از بروز اختلاف نظر در مورد نیمه افراشتن پرچم‌ها به نشان سوگواری رحلت امام (ره)، برخی از مطبوعات ترکیه ازجمله «حریت»، نشریه وابسته به رژیم صهیونیستی، برخورد ناشایستی با این موضوع کردند و مطالب مغرضانه و غیر واقعی در مورد حضرت امام به چاپ رساندند و یا نیمه افراشتن پرچم‌ها را مورد انتقاد قرار دادند. در عین حال دیگر روزنامه‌های ترکیه موضع بهتری داشتند و بعضی نیز مطالب مربوط به تشییع پیکر پاک رهبر فقید جمهوری اسلامی را درج کرده یا جنبه‌های والای شخصیت ایشان را معرفی کردند. 

موضع تلویزیون دولتی ترکیه چندان دوستانه نبود و تصاویری از مصاحبه با مخالفین جمهوری اسلامی پخش کرد. 

روزنامه ملی «گازته» در یکی از شماره‌های خود نوشت که امام خمینی به ملتهای جهان درس عزت، شرف، قیام و ایستادگی در برابر کفار را آموخت. وی آموزگار بزرگ شهادت بود و درس شهادت را نیک به مسلمانان آموخت. 

سوریه

بنابه گفته رئیس جمهور سوریه با رحلت حضرت امام (ره) جهان اسلام و مسلمین، عالم و مجاهد نستوهی را از دست داد که ایران را به جایگاه واقعی خود یعنی مبارزه با دیکتاتوری هدایت کرد. 

وزیر دفاع این کشور نیز در پیامی مشابه تاکید کرد راه امام ادامه خواهد یافت و همه جنایتکاران ازجمله صدام به سزای اعمال خود خواهند رسید. وی ارتحال حضرت امام را تکان دهنده‌ترین خبر در طول حیات سیاسی - نظامی خویش توصیف کرد. 


خبرگزاری رسمی سوریه اذعان کرد که رهبر کبیر انقلاب اسلامی، تاریخ مدرن ایران را رقم زده است. یکی از روزنامه‌های این کشور به تجلیل از قیام امام (ره) در مقابل استبداد و امپریالیسم پرداخت و نوشت که ایشان با درایت و تدبیر کاروان انقلاب را از توفانهای مخوف جهان به سوی نور هدایت کرد. منشور مبارزه او با ظلم و استبداد ابدی و جاودانه باقی خواهد ماند. 

* اروپا

یوگسلاوی (سابق) 

شخصیتهای سیاسی و مذهبی یوگسلاوی و دانشجویان مسلمان ایرانی و غیر ایرانی دانشگاههای این کشور و نیز سایر مسلمانان، رحلت جانگداز رهبر کبیر انقلاب اسلامی را به وسیله نامه و تلگرام به ملت مسلمان ایران تسلیت گفتند. 

در ضمن مجالس ختمی از سوی امام جماعت مسجد بلگراد و رئیس جامعه اسلامی جمهوری «صربیا» و امام جمعه مسجد زاگرب و سفارت جمهوری اسلامی ایران در بلگراد برگزار شد. 
ابراز همدردی گروههای مسلمان

از دیگر افراد و سازمان هائی که با ملت ایران اظهار همدردی کردند می‌توان جامعه اسلامی زاگرب، سلیموسلی رئیس جامعه اسلامی مقدونیه، دانشجویان ایرانی، دانشجویان مسلمان لبنانی و جمعی دیگر از مسلمانان یوگسلاوی را برشمرد. 

چکسلواکی (سابق) 

تلویزیون چکسلواکی در روز چهاردهم خرداد ماه ۶۸، خبر ضایعه جبران ناپذیر ارتحال حضرت امام خمینی را بعنوان «فاجعه‌ای عظیم» اعلام کرد. در این برنامه فیلمی از سیر مراحل انقلاب اسلامی ایران پخش شد. همچنین فیلمی از مجلس خبرگان، مراسم انتخاب آیت ا... خامنه‌ای به رهبری جمهوری اسلامی و مراسم عزاداری مردم تهران پخش گردید. 


در همین رابطه روزنامه «رودپراو» - ارگان رسمی حزب کمونیست و پرتیراژ‌ترین روزنامه چکسلواکی در روز پانزدهم خرداد ماه به نقل از خبرگزاری «ایرنا» خبر رحلت امام (ره) و انتخاب حضرت آیت ا... خامنه‌ای را به رهبری انقلاب اسلامی، همراه با تاریخچه زندگی ایشان به چاپ رساند. 

این روزنامه خبر ارسال پیام تسلیت رئیس جمهور چکسلواکی به حضرت آیت ا... خامنه‌ای را منعکس کرد و ضمن اشاره به چهل روز عزای عمومی در ایران به تشریح گوشه هائی از مراسم تشییع جنازه امام خمینی پرداخت. 

جمهوری دمکراتیک آلمان (سابق) 

 «اریش هوینکر دبیرکل حزب SED» و رئیس شورای دولتی جمهوری دمکراتیک آلمان پیام تسلیتی به مناسبت درگذشت امام خمینی به آیت‌الله خامنه‌ای رهبر جدید و رئیس جمهور ایران ارسال داشت. 

روزنامه آلمان نوین بنابه گزارش «ایرنا» روند بیماری و چگونگی درگذشت امام خمینی (قدس سره) را اعلام کرد و تصاویری از امام امت همراه با اخباری از چگونگی مراسم تدفین و تعداد کشته شدگان و مجروحین در این ازدحام را به چاپ رسانید. این روزنامه همچنین پیام تبریک اریش هوینکر را به مناسبت انتخاب آیت الله خامنه‌ای به عنوان رهبر جمهوری اسلامی ایران منتشر کرد. این پوشش خبری نشان دهنده اهمیت روابط با جمهوری اسلامی از نظر مقامات این کشور است. 

براساس این گزارش مراتب تسلیت و همدردی جمهوری دموکراتیک آلمان توسط معاون شورای دولتی، وزیر دادگستری و معاون وزیر امور خارجه به سفیر جمهوری اسلامی ایران ابلاغ شد. در این پیام آمده است: حضرت آیت ا... خمینی، شخصیتی است که پیوسته با آغاز مرحله نوین در تاریخ ایران باقی خواهد بود. 

آلمان غربی (سابق) 

از روز ارتحال امام خمینی (ره) رهبر عالیقدر مسلمین و مستضعفین جهان، هر روز مراسمی در محل سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان برگزار شد. 

در این مراسم علاوه بر تلاوت قرآن کریم پیرامون شخصیت والای امام پیام‌ها و دیدگاههای معظم له، سخنرانیهائی ایراد شد. در هفتمین روز ارتحال امام خمینی مراسم سوگواری با حضور جمعیت انبوهی در یکی از مساجد بزرگ مونیخ برگزار شد. 

یکی از سخنرانان این مراسم «معمر خوجا» گفت: «امام (ره) یگانه منادی وحدت در عصر ما بود. اگر دیگر خمینی نیست، نور او، روح او، و پیام او تا ابد زنده است». 

رادیو کلن اعلام کرد: «بدون تردید نام امام خمینی در تاریخ جهان در ردیف نام مردانی ثبت خواهد شد که واقعیت سیاسی قرن بیستم را تغییر دادند.» 

مجله آلمانی «اشپیگل» نیز نوشت: «فقط امام خمینی بود که به اعتراف حتی دشمنانش در تمام عمر یک زندگی همراه با تواضع و محقر و دور از هرگونه تمایلات و تجملات دنیوی داشت و کوچک‌ترین لکه سیاهی در زندگانی‌اش دیده نمی‌شود.» 

خبرگزاری آلمان نیز اعلام کرد: «امروز اکثر شیعیان جهان برای درگذشت مردی که او را مسیح قرن بیستم می‌دانند عزاداری می‌کنند.» 

اتحاد جماهیر شوروی (سابق) 

رادیو مسکو: انسانی چشم از جهان فرو بست که مردم ایران را برای پیکار علیه حکومت سلطنتی برانگیخت و به سلطنت دوهزار و پانصد ساله ایران خاتمه داد. فعالیتهای وی موجب تحولات و دگرگونیهای بی‌نظیری در حیات اقتصادی، سیاسی و معنوی جامعه ایران شده است. ایشان اندیشه‌های اصلی خویش را بار دیگر در وصیتنامه خود مطرح ساخت. 

میخائیل گورباچف هم در پیام خود به مناسبت درگذشت امام خمینی خاطرنشان ساخت که اتحاد جماهیر شوروی بر تعمیق مناسبات و حسن همجواری دو کشور حساب می‌کند. 

دانمارک

به مناسبت درگذشت آیت ا... خمینی حدود پنجاه نفر از مسلمانان در مقابل سفارت ایران در کپنهاگ به تظاهرات پرداختند. در این تظاهرات کودکان و زنان سیاهپوش با حمل پوستری از رهبر فقید به راهپیمائی پرداختند. یکی از تنظیم کنندگان این برنامه هدف از تظاهرات را همدردی با مردم ایران و دیگر مسلمانان جهان ابراز کرد. 

تلویزیون دانمارک نیز در برنامه خبری خود اعلام کرد: «مراسم عزاداری روز شنبه بزرگ‌ترین مراسم پس از تظاهرات آغاز انقلاب در سال ۱۹۷۹ به شمار می‌آید. در این مراسم هزاران تن از مردم ایران به منظور ادای احترام و وداع با رهبر دینی خود در مصلای تهران حضور یافتند. 

در ادامه این گزارش چگونگی برگزاری مراسم تشییع و تدفین امام خمینی (ره) بیان شد. مراسم تدفین رسمی آیت ا... خمینی در بهشت زهرای تهران محل اولین سخنرانی تاریخی امام در سال ۱۹۷۹، برگزار شد. 

بلژیک

تلویزیون فرانسه زبان بلژیک در روز شانزدهم خرداد ماه ضمن پخش خبر مراسم تدفین امام خمینی اضافه کرد که ازدحام جمعیت در تهران بی‌سابقه بود و سعی مردم برای دسترسی به تابوت به حدی بود که موجب تاخیر در تدفین گردید. 

به گزارش روزنامه» پرچم سرخ «با ورود هلی کوپ‌تر حامل پیکر مطهر امام خمینی حزن واندوه مردم به اوج خود رسید و در این مراسم تعداد بیشماری مجروح شدند. 

رادیو فرانسه زبان بلژیک افزود: گفته می‌شود که مقبره امام خمینی در آینده نزدیک جز اماکن مقدسه مذهب تشییع می‌گردد. در این برنامه از قول روزنامه‌ای طی مقاله» هیجان در ایران عزادار «نقل شد: تاثر مردم به هیجان تبدیل شد. ایران با حضور انبوهی از مردم‌‌ همان طوری که تنها جمهوری اسلامی ایران در خاورمیانه می‌تواند انجام بدهد، تاثر خود را در سوگ امام خمینی نشان داد. 

هلند

به مناسبت ارتحال بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران مجالس ختمی از طرف مسجد شیعیان لاهه و - دفتر خدمات حقوقی

بین المللی در لاهه برگزار شد. چند صد تن از مسلمانان ایرانی، پاکستانی، ترک و عرب در مراسم دیگری به تلاوت قرآن مجید و نوحه خوانی پرداختند. 

در مسجد قرطبه و مسجد شیعیان پاکسانیهای مقیم هلند مجالس عزاداری در روزهای مختلف برگزار شد که ضمن پذیرایی از شرکت کنندگان سخنان مبسوطی پیرامون حرکت امام و اثر آن در دنیای اسلام، توسط حجت الاسلام سجاد ایراد شد. 

قبرس

رئیس جمهوری قبرس به دنبال رحلت جانگداز حضرت امام خمینی (ره) دفتر یادبودی را در نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در این کشور امضا کرد. 

در ضمن رئیس جمهور قبرس پیامهای تسلیت و همدردی برای حضرت آیت ا... خامنه‌ای و حجت الاسلام والمسلمین سید احمد خمینی ارسال داشت. 

به همین مناسبت یکی از روزنامه‌های قبرس طی گزارشی به نقل از خبرگزاری روی‌تر نوشت امواج جمعیت گنبد و آرامگاه امام خمینی را به عنوان زیارتگاه جدید اسلام مورد تقدیس قرار داده‌اند. 

انگلستان

رادیو بی‌بی سی اعلام کرد:"امام خمینی به عنوان یکی از قدرتمند‌ترین رهبران انقلابی قرن اخیر در خاورمیانه محسوب می‌شود. آیت ا... خمینی موفق شد به مردم عادی ایران شخصیت و غرور آنان را بازگرداند. «همین گزارش افزود» آیت ا... خمینی مردی بود که توانست کشور ایران را که پرچمدار نفوذ غرب در خاورمیانه و آسیای شرقی بود به اولین جمهوری انقلابی اسلامی مدرن عالم مبدل سازد".


روزنامه "ایندیپندنت" نوشت امام خمینی یک نظریه‌پرداز برجسته سیاسی بود که موفق شداندیشه خود در مورد یک حکومت اسلامی را که به نظر می‌رسید باید در عرض دو سه قرن تحقق یابد به دست خویش و در مدتی کوتاه به ثمر برساند. 

به گفته "تایمزمالی" انتخاب سریع جانشین برای امام نشان می‌دهد در داخل رژیم به اندازه کافی همبستگی و اتحاد برای نشان دادن عکس العمل در مواقع بحرانی وجود دارد. 

طبق گفته روزنامه "اکونومیست " عظمت مراسم سوگواری توده‌های ایرانی در غم فقدان رهبرشان نشان داد که جمهوری اسلامی رژیمی پایدار است. 

روزنامه "ایندیپندنت" چاپ لندن می‌نویسد: "به ندرت اتفاق می‌افتد که یک مرد به تنهائی بتواند سیر تاریخ را عوض کند، اما این درست‌‌ همان کاری بود که آیت ا... خمینی از عهده آن برآمد". 

رادیو بی‌بی سی گفت: آیت ا... خمینی جهان اسلام را بیش از هر رویداد دیگری در قرن حاضر یا حتی در قرون دیگر تکان داد. هرگز هیچ انقلابی تحت نام اسلام روی نداده بود و درواقع انقلاب اسلامی واژه‌ای تازه است که با آیت ا... خمینی مفهوم پیدا کرد. 

* آفریقا

مصر

خبرگزاری جمهوری اسلامی: خانم» صافی ناز کاظم «نویسنده مصری گفت: "من احساس می‌کنم با از دست دادن امام خمینی یتیمشده‌ام. دنیای اسلام به رهبری مانند ایشان احتیاج مبرم داشت و اینک بسیار مشکل است با گذشت حتی بیش از یک قرن بتوان شخصیتی همتای او پیدا کرد".

در این رابطه روزنامه "الاخبار" چاپ مصر در تاریخ ۱۷ خرداد ماه ۱۳۶۸ نوشت: "شخصیت ارزنده امام خمینی قابل احترام و ستایش است. وی بزرگ‌ترین شخصیت دنیای معاصر است و خدا رحمتش کند". 

در همین تاریخ روزنامه "الاهرام" از قول محمد حسنین هیکل نوشت: "او مردی بزرگ بود که از جهان دیگری آمده بود".

لیبی

رحلت جانگداز حضرت امام خمینی، مردم مسلمان لیبی را بسیاراندوهگین ساخت و آنان با وجود ترس از تماس با خارجی‌ها، طی تماسهای تلفنی و امضای دفتر یادبود در سفارت جمهوری اسلامی در روز پانزدهم خرداد ماه ۶۸ به مردم مسلمان ایران تسلیت گفتند. این واکنش مردم برای مقامات لیبیایی ازجمله سرهنگ قذافی رهبر لیبی و کارکنان وزارت خارجه که به همین منظور در سفارت حضور داشتند بسیار شگفت آور بود. 

طبق این گزارش رسانه‌های گروهی لیبی، ازجمله روزنامه "فجر الجدید" تنها روزنامه موجود و ارگان خبرگزاری لیبی - اخبار مراسم تشییع و تدفین پیکر امام امت را به نقل از خبرگزاری جمهوری اسلامی منتشر کردند. در صفحه اول این روزنامه عکسی از رهبر فقید انقلاب اسلامی در کادر مشکی به چاپ رسید که برای روزنامه‌های لیبیایی بی‌سابقه بود. 

در همین روز رادیو و تلویزیون لیبی برنامه‌های عادی و موسیقی خود را قطع کردند و به پخش آیات قرآن مجید و اخباری در مورد زندگی حضرت امام خمینی و مراسم تشییع وی پرداختند. 

بورکینافاسو

پس از پخش خبر رحلت بزرگ صالح زمان از رادیو دولتی بورکینافاسو، تلفنهای زیادی از طرف مسئولین، مردم و علاقه مندان امام امت به جمهوری اسلامی ایران زده شد. رئیس جمهور بورکینافاسو نیز با انتشار پیامی خطاب به حضرت آیت ا... خامنه‌ای با دولت و ملت ایران ابراز همدردی نمود. 

رادیو، تلویزیون و مطبوعات بورکینافاسو از ساعات اولیه صبح به صورتی فعال، خبر، تصاویر و مقاله هائی به مناسبت حلت حضرت امام خمینی منتشر نمودند و تلویزیون مراسم ارتحال امام را که از خبرگزاری فرانسه دریافت کرده بود بصورت مداوم پخش کرد. 

"ابوبکر مایگا" رهبر مسلمانان تیجانی‌ها ضمن اظهار همدردی با کارکنان سفارت گفت "این فاجعه عظمی تنها مربوط به ملت ایران نیست بلکه مربوط به تمامی مسلمانان جهان است". 

علاقه مندان به اسلام و حضرت امام در شهر‌ها و روستاهای بورکینافاسو با برگزاری مراسم ختم به سوگ رهبر مسلمین و مستضعفین جهان نشستند. در یکی از این مراسم امام بزرگ مسجد» زوغنا «در بخشی از سخنانش اظهار داشت که بعداز پیامبر گرامی امام (ره) تنها فردی بود که به اسلام ارزش واقعی و جهانی بخشید و باعث پیشرفت و اعتلای آن شد. 

غنا

همزمان با رحلت امام خمینی، کشور غنا، با آنکه جشنهای دهمین سالگرد انقلاب خود را جشن می‌گرفت. ولی رویدادهای مربوط به مراسم رحلت بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران را در راس برنامه‌های خبری رادیو، تلویزیون خود قرار داد. 

رادیو و تلویزیون غنا به نقل از خبرگزاریهای بزرگ بین المللی مطالب مبسوطی در مورد حضرت امام، آینده و روند انقلاب اسلامی پخش کردند و بطور کلی موضعگیری رسانه‌های گروهی این کشور درباره این ضایعه غم انگیز بسیار مثبت بود. 

اتیوپی

رسانه‌های گروهی اتیوپی به طرز شایسته و بی‌سابقه‌ای به انعکاس رویدادهای مربوط به ضایعه اسفناک رحلت حضرت امام خمینی پرداختند. از آن جمله روزنامه "اتیوپی هرا"- تنها روزنامه انگلیسی زبان این کشور - هفته نامه "العلم" - تنها نشریه عربی زبان اتیوپی - هفته نامه "سرتوآدر" به زبان امهریک و ارگان رسمی حزب کارگران اتیوپی و روزنامه "آدیس زمن" اخبار و تصاویری از مراسم عزاداری در ایران و اتیوپی درج کردند. 

رادیو و تلویزیون اتیوپی نیز به پخش تصاویری از مراسم سوگواری در نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در آدیس آبابا، پیام رئیس جمهوری اتیوپی به حضرت آیت ا... خامنه‌ای و مراسم برگزاری نماز» میت الغائب «در مسجد جامع» انور «پرداختند. 

به طور کلی با توجه به فضای حاکم بر اتیوپی برخورد مقامات مسئول این کشور با ضایعه دردناک رحلت بسیار شایسته بود و باعث آشنایی مردم آن کشور با نام واندیشه امید مستضعفان جهان شد. 

زامبیا

به محض انتشار خبر ارتحال رهبر کبیر انقلاب اسلامی در روز ۱۴ خرداد ۶۸ پرچمهای رسمی زامبیا به حال نیمه افراشته درآمد و در نخستین ساعات روز تعدادی از مسلمانان با سفارت تماس گرفتند و با ملت مسلمان ایران همدردی نمودند. 

روز بعد از این ضایعه آقای» زیو «دبیرکل حزب در غیاب رئیس جمهور زامبیا پیام تسلیتی خطاب به حضرت آیت ا... خامنه‌ای فرستاد که متن آن در روزنامه» تایمز «انتشار یافت. 

پرزیدنت کائوندا در دفتر یادبود نوشت» ما برای او عزاداریم چون انقلاب او یک انقلاب مذهبی و معنوی بود. ما برای او عزاداریم چون قبل از هر چیز او به خداوند بخشنده مهربان خدمت کرد. امیدوارم روح او برای همیشه راهنمای ایرانی‌ها باشد. «

در ضمن مراسم عزاداری و خاکسپاری حضرت امام (ره) با حضور ده میلیون نفر، از تلویزیون زامبیا پخش شد که نظر بسیاری از مسلمانان و غیر مسلمانان را نسبت به تبلیغات غرب تغییر داد. 

علاوه بر نامه‌های تسلیت و حضور مردم در سفارت، مراسم قرآن خوانی و نماز میت برای حضرت امام و مراسم شب هفت ایشان در محل سفارت جمهوری اسلامی برگزار شد. که تعداد زیادی زن و مرد مسلمان به رغم مشکلات فراوان در این مراسم حضور یافتند. 

موزامبیک

مسلمانان موزامبیک به محض انتشار خبراندوهناک رحلت حضرت امام خمینی ضمن اظهار تاسف و عرض تسلیت به سفارت جمهوری اسلامی و مسلمانان جهان، آمادگی خود را جهت همکاری هرچه باشکوه‌تر برگزار کردن مراسم اعلام داشتند. 

طبق گزارشهای رسیده آقای چیانو رئیس جمهور موزامبیک، با حضور در سفارت جمهوری اسلامی ایران در دفتر یادبود از طرف خود و مردم کشورش با ایرانیان ابراز همدردی نمود. اخبار مربوط به این مراسم در چند روزنامه و هفته نامه این کشور درج شد. 


یکی دیگر از روزنامه‌های موزامبیک به نام» نویستیا «- تنها روزنامه رسمی کشور - تمام رویداد‌ها را از بدو بیماری حضرت امام (ره) تا رحلت ایشان و مراسم عزاداری ملت ایران را به نحو مطلوبی منعکس کرد. تلویزیون این کشور نیز مراسم کامل عزاداری را پخش کرد. 
در ضمن تعدادی از مسلمانان، ائمه جماعت و روسای گروههای اسلامی موزامبیک نیز با حضور در سفارت جمهوری اسلامی این واقعه دردناک را تسلیت گفتند. 

* آمریکا

آمریکا

عده زیادی از شخصیتهای سازمان ملل و روسای نمایندگی‌های خارجی در سازمان ملل متحد در دفتر نمایندگی ایران در نیویورک حضور یافتند و مراتب تاسف و تسلیت خود را بیان نمودند و دفتر یادبود را امضا کردند. ازجمله این شخصیت‌ها آقای پرز دکوئیار، دبیرکل سازمان ملل متحد و نیز آقای ایلیان نماینده دبیرکل در مذاکرات ایران و عراق بود. 

» هنری برکت «کاردار سیاسی نظامی قبل از انقلاب در وزارت خارجه امریکا در رادیو امریکا گفت:» تردیدی نیست که امام خمینی یکی از مردان بزرگ تاریخ در این قرن بود. امروزه کمتر کسی را می‌توان یافت که از جاذبه و نفوذی همانند آنچه که او نه تنها در ایران بلکه در جهان داشت برخوردار باشد و توجه قدرتهای بزرگ را تا این حد به خود معطوف دارد. «

به گزارش آسوشیتدپرس چهره مصمم و پولادین امام خمینی هرگز نشانه‌ای از تردید و آشوب داخلی که معمولا بسیاری از افراد بر سر قدرت دچار آن می‌شوند به همراه نداشت. 

مکزیک

خبر اسف انگیز ارتحال رهبر کبیر انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران در میان بهت و ناباوری مردم در روز چهاردهم خرداد ماه با قطع کامل برنامه‌های شبکه‌های مختلف تلویزیونی مکزیک اعلام شد. 

این خبر بلافاصله در صدر کلیه اخبار کانال‌ها و شبکه‌های خبری مکزیک قرار گرفت و بیش از یک هفته اخبار مهم دنیا را تحت الشعاع خود قرار داد. 

عشق دوستداران امام در وداع با رهبر انقلاب، مراسم تدفین و عزاداری آن بزرگوار از سوی مفسرین سیاسی شبکه‌های خبری مکزیک به عنوان بزرگ‌ترین مراسم تشییع جنازه در عصر مدرن لقب گرفت. 

بازنگری رسانه‌های گروهی مکزیک در زندگی و سالهای مبازره حضرت امام علیه ظلم شاهنشاهی در ایران، پیروزی انقلاب اسلامی تحت رهبری آن فقیه بزرگوار و تحولات ده سال گذشته انقلاب اسلامی و تاثیرات بین المللی آن، خود گویای اهمیت این ضایعه بود. 

نیکاراگوئه

روزنامه "باریکادا" - ارگان رسمی جبهه ساندنیست - با چاپ تصویری از حضرت امام و مراسم نماز جمعه تهران به امامت حضرت آیت خامنه‌ای در صفحه اول خود، خبر رحلت حضرت امام و انتخاب رهبر جدید ایران را به اطلاع همگان رساند. 

این روزنامه همچنین متن مصاحبه‌اش با سفیر کشورمان را همراه پیام تسلیت رئیس جمهور کشور نیکاراگوئه به رهبر و رئیس جمهور اسلامی و ملت ایران منتشر کرد. همچنین گشایش دفتر یادبود در سفارت جمهوری اسلامی را به آگاهی مردم رساند. 


دانیل اورتگا، رئیس جمهور نیکاراگوئه به اتفاق معاون خود، چند تن از وزرا و مقامات وزارت خارجه به محل سفارت جمهوری اسلامی آمدند و ضمن امضای دفتر یادبود به ملت، دولت و رهبر جمهوری اسلامی ایران تسلیت گفتند. 

به مناسبت ارتحال امام خمینی، دولت ساندنیستی نیکاراگوئه مانند کشور کوبا، به مدت ۳ روز در سراسر کشور عزای عمومی اعلام کرد. 

رسانه‌های گروهی نیکاراگوئه نیز موضع سازش ناپذیر امام خمینی در برخورد با امپریالیزم آمریکا را مورد تحسین قرار دادند. تلویزیون این کشور نیز با گزارشی تحلیلی به توطئه‌های امریکا در ایران اشاره کرد. در میان روزنامه‌های این کشور، روزنامه» لاپرنسا «تن‌ها روزنامه مخالف دولت ساندنیستی و مورد حمایت همه جانبه آمریکا است و بدین جهت نسبت به رخدادهای ایران،‌‌ همان مواضع دولت آمریکا را منعکس می‌کند. 

* استرالیا

پس از اعلام خبر رحلت حضرت امام خمینی، آقای "کریث ایرنز" وزیر امور خارجه استرالیا در مقابل خبرنگاران از ابراز نظر خودداری کرد و گفت: "خیلی زود است که در خصوص هرگونه ابتکار استرالیا برای بهبود و توسعه روابط با ایران بررسی تازه‌ای انجام داد". وی در سخنانش افزود هنوز ابهامات زیادی در خصوص رهبری آینده ایران وجود دارد و معلوم نیست سیاست‌های ایران به چه سمتی حرکت خواهد کرد، ولی روابط سالم موجود ادامه خواهد یافت. 

بر پایه گزارش‌های رسیده از استرالیا، امام جماعت شیعیان سیدنی، انجمن اسلامی الزهرا و جامعه مسلمانان در استرالیا طی پیام‌های جداگانه‌ای به نمایندگی ایران در این کشور مراتب تسلیت و تاثر خود را از این فاجعه ابراز داشتند. 

مطبوعات استرالیا، بولتن‌های خبرگزاری‌ها، مقالات و نشریات خبر سوگواری مسلمانان سیدنی و ملبورن و مراسم سفارت را پخش کردند. روزنامه‌ها همچنین مطالبی در مورد ارتحال حضرت امام (ره) و تصاویری از معظم له در زمان حیات و پس از ارتحال به چاپ رساندند. 


انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار