به گزارش
خبرنگار سیاسی باشگاه خبرنگاران، "امیرمسعود شهرامنیا" قائم مقام نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، "رضا امیرخانی" نویسنده و "علیاکبر تورانیان" عضو هیأت مدیره انجمن ناشران دانشگاهی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری امشب شنبه 19 اردیبهشت ماه به بررسی و ارزیابی برپایی بیست و هشتمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب پرداختند.
در ابتدای این برنامه شهرام نیا قائم مقام نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در ارزیابی از وضعیت نمایشگاه امسال گفت: نمایشگاه کتاب تهران به دلیل این که در فضای خودش برگزار نمیشود اقتضائات زیادی به آن تحمیل میگردد که بیشتر ناشی از این فضا است و به دلیل محدودیتهایی که در این فضا وجود دارد طبیعتاً مجبوریم خیلی از امکانات را که علی القاعده نیازمند آنها هستیم از آنها چشم پوشی کنیم.
وی ادامه داد: امیدواریم که این همت هم در مدیریت شهری و هم در سطح دولت شکل گیری و مشکل فضای نمایشگاه کتاب حل شود.
قائم مقام نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران اضافه کرد: بخشی از اشکالاتی را هم که به آن اشاره میشود ناشی از این است که دوستان از ساز و کار انجام کار مطلع نیستند.
امسال اولین بار است که نمایشگاه بخش زیادی از فعالیتهای خود را به بخش خصوصی و تشکلهای نشر سپرده است
شهرام نیا یادآور شد: امسال اولین بار است که بخش زیادی از فعالیتهای نمایشگاه به بخش خصوصی و تشکلهای نشر به نمایندگی از خود ناشران سپرده شده و آنها کار ثبت، تخصیص غرفه و حتی تبلیغات داخل غرفهها را بر عهده داشتند.
وی تاکید کرد: همیشه این تقاضا از جانب خود ناشران و تشکلها مطرح بود که اگر کار به آن سپرده شود کارها بهتر انجام میگیرد که این اتفاق امسال افتاد گرچه به نظر میرسد که اشکالاتی نیز وجود دارد.
قائم مقام نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در ادامه تصریح کرد: این که گفته میشود کسانی که عناوین کمتری دارند در واگذاری غرفهها متراژ بیشتری به آنها داده میشود قضاوت درستی نیست و این موضوع در سامانه نرم افزاری نمایشگاه کاملاً کنترل میشود و کسانی که تعداد عناوین کمتری دارند اساساً نمیتوانند در مراحل ثبت نام بالاتر وارد شوند و تشکلها به تناسب تعداد عناوین ، غرفهها را اختصاص میدهند.
کاهش تعداد غرفه های دولتی در نمایشگاه بینالمللی کتاب امسال
در ادامه گفتگوی ویژه خبری امشب رضا امیرخانی نیز در ارزیابی نمایشگاه بینالمللی کتاب امسال گفت: امسال شاهد دو اتفاق مثبت بودیم که یکی از آنها بخشی از اجرا و مدیریت نمایشگاه تهران به اتحادیه ناشران بود و اتفاق دیگر این است که به دلیل ضعف بودجههای دولتی غرفههای کم مخاطب دولتی تعدادشان در نمایشگاه کتاب امسال بسیار کمتر شده است.
در ادامه این برنامه شهرام نیا در خصوص برخی بی نظمیها در نمایشگاه امسال از جمله باز نشدن برخی از غرفه و یا عدم نصب کتیبهها بر سر در برخی از غرفهها اظهار داشت: معمولاً روز اول این بینظمیها وجود دارد.
در بخش دیگری از برنامه امشب علی اکبر تورانیان عضو هیأت مدیره انجمن ناشران دانشگاهی نیز در ارزیابی نمایشگاه کتاب امسال اظهار داشت: از آن جایی که نمایشگاه بینالمللی کتاب در سطح جهانی مطرح است به یک برنامه ریزی حرفه ای نیاز دارد.
وی ادامه داد: امسال بیست و هشتمین دوره برپایی نمایشگاه بینالمللی کتاب است و متأسفانه بر خلاف دورههای قبل از انسجام خوبی برخوردار نیست و یک عدم هماهنگی بین مجریان نمایشگاه وجود دارد که این عدم هماهنگی باعث شده یک بی نظمی خاصی حاکم شود.
وی در خصوص مصداقهای بی نظمی نمایشگاه امسال اظهار داشت: از نظر تبلیغات، برنامه ریزی و عدم نصب کتیبهها در غرفه شاهد بی نظمیهایی بودیم.
بی نظمیها در نمایشگاه کتاب امسال شدت گرفته است
عضو هیأت مدیره انجمن ناشران دانشگاهی تصریح کرد: امسال بی نظمی در نمایشگاه کتاب شدت گرفته و همچنین ما شاهد کاهش فروش کتاب و کاهش حضور مردم در نمایشگاه هستیم.
علی اکبر تورانیان عضو هیئت مدیره انجمن ناشران داخلی طی گفتگوی زنده تلفنی با اشاره به انتقاد مطرح شده از سوی تشکلهای نشر گفت: تشکل های نشر دارای مسئولیت هایی هستند به طوری که ناشران برای حضور در نمایشگاه اقدام به ثبت نام و واریز هزینه کردهاند.
وی با اشاره به این که باید با پذیرش مسئولیت وارد کار شد گفت: نباید به رسانه های خارجی سوژه دهیم.
تورانیان با اشاره به این که کتابهای غیرمجاز به نمایشگاه ورود پیدا کرده اند ادامه داد: چرا باید اجازه ورود این کتابها را به نمایشگاه داد و سپس اقدام به جمع آوری آنها کرد.
باید قبل از نمایشگاه اقدام به کنترل و نظارت کرد
عضو هیئت مدیره انجمن ناشران دانشگاهی با بیان این که باید قبل از نمایشگاه اقدام به کنترل و نظارت کرد گفت: اگر سیستم منظمی وجود داشته باشد هیچ وقت شاهد چنین مشکلاتی نخواهیم بود.
نباید سوژه دست رسانههای خارجی داد
وی با تاکید براینکه نباید سوژه دست رسانههای خارجی داد اظهار داشت: این مسئله به نظام لطمه وارد می کند.
تورانیان با اشاره به این که ما عضو قانون کپی رایت نیستیم اظهار داشت: باید طبق قوانین کشور عمل کنیم و تابع قوانین باشیم.
عضو هیئت مدیره انجمن ناشران دانشگاهی با بیان این که نمایشگاه بین المللی ساز و کار حرفهای می خواهد افزود: باید با برنامه ریزی منظم امور را به سرانجام برسانیم.
وی با اشاره به این که سالن یاس یکی از بهترین امتیازات نمایشگاه بین المللی کتاب است خاطر نشان کرد: این سالن مورد توجه مقام معظم رهبری قرار گرفت.
تورانیان با اشاره به مشکلی که در بن کارت قسمت خارجی وجود دارد افزود: در این مملکت باید از تولیدات داخلی حمایت کرد.
عضو هیئت مدیره انجمن ناشران دانشگاهی با اشاره به این که باید جلوی ورود کالاهایی که مشابه آن در داخل وجود دارد را بگیریم افزود: متاسفانه بیش از 14 میلیارد یارانه برای کتاب های خارجی صرف شده است.
وی با اشاره به این که در بحث دانشگاه هایی کتابهایی که مربوط به سال 2012 بود باید از رده خارج شود گفت: باید کتب سال 2015 در نمایشگاه عرضه شود بنابراین آیا منطق است که یارانه به ناشر خارجی دهیم.
تورانیان گفت: ناشران داخلی فروشی در نمایشگاه ندارند.
وزارت ارشاد هیچ دخالتی در فرآیند ثبت نام، اختصاص جایابی و تجهیز غرفههای نمایشگاهی امسال نداشته است
امیرمسعود شهرام نیا مدیر عامل نمایشگاه بین المللی کتاب بااشاره به انتقادهای مطرح شده از سوی تشکلهای نشر افزود: وزارت ارشاد هیچ دخالتی در فرآیند ثبت نام، اختصاص جایابی و تجهیز غرفه های نمایشگاهی امسال نداشته است.
وی با اشاره به تشکیل جلسه پیرامون مباحث مرتبط با نمایشگاه کتاب سه ماه قبل از برگزاری این نمایشگاه ادامه داد: در این جلسه صفر تا 100 کار به تشکلها سپرده شده است.
مدیر عامل نمایشگاه بین المللی کتاب با اشاره به تشکیل 4 کمیته در نمایشگاه گفت: نباید توقع داشت که سال اول نمره 20 گرفت.
در طول نمایشگاه یک ناشر بدون شرایط تاییدیه گرفته بود
شهرام نیا با بیان این که یک ناشر برای نمایشگاه امسال تخلف کرده است ادامه داد: مطابق قوانین این ناشر نمی توانست برای حضور در نمایشگاه ثبت نام کند بنابراین در این امر تخلف صورت گرفته است.
وی با اشاره به این که یک ناشر بدون داشتن شرایط تاییدیه گرفته است خاطر نشان کرد: این ناشر بعد از گرفتن تاییدیه جلوی فعالیتش گرفته شد.
مدیر عامل نمایشگاه بین المللی کتاب با بیان این که متاسفانه گاهی حق دیگران را به رسمیت نمی شناسیم گفت: تعدادی کتاب بدون پرداخت حقوق قانونی چاپ می شوند.
شهرام نیا با اشاره به این که باید به حقوق معنوی ناشران احترام گذاشت اظهار داشت: نمایشگاه کتاب تهران سه وجه فروشگاهی، نمایشگاهی و فرهنگی دارد.
نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به بزرگترین رویداد فرهنگی کشور تبدیل شده است
وی در ادامه در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه برای برطرف کردن مشکلات چه باید کرد گفت: نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به بزرگترین رویداد فرهنگی کشور تبدیل شده است.
وی با اشاره به این که متاسفانه وجه نمایشگاهی کم رنگ شده است اظهار داشت: ما به دنبال این مسئله هستیم که سال به سال به بخش های مختلف سالن هایی همچون رسانه و کتاب و یا هنر و رسانه اضافه شود.
شبکه توزیع کارآمد نیست
شهرام نیا با اشاره به این که سراهای اهل قلم به شش سرا اضافه شده است گفت: نمایشگاه از حالت فروشگاهی خارج شده است بنابراین شبکه توزیع کارآمد نیست.
وی در پاسخ به سوال دیگری پیرامون بن کارتها اظهار داشت: براساس مصوبه مجلس و دولت اعتباری به حمایت از خریداران کتاب اختصاص یافته است پس مصرف کننده اعتباری در اختیارش قرار می گیرد تا کتاب خریداری کند.
6 میلیارد بن توزیع شده بین دانشجویان و دانشگاهیان صرف خرید 75 درصد از ناشران داخلی شد
وی ادامه داد: تا دیروز 6 میلیارد تومان بن توزیع شده بین دانشجویان و دانشگاهیان صرف خرید حدود 70 تا 75 درصد از ناشران داخلی شده است. پول دانشگاه آزاد و وزارت بهداشت بابت خرید کتاب برای کتابخانههای خود بوده است.
شهرام نیا افزود: کتابهای جمع آوری شده از نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بدون پرداخت حقوق قانونی و به صورت افست تهیه، چاپ و توزیع شده است.
در ادامه برنامه طی گفتگوی زنده تلفنی امیرخانی با اشاره به این که در تمام ادوار نمایشگاه کتاب مشکل جمع آوری کتب غیرمجاز وجود داشته است گفت: کلان مسئله نمایشگاه کتاب در این است که این نمایشگاه به فروشگاه بزرگ تبدیل شده است.
نمایشگاه باید به عرصه واقعی خود تبدیل شود
این نویسنده با اشاره به این که باید نمایشگاه به عرصه واقعی خود تبدیل شود خاطر نشان کرد: با برپایی نمایشگاه عملا کتاب فروشی محلی را از رونق می اندازیم.
انتهای پیام/