به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران به نقل از ایسنا، یونسکو (سازمان فرهنگی، علمی و آموزشی سازمان ملل متحد) در سال 1945 به منظور توسعه اخلاقی و عقلانی بشر و به عنوان وسیلهای برای ایجاد صلح پایدار در سراسر جهان تاسیس شد.
فعالیتهای پیشگامانه یونسکو به تغییر درک افراد از یکدیگر در نقاط گوناگون دلخواه زندگی شد بر روی زمین کمک کرد و این سازمان در سالهای اول کار خود به بازسازی مدارس، کتابخانهها و موزههای تخریب شده در جریان جنگ جهانی دوم پرداخت و به عنوان محلی برای تبادل ایدهها و دانش علمی عمل کرد.
پس از پیوستن کشورهای مستقل به یونسکو بین دهه 1950 تا 1970 میلادی، این سازمان توجه خود را به سوی فراهم کردن فرصت آموزشی برابر برای دختران و پسران در سراسر جهان و از بین بردن بیسوادی به عنوان یک چالش عمده معطوف کرد.
یونسکو هدایت حرکتهایی را برای محافظت از محیطزیست در دست گرفت و نسبت به تنوع زیستی رو به کاهش در جهان هشدار داد و از طریق برنامه «انسان و زیست کره» در سال 1971 فعالیت خود را در جهت استفاده درست و همچنین حفظ منابع طبیعی آغاز کرد که این حرکت اولین قدم در جهت توسعه پایدار بود.
تلاشهای یونسکو برای نجات معبد «نوبیان» در مصر به ایجاد برنامه حفاظت از میراث فرهنگی انجامید که سپس الهامبخش ایجاد برنامه میراث جهانی یونسکو شد که هدف از آن محافظت از محوطههایی با ارزش جهانی بود. متعاقب آن، یونسکو برنامه خود را توسعه داد و آن را وقف حفاظت سه بعد گوناگون از میراث جهانی کرد؛ میراث ملموس، میراث ناملموس و میراث مستند.
یونسکو سازمانی مبتنی بر این باور است که در این عصر تغییرات بزرگ اجتماعی و افزایش حدود حدودها، باید برروی منابعی تجدیدپذیر سرمایهگذاری کنیم: آموزش، تنوع فرهنگی، تحقیقات علمی و انرژی بیحدو مرز نبوغ بشر که آیندهای پایدار و عادلانه را همراه با توسعه تضمین میکند.
در حال حاضر هنوز میلیونها دختر و پسر در سراسر جهان به آموزش دسترسی ندارند و بیسوادی مانع از حضور مقالانه صدها میلیون مرد و زن در اجتماع است. بیکاری جوانان یک چالش جهانی است و آموزش همچنان اولویت اول برنامه توسعه جهانی است.
چالشهایی چون تغییرات آب و هوایی، کاهش تنوع زیستی و افزایش تقاضا برای منابع طبیعی نیازمند درک صحیح انسان برای جلوگیری به وقوع آمان یک فاجعه جهانی است.
سال 2015 همزمان با هفتادمین سالگرد تاسیس یونسکو است و این سازمان مراسمهای گوناگونی را بدین منظور در طول سال برنامهریزی کرده است.
«آیرینا بوکوما»، دبیرکل یونسکو روز پنجم ژانویه در اولین سفر رسمی خود در سال 2015 و در جریان هفتمین کنفرانس سالانه سفرای ترکیه در آنکارا به عنوان بخشی از جشن هفتادمین سالگرد تاسیس یونسکو سخنرانی کرد.
وی روز پانزدهم ژانویه در مراسمی که از سوی کشور جمهوری دومینکن به مناسب جشن هفتاد سالگی یونسکو برگزار شد گفت: اکنون وظیفه ما این است که خط مشی یونسکو را با واقعیات دنیای مدرن سازگار کنیم تا از این طریق فرصتهای فوق العاده برای مواجه با چاشهای بسیار دنیای امروز ایجاد شود.
همچنین برنامههایی نیز به همین مناسبت در کشورهای دیگر چون بنگلادش و کوبا نیز برگزار شده است و اغلب کشورهای عضو برنامههای ویژهای را به هفتاد سالگی یونسکو اختصاص دادهاند.
جشن اصلی هفتادمین سالگرد تاسیس یونسکو روز 28 آوریل در نفر اصلی این سازمان در پاریس با حضور دبیرکل یونسکو و همچنین «بان کی مون» رئیس سازمان ملل متحد برگزار شد و قرار است در سی و سومین مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز برنامهای ویژه به این مناسب برگزار شود و طبق اعلام یونسکو در جریان برگزاری سیونهمین کمیته میراث جهانی یونسکو که از تاریخ 28 ژوئن تا 8 جولای به میزبانی شهر بُن در آلمان برگزار میشود، نیز برنامهای ویژه به این مناسبت در نظر گرفته شده است.
یونسکو در تاریخ 31 نوامبر نیز برنامهای ویژه را برای ادای احترام به نلسون ماندلا، یکی از اصلیترین چهرههای الهامبخش تاسیس یونسکو در پاریس مقر اصلی این سازمان برگزار خواهد کرد.
وبسایت اصلی یونسکو که لوگوی ویژهای را به مناسب جشن 70 سالگی طراحی کرده، از تمام کشورها درخواست کرده برنامه ویژهای را به این مناسبت اختصاص دهند.
انتهای پیام /