گاردین نوشت: در بحبوحه فروش بی سابقه سلاح غرب به کشورهای خاورمیانه و توافق موشکی روسیه با ایران، کارشناسان امنیتی درباره ثبات این منطقه ابراز نگرانی کردند.

به گزارش سرویس بین الملل باشگاه خبرنگاران، روزنامه گاردین در مقاله ای به قلم پیتر بیومونت نوشت: خاورمیانه به شدت درگیر مسابقه تسلیحاتی شده است که بر اساس برآوردها امسال هجده میلیارد دلار هزینه دربرخواهد داشت. از این رو کارشناسان هشدار داده اند چنین روندی به دامن زدن به تنش های جدی و مناقشات در این منطقه منتهی می شود.
با توجه به رقم بی سابقه فروش تسلیحاتی غرب (از جمله آمریکا، کانادا و انگلیس) به کشورهای سنی حاشیه خلیج فارس، به نظر می رسد تصمیم هفته گذشته ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه برای انتقال سامانه دفاع موشکی اس - 300 به ایران احتمالا این روند اشاعه تسلیحاتی را سرعت می بخشد.
توافق های تسلیحاتی برای فروش سلاح به پنج خریدار برجسته این منطقه -- عربستان سعودی، امارات عربی متحده، الجزایر، مصر و عراق -- امسال به بیش از هجده میلیارد دلار می رسد که این رقم در سال گذشته دوازده میلیارد دلار بود. جنگنده، موشک، خودروهای زرهی، هواپیماهای بدون سرنشین و بالگرد از جمله سامانه های انتقالی به این کشورهاست.
اطلاعیه روسیه درباره فروش سامانه اس - 300 به ایران دو روز قبل از اظهارات حیدر العبادی نخست وزیر عراق مطرح شد مبنی بر اینکه وی به دنبال دریافت سلاح هایی از واشنگتن به ارزش میلیاردها دلار برای مبارزه با دولت اسلامی است. لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه نیز هفته گذشته از پیشرفت در مذاکرات فروش جنگنده های رافال به امارات عربی متحده خبر داد.
با توجه به ادامه مناقشات در سوریه، عراق، لیبی و یمن و همچنین مقابله مصر با افراطیون در صحرای سینا، نشانه هایی مبنی بر امادگی روسیه برای افزایش فروش های تسلیحاتی خود به بزرگترین رقیب کشورهای عربی خلیج فارس یعنی ایران نگرانی ها را درباره شعله ور شدن تنش ها در خاورمیانه افزایش می دهد.
بر اساس گزارش تجارت دفاع جهانی آی اچ اس جین و موسسه تحقیقاتی صلح بین المللی استکهلم، عربستان سعودی بزرگترین واردکننده تسلیحات در جهان شده است.
بن مورس نویسنده گزارش سالانه آی اچ اس جین درباره فرایند خرید سلاح گفت:« تنها یک توافق کانادا برای ارائه نفربرهای زرهی سبک به عربستان سعودی معادل بیست درصد از نفربرهای زرهی فروخته شده در جهان است.»
عمر عاشور کارشناسان مسائل امنیتی خاورمیانه در دانشگاه اکستر گفت:« ظهور ائتلاف های نظامی عربی نگرانی های جدی مطرح می کند. هدف از چنین مداخلاتی معمولا قدرت بخشیدن به یک نیروی سیاسی نماینده علیه رقبای سیاسی و نظامی اش است.»
پیتر وزمن محقق برجسته موسسه سیپری گفت:« موضوعی که به آن اشاره نشده است نبود توجه کامل به کنترل تسلیحات در میان کشورهای منطقه است. در فکر و ذهن رهبران و سیاست گذاران این منطقه موضوعی به غیر از تامین سلاح برای شکست دادن هر مخالف بالقوه ای وجود ندارد.»
وی افزود:« بی ثباتی در منطقه در چندین سطح وجود دارد. شما شاهد بی ثباتی در یمن، سوریه و عراق هستند. بی ثباتی بین ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز حاکم است. آنچه اکنون حائز اهمیت است این است که چطور گسترش نیروهای مسلح عربستان سعودی، امارات عربی متحده و قطر تهدیدی روشن علیه ایران تلقی می شود.»
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار