اما در این دوران گردشگری به صنعتی مهم برای کشورها تبدیل شده؛ ورود گردشگر به هر کشوری باعث می شود اقتصاد آن کشور رونق گرفته و خلاصه می تواند تاثیر مثبتی در بازار کار و پول آن کشور داشته باشد. به همین دلیل اکثر کشورهای دنیا سعی دارند با شناساندن مناطق دیدنی، تاریخی، مذهبی و پژوهشی خود تعداد بیشتری از گردشگران را جذب کرده و از این راه چرخ اقتصاد خود را بچرخانند، مساله ای که متاسفانه سال های سال از است در ایران نادیده گرفته شده و شاید به جرات بتوان گفت ایران در بین کشورهایی که جاذبه گردشگری دارند، تنها کشوری است که هنوز اقتصاد آن بر پایه نفت است.
این در حالی است که وقتی به تعداد سفرهای برون مرزی ایران نگاه می کنیم، به جرات می توان گفت که گردشگران ایرانی آمار بالایی از سفر به کشورهایی مشخص را تشکیل می دهند، در این بین کشورهایی مانند ترکیه، مالزی و تایلند بالاترین گردشگران ایرانی را به خود اختصاص می دهند. همچنین به واسطه وجود خانه کعبه در عربستان و اماکن زیارتی مهم شیعیان در عراق این دو کشور را هم باید به جمع کشورهایی که پذیرای تعداد بالایی از گردشگران ایرانی هستند اضافه کرد. بیشتری حجم این سفرها در زمان تعطیلات رسمی کشور و از جمله تعطیلات نوروز انجام می شود.
اما در این روزها که بحث سفر عمره و حواشی آن به بحث داغ و نخست همه رسانه ها و مردم بدل شده است، یک سوال پیش می آید؛ ایرانی ها هرسال چقدر برای مسافرت خارجی خرج می کنند؟درآمد مالزی از گردشگران ایرانی
ایرانیان به عنوان دومین گروه پرجمعیت گردشگران مالزی از غرب آسیا در سال ۲۰۱۴ شناخته شدند و با ۷۲ هزار و ۲۶۴ گردشگر حدود ۱۵۹ میلیون و ۴۷۶ هزار و ۳۲۴ دلار درآمد برای دولت مالزی ایجاد کردند.
این آمار مبتنی برای اعلام سازمان گردشگری مالزی است. حال اگر میانگین هزینه تور یک هفته ای به کشور مالزی را یک میلیون و 600 هزار تومان در نظر بگیریم مبلغی بالغ بر 160 میلیارد تومان می شود. حال اگر هر گردشگر تنها 2 میلیون تومان برای خرید ارز هزینه کرده و در کشور مقصد از آن استفاده کند، متوسط کل درآمد مالزی از ورود گردشگران ایرانی به 360 میلیارد تومان می رسد.
درآمد ترکیه از گردشگران ایرانی
تعداد گردشگران ایرانی که در دو ماه نخست 2014 به ترکیه سفر کردند نسبت به مدت مشابه در سال 2013، با 44 درصد افزایش، رشد چشمگیری یافته است. این در حالی است که طبق آمارهای اعلام شده این رقم تا پایان سال همچنان افزایش یافته و به بیش از 50 درصد رسیده است. اما تا پایان سال 2014 بیش از 2 میلیون نفر گردشگر ایرانی وارد ترکیه شده است. حال اگر متوسط قیمت تور یک هفته ای به هر یک از شهرهای ترکیه را 2 میلیون تومان در نظر بگیریم این مبلغ معادل 4 هزار میلیارد تومان می شود. این در حالی است که مبلغ برخی از این تورها گاه به 3 یا 4 میلیون تومان هم می رسد. حال اگر میانگین خرید ارز برای هزینه های داخلی این سفرها را هم 2 میلیون تومان در نظر بگیریم. 4 هزار میلیارد تومان هم باید به مبلغ حاصل از درآمد تورها اضافه کنیم که کل مبلغ را به 8 هزار میلیارد تومان می رساند.
درآمد تایلند از مسافران ایرانی
به گزارش یکی از مدیران گردشگری تایلند در سال ۲۰۱۴ حدود ۸۰ هزار ایرانی به تایلند سفر کردهاند.
چالمارسک سورانت مدیر بخش گردشگری خاورمیانه سازمان گردشگری تایلند چندی پیش در جمع خبرنگاران در تهران گفت: فرودگاه بانکوک به عنوان بهترین فرودگاه دوستدار مسلمانان شناخته شده است: در دسترس بودن غذای حلال، تسهیلات ویژه نمازگزاران و اقامتگاههای متناسب با نیاز مسلمانان از ویژگیهای فرودگاه شهر بانکوک و همچنین مقاصد گردشگری در تایلند است.
او همچنین گفت که در سال گذشته میلادی تنها ۵ هزار تایلندی به ایران سفر کردهاند: بخشی از آنها به شهرهای باستانی ایران مثل شیراز و اصفهان رفتند و بخشی هم که عمدتا مسلمان بودند، به قصد سفر به مشهد و قم به ایران آمدند.
اما میانگین رقم تور یک هفته ای به تایلند 3 میلیون تومان است که با در نظر گرفتن تعداد مسافران ایرانی که به تایلند رفته اند، مبلغی معادل 240 میلیارد تومان می شود. حال اگر هر یک از این مسافران تنها 2 میلیون تومان صرف خرید ارز کرده و در این کشور هزینه کرده باشند، 160 میلیارد تومان باید به این مبلغ اضافه کرد، کل درآمد تایلند از گردشگران ایرانی به 400 میلیارد تومان می رسد.
هزینه ایرانی ها برای سفر به امارات
از سوی دیگر سالیانه مقصد گردشگری بیش از 280 هزار ایران کشور امارات است. نرخ تور یک هفته ای دبی مبلغی بین 900 تا یک میلیون و 200 هزار تومان است، اگر متوسط این مبلغ را یک میلیون تومان در نظر بگیریم و هر مسافر هر برای هزینه های جانبی خود 2 میلیون تومان در نظر گرفته باشد. درآمد سالیانه امارات از ورود گردشگران ایرانی به این کشورمبلغی نزدیک به 500 میلیارد تومان می شود.
هزینه ۵ هزار میلیاردی برای سفر به عربستان
در این بین اما کشور عربستان به دلیل وجود کعبه قبله اول مسلمانان در این کشور بالاترین نرخ درآمد را از حضور گردشگران خارجی و به خصوص ایرانی دارد، این در حالی است که حضور گردشگران ایرانی در دیگر کشورهای منطقه با توجه به شرایط ممکن است کم و زیاد شود اما حضور عمره گذاران و کسانی که به حج تمتع می رود هر سال تعداد مشخصی و البته درآمد کاملا مشخصی را برای عربستان سعودی به همراه دارد. بر اساس آمار اعلام شده از سوی سازمان حج و زیارت سالانه 800 هزار ایرانی به حج عمره می روند، میانگین هزینه سفر این افراد با توجه به درجه بندی کاروانی که در آن حضور دارند دو میلیون تومان است. که این خود به تنهایی رقمی معادل هزار و 600 میلیارد تومان می شود، که اگر هر زائر مبلغ 3 میلیون تومان هم برای خرید ارز بپردازد و در کشور مقصد هزینه کند این مبلغ به 4 هزار میلیارد میلیون تومان می رسد. این تنها درآمد عربستان از حضور عمره گذاران ایرانی است.
در سال گذشته 64 هزار و 500 نفر نیز از ایران به حج تمتع رفتند، میانگین هزینه حج تمتع 10 میلیون تومان است که مبلغی معادل 645 میلیارد تومان می شود. اگر به ازای هر مسافر، هزار دلار هم هزینه خرید محاسبه کنید، هزینه تمتع ایرانیان حدود 900 میلیارد تومان می شود. به این ترتیب درآمد سالیانه عربستان تنها از زائران ایرانی مبلغی حدود 5 هزار میلیارد تومان است.
در جدول زیر هزینه های تقریبی ایرانیها به ۵ مقصد عمده خارجی سفر آمده است؛
نام کشور | هزینه تقریبی ایرانی ها برای سفر |
عربستان | ۵ هزار میلیارد تومان |
ترکیه | ۴ هزار میلیارد تومان |
امارات | ۵۰۰ میلیارد تومان |
تایلند | ۴۰۰ میلیارد تومان |
مالزی | ۳۶۰ میلیارد تومان |