کار‌شناس مسائل غرب آسیا گفت: آمریکایی‌ها به این‌نتیجه رسیده‌اند که با رویکردهای نظامی، میلیتاریستی و امنیتی نمی‌توانند، بحران‌های منطقه‌ای را که خودشان ساخته و پرداخته‌اند، معالجه کنند و باید روش خود را تغییر دهند.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران، "جان کری" وزیر امور خارجه آمریکا روز یکشنبه در گفت‌وگو‌ی تلویزیونی با شبکه سی بی اس تصریح کرد، تلاش آمریکا با فشارهایی که بر دولت سوریه می‌آورد، این است که بشار اسد را وادار به نشستن بر سر میز مذاکره کند.                                                                                 

آمریکا نمی‌تواند...



وی گفت: تازمانی که او حاضر به این کار نشده است، آمریکا بر فشارهای خود در جبهه‌های مختلف خواهد افزود، در حالی که از حدود چهار سال پیش و از‌‌ همان آغاز شکل گیری بحران سوریه، ایالات متحده به همراه دیگر کشورهای غربی، بر ضرورت کنار رفتن بشار اسد به هر قیمت ممکن تأکید داشتند، به نظر می‌رسد تحولات میدانی، غرب را به بازنگری جدی در مواضع خود واداشته است، در این راستا، وزیر خارجه آمریکا از ضرورت مذاکره با اسد برای حل بحران سوریه سخن می‌گوید.

اظهارات کری در حالی بیان می‌شود که واشنگتن در سال‌های اخیر، همواره بر ضرورت کنار رفتن اسد از طریق روش‌های سیاسی تأکید داشت؛ اما به نظر می‌رسد، مجموعه تحولات میدانی، به ویژه ظهور گروه تروریستی داعش، سبب شده سیاستمداران آمریکایی ناگزیر از بازنگری در مواضع خود شوند. 

کری در اظهارات خود، ادعاهای سابقش مبنی بر اینکه اسد مشروعیت خود را از دست داده و باید از قدرت کنار برود، تکرار نکرده است، در عوض، اظهار داشته: «در ‌‌نهایت، ما باید مذاکره کنیم. ما همواره مایل به مذاکره در چهارچوب توافق ژنو یک بوده‌ایم». اشاره کری به کنفرانس ژنو در سال ۲۰۱۲ است که در آن آغاز مرحله گذار بر اساس مذاکره در سوریه تأکید شده بود.

به گفته کری، اکنون ایالات متحده و دیگر کشور‌ها، مشغول یافتن راه‌هایی برای احیای روند دیپلماتیک در موضوع سوریه هستند، با وجود این، وی گفته برای قانع کردن اسد به حضور در مذاکرات، باید از راه‌های مختلفی بر وی فشار آورد.

وزیر خارجه آمریکا افزوده است: «برای آوردن اسد پای میز مذاکره، برای وی روشن کنیم این عزم در همه وجود دارد که در پی دستیابی به یک نتیجه سیاسی و تغییر دیدگاه وی درباره مذاکره باشند، این روند هم اکنون در جریان است و من بر این باورم که با تلاش متحدین ما و دیگران، فشار بیشتری بر اسد وارد خواهد شد».                  

در همین راستا "سید هادی سید افقهی" در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران، با اشاره به اظهارات جان کری اظهار داشت: با توجه به تحولات پی‌در‌پی منطقه و پیشروی‌هایی که ارتش سوریه در برخی مناطق مهم و استراتژیک مانند جبهه جنوب مخصوصا منطقه درعا داشته، نیرو‌های مردمی نیز توانستند به کمک مقاومت اسلامی حزب الله این مناطق را از لوث حضور تروریست‌های جبهة النصره پاکسازی کنند، البته هنوز در برخی از مناطق درگیری‌ها ادامه دارد.
  
               
                          

 این کارشناس مسائل خاورمیانه افزود: در منطقه حلب هم به همین شکل است، شهر حلب و منطقه پیرامون آن در محاصره کامل نیروها و مردم سوریه است، اطراف دمشق همچون سیدة الزینب نیز پاکسازی شده و این تحول در کنار مصالحه‌های مردمی حکومت بشار با کسانی است که قبلا به عنوان معارض شناخته می‌شدند و سلاح به‌دست داشتند ولی اینک در حال تحویل دادن سلاح‌هایشان و گرفتن امان نامه هستند.  
 
وی ادامه داد: هیئت‌های مختلفی به صورت علنی و نیمه علنی از کشورهای اروپایی و عربی به بشار اسد و دیگر مقامات سوری پیام فرستاده‌اند، آمریکایی‌ها هم که اغلب رویکردی واقع گرایانه و عمل گرایانه در پیش می‌گیرند، با توجه به پیشرفت‌های نسبی هم که در عراق دیدند و ضربات مهلکی که نیروهای ارتش عراق به یاری عشایر اهل تسنن بر پیکره سازمان تروریستی داعش وارد کردند، به این باور رسیدند که دیگر امکان سرنگونی حکومت بشار اسد از طریق نظامی و امنیتی وجود ندارد.

سید‌افقهی تصریح کرد: چهره منطقه به لحاظ ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک در حال تغییر است و آمریکایی‌ها نمی‌خواهند از قافله عقب بمانند، به همین‌دلیل خواهان مذاکره با بشار اسد هستند، مشکلات آمریکائی‌ها با بشار اسد حل نشده ولی با توجه به تحولات ۴ سال گذشته در سوریه، به این نتیجه رسیده‌اند که سرنگونی رئیس‌جمهور این کشور از طریق نظامی امکانپذیر نیست و باید با او وارد مذاکره شوند.  
 
این کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به سخنان کری که گفته بود، ناچاریم برای ایجاد آشتی ملی، دموکراتیک و حفظ حقوق مردم با بشار وارد مذاکره شویم، اظهار داشت: رئیس‌جمهور سوریه بلافاصله در یک مصاحبه تلویزیونی با یک شبکه ایرانی اعلام کرد" خیلی برای ما مهم نیست که دیگران در موردمان چه می‌گویند، آن‌ها می‌خواهند، مشروعیت ما را بپذیرند یا نپذیرند، ما فقط گوش به فرمان ملت خودمان هستیم و این مردم سوریه هست، که تصمیم می‌گیرد چه کسی بیاید و چه کسی برود". این یک پاسخ قاطع و دندان شکن به جان کری بود.  
 
سید افقهی تاکید کرد: آمریکایی‌ها به این‌نتیجه رسیده‌اند که با رویکردهای نظامی، میلیتاریستی و امنیتی نمی‌توانند، بحران‌های منطقه‌ای را که خودشان ساخته و پرداخته‌اند، را معالجه کنند و این شیوه‌ها در شرایط فعلی، دیگر کارساز نیست و باید روش خود را تغییر دهند، ولی آن‌ها هرگز دست از خودکامگی در منطقه برنخواهند داشت. 
 
وی اضافه کرد: ممکن است، در شرایط فعلی برخی تاکتیک‌ها تغییر کرده باشد ولی با توجه به احتمال حصول توافق بین ایران و 5+1، ما در آینده شاهد برخی صف‌آرایی‌ها، صف‌بندی‌ها و جبهه‌بندی‌های جدید در منطقه خواهیم بود. 
 
سید‌افقهی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه بعضی از کار‌شناسان بر این باورند که چون آمریکا در شرایط فعلی، جایگزین مناسبی به‌جای بشار اسد ندارد، خواهان مذاکره با وی شده، اظهار داشت: آمریکا چکاره است که بخواهد، جایگزینی برای اسد انتخاب کند، آن‌ها هم در بعد نظامی و هم بعد سیاسی شخصیت‌های مختلفی را تراشیدند و پیش بینی کردند و در راس تشکیلات به اصطلاح معارضین ائتلاف ملی قرار دادند، ولی آن‌ها اینک کجا هستند؟!  
 
وی افزود: مردم سوریه آن‌ها را یک مشت آدمهای خائن، مزدور و در واقع عمال استکبار جهانی محسوب می‌کنند و آنچه که اینک مهم است، برگزاری انتخاباتی آزاد و دموکراتیک در داخل سوریه است و مردم این کشور خودشان باید رهبرانشان را انتخاب کنند. آمریکا هرکاری توانست انجام داد، جایگزین نیز داشت ولی نتوانست از طریق نظامی بشار اسد را عزل کند.  
 
این کارشناس مسائل خاورمیانه در پایان خاطرنشان کرد: آمریکا می‌داند که اگر تاسیسات، موسسات و نهادهای حکومتی و ارتش سوریه فروبپاشد، کل منطقه به آشوب کشیده خواهد شد، بنابراین آن‌ها همیشه در محاسباتشان همواره توهمی عمل کرده‌اند و متاسفانه به خطا رفته اند.

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار