به گزارش
سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران به نقل ازپایگاه اینترنتی وزارت خارجه امریکا،سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در نشست خبری گفت: حتی در صورت تصویب شورای امنیت برای برچیده شدن تحریمها علیه ایران، آمریکا الزامی برای برداشتن تحریمهای یکجانبه خود علیه ایران ندارد.
"جنیفر ساکی" ضمن اشاره به سفر "جان کری" به مصر افزود: وی در این سفر با رئیس جمهور السیسی ملاقات میکند و در نشستی مشترک با السیسی، محمود عباس و ملک عبدالله و هیئت اتاق بازرگانی آمریکا حضور مییابد. وی روز یکشنبه به سوئیس سفر میکند تا با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در ادامه نشستهای گروه پنج بعلاوه یک و ایران دیدار کند.
خبرنگاری درباره خبرهای مرتبط با گفتگوها برای لغو تحریمهای سازمان ملل علیه ایران سوال کرد و گفت آیا در نقطهای از مذاکرات و در صورت رسیدن به توافق، میسر است که تحریمهای سازمان ملل علیه ایران لغو شود؟
ساکی گفت: در مقطعی بله، اجازه بدهید به برخی از سردرگمیهای موجود اشاره کنم که البته با رای گیری فوری فرق دارد. زمان بندی لازم برای بازگرداندن تحریمها هنوز مشخص نشده است و بخشی از مذاکرات است. چیزی که انتظار میرود این است که در صورت رسیدن به توافق جامع اقدام مشترک بین ایران و 1+5 ، رایگیری برای تایید یه گرفتن از شورای امنیت برگزار میشود. این نیز جای شگفتی نیست زیرا اعضای دائم شورای امنیت هستند که با ایران مذاکره میکنند.
وی ادامه داد این مساله با سوالی که شما درباره تحریمها پرسیدید، فرق میکند و قطعا با توجه به اینکه این تحریمها از طریق قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل وضع شدهاند، برچیده شدن آنان نیز نیازمند اقدام (همین شورا) است. با این حال، زمان بندی و اینکه چگونه این اقدام صورت میگیرد مشخص نشده است. البته همه تحریمها نیز در رابطه با برنامه اتمی ایران نیستند.
خبرنگار پرسید این انتقادها مطرح هستند که انتقال این مساله به شورای امنیت، تضعیف حاکمیت آمریکاست و نظر دولت نیز این است که میتواند به شکلی، همینگونه باشد.
ساکی گفت با توجه به ماهیت مذاکراتی که داریم، گامی طبیعی است که چنین اقدامی صورت بگیرد. شکی نیست که تاییدیه گرفتن از شورای امینت با گرفتن مجوز از این سازمان متقاوت است.
خبرنگار پرسید در صورتی که شورای امنیت رفع تحریمها را تایید کند، این مساله بر تحریمهای یکجانبه از سوی آمریکا و اروپا چه خواهد بود؟ آیا رای شورا برای برچیده شدن تحریمها به این معناست که آمریکا باید تحریمهای خود را بردارد؟
ساکی گفت نه؛ در این خصوص نیز برخی ابهامها وجود دارد. رفع برخی از تحریمهای سازمان ملل بر اساس بند هفتم منشور این سازمان، نیازمند اقدام شورای امنیت است. از دیگر سو، برچیده شدن تحریمهای آمریکا نیز مستلزم اقدام کنگره در زمان مناسب در این خصوص است.
البته اقدام شورای امنیت نه براساس بند هفتم منشور بلکه فرایندی مجزا خواهد بود. البته برچیده شدن تحریمهای مرتبط با مساله اتمی ایران از سوی شورای امنیت نیز به این معنا نیست که آمریکا ملزم به برچیدن تحریمهای خود علیه ایران باشد. این دولت آمریکاست که باید تصمیم بگیرد چه میزان و چه زمان تحریمهای خود با بکاهد یا برچیدند یا در صورت لزوم بیشتر کند.
ساکی در پاسخ به سوالی دربارهنامه چهل و هفت سناتور آمریکایی به مقامات ارشد ایرانیوآیا محتوای نامه مایه شرمساری شده است،گفت: البته که محتوای نامه بود که باعث این مساله شد. یکی از مسائلی که ما میخواهیم همه از نادرست بودن این نامه اطمینان داشته باشند این است که مذاکرات بین دولتها جریان دارد نه فقط بین ایران و آمریکا؛ یعنی روسها، چینیها، انگلیسیها، فرانسویها، آلمانیها و اتحادیه اروپا همه در این مذاکرات حضور دارند. البته ما انتظار نداریم که این مساله در اتاق مذاکرات مطرح شود.
وی افزود: البته مذاکرات بار دیگر شروع شده است و انتظار نداریم که این مساله در اتاق مذاکرات مطرح شود ولی احتمالا میتواند به برخی از ایرانیان بهانه بدهد. البته ما این را به روشنی گفتهایم که چنین مسالهای در هدفی که دنبال میشود تاثیری ندارد. برای همین هم نه فقط دولت آمریکا، بلکه وزیر امور خارجه آلمان و دیگران نیز واکنش نشان دادند و گفتند که چنین نامهای بیفایده است و به فرایندی که دنبال میشود، سودی نمیرساند.
ساکی گفت: در حال حاضر، بحثهای فنی بخشی عمده از مذاکرات را تشکیل میدهند ولی مساله توافق سیاسی نیز مطرح است. هر دو روند، بخشی از فرایند گفتگوها هستند.
وی گفت: موضوع تحریمها، بخشی از مذاکرات و فرایند به شمار میآید ولی من نمیتوانم پیش بینی کنم قطعنامهای که شورای امنیت صادر میکند، چه شکلی میتواند داشته باشد.
ساکی در ادامه نشست خبری در این وزارتخانه گفت: برچیده شدن تحریمها بسته به تصمیم کشورهای عضو دائم شورای امنیت دارد.
ساکی درباره اینکه آیا تایید میکند که اعضای شورای امنیت بحثها درباره برچیده شدن تحریمهای علیه ایران را شروع کردهاند گفت: نه؛ گفتم که شکی نیست بخشی از گفتگوها و مذاکرات درباره مجموعه تحریم هاست و ایرانیان گفتهاند که تحریمهای شورای امنیت چه اندازه برایشان اهمیت دارد و نیز این اعضای دائم شورای امنیت هستند که باید در این خصوص به گفتگو بنشینند.
وی ادامه داد: ما هنوز به توافق نرسیدهایم؛ همه اینها بخشهایی از مذاکرات هستند ولی در خصوص فرایند، زمان بندی یا مسائل دیگر باید در گفتگوها تصمیم گیری شود.
وی درباره اینکه اگر زمانی قرار باشد این تحریمها برچیده شوند، به صورت یکجا برداشته میشوند یا زمان بندی خواهند داشت گفت این بخشی از مذاکرات است؛ همچنین این را نیز به روشنی گفتم که تحریمهای زیادی هستند که به جای خود میمانند. اینها همه زمانی که توافقی به دست آید، مورد بحث قرار میگیرند.
ساکی گفت ما بعد از هر دوره از گفتگوها، به اسرائیلیها و دیگر کشورها درباره مذاکرات گزارشی میدهیم و این روند ادامه خواهد یافت.
ساکی درباره سوال خبرنگاری درباره هشدار به ویتنام در خصوص سوخت رسانی به هواپیماهای روس گفت: این مساله به نگرانی ما در خصوص فعالیتهای احتمالی آنان در منطقه است. سوال این است که آنان در منطقه چه میکنند؛ موضوع سوخت رسانی و اینکه ویتنامیها نباید به آنان سوخت برسانند، نیست.
وی درباره سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه چرا هر کاری که آمریکا در نقاط مختلف دنیا انجام میدهد بیاشکال است ولی اگر روسها همان کار را انجام بدهند تحریک کننده و نگران کننده است گفت: زمان کافی برای پرداختن به این مساله را ندارم.
انتهای پیام/