به گزارش باشگاه خبرنگاران سنندج،این عمارت متعلق به «میرزا یوسف مشیر دیوان» بوده و چون جلسات مهم ایالتی یا استانی در این منزل تشکیل میشده است، روی سردرِ عمارت جانپناه و محلهای نگهبانی ایجادشده (سر در جلو خانی)تا خانه از گزند مهاجمان در امان باشد.
«سردرِ جلوخانی» از زیباییهای معماری آن بنا محسوب میشود که به شکل نیم هشتی با سکوهای متعدد و طاقنماهای آجرکاری شده به عنوان نمادی از معماری کلاسیک ایرانی است که شیوهی آجرکاری آن نیز به شکل خفته و راسته است.
آنچه عمارت مشیر دیوان را از سایر بناهای سنندج متمایز میکند، وجود سقف شیروانی با طرح کلاه فرنگی است که شبیه این کلاه فرنگی در عمارت وکیل الممالک نیز وجود دارد و در گذشته نیز در عمارت «ملا لطفالله» که در اثر آتشسوزی تخریب و به طور کامل از بین رفت، نیز وجود داشته است. در زیر این شیروانی ایوان و تالار ستون قرارگرفته است.
گچبریها و حجاریهای روی ایوان نیز با طرحهای گیاهی و طرح پرندگان نیز از تزئینات این بخش از عمارت است. این عمارت که سالیانی چند محل استانداری کردستان بود، هفت حیاط داره که هر یک از آنها دارای آب نمایی جداگانه با طرح متفاوت و در عین حال مرتبط با دیگرآب نماها است و شامل بخشهای خصوصی، عمومی، تشریفاتی، خدماتی و بهداشتی است.
در بخش اصلی ساختمان، ایوان ستون دار، تالار، حیاط و آب نما قرار گرفته و درب و پنجرههای آن از تلفیق گرده چینی چوب و شیشه رنگی اتاقها را زینت داده.
از سوی دیگرحمام عمارت نیز به لحاظ ارزش معماری از بخشهای قابلتوجه بناست که در حیاط اندرونی آن واقع شده است. این حمام نیز مانند سایر حمامهای قدیمی از بخشهای سر بینه، خلوتی و خزینه تشکیل شده است.تزئینات آهکبُری با نقوش گیاهی و حیوانی بر زیبایی این بخش افزوده است.
اذر شب معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان کردستان از تملک 90 درصدی عمارت تاریخی «مشیر دیوان» در سنندج خبر داد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان گفت: حفظ، مرمت و احیا بناهای تاریخی استان در اولویت این اداره کل بوده و در این راستا سال جاری اقدامات مطلوبی انجام داده ایم.
اشتودان عنوان کرد: مرمت و بازسازی عمارت مشير ديوان و عمارت وكيل الملك از محل اعتبارات ملی و مرمت و ايحا و بازسازی سردرب اشرف نظام، بابان و قطبی از دیگر اقدامات انجام شده در حوزه مرمت آثار تاریخی در استان است.
محوطه عمارت و طراحی و ساخت تمام بخشهای آن در یک زمان، با رعایت تمامی اصول معماری ایرانی، ویژگی منحصربهفردی به عمارت مشیر دیوان بخشیده و دروازه ورودی عمارت بطور خاصی انسان را مجذوب خود میکند.
انتهای پیام/ز