به گزارش خبرنگار
احزاب و تشکلهای باشگاه خبرنگاران، رضا روستا آزاد رئیس سابق دانشگاه شریف و محمد سلیمانی نماینده مردم تهران مهمان روز پنجم دانشجویان در اردوی تشکیلاتی اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل در مشهد بودند. روستا آزاد و محمد سلیمانی با حضور در میان دانشجویان در خصوص علم و فناوری صحبت کرده و به پاسخ پرسشهای دانشجویان پرداختند.
رضا روستا آزاد در ابتدای اظهارت خود با بیان این مطلب که "در دنیای امروز که نظام سلطه و استکبار به شدت قدرت نمایی میکند"، گفت: اهرم قدرت نظام سلطه ناشی از علم و فناوری است و آمریکا امروز قبله گاه خیلی از افراد شده است، آنچه که افراد را تابع میکند که به سمت آمریکا و غرب ارادت داشته باشند. دیدن توسعه مبتنی بر دانش و فناوری در آمریکا و دنیای غرب است و همین ابزار است که باعث می شود غرب کشوری را تحریم کند و فشار می آورد.
رئیس اسبق دانشگاه شریف بحث علم و قدرت علمی را بحث بسیار مهمی دانست و افزود: قرآن کریم رهنمود خوبی در این رابطه میدهد که انسان اگر میخواهد از طول و عرض آسمان عبور بکند و دست پیدا کند این کار را نمیتواند بکند مگر به سلطان و سلطان در نهج البلاغه علم است. امام علی می فرمایند علم همان ثروت است شما با دانش است که میتوانید در آسمانها سیر کنید و بتواند اقتدار خود را نشان دهید.
وی ادامه داد: در دنیا هزینه میکنند که به کره مریخ و ماه بروند این چه فایدهای دارد؟ رفتن به آنجا فقط اقتدار ملی را نشان میدهد و با نشان دادن قدرت مردم و جوانان را مرقوب و خاضع به توانمندیهایت میکنی.
آن چیزی که الان باعث شده این اقتدار حاصل شود، حاصل کاری است که نهایتا تورمش در شرکت هاست این شرکتها و کمپانیها هستند که المانهایی را لازم هستند را باهم در یک پازل میگذارند و حاصل میشود یک محصول دانش پایهای که آن موقع چون به آن نیاز دارند میشود عامل سلطه و عامل اقتدار اقتصادی و علمی.
وی افزود: نقش دانشگاهها در این جاها چیست؟ دانشگاه ها در این بحث دو ماموریت دارند: تربیت نیروی انسانی و تولید دانش در قالب مقالات یا فناوریها
روستا آزاد ادامه داد: ما در کشور وضعمان چگونه است؟ ما تحقیقی اخیرا داشتیم و مستندات خوبی پیدا کردیم دسنویس سناتورهای آمریکایی برای 40 یا 50 سال پیش. دسنویس ها میگفتند ما باید دانشگاهی تاسیس کنیم که پیش دانشگاه باشد یعنی از ابتدا تا دوره کارشناسی بیشتر نداشته باشد جوانهایی که سازندگان آینده و فردای کشورها هستند در دانشگاهها تربیت کنیم تا دوره کارشناسی از کارشناسی به بعد در ارشد و دکتری لزومی ندارد که اینجا حضور داشته باشند خوب است اینها به کشور غرب بیایند در دنیای غرب ادامه بدهند برای ارشد و دکتری و این ها در دو حالت اتفاق می افتد یا اینجا می مانند و کسانی میتوانند موتور صنعت و دانش ملت ها و کشورهای ما را فعالیت بدهند و آنهایی که برمیگردند به کشورشان و میشوند مبلغ مدرنیزم لیبرال مبتنی بر فرهنگ خودمان و این مسئله ای است که به صراحت می گویند.
این استاد دانشگاه با بیان این مطلب که "دانشگاه ها در کشور ما با یک الگوی ناقصی از آن سمت به عنوان پیش دانشگاهی تاسیس شده اند"، تصریح کرد: این پیش دانشگاهها را نگاه کنید تا دوران انقلاب و دوران انقلاب 200 یا 300 هزار دانشجو بیشتر نداشت در مقابل 4و نیم میلیونی که امروز داریم جمعیت از جمعیت آن سال دو برابر افزایش پیدا کرده است ولی داشجو 15 برابر شده است.
وی افزود: آن زمان همان 200 یا 300 هزار نفر هم ارشد یا دکتری نداشتیم یا بسیار محدود تعداد مقالاتی که ما در سال 57 یا 58 در سال منتشر می کردیم چیزی بیشتر از 100 یا کمتر نبود.
روستا آزاد ادامه داد: دانشجو 4ونیم میلیون افزایش یافته و بخش قابل توجهی از آن ها حدود 50 هزار دانشجو دکتری داریم و شاید 400 یا 500 هزار نفر و بیشتر دانشجو ارشد یعنی تعداد دانشجویان از کل دانشحویان آن زمان بیشتر است. عنوان مقالاتی که منتشر میشود چیزی در حدود 20 یا 30 هزار است با آن 100 تا مقایسه کنید و ببینید چه اتفاقی دارد می افتد؟
این استاد دانشگاه با ذکر خاطرهای از دوران دانشجویی خود گفت: من سال 58 وارد دانشگاه شریف شدم یادم است که نماز خواندن در دانشگاه عقب ماندگی حساب میشد ما مسجدی نداشتیم و نماز خانه ای محقر تازه راه افتاد که خودمان راه انداختیم. حجاب خانم ها در آن زمان به زور روسری به سختی بود.
وی افزود: از نظر فرهنگی با این چنین زمینهای باید دانشجویان را در سطح کارشناسی به کشور خودشان ببرند و ما بعد به عنوان مبلغ فرهنگ غرب به ایران بیاورند
وی ادامه داد: سال 60 به واسطه جنگ و انقلاب نیاز به دانش و فناوری و آن اتفاقاتی که در جنگ افتاد مشهود تر به نظر رسید سال 60 احساس نیاز به دانش را دیدیم. آن زمان اولین بی سیم ها و جنگ افزار ها تولید شد من آن زمان مدتی در وزارت سپاه بودم و آنجا نارنجک ها را ریختگه گری تحت فشار نیازش احساس میشد. دهه 70 دوره های ارشد و دکتری ایجاد شد که قبل از آن نداشتیم.
روستا آزاد با اشاره به فعالیتهای پژوهشی بعد از جنگ گفت: در سال بعد از جنگ تحول اساسی در حوزه پژوهش و فناوری انجام شد که شهید احمدی روشن در حوزه هسته ای شهید شهریاری و علی محمدی برای همین دوران هستند. همچنین در حوزه دارو و زیستی که شهید کاظمی آن را تاسیس کرد میتوان قوت و اصالت این پژوهشکده را دید. در حوزه فضایی هوا فضایی ماهواره ای که علم و صنعت شروع کرد و امیرکبیر و شریف و بقیه هم شروع به فعالیت کردند و ماهوارهها ساخته شد. و شهید تهرانی مقدم نیز در فناوری موشک های بالستیک را پایه گزاری کرد و در همین راه شهید شد.
این استاد دانشگاه با اشاره به وضعیت رشد تعداد مقالات کشور نیز گفت: همین دوران است که مقاله ای را مطرح کردند که متوسط رشد در ایران از متوسط جهانی 11 تا 13 برابر بیشتر است. همین جا اشاره می کند که اگر می خواهید این ملت را مهار کنید الان مهار کنید. یعنی ارزیابی که داشتند، به دنبال این نبودند که از ما تعریف و تمجید کنند بلکه می خواست بگوید با این نرخ رشد علمی ایران که 10 یا 15 برابر متوسط جهانی است این نرخ رشدش باعث می شود چند سال دیگر دیگر ما نتوانیم حریفشان شویم.
روستا آزاد در ادامه به تاثیر تحریمها در فضای علمی ایران اشاره کرد و افزود: مسئله دیگر تحریمها است به خصوص بحث تحریمهای علمی که در مراکز علمی ما همچون دانشگاه شریف و شهید بهشتی که به طور مشخصتر در لیست تحریمها قرار گرفتند. در این فضا در نقطه مقابلش نقشه جامع علمی کشور ترسیم شد، چشم انداز 20 ساله با ابلاغ مقام معظم رهبری ترسیم شد یک گروه آمریکایی در ایران بودند و بسیار مشتاق بودند که این چشم انداز 20 ساله به ما بدهید و خیلی مشتاق بودند که ببینند که چه اتفاقی دارد میفتد.
وی ادامه داد: در فرانسه یک بحث آکادمی علوم آمریکا، فرانسه و ایران داشتیم که من حضور داشتم آنجا آمریکاییها بحث جدی میکردند که شما با این تحریمها چه کار میخواهید بکنید و من مطرح کردم که اتفاقا تحریمها برای دانشگاههای ما بسیار مفید بوده است. به ما گفتند که دارید گزافه می گویید گفتم نه این طور نیست، پرسیدند چطور ممکن است؟ گفتم قبل از تحریمها پول بود خرید از خارج راحت صورت میگرفت، وقتی تحریمها انجام شد نه پول بود نه خرید، از خارج به راحتی صورت میگرفت، این گونه توجه به دانشگاههای داخل شد و این دانشگاههای داخل پاسخ مثبت دادند. همین ماهواره شریف که اخیرا پرتاب شد یک دانشگاهی در ایتالیا ان موقع از ما 10میلیون یورو می گرفت تا این ماهواره را که حتی قابل پرتاپ نیست و کاملا دانشجویی است را برای ما بسازد، اما ما با هزینه بسیار کمتر از این هزینه خودمان با کیفیت بسیار عالی ساختیم.
وی افزود: من عراق رفته بودم و دیدم دانشجویان بغداد نیز به ساخت ماهواره وارد شده بودند و بیان میکرند که ما سفارش یک ماهواره را به این دانشگاه ایتالیایی دادیم ولی بعدا پشیمان شدیم.
این استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به وضعیت تحریم علیه کشور و مسئله اقتصاد مقاوتی گفت: به گفته حضرت آقا جنگ، جنگ اقتصادی است و نهضت نهضتی است که بعد از جهاد رزمی که داشتیم جهاد اقتصادی است که حضرت آقا اقتصاد مقاومتی دانش بنیان را دارند تبلیغ می کنند. حضرت آقا اشارات خیلی صریحی به این موضوع دارند که باید اقتصاد ما مردمی و بسیجی شود و بسیج باید خیلی نقش آفرین باشد در این موضوع اقتصاد ما باید اقتصاد دانش بنیان مقاومتی شود و راهش این است که کل مردم مشارکت کنند. در این عرصه و در این رابطه خیلی کار می شود کرد در بسیج حرکت های خوبی انجام شده و در دانشگاه ها انجمن های اسلامی دانشجویان مستقل خیلی می تواند نقش آفرین باشد.
وی ادامه داد: در این رابطه بنیاد نخبگان و معاونت علمی ریاست جمهوری را به پیشنهاد خود حضرت آقا تاسیس شد و ماموریتش هم این است که دانشگاه ها که دارند کار خود را تربیت سرمایه انسانی می کنند جایی باشد که بیاید بحث توسعه و پیشرفت دانش بنیان را دنبال کند.
روستا آزاد در همین رابطه ادامه داد: ما در بحث طرحهای ملی در دولت یازدهم در وزارت علوم دنبال میکردیم که بتوانیم با پروژههای بزرگ و سنگین مجموعه افراد حقیقی و حقوقی یعنی شرکت ها و بنگاههای دانش بنیان اقتصادی را شناسایی کنیم و بهم ارتباط که حرکت خوبی آغاز شد اما متاسفانه خیلی به آن پرداخته نمی شود.
رئیس سابق دانشگاه شریف در ادامه به مسئله مهم شرکتهای دانش بنیان اشاره کرده وگفت: اقتدار، متمرکز می شود در بنگاههای دانش بنیان صنعتی که می توانند تاثیرگذار باشند، اگر این ها سابقه فرهنگیشان غیر متمدن و غیر حزب اللهی باشد شما خودتان میتوانید تصور کنید که آرام آرام در یک کودتا خزنده فرهنگ غیر مذهبی و اسلامی و دینی در کشور جاری می شود. برای همین مهم است انجمن اسلامی دانشجویان مستقل یک معاونت علمی و فناوری فعال در دانشگاه ها ایجاد کند.
اما در ادامه محمد سلیمانی با ابراز خوشحالی از حضور جوانان در مراسم راهپیمایی 22 بهمن، گفت: قبل انقلاب من دانشگاه شیراز بودم که یک دانشگاه پهلوی بود امریکایی ها مسلط بودند و درس ها و امتحانات به زبان انگلیسی بود همه افتخار استاید این بود که وصل به دانشگاه های آمریکا بودند و تبادل داشتند، هرکتابی که چاپ می شد روی میز بود و این مزایا را فراهم کرده بودند اما واقعیت این بود که از علم و تحقیق چیزی نبود.
وی افزود: برای گذراندن درس کارآموزی به یک مجموعه معرفی شدم که رئیس انجا یک آمریکایی بود، مداری را به ما داده بود و ما گفتیم میخواهیم مدار را عوض کنیم و تجربه کنیم گفت نمی شود و باید تحلیلی کنید و محاسبه کنید. واقعا اجازه طراحی و مفهوم نمی دادند و این طراحی ها و نقشه ها از آمریکا می آمد اجازه بروز و ظهور فکر به ایرانی ها نمی دادند بعد عمداتا به خارج می رفتند.
سلیمانی در ادامه به ماجرای رفتنش به پاریس برای ادامه تحصیل اشاره کرده و گفت: ما 14 نفر بودیم که گروه فرانسوی آمده بودند مصاحبه کردند و به ما بورس دادند وقتی به پاریس رفتیم از آن 14 نفر 12 نفرمان نماز خوان بودند و شرایط خوبی بود و علی رغم این بحث 12 تا نماز خوان و مسلمان به دیدار امام در نوفلاشتو می رفتند 3 یا 4 نفر برگشتند و 8 نفر ماندند. بعد از انقلاب هم 5 ساله اول دانشگاه ها تعطیل بودند و ماجرای انقلاب فرهنگی؛ دانشگاه ازسال 62 شروع به کار کرد.
وی ادامه داد: ظلمی که غرب به کشور های دیگر دارند انجام می دهند این است که وقتی که علم را بدست اوردند آن علم را در انحصار میگیرند و ترویج نمی دهند و نمیگذارند دیگران از ان استفاده کنند.
انتهای پیام/