به گزارش حوزه
احزاب و تشکلهای باشگاه خبرنگاران، سعید زیبا کلام با حضور در اردوی آموزشی- تشکیلاتی جهاداکبر13 که توسط اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه های سراسر کشور در مشهد مقدس در حال برگزاری است، در جمع دانشجویان سخنرانی کرد.
متن سخنان وی به شرح ذیل است:
در جریان انتخابات نامزدی که رییس جمهور شد، وعده داد که چرخه معیشت را بچرخاند که ضمن ادامه پیدا کردن چرخه هسته ای بود. چه ربطی بین چرخش چرخ معیشت مردمی و اقتصاد ایران و هسته ای هست؟
حلقه واسط عبارت است که برای آن که چرخه معیشت به خوبی بچرخد لازمه اش این است که تحریم ها را برداریم و در نتیجه چرخه معیشت می چرخد ولی برای برداشتن آن یک مقدار چرخه هسته ای هم به آن گره می خورد. مذاکرات شروع شد، بلافاصل پس از تشکیل کابینه، از شورای عالی امنیت، کار گرفته شد و محول به وزارت امور خارجه شد. مذاکرات تا 3 آذر 1392ادامه پیدا کرد. یکشنبه 3 آذر از تلویزیون شنیدم که رئیس جمهور به آقا پیام تبریکی را ارسال کرده اند.
من از این گفته که قدرت های جهان تسلیم شده اند تعجب کردم به این دلیل است که بنده از سن 16 و 17 سالگی که در حد یک محصل دبیرستانی بودم، سیاست آمریکا در قبال ویتنام و آسیای جنوب شرقی و خاورمیانه و ایران را دنبال می کردم. بعد که در بلاد فرنگ بودم این موضوع را در سطح وسیع تری مطالعه کردم و با مشارکت در انجمن های اجتماعی و سیاسی فعال مختلف، از انجمن اسلامی گرفته تا انجمن ضد تبعیض نژادی علیه آفریقای جنوبی و انجمن حمایت از آرمان فلسطین و... این سابقه را داشتم. علاوه بر این از اوایل پیروزی انقلاب با شغل و کار از سوی دکتر چمران در رابطه با کردستان بهم محول شد و وارد وزارت خارجه شدم و کاری که در سنوات گذشته در وزارت خارجه داشتم با این مسائل آشنا بودم.
آقای رییس جمهور در نامه خود به حضرت آقا از توقف روند تحریم های ظالمانه و برداشته شدن بخشی از فشارهای غیر قانونی تحریم ها سخن گفتند و دکتر ظریف در روز انعقاد ژنو گفتند تحریم نفتی ایران متوقف می شود و در آمد نقتی آزاد می شود و همه تحریم های دو جانبه و چندجانبه اتحادیه اروپا و شورای امنیت برداشته خواهد شد و نیز در حال حاضر ساختمان تحریم ها و فضای ایجاد شده فرو ریخته است این سخنرانی در دانشگاه تهران در 27 آذر است.
اما از طرفی دیگر جان کری می گوید نظام تحریم های محوری به قوت تمام در این شش ماه بر جای خود باقی می ماند، تحریم هایی که شامل نفت و تحریم های مالی می شود، باقی می ماند. ظرف شش ماه با تحریم های نفتی که بر جای خود باقی می مانند باعث می شود ایران بیش از 25 میلیارد دلار در آمد از دست بدهد و زمانی که ایران دسترسی به 2/4 میلیارد دلار از درآمدهای نفتی پیدا می کند، 14 الی 16 میلیارد دلار از فروش در همین مدت غیر قابل دسترس می شود. همچنین در سی ان ان جان کری اضافه می کند که اسراییل ایمن تر خواهد شد و تحریم ها برداشته نشود به نحوی که فشار بر ایران را کم کند و ما باور نداریم که آنها برداشته خواهند شد لیکن نظام پایش تحریم ها در جای خود باقی می ماند.
دو روز بعد جان کری می گوید این گام اول توافق نامه ژنو سازمان موجود تحریم های ما را بر نمی دارد. ادامه می دهد تمام تحریم ها به قوت تمام در جای خود باقی می ماند.
دیوید کوهن معاون جاسوسی مالی تروریسم وزارت خزانه داری آمریکا به خاطر توفیقاتی که به خاطر اعمال تحریم ها، نقش معاون معاونین مهم سی آی ای را به او دادند، در شهادتی که در یکی از کمیته های سنا میدهد، می گوید ما به شرکای بین المللی خودمان اطمینان می دهیم، فشارهای فزاینده اقتصاد ایران از طریق اعمال تحریم ها که متاثر ازتوافق نامه نیستند، شامل نفتی و مالی و بانکی است با قوت تمام پابرجا می ماند و تاکید بر اجرای اجزای اضافی تحریم های آمریکا که از منابع در آمدی دیگر محروم می کند، دارد. نهایتا تمام موارد تعیین شده سازمان ملل و اتحادیه اروپا بر 600 فرد و بنگاه وابسته به ایران برنامه های هسته ای و موشک های بالستیک دولت و کشتی سازی تحریم ها نافذ خواهد ماند.
از طرف دیگر خانم شرمن هم صحبت هایش را شنیدید. 12 دسامبر 2013 گزارش مکتوب در مجلس سنا شش صفحه ای نقل قول از افزایش فشار تحریم ها ظرف 6 ماه اول بر اجرای مداوم تحریم ها می کند.
با مقایسه این دو، آدم به فکر فرو می رود که چه شد؟ چه شد که شاد باشی می گویند؟
کدام تحریم برداشته شده است!
به جای این که قضاوت کنیم می توانیم سراغ توافقنامه ژنو برویم.
بخش سوم سند تعهدات آمریکایی ها و اروپایی ها است، اولین بند راجع به نفت و بازگشت اموال مسدود شده ایران است.
اولین بند می گوید تلاش های بیشتر برای فروش نفت خام ایران مکث می شود، ما تلاش بیشتری نمی کنیم که فروش نفت کمتر شود نه این که طول فروش تحریم نفتی را محدود می کنیم به طوری که مشتریان بتوانند میانگین نفت جاری را بخرند.
ادامه این بند می گوید: امکان بازگشت یک مبلغ توافق شده از درآمدهای مسدود شده فراهم می شود. بعدها وقتی توافق تفاهم نامه دو ماه بعد وقتی انتشار پیدا کرد معلوم شد که از اموال مسدود شده جاری ما از این ها چیزی برداشت نمی شود، بلکه از فروش نفت همین شش ماه، یک بخش کوچکی از آن 2/4 میلیارد دلار برداشت می شود به ایران بازگشت می شود. مابقی فروش آن شش ماه نفت هم حدود 18 الی 15 میلیارد دلار آنهم به 100 میلیارد دلار اضافه می شود، البته در این جا آن مقدار توافق نامه را نیاورده است و من وقتی 6 آذر 92 می خواندم متن لاتین بود و بعد ها که ترجمه شد فهمیدیم چه تفاوت های فاحشی دارد و یک ترجمه مخدوش را وزارت خارج ایران را انتشار کرده است.
به برخی دوستان گفتم که مبلغ توافق شده چیست؟ آن جا بود که من گفتم یک توافق نامه دیگری که محرمانه است باید در میان باشد و هنوز اعتقاد راسخ دارم و علنی در یک مجلس رسمی نیز می گویم.
ارقام و اعداد در یک بیانیه دیگری آمده است اگر آمریکایی ها اعداد و ارقام را دروغ می گویند چرا تکذیب نمی کنند؟
شاکله و نظام تحریم، فروش نفت، بازگشت عملیات پولی و بانکی، بازگشت دارایی های ایران در بانک های خارجی،مرام نامه های شورای امنیت، قطع نامه های آمریکا و... است.
در این قسمت سه بند پشت سرهم می آید این که هیچ تحریم جدید مرتبط هسته ای توسط شورای امنیت اعمال نمی شود و دومی هم هیچ تحریم جدیدی مرتبط هسته ای توسط اتحادیه اروپا اعمال نمی شود. هیچ تحریم جدید مرتبط هسته ای توسط دولت آمریکا به کنگره اعمل نمی شود. این مفهوم تحریم جدید خیلی ساده است، یعنی درمورد آینده صحبت می کند.یعنی نظام تحریم های شورای امنیت اتحادیه اروپا و آمریکا شامل دولت و مجلس و سنا و کنگره سر جای خود هستند و تحریم جدید نخواهیم داشت.
قید مرتبط با هسته ای می گویند و تمام تحریم غیر مرتبط با هسته ای سر جای خود می ماند.
در زمینه حق غنی سازی آقای روحانی در تاریخ 3/9/92 می فرمایند این که اعلام شده است همه تحریم ها قدم به قدم با ادامه مذاکرات برداشته می شود برای من مشخص شده است. سوال این است کدام توافق نامه؟
از 3 آذر 92 تا 3 آذر 93 ، نزدیک اسفند ماه هستیم و سوال این است که کدام تحریم برداشته شده است؟ چقدر خلاف واقع گویی به ملت ایران می گویند؟
در عمل 5 روز بعد از 3 آذر 92 ، شانزده شرکت کشتی رانی توسط اتحادیه اروپا به یک شرکت ساخت هسته ای در ایران تحریم شد.تدبیر کجاست؟ درتاریخی که هنوز سند حرف قبل خشک نشده است این اتفاق می افتد.
در شام بهمن92 جریمه 150 میلیون دلاری به یک بانک آلمانی، در هشت بهمن یک بانک روسی چندین میلیون دلار، در هفده بهمن 18 شرکت و 14 فرد ایرانی، دومرتبه در هفده بهمن یک شهروند تبعه ترکیه که نسبت به ایران کارایی می کرده است، هفده بهمن دو مرتبه چند تن از اعضای سپاه پاسداران تحریم می شوند.
اول اردیبهشت نود و سه هشت شرکت چینی و دو شرکت در دبی تحریم می شوند چون در ارتباط با ما کارایی کردند. 19 تیر نود و سه یک جریمه پانصد میلیون دلاری، 22 تیر نود وسه یک جریمه هشت میلیارد و نه صد میلیون دلاری باز صورت می گیرد، 7 شهریور نود و سه یعنی اخیر ترینش! بیست و پنج فرد و شرکت ایرانی و غیر ایرانی تحریم می شود.
اینها در حالی است که در شش آذر نود و دو گفته بودند هیچ تحریم جدیدی اجرا نخواهد شد، این یعنی چی؟ رییس جمهور یک مملکتی که این همه شهید دادند و مادری که همه سرمایه خود را داده است، سه تا پسر، این چه می گوید به این ملت؟ این که هیچ تحریمی اجرا نمی شود؟
همچنین گفت همزمان با چرخش سانتریفیوژ ها، چرخه زندگی هم بچرخد و زندگی مردم. سانتریفیوژ و چرخش؟ چندتای آنها می چرخند؟ آنها را که معطل گذاشته اید.
در 4 بهمن نود و دو در بازگشت از داووس سوئیس در مهرآباد، چگونگی فروریختن دیوار تحریم ها را آقای رئیس جمهور توصیف کرده اند. در آن جمع داووس مخاطبین چه کسانی هستند؟ سرمایه گذاران بزرگ دنیا، مسئولان عالی رتبه صندوق بین الملل پول و بانک جهانی و وزرای اقتصادی کشور. این کار در آن شرایط یعنی چه؟
یکی از گزارشات جان کری را ببینید، هم ایدیولوژی و هم متنش وجود دارد. مراجعه کنید. مردم ایران انقدر ابله و نادان فرض شده اند؟ کجا تسلیم شدند؟ توافق ژنو یعنی شکستن تحریم؟! در 7 بهمن رییس جمهور در دیدار با مردم هرمزگان فرمودند که امروز تحریم در ایران شکسته شده است.در 17 بهمن در یک گفت و گوی تلویزیونی یک خورده پیچیدگی پایین می آید که گفتند امروز شاهد آن هستیم که زنجیره های ظالمانه ای که بر تحرکات اقتصادی جامه بسته بودند در حال پاره شدن است. تناقضات تا چه حد؟
قصه تحریم را دیدید که چه شد. ماجرای حق غنی سازی که هم رییس جمهور و هم وزیر خارجه فرمودند که تثبیت شد. دکتر ظریف بلافاصله بعد از مذاکره در ژنو به فارسی و انگلیسی مصاحبه می کند که حق غنی سازی به رسمیت شناخته شد. پس چرا مذاکره کردند؟ طبق گفته رهبری که فرمودند این مذاکره یک تجربه است هرچند به نتیجه دادن آن خوش بین نیستند.
به فاصله یکی دو ساعت بعد، جان کری یک کنفرانس مطبوعاتی می دهد و اعلام می کند که در توافق نامه مطلقا حق غنی سازی به رسمیت شناخته نشده است. به فاصله یک روز بعد دکتر ظریف می گوید در مقدمه و بخش نهایی آنجا حق غنی سازی ذکر شده.است.چند ساعت بعد کری مصاحبه می کند و می گوید که در هیچ یک از چهارگوشه مذاکره ژنو اشاره به غنی سازی نشده است. چند روز بعد جناب دکتر ظریف در تهران می گوید در معاهده عدم اشاره که معروف به امپیتی حق ما لحاظ شده است و در آنجا ذکر شده. اگر در آنجا اغراض شده پس چرا در مورد حق غنی سازی مذاکره کردیم؟
اگر دوستان دنبال کرده باشند مذاکرات این سال های گذشته را می فهمند که دوتا قفل حساس این مذاکره را به هم پیچانده. یکی رفع تحریم ها و دیگری موضوع غنی سازی. پس جناب ظریف شما مذاکره کردید و این موارد در آنجا ذکر شده است.
آقای جان کری دوباره مصاحبه می کند و می گوید که در هیچ یک از چهارگوشه حق غنی سازی هیچ کشوری نیامده است.
شاخص غنی سازی با نیاز عملی باید هماهنگ باشد. کجا انجام شود و کجا نگهداری شود. تمام این باید مورد توافق قرار گیرد. همین یک دانه بند چه تأثیری روی استقلال کشور دارد؟ یعنی تمام اجزا و جوارح غنی سازی کشور باید با آمریکایی ها مذاکره شود. باید نشست و درمورد شاخص ها صحبت کرد و اینکه این شاخص ها باید با نیازهای عملی ایران سازگار باشد. باید تمام نیازهای عملی خود را و اقتصاد خود را بیان کنیم و شاید توافق کنند. و درمورد محدودیت ها درمورد دامنه و ظرفیت و سطح و کجا انجام و نگهداری شود را باید مذاکره کنیم و آنها بررسی کنند. می دانید همین یک دانه بند 4 بخش چهار چه تبعاتی دارد؟ تمام اعضا و جوارح را باید با آمریکایی ها مذاکره کنید و نسلش را مشخص کنید. چه میزان و درصدی. مکانی که غنی سازی باید انجام شود و اینکه ذخایر کجا باید نگهداری شود. این تدبیر و عقلانیت که می گویند همین ها است؟ اگر این عقلانیت است ما نمی خواهیم. حتی اگر این حرف ها به 7 و 8 سال زندان باشد باز حرف خود را می زنم و حاضرم 74 ضربه شلاق را بخورم.
مبنای دیپلماسی آمریکا را آقای کری در نشست خبری ژنو با شبکه سیانان می گوید در جواب به این که آیا اعتماد به حسن روحانی می کنید؟ آیا متقاعد شدید که قدرت ادامه برنامه را دارد؟
کری در جواب می گوید نه. کری در جواب اظهار آگاهی می کند و می گوید کاملا آگاه است.
کری در جواب می گوید که بحث اعتماد نیست.هر تعهد به این خاطر است که درمورد آن تصمیم بگیریم و در هیچ کدام بحث اعتماد نیست. همان طور که ضرب المثل قدیمی می گوید اعتماد کنید و راستی آزمایی کنید. راستی آزمایی کلید است. هر تعهدی که ایران در توافق نامه ژنو انجام داده را راستی آزمایی می کنیم. ما نمی خواهیم که راستی آزمایی کنیم و اعتماد کنیم. ما می خواهیم که راستی آزمایی کنیم؛ باید به یقین بدانیم که هیچ فریبی در کار نیست. در جای دیگری باز در این خصوص می گوید که ما توافقات کنترل اتمی با شوروی کردیم و در سایر نقاط شما اعتماد نمی کنید و این ماجراها بر اساس اعتماد نیست.
آقای ظریف می گوید ما محدودیت های آمریکا را در خصوص ژنو می دانیم همان طور که ما می پذیریم آنها از ما امر غیر ممکن را بخواهند ما هم از آنها نمی خواهیم که امری غیر ممکن انجام دهند. مجلس گفته است: اگر اوباما به ما قول بدهد که کاری کند ما آن را می پذیریم و به قولش احترام می گذاریم.
سوال اینجاست که ما چه راستی آزمایی هایی بر تعهدات آمریکایی ها انجام داده ایم؟
آقای جک استرو وزیر خارجه، در 6 نوامبر 2014، دو سه ماه پیش درجمع بسته اعضای پارلمان انگلیس تحلیلی که کرد گفت اگر هیچ معامله ای رخ ندهد و مذاکرات متوقف شود بخاطر خطوط قرمز غیر قابل پذیرش بعضی اعضای 1+5، بعد از یک مدتی اجماع بین الملل فروپاشیده می شود. ببینیم کجا هستیم و کی هستیم و دنیا درمورد ما چی فکر می کند. سپس روسیه کناره گیری می کند و احتمال دارد با یک تجدید نظر درمورد سیاست در اتحادیه اروپا مواجه شویم. این بازنگری تا حدودی توسط تحریم آمریکا علیه ایران اجرا می شود که مورد توجه بانک اروپایی است تا آمریکایی. یعنی تحریم آمریکا بیشتر متوجه بانک ها و مؤسسات اروپا است. شاید جالب باشد بدانید که صادرات ظرف 10 سال گذشته در اروپا کم شده در حالی که در ایالت متحده یک روند سعودی دارد. 10 سال پیش صادرات آمریکا به ایران یک دهم ما بود و امروزه دو برابر شده است.
هرکسی که تاریخ ایران را خوانده باشد و یا مسافرت کرده باشد و یا مدت کوتاهی زندگی کرده باشد می داند و آنها هم می دانند و آن ها ما را ملت عزت مندی می داند که زیر بار زور نمی روند.
سرویس های اطلاعاتی ایالت متحده می گویند هیچ شاهدی وجود ندارد که ایران تصمیم گرفته در مسیر سلاح هسته ای حرکت کند و شواهد دلالت دارد که ایران می خواهد به مرحله قابلیت برسد و نه ساختن. می خواهد توانمندی داشته باشد و نه ساختن. که این گزینه را داشته باشند که اگر ناچار شدند بتوانند بروند به سمت ساخت.
انتهای پیام/