به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران، در پایگاه اینترنتی الجزیره در مطلبی آمده است، اینکه رئیس جمهور آمریکا تهدید کند تحریم های ایران را وتو میکند و اینکه از ملاقات با نخست وزیر اسرائیل خودداری کند، اتفاقاتی هستند که هر روز تکرار نمی شوند. اما اینها رخدادهای روزهای اخیر هستند. اوباما هشدار داد طرح های کنگره برای برهم زدن تلاشهای دیپلماتیک در مسیر حل پرونده هسته ای ایران و برنامه بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل برای سخنرانی در کنگره آمریکا به منظور بسیج کردن مخالفت ها با اقدامات خود را تحمل نخواهد کرد.
سناتور "رابرت منندز" رای گیری سنا درباره لایحه تحریم های ایران را تا 24 مارس به تاخیر انداخت. به رغم این تاخیر، بحث بر سر اینکه آیا باید فشار تحریم ها بر ایران افزایش یابد یا نه، همچنان با حرارت دنبال می شود.
سوال این است چرا اکنون چنین اختلافاتی بوجود امده است؟
تلاش ها برای شکل دادن به تحریمهای تازه علیه ایران در زمانی که مذاکرات هسته ای فشرده 1+5 و ایران ادامه دارد، موجب رو در رو شدن قوای مقننه و مجریه دولت آمریکا شده و رابطه بین آمریکا و اسرائیل را به سطح تازه ای پایین آورده است.
این نگرانی وجود دارد که چنین فشارهایی که از نظر اوباما و طرف های بین المللی اش، منطق راهبردی آن معقول نیست، موجب از دست رفتن توافق مقدماتی می شوند و اهرم پنج بعلاوه یک در برابر ایران را از بین می برد.
استدلال هواداران تحریم ها این است که تحریم های بیشتر ایران را پای میز مذاکره نگه می دارد و آن را به تلاش برای رسیدن به توافق در مهلت مقرر، بر می انگیزد. اما نکته قابل توجه این است که زمانی که ایرانی ها اولین بار در دو هزار و سه تا دو هزار و پنج به مذاکره هسته ای آمدند و پیشنهادهای جذابی را ارائه کردند، هیچ فشار تحریمی آنها را تهدید نمی کرد.
از سوی دیگر روشن نیست آیا فشار تحریم ها می تواند رفتار ایران را تغییر دهد. به سختی می توان گفت در نبود فشار تحریم ها آیا ایران به توسعه برنامه هسته ای خود اقدام می کند یا نه، اما آنچه روشن است در دروه قبلی تشدید تحریم ها، توسعه برنامه هسته ای این کشور شتاب گرفت.
در طرح مشترک اقدام تاکید شده است در زمان مذاکرات از وضع تحریم های هسته ای بیشتر، باید خودداری شود. هواداران لایحه تحریم های بیشتر علیه ایران استدلال می کنند که این امر با مفاد طرح مشترک اقدام منافات ندارد زیرا تحریم ها را در زمانی فعال می کند که ضرب الاجل به پایان رسیده باشد و توافقی حاصل نشده باشد. اما این اقدام نزد ایرانی ها چنین تعبیری ندارد. محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران هشدار داد تحریم های تازه هر آنچه را دو طرف تا کنون به دست آورده اند، از بین می برد.
از سوی دیگر اگر چنین به نظر برسد که واشنگتن خارج از اجماع بین المللی برای تحریم های ایران عمل می کند، این خطر وجود دارد که روسیه و چین و حتی اتحادیه اروپا، از سیاست آمریکا در این خصوص فاصله بگیرند. وزرای خارجه انگلیس، فرانسه، آلمان همراه با نمایندگان اتحادیه اروپا، هفته گذشته هشدار دادند، فشارهای بیشتر، ممکن است ائتلاف بین المللی را که تا کنون تحریم ها را موثر نگه داشته است، بشکند.
تصویب این تحریم ها، تردیدهای ایران را به توانایی اوباما برای اجرای تعهدات خود در یک توافق هسته ای افزایش می دهد.
گرچه برخی اعضای کنگره مشخصا به دنبال بر هم زدن روند دیپلماسی با ایران هستند، عده دیگری نیز هستند که به مصالحه فکر می کنند، و بر این باورند مذاکرات کنونی، بهترین و شاید آخرین فرصت برای حل مسالمت آمیز این موضوع مهم مرتبط با امنیت ملی، است. اما آنها در عین حال خواهان یک معامله خوب هستند.
انتهای پیام./.